Zeman jmenuje Sobotku předsedou vlády nejspíš až v lednu

Vratislav Dostál

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek zopakoval, že jmenuje předsedu sociálních demokratů Bohuslava Sobotku premiérem. Učiní tak ale až poté, co budoucí koaliční smlouvu schválí širší grémia jednotlivých stran. A ČSSD zvažuje vnitrostranické referendum.

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka sice opakovaně prohlásil, že vláda vznikne do konce letošního roku, prezident Miloš Zeman nicméně ve čtvrtek v rozhovoru pro ČTK prohlásil, že Sobotku jmenuje premiérem až v lednu. Chce totiž počkat na to, až koaliční smlouvu schválí širší vedení jednotlivých politických stran. Sobotka přitom už dříve uvedl, že zvažuje možnost vnitrostranického referenda. Konat by se mělo v polovině ledna.

„Je naprosto logické, že pokud proběhne v sociální demokracii vnitrostranické referendum, které je ohlášeno na polovinu ledna, tak jsem nucen počkat, i kdybych nechtěl, z toho prostého důvodu, že nikdy nemůžete vyloučit, že třiadvacet tisíc členů sociální demokracie se v referendu rozhodne negativně,“ uvedl Zeman s tím, že pokud by se nakonec vnitrostranické referendum nekonalo, mohl by ho jmenovat do konce roku.

Podle Zemana ale musí být jasné, že vláda disponuje v dolní komoře většinou hlasů. ČSSD, ANO a KDU-ČSL, které o vládě vyjednávají, mají v dolní komoře 111 mandátů. „Já jsem zcela jasně řekl, že pana Sobotku budu jmenovat premiérem v okamžiku, kdy bude mít zajištěnou parlamentní většinu, tohle prohlášení samozřejmě platí,“ upřesnil prezident ve čtvrtek. Doplnil také, že nebude vyžadovat podpisy jednotlivých poslanců, natož notářsky ověřené, vystačí si s prohlášením lídrů koaličních stran, že mají poslanců dostatek.

Novináři mezitím spekulují o obsazení jednotlivých resortů koaličními stranami a o konkrétních kandidátech na jednotlivé posty. Server Aktuálně.cz ve čtvrtek v této souvislosti uvedl, že je Zeman připraven na variantu, kdy nebude jmenovat všechny ministry, které mu Sobotka předloží. Hovoří se především o místopředsedovi sociálních demokratů Lubomíru Zaorálkovi na pozici ministra zahraničních věcí.

Variantu, dle které Zeman někoho z navržených kandidátů odmítne, serveru údajně potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje z okruhu přátel, s nimiž prezident politickou situaci konzultuje. Zeman si prý již nechal připravit podklady, zda skutečně musí nominované ministry jmenovat a jak lze při vetování návrhu postupovat.

Sobotka ale připomíná, že Ústava ČR neumožňuje prezidentovi, aby odmítl návrh na jmenování ministra. „Budu trvat na návrzích, které prezidentovi předložím. Předpokládám, že na nich budou trvat i koaliční strany. Máme parlamentní systém vlády, nemáme prezidentskou republiku, a je tedy důležitá dohoda politických stran, které uspěly ve volbách. Jsem přesvědčen, že prezident nebude chtít zdržovat nebo komplikovat sestavování vlády,“ uvedl Sobotka.

ČSSD vyjednává o koaliční vládě s hnutím ANO a KDU-ČSL. Předáci jednotlivých stran veřejnost ubezpečují, že se blíží finální dohodě. Největší neshody mezi stranami panují doposud v otázce daní.

    Diskuse
    December 6, 2013 v 15.30
    Zemanovi kádrováci v pohotovosti
    se nyní snaží Bohuslava Sobotku zastrašit, aby nenavrhl jako ministry Zaorálka, Dienstbiera či Špidlu. Doufám, že Sobotka se zastrašit nedá a prezident Zeman bude mít snad dost soudnosti, že se nebude pouštět do další předem prohrané bitvy.

    Prezident Zeman by se měl zamyslet nad tím, proč mu stále klesá podpora občanů. Myslím, že je to spíše pro boj se sociální demokracií a pokusy o její oslabování než pro cokoli jiného. Dvanáct procentních bodů je dost výmluvných. Prezident Klaus měl až do poslední amnestie oblibu přes padesát procent a to už měl také řadu systematických kritiků.
    BT
    December 6, 2013 v 16.39
    Poděkování panu Fraňkovi,
    za to, že jako expertní psycholog odborně změřil panu Zaorálkovi sociální inteligenci. A že tak zabránil katastrofě.
    Představte si tu hrůzu kdyby si toho náhodou prezident Zeman nevšiml a jmenoval ho ministrem!
    Mohlo by se pak třeba stát, že by nám Lesotho vyhlásilo válku.
    BT
    December 6, 2013 v 16.47
    Pane Šimso,
    díky za Váš diskusní vstup.

    Je asi pravdou, že hlavní starostí prezidenta je eliminace Sobotkovců v ČSSD. Když už nestačí na samotného Sobotku, zkouší to jak se dá. Zřejmě se domnívá, že právě kvůli tomuto státnickému počínání byl občany zvolen. A musí být zklamán, že občané to neoceňují. Je mi ho líto. Jako každého kdo uvězněn ve svém bludu se míjí s realitou. V tom jsou si Zeman s Klausem skutečně blízcí, skoro jako jednovaječná dvojčata.
    BT
    December 6, 2013 v 19.30
    Druhé poděkování panu Fraňkovi,
    za to, že nám tu neustále otvírá oči. Bez jeho upozornění by si patrně opravdu nikdo nevšiml toho, že Sobotka je doslova politický buldozer neschopný jakéhokoliv kompromisu stejně jako Nečas a Kalousek.

    Hýkám radostí, že už to teď vím.

    Ale není nekompromisní předseda ČSSD to po čem tu mnozí pořád volali? A nenaznačovali současně titíž, že Sobotka vždy všem ustupuje?

    Doufám, že i toto nám pan Franěk zase logicky vysvětlí a budeme si moc opět zahýkat. I největší oslové jsou blaženi když jim někdo osvícený aspoň občas pomůže pochopit složitý svět.
    BT
    December 6, 2013 v 20.58
    Pane Fraňku je možné, že nám vyjdou oběma,
    ty předpovědi. Možná už si to nepamatujete, ale hned po volbách jsem psal, že socem. je velmi pravděpodobně nahraná ať udělá co udělá. Protože nemůže vytvořit levicovou vládu s KSČM (či s podporou KSČM). Takže v tomto se asi shodneme.

    Možná se ale lišíme v pohledu na to co bylo hlavní příčinou debaklu socdem.
    Podle mne to bylo zvolení Zemana prezidentem. Podle Vás asi ne.

    Jenže v tomto nás budoucnost nerozsoudí, je to marné, podobně jako chtít současně zjistit přesně polohu i hybnost částice.

    Takže jako jediné smysluplné vidím soutěžit tu v té vtipnosti a ironii.
    BT
    December 6, 2013 v 23.20
    Historie je OBJEKTIVNĚ zanalyzována,
    jak jinak než panem Fraňkem. Místo hýkání mu za to způsobně děkuji potřetí. Pokud je realita s touto analýzou v rozporu, tím hůře pro realitu.

    Nepochybuji o tom, že kdyby ČSSD navrhla moudře místo Dienstbiera na prezidenta Zemana, tak že by to vyhrál. A s ním i ČSSD. Když se ruka k ruce vine, tak se dílo podaří.

    Jak prosté.

    V predikci, že přichází zima, se shodujeme. :-)

    G. Orwell pravil, že „Kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost. Kdo ovládá přítomnost, ovládá minulost.“

    Zřejmě nás tedy ta budoucnost OBJEKTIVNĚ rozsoudí i ve věci té minulosti, že ano?


    December 7, 2013 v 1.12
    První vyhrání z kapsy vyhání
    Krátkodobé výhry mocenských pragmatiků (Klaus, Zeman) dlouhodobě neobstojí vůči programově a perspektivně myslícím a jednajícím sociálním demokratům (Špidla, Dienstbier).

    Jednání hnané pomstou je předem určeno k neúspěchu. Moudrý člověk by se poučil. Uvidíme.
    MP
    December 7, 2013 v 8.58
    P. Fraňku,
    a jakou socdem byste si tedy přál? Uvědomte si, že v ní - pokud trošku zaostříme - nejsou dvě křídla sociálních demokratů, nýbrž že v ní jsou sociální demokraté (= v zásadě sobotkovci) a pak parta kariéristických podrazáků (Hašek, právě zavražděný haškovec, mafián Houska a další...). Na těch chcete stavět?
    A pokud ani na nich ne, pak tedy na kom?

    Probuďte se, máte takové politiky, jaké máme, a Sobotka a spol. jsou v této celkové bídě ještě tím nejlepším.

    Velmi se raduji z toho, jak lid postupně přichází na to, co je Zeman zač. Začínám si myslet, že Zemana už může podporovat jen stejný podrazák, jako je on. Teď nejnověji Zeman hází přes palubu dosud věrného mouřenína Mynáře, fuj tajbl, to máme na Hradě morální hnůj...
    December 7, 2013 v 9.31
    Lid přichází na to, jaký je Zeman podrazák, stejně jako přišel na to, jaký je Babiš fantastický politik. Inu, ten lid má za ušima, obvzláště když to do něj nemá kdo hustit.
    Morální hnůj je výraz pro Zemana, který hází přes palubu Mináře. Sobotka, který hází přes palubu sociálně demokratický program, s nímž šel do voleb, je naopak tím nejlepším.
    Slávek Sobotka prostě vyhrál. Teď je jen potřeba umlčet ty škarohlídy, kteří říkají - ještě jedno takové vítězství a jsme zničeni.
    FO
    December 7, 2013 v 11.19
    Osobně bych
    reálný stav ČSSD viděl asi takto: hlavní problém nejsou "sobotkovci", "haškovci" ani "zemanovci", ale mohutné podloží kmotrů, jako byl Houska a jako jsou další a další. Ti se ani nedají označit za politiky, jsou to gangsteři co politiku jen využívají k získání moci a peněz. Nad nimi jsou všichni ti "sobotkovci" a "zemanovci" a "haškovci", tedy víceméně skuteční politici, kteří jsou ale na těch kmotrech závislí a musejí s nimi uzavírat různá spojenectví, aby vůbec mohli dělat jakoukoli politiku, lépe nebo hůře.

    Je velká otázka, jestli takto od základů zkažená struktura má ještě na to, aby se zachránila před krachem ve stylu ODS. V tomhle bohužel spíš souhlasím s panem Fraňkem. Tahle krize ČSSD se Zemanem moc nesouvisí, one nezavinil tu obrovskou vyprázdněnost naší sociální demokracie.
    December 7, 2013 v 16.57
    ústečtí kmotři
    napojení na soc.dem. tedy Houska, Kouda a lidé kolem nich byli "haškovci" a "zemanovci", tedy podporovali vždy Michala Haška na předsedu strany a posléze Miloše Zemana na funkci prezidenta. Jistě šlo jim především o státní a evropské peníze do spřízněných stavebnich firem, ne o politiku sociální demokracie, i když jejich politiku v Ústeckém kraji dělala hejtmanka Vaňhová a radní Jakubec, úzkou spolupracovnicí byla M.Benešová. Problém Sobotkova vedení byl v tom, že nebylo schopno s tím dělat, i když o problémech spojených s nimi vědělo, protože si nechtělo znepřátelit "Haškův" tábor. Tohle vím od řady lidí ze soc. dem. z Ústí i z Prahy, když jsme řešili problémy kolem ředitelky litoměřického gymnázia. B.Sobotka nám při rozhovoru ve sněmovně řekl, že Koudu na ústecké kandidátce nechce, přesto tam byl na 2. či 4. místě. Teprve po jeho obvinění a uvěznění kvůli velkým ztrátám evropských peněz byl z krajské kandidátky vyškrtnut, i když třeba při volbách v Litoměřicích na kandidátce neustále figuroval a žádná informace o tom, že na kandidátce už není, ve volební místnosti nebyla.
    December 7, 2013 v 20.38
    poučení Zemanem - jmenování ministrů
    Myslím, že B. Sobotka by se měl poučit z příkladu Zemana co se týče možného odmítnutí jmenovat některého z ministrů. Václav Havel nechtěl jmenovat Jana Kavana, Zeman na tom trval a Havel ho posléze jmenoval. Podobně by měl Sobotka trvat na svých návrzích a nenechat se odradit případným odmítnutím, zvláště pokud by to nebylo vůbec nebo bylo špatně odůvodněno. Zajímavé by to bylo zvláště tehdy, pokud by ve vládě navržené Sobotkou byl nejen Zaorálek, ale také Špidla a Dienstbier. Jan Patočka ve svém odůvodnění Charty napsal: "Žádná poddajnost zatím nikdy nevedla ke zlepšení, nýbrž jen ke zhoršení situace"
    PM
    December 8, 2013 v 11.14
    Jak zacházet s obsluhou zájmů neoliberálních kapitalistů
    je hlavolam nejen pro ty profesionální politiky, kteří se živí socdem politikou. To co nám tu zbývá řešit je kultivovanost jak majetných tak jejich námi vyvolených zaměstnanců.
    Protože odklon od dosavadního paradigma Růstrůstu za každou cenu, je v nedohlednu.
    Západní pravice - příkladně v německé lokomotivě evropy - zastřešila produkci jedovatých papírů kouzelem mateřské dobrodinky a západní levice - např. ve fr vlečňáku - jen přihlíží a přiškrceným hlasem komentuje svou bezmocnost.
    A všichni dohromady plní zadání svých zaměstnavatelů - nadále takhle dále.
    Hlavolam pro koňskou hlavu..........bych řekl.
    December 8, 2013 v 20.52
    opoziční prezident
    Tak jako Miloš Zeman jako kandidát na prezidenta se pasoval do role opozice a bojoval proti Kalouskově vládě, tak se nyní chystá jako prezident hrát opoziční roli a házet všechny možné klacky pod nohy Sobotkově vládě ještě dříve než vznikne. Václav Klaus to Topolánkovi dělal také, nějaká spravedlnost být musí! Výhoda tohoto testování může spočívat v tom, že se na to Sobotka a nová vláda musí připravit a pokud budou prezidentskému ostřelování účinně čelit, může je to stmelit. Pokud ne a vláda nevznikne nebo se rozsype, tak by asi za moc nestála.
    December 8, 2013 v 21.01
    Koho bude chtít prezident nejspíše odstavit?
    Mluví se o Lubomíru Zaorálkovi, ale já myslím, že se v první řadě chystá na Vladimíra Špidlu a chystá si argumentaci, že není odborný ekolog. Z "odborného" hlediska by asi nenamítal nic proti Dienstbierovi. Ale možná je to jen blufování, aby Sobotka nenavrhoval nikoho, kdo by mohl prezidentu Zemanovi a jeho okolí vadit.

    Každopádně se bude muset předseda Sobotka i celá budoucí vláda důkladně argumentačně připravit.
    Souhlasím s Vámi pane Šimso. V tuto chvíli se hraje o hodně, je obrovský rozdíl, jestli bude prezident "schvalovat" premiérovi ministry, nebo je bude prostě jmenovat.
    Problém pro Sobotku je, že Babiš je úplně mimo, neví která bije, je to podnikatel, ne politik, a Bělobrádek to bere tak trochu po lidovecku.

    Článek 68 Ústavy je v oddílu věnovaném vládě, která je "vrcholným orgánem výkonné moci" - a je ústavně odpovědná PS.
    Podle mě by si měl prezident Zeman přečíst Článek 5 naší Ústavy i některé další v kontextu, a zařídit se podle toho.

    Plně podporuji ústavní stanoviska, jaká prezentoval např. docent Wintr ve čtvrtečním Právu, a stojím i za názorem politologa Pehe, že se netřeba bát ani kompetenčního sporu u ústavního soudu.
    Ostatně soudím, že v tomto smyslu je možno číst i volební výsledek prezidentské strany SPOZ - voliči si nepřejí, aby prezident skutečně vládl.
    Je to pro nás Čechy vždycky ještě něco víc, neměl by být "ušpiněn" každodenností vládnutí.
    + Další komentáře