KSČM: Sociální demokraté ustupují od předvolebních slibů

Vratislav Dostál

Zatímco ČSSD vyjednává se stranami situovanými napravo od ní o budoucí vládě, vedení KSČM sociální demokraty kritizuje za programové ústupky. Všechny zásadní sliby ČSSD mohou zůstat mimo případnou koaliční smlouvu, upozorňuje KSČM.

Komunistická strana Čech a Moravy kritizuje sociální demokraty za ústupky z předvolebních slibů. Zatímco před volbami se mnohé programové priority ČSSD a KSČM do značné míry překrývaly, po volbách, ve kterých obě levicové strany získaly v součtu jen třiaosmdesát mandátů, jsou sociální demokraté nuceni mnohé předvolební sliby korigovat.

S případnými koaličními partnery se totiž doposud neshodují například v přístupu k církevním restitucím, zvyšování daní či zrušení zdravotnických poplatků. KDU-ČSL odmítá byť pouze jednat o církevních restitucích. „Tuto věc považujeme za uzavřenou,“ vzkázují opakovaně předáci lidovců sociální demokracii. Expertní skupiny KDU-ČSL a ČSSD se navíc ve čtvrtek neshodly na osudu některých zdravotnických poplatků. Lidovci odmítají rušit poplatky za recept a návštěvu u lékaře.

S hnutím ANO se sociální demokraté zase neshodnou na zvyšování daní. Andrej Babiš opakovaně zdůraznil, že je třeba hledat úspory ve státní správě, teprve poté je ochoten uvažovat o zvyšování daní. V pátek se navíc ukázalo, že se ČSSD a ANO neshodují v představách o personálních otázkách. Obě strany si totiž nárokují post ministra financí.

„Rádi bychom usilovali o základní trojčlenku, která umožňuje efektivně vládnout. Tedy aby premiér, ministr financí a ministr vnitra byli nominování stejnou politickou stranou," uvedl pro páteční vydání Hospodářských novin předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Pokud chce ČSSD ministerstvo financí, tak bude muset vládnout s někým jiným,“ vzkázal Babiš sociálním demokratům prostřednictvím Mf Dnes.

A právě kvůli programovým ústupkům považuje vedení KSČM rozhodnutí sociální demokracie jednat o případné vládě s hnutím ANO a KDU-ČSL za problematické. Komunisté poukazují na ostré střety v programech těchto stran. „Jedná se především o daně, církevní restituce, zrušení druhého pilíře penzijní reformy, povinné registrační pokladny s fiskální pamětí či odložení jednotného inkasního místa,“ připomíná KSČM.

Podle komunistů se navíc rýsuje zřejmá tendence ustoupit z předvolebních slibů. „Nejmarkantněji to je patrné na straně ČSSD, která již neakcentuje zrušení ani odložení zákona o církevních restitucích, které nemůže prosadit vůči silné podnikatelské lobby představované Andrejem Babišem a jeho hnutím ANO 2011, ani zavedení progresivní daně a větší daňové zatížení pro velké firmy,“ uvedl výkonný výbor KSČM ve svém stanovisku, které komunisté zveřejnili v pátek.

Vedení KSČM se pozastavuje nad tím, že se sociální demokraté staví odmítavé k myšlence referenda o církevních restitucích. ČSSD se totiž rozhodla o případné revizi restitucí vyjednávat se zástupci církví. Podle komunistů by ale bylo daleko účinnější, pokud by se politici opřeli o zásadně odmítavý postoj občanů. „Zásadním politickým odpůrcem této revize je KDU-ČSL, postoj ANO 2011 lze pak označit za alibistický a málo čitelný,“ tvrdí KSČM.

Druhá nejsilnější levicová strana také připomíná, že mohou i další zásadní předvolební sliby ČSSD zůstat mimo případnou koaliční smlouvu. ČSSD tak podle komunistů hází rukavici ostatním stranám v Poslanecké sněmovně, jejichž cílem by mělo být naplnění očekávání většiny voličů o ukončení předchozího stylu vládnutí. „Slib daný voličům by měl být nad politikařením o mocenských postech,“ upozorňují komunisté.

Vedení KSČM zároveň zdůrazňuje, že je strana připravena aktivně nastolovat témata jako revize zákona o tzv. církevních restitucích, zavedení progresivního zdanění fyzických i právnických osob či zrušení druhého pilíře penzijní reformy.

„Návrh na odložení účinnosti nového občanského zákoníku jsme již předložili. Majetkové přiznání budeme požadovat nejen pro politiky, ale pro všechny občany nad určitou hranici majetku. Potřebné změny chceme realizovat s každým, kdo bude mít politickou vůli a respekt ke slibům daným voličům,“ uzavřeli komunisté.

KSČM skončila v předčasných sněmovních volbách na třetím místě. Svůj hlas ji dalo 741 044 voličů, což pro komunisty znamenalo zisk 14,91 % hlasů. Pokud nakonec vznikne koalice, jejíž součástí bude ČSSD i ANO, bude to pro KSČM znamenat, že se stane nejsilnější opoziční stranou.

    Diskuse
    November 24, 2013 v 12.22
    Ustupují?
    Ti přímo prchají! Dát finance do ruky soukromníkovi, to je tedy dílo, nad které není! Takovou volovinu by snad nespáchal ani Kalousek. Jo, když je hlad po korytě, jde všechno stranou, že pane Sobotko? Tady je už na místě otázka, zda by takové harakiri spáchal i Hašek?
    MP
    November 24, 2013 v 14.43
    P. Ševčíku,
    vždyť Hašek onu osudnou neděli v ČT (pár hodin před "pučem") prohlásil, že Babiš by měl být ministrem financí!

    A když pořád Sobotkovi předhazujete, že chce to koryto, co navrhujete vy? Aby socdem odešla do opozice? Když odhlédneme od vnitrostranické situace, co dobrého by to komu přineslo? Buď by si pak Babiš úplně mohl dělat, co by chtěl (pokud by našel podporu v parlamentě), anebo by se konaly nové volby, které by pro levici dopadly ještě hůř než ty právě skončené. Pokud tedy ANO nebo Úsvit nepovažujete za levici...
    BT
    November 24, 2013 v 15.07
    Co by dělal Hašek?
    O tom psal pěkně tento týden v Právu Jan Keller. Ale on je samozřejmě extremista, dle Klause extremista levicový a dle pana Ševčíka možná pravicový?
    November 24, 2013 v 16.15
    Pokud je fakt, že by Hašek konal stejně jak Sobotka, tak nač byly ty demonstrace za Sobotku? Jeden je pak za 18 a druhý bez dvou za dvacet.
    Takže pane Plevo, aby náhodou nedopadla v dalších volbách ČSSD špatně, tak musí Babišovi ke křížku? Po vládě s ním tedy půjdou její preference nahoru? Nedělá si snad Babiš už teď co chce a ještě má krytí od ČSSD?
    A co je nám po preferencích takové strany, která volební program vymění za koryta a na své voliče kašle? Proč bychom si o ní měli dělat nějaké starosti a proč bychom ještě měli omlouvat její kroky?
    November 24, 2013 v 21.55
    co je možné na bázi volebního vsledku
    volby rozdaly karty - a s nimi lze hrát Black jack nebo "vole padni" A podstatou problému tedy je jak působit z leva na témata, která zřejmě budou vyňata z rámce rodící se koaliční smlouvy středové vlády...
    MP
    November 24, 2013 v 22.27
    P. Ševčík stále nechápe,
    že levice volby nevyhrála. Nemůže tedy být provozována levicová politika, to je elementární logika.
    A každý útok na ČSSD levici dále a dále oslabuje a nahrává pravici, dnes už ovšem nikoli té ideologické, odeesácké či kalouskovské, nýbrž té "manažerské", babišovské...
    November 25, 2013 v 10.09
    Otázkou pane Plevo je,
    jestli nechápu já, či vy. Základní logika nespočívá v tom, že když nevyhraju volby s dostatečným náskokem, tak začnu hned dělat politiku pravicovou.
    Teď k tomu dalšímu. Chováte se jako fanoušek, ne jako soudný člověk. Byl jste vtažen do divadla představení Puč a teď, protože jste se stal fanouškem Sobotky /toho "slušného, spravedlivého" atd./, ztratil jste nadhled, který je nutný ke kritickému vidění věci. Díky tomu teď hájíte jeho ústupky, které jsou daleko, daleko za hranicí toho, kam by mohl ještě levicový politik dojít, aniž by ztratil tvář a které by jste mu jistě nikdy neodpustil, kdyby jste nebyl tím fanouškem. Jste ten samý druh fandy, jako jsou Karlovci. Nevidět, neslyšet a hájit, nekriticky, za každou cenu.
    Kritika konání Sobotky není útokem na ČSSD, to jste to pochopil velmi zvláštně. Naopak, zastavit tohle Waterloo, to je teď nutné. Vždyť Sobotka s tím Babišem neuhrál nic, zhola nic! Prohrál finance, vnitro, co pak zůstane ČSSD? Kultura? Tam toho jistě vybojuje pro chudé hodně!


    November 25, 2013 v 11.22
    A dovolím si citovat Jana Májíčka z dnešních BL:
    Násobně horší je to, co předvádí ČSSD. Sama sebe prezentovala jako bojovnici proti korupci, proti rozkrádání a rozkládání státu, jaký představovala Nečasova vláda. Nyní souhlasí s tím, aby se agromagnát stal ministrem financí. To je korupce jako vyšitá. Babiš tak získá díky přístupu k datům a možnosti spoluformulovat hospodářskou politiku státu nezanedbatelnou konkurenční výhodu. Navíc z vládních pozic bude mít exkluzivní přístup k dotacím z EU, které jeho agrobyznysu už nyní pomáhají. ČSSD tak pomáhá ustavit korupční řízení státu. Korupce totiž není jen podplácení, ale je to jakékoli zneužití postavení v politice či ekonomice k osobnímu obohacení. Agrofertu jistě přijde vhod, že se jeho šéf stane vicepremiérem. A Babišovi zase přijde vhod, že jeho holding bude florat et crescat, tedy vzrůstat a vzkvétat, jak říkali Římané.
    ČSSD si z totálního odtržení od reality vybírá cestu, kterou se vydala ODS, tj. cestu k vlastní marginalizaci. Je jedno, že Sobotka může být pro mnohé sympatičtější a třeba i morálně pevnější než Hašek. Vláda s ANO a lidovci je zrada na programu ČSSD a i na tom málu nadějí, které někteří do volby této strany vkládali.
    BT
    November 25, 2013 v 17.18
    Pan Ševčík pořád ve stejném stylu,
    tj. vždy řekne A, ale už neřekne B. Tj. neustále něco kritizuje, ale žádné lepší řešení nemá.
    Taková kritika je ale levici houby platná.

    A stejnou chybu dělá pan Májíček v závěru článku v Blistech.

    Pánové, cililink, pribuďte se konečně:

    LEVICE VOLBY PROHRÁLA,

    takže je logické, že bude vládnout pravicová (středopravicová) vláda a ČSSD bude nanejvýše její relativně levicovou složkou. Nic víc od ní nelze chtít. Druhou alternativou je Babiš s Kalouskem nebo nové volby a po nich Babiš premiérem. To si přejete?

    Můžeme za to všechno poděkovat různým Haškům v ČSSD a všem dalším, kteří před volbami okopávali socdem. kotníky a také těm, kteří zvolili Zemana místo Dienstbiera.

    Všichni tito falešní levičáci pomohli pravici zase k moci. Pravice v nich má celé obří stádo trojských koňů (nebo volů?)

    November 25, 2013 v 18.09
    realismus není rezignace
    to že levice nevyhrála volby ( z části opravdu kvůli sporům v jejichž ohnisku byl prezident Zeman) ještě neznamená že ve svém chování rezignuje na některá témata.
    Jen musí oddělit exekutivní (vládní ) úroveň od parlamentní - to jsou ony mnou výše zmíněné kroky nad rámec koaliční smlouvy. To ještě není o nových volbách...
    November 26, 2013 v 12.14
    Všichni se mýlí, jen pan Trávníček má recht.
    Probuzení je na místě, ale probudit by se měl hlavně on. Jestli Babiš bude tunelovat stát a Sobotka mu k tomu bude svítit, tak to je špatně. Špatně také je, aby ČSSD byla jen relativně levicovou složkou v pravicové vládě.
    Tohle totiž nic nepřinese voličům ČSSD a samotnou ČSSD to zničí.
    Není pravda, že bych nenavrhoval řešení B. Zopakuji jej. ČSSD si měla buď vyjednat takové podmínky, aby ovládla klíčové resorty, nebo odešla do opozice, Ať si to s Haluškou odskáčou jiní. Ono to nebude žádný med a proto se k tomu Topka a Odska nijak nehrnou.
    Jít do holportu s Babišem mělo smysl jen potud, pokud se z toho dalo něco uhrát pro voliče. Teď je ale jasné, že z toho budou profitovat jen ti voliči ČSSD, kteří si sednou do vládních lavic.
    Měřítko falešných levičáků má každý své. Dle mého do něj patří ti, kteří volili Karla a ti, kteří hodí za hlavu program ČSSD. A je jedno, jak to okecávají.
    November 26, 2013 v 15.55
    malá poznámka k falši a reálným možnostem
    sice mi postoj LŠ konvenuje, jen se neubráním technokratické poznámce co vše asi musí být zvažováno :
    Pokud by nevznikla v případě ČSSD v opozici pravicová vláda, tak se naplňuje představa nových mimořádných voleb.
    To znamená další posun k populismu a propad levice jako celku díky ztrátám ČSSD a izolaci KSČM.
    Prostě tahle partie není tak přímočará jak by hráčům mohlo zamlouvat a každý scénář má své náklady a oběti.
    BT
    November 26, 2013 v 18.14
    Pane Ševčíku,
    nějak pořád nechápu ve Vašem výkladu jednu věc: když je ČSSD pod vedením Sobotky tak mizerná strana a tak neužitečná pro levici, proč tak záleží na tom aby se zachránila v opozici? Pro koho se má zachránit? To přece nemá vůbec žádnou logiku.

    Jinak se obávám, že ČSSD tahá za kratší konec provazu, právě protože protože prostě vyhrála moc málo. Jak si představujete, že v této situaci bude dávat Babišovi nějaká ultimáta? Tomu je fuk když se vláda nesestaví žádná a budou nové volby. Ty přece on vyhraje a levice ještě víc oslabí. Vidím to podobně jako pan Dolejš.
    Kde vidíte nějakou REÁLNOU možnost pro jiný vývoj? Obávám se, že ta je jen ve Vaší hlavě.
    Pravda, zapomněl jsem na jednu eventualitu: kdyby byl předsedou ČSSD pan Hašek nebo Ševčík, podíval by se Babišovi upřeně dlouze do očí a ten by pak skákal jak by on pískal.

    Škoda, že KSČM se nezbavilo svého komunistického přídomku, možná by pak ze strany Babiše nebo lidovců nebyla vůči ní taková obsese (v případě ANO je velmi pokrytecká, když předseda byl normalizační komunista) a celá situace by byla příznivější.

    November 27, 2013 v 12.24
    Máte pravdu pane Trávníčku.
    Reálné možnosti jsou jen v mé hlavě. Já a Hašek by jsme pískali a Babiš by skákal. Když nebudou nové volby, tak ČSSD pod Babišem velmi posílí. Tohle vše pak má logiku.
    Ale rozhodně to není teorie obecně platných zákonitostí myšlení a zákonitostí procesu poznání.
    Každá debata má smysl do určité fáze. Ta naše ji vaším posledním příspěvkem ztratila. Howg.
    BT
    November 27, 2013 v 16.33
    Pane Ševčíku,
    když se Vám zdá nesmyslné diskutovat se mnou, můžete reagovat na článek z Vašich oblíbených Britských listů: http://www.blisty.cz/art/71182.html

    PS: Stanislav Hošek není můj pseudonym :-)
    Jen lidé, kteří mají otevřené oči, vidí zákonitě tu samou realitu. Na rozdíl od těch, které ovládají ideologické předsudky.
    BT
    November 27, 2013 v 17.05
    Pane Ševčíku,
    zdá se, že za chvilku nebudete mít s kým debatovat, protože zjistíte, že s Vámi málokdo souhlasí a tedy dle Vaší optiky je se všemi "debata nesmyslná", viz také: http://denikreferendum.cz/clanek/16922-jiri-pehe-sobotka-muze-byt-dobry-premier-nesmi-se-ale-vratit-k-oportunismu
    + Další komentáře