Italské memento

Lukáš Jelínek

Výsledek italských voleb je jasným dokladem toho, že demokratická politika nemůže být politikou reforem pro Reformy a růstu pro Růst — že totiž na prvním místě musí mít souhlas a podporu voličů.

Po rozbouřeném Bulharsku z minulého týdne plní v těchto dnech první stránky novin rozdělená Itálie. Diví se někdo tamním volebním výsledkům? Pokud ano, zjevně nepochopil, že demokracie je skutečně vláda lidu, tedy nikoli vyvolených, moudrých, úspěšných.

Zatímco si české „elity“ lámou hlavou nad tím, kde se berou hlasy pro KSČM, která má pětašedesát let po únoru 1948 ambici být druhou nejsilnější stranou, elity italské doplatily na svůj přehlíživý vztah k tamním „neelitám“. Ty si pod enormním ekonomickým tlakem zvolily podle svého — populisty a srandisty, čímž zemi po krizi hospodářské uvrhly i do krize politické. A je jen slabou útěchou, že podobný stav je v různých obměnách v novodobé Itálii takřka koloritem.

Nemohl jsem si v úterý nevzpomenout na rok 2010 u nás. Čekalo se drtivé vítězství sociální demokracie. Ta ale byla, zejména vinou Jiřího Paroubka, až příliš výrazná a kontroverzní. A překvapivá masa voličů se přimkla k nevyzpytatelným Věcem veřejným.

V Itálii naopak byla letos levice, od níž se také očekávala výhra, až příliš nenápadná. Držela se zpátky, neslibovala nemožné. Slovy svého lídra Piera L. Bersaniho, „nevyprávěla pohádky“. Na rozdíl od protřelého pravicového populisty Berlusconiho, jehož koaliční blok skončil za vítěznou levicí těsně druhý. No a za zády profesionálních politiků vyrostlo extravagantní Hnutí pěti hvězdiček komika Beppe Grilla. Paradoxem italské politiky je, že ve Sněmovně bude toto hnutí nejsilnějším samostatným subjektem: Bersani i Berlusconi vedou koalice více stran.

Grillo vsadil na svět internetu, na mladé, na dosavadní nevoliče, voliče ostražité vůči EU, na lidi nespokojené se svojí sociální situaci i s věrolomností etablovaných politických proudů. Kdyby se musely volby kvůli patové situaci opakovat, znalci mu přisuzují ještě lepší vyhlídky. Jediný teplý pramínek v této studené sprše představuje sestava čerstvých zákonodárců z Hnutí pěti hvězdiček. Najdeme mezi nimi mnoho učitelů, lékařů, inženýrů, studentů, jedinců držících se dosud od politiky dále, ale zároveň vzdělaných a inteligentních. S novou odpovědností mohou italskému veřejnému životu klidně i pomoci. Je to však ve hvězdách.

Oligarcha a klientelista Berlusconi se cítí být rehabilitován a přesvědčuje své spolupracovníky, aby nabídli Bersaniho levici velkou koalici. Pro Itálii špatná volba. Vítěz se může obrátit i na Grillovo hnutí. Další špatná volba, opět si připomeňme naše veverky. No a jít k novým volbám? Jakpak by asi dopadly?

Jediná shoda velkých stran nalevo a napravo se zatím rýsuje nad změnou volebního systému. Ovšem nikoli směrem k prvoplánovému omezení konkurence. Naopak, systém má být například nastaven tak, aby lidé mohli udělovat preferenční hlasy, čímž by se mohla zvýšit atraktivita standardních partají oproti rychlokvašeným hnutím populistů.

V mnohém poučné je až čtvrté volební místo končícího premiéra Maria Montiho. Jeho proreformní centristé skončili až čtvrtí s nějakými slabými deseti procenty. Být chválen Bruselem a cynickými Trhy není totéž jako být oblíben voliči. Vědí o tom své v Řecku, příště může přijít na řadu Španělsko, otřásající se vedle hospodářských potíží i korupčními skandály (pro Itálii rutina).

„Ekonomická krize, politická krize, krize morálky: kruh se opět uzavírá,“ pravil k povolební Itálii úvodník francouzského listu Libération. Kde chybí peníze, přibývá šarvátek a blbá nálada houstne. Platí to napříč planetou: Nelze oddělit správu státu, včetně hospodářství, od důvěry voličů. Růst pro Růst, reformy pro Reformy, politika pro Politiku — to je spolehlivá cesta do horoucích pekel. A myslet si, že když se více „vysvětluje“ a lépe „komunikuje“, jak slýcháme od zdejších neoliberálů, tak že se dostaví i podpora řadových voličů pro úsporné kroky, u nichž jsou pochyby, komu ve skutečnosti slouží, je jeden velký omyl. Správné a společensky prospěšné reformy, které jsou co chvíli zapotřebí, se naproti tomu vysvětlují samy, i bez mediálních masáží.

Lidé nejen musí mít pocit, že veřejné dění a chod země ovlivňují. Oni jej skutečně ovlivňovat musí. Nesmí mít dojem, že se cosi kutí za jejich zády či nad jejich hlavami pod taktovkou Trhů a ratingových agentur. Protože když selže vazba mezi politikem a občanem, docela vážně hrozí, že prostřednictvím demokratických mechanismů získá příště důvěru a mandát ten, kdo se lidem věnuje víc a pečlivěji. Pravděpodobně nějaký populista či autokrat. České veverky s italským komikem jsou jen předehrou.

Dřív než bude hůř, měly by se vzpamatovat hlavně ty politické síly, u nichž se předpokládá, že uvažují v širším kontextu a nazírají na společnost nejen jako na skupinu egoistických individualit. Řečeno natvrdo, dokud nedokáží sociální demokraté, křesťanští demokraté a umírnění liberálové přijít s takovým konceptem, který bude ozdravný pro stát a společnost a vdechne naději do žil i řadovým voličům, skluzavku vedoucí k vytváření sociálních příkopů, chudobě a bobtnání ideových proudů, jež jsou na štíru s demokracií, hned tak neopustíme.

    Diskuse
    March 1, 2013 v 6.42
    Německo likviduje EU?
    Tak to dopadá, když se hospodářská politika členských zemí dělá podle Německé spolkové banky.

    Zajímalo by mě, jak dlouho bude např. Francie přihlížet této setrvalé ekonomické devastaci EU ze strany Německa, které se jako čert kříže bojí devalvace svých finančních pohledávek. Příznačné ovšem je, že si nikdo z politiků netroufne nahlas říct, jak se věci mají.

    Možná by bylo nejlépe, kdyby Německo opustilo eurozónu a šlo dál skandinávskou cestou národní měny. Tohle riziko však dobrovolně nepodstoupí.
    March 1, 2013 v 12.26
    Dobré, ale co z toho vyplývá?
    Jestliže "Lidé nejen musí mít pocit, že veřejné dění a chod země ovlivňují" a "Nesmí mít dojem, že se cosi kutí za jejich zády či nad jejich hlavami pod taktovkou Trhů a ratingových agentur", znamená to snad autorovo poselství ČSSD, aby tu po případných vítězných volbách udělala revoluci? Neboť nic jiného, by nepřicházelo v úvahu, pokud by se chtěla ČSSD opravdu vymanit z područí výše uvedených institucí.
    A protože tato varinta v dnešní ČSSD rozhodně nepřipadá do úvahy, tak se můžeme těšit na populisty, či autokraty, Ti se už jistě také těší.
    March 1, 2013 v 14.57
    Pane Ševčíku, a co třeba KSČM? Je populistická nebo autokratická?
    March 1, 2013 v 15.24
    No, to je otázka! KSČM je dnes spíše populistická, ale ne v té míře, jakou zřejmě zámýšlel autor článku.
    Otázka je to zajímavá hlavně v tom smyslu, že nevím, jestli se nedomníváte, že by to mohla být právě KSČM která by v případě krachu politiky ČSSD mohla převzít otěže.
    March 1, 2013 v 16.18
    ad KSČM
    On ten krach politiky ČSSD může nadejít i v koalici — otevřené či skryté — s KSČM.

    Podle mě není KSČM autokratická: je to spíš slepenec neostalinistických konzervativců a pragmatiků — takový Dolejš je v mých očích socdemák.

    Rozhodně nejsou komunisté radikální levicí. Radikální nejsou vůbec... Mňo, a levicoví možná taky ne :-)
    March 1, 2013 v 16.51
    Praktický radikalismus
    zeptám se tedy - co je to být radikálním? Je to ve verbální expresi ? V transcedentálním mesianismu utopií ?
    V Italii se na sociálních sítích a pak u volebních uren objevil přízrak antipolitických kverulantů ""cinque stelle" (Bepe G.).
    Někdo v tom vidí tekutou rozhořčenou obrodu, někdo zmatený a manipulovaný populismus ve stylu holešovské výzvy.
    Tady mají být ty kořeny radikalismu ? A není to spíš pouhý chaotický negativismus .- ne EU, ne politice, ne trhu...
    A tedy čemu ano - aby to šlo nějak prakticky uchopit, aby nešlo jen o protest pro protest ale o řešení.
    Když padlo slovo prakticky - tak nevidím důvod proč by radikál měl být nepraktický.
    March 1, 2013 v 17.35
    JD
    Pane Dolejši, o radikalismu jsme tady diskutovali ještě v době, kdy se zde objevoval Josef Heller. A víte sám, jak neproduktivní to bylo. Nenuťte mě, abych to kolečko zase opakoval. Do toho nepůjdu, nezlobte se.

    Spíš by mě zajímal váš názor na druhou část mé poznámky o konzervativním pólu KSČM. Tohle je pro mě trošku záhadou, jak tyhle proudy v KSČM koexistují? Nehrozí KSČM rozštěp?

    P.S. To, že jsem vás označil za socdemáka, doufám, nechápete jako urážku? :-)
    March 2, 2013 v 12.31
    koexistence s levými konzervami
    Ano, levice je také rozprostřená na ose konzervativní - liberální. Proč by se to mělo týkat jen pravice ? A v KSČM lze nalést jistý výrazný druh levicového konzervativismu se kterým lidé nekonzervaitivní musí nějako koexistovat. Ale i ten konzervativismus je nějak strukturovaný - nejde jen o nostalgiky a neostalinisty (tady je to někdy bolestivé). Řekněme že tu také obecně je něco jako velmi uvážlivý vztah k ověřeným hodnotám (jako je národ, rodina, stát) a neochota k experimentům a některým sociálním inovacím. Souvisí i s vysokým věkem či niší vzdělaností. A tady nějaký modus soužití lze mít...

    P.S. :
    a) komunisté mají se socdem společné dějiny a krize levice na počátku globální éry je vlastně také společná, takže to od vás chápu takto volně
    b) respektuji váš pocit že naše debata o radikalismu se může nějak cyklit i když bez zapálené víry kolegy Hellera by to snad nebylo tak fatální
    March 2, 2013 v 20.01
    Když jsme tedy u té radikálnosti, bez zbytečného teoretizování:

    hlásí se současná KSČM k odkazu dvou Václavů — Šturce a Bolena? Nebo je tato "dějinná epizoda" KSČ prostě zapomenuta?

    Podle mého názoru jsou dějiny KSČ v letech 1921–1929 pozoruhodné.
    March 2, 2013 v 23.53
    určitě nejen epizoda
    v KSČM se asi běžně nějvíc mluví o Šmeralismu jako určité historické inspiraci. Pro nehistoriky jsou ale lidé jako Bolen, Jílek a další z předgotwaldovské éry asi už velký detail. Asi by bylo zajímavé napsat nové dějiny KSČ, ale máme na to málo dobrých a neorthodoxních specialistů na nejnovější dějiny
    Já osobně jsme si ale nedávno zrovna připomněl právě toho V. Šturce - je pikantní že prvního předsedu KSČ (někteří si chybně myslí že to byl Šmeral) už nikdo skoro nezná. Přitom byl jako rudý senátor kandidován i na prezdienta, ale nakonec skončil ještě před válkou v sociální demokracii. Možná proto to mlčení - první předseda strany a přeběhlík...
    P.S. u těch radikálů mě spíš jala představa aby si to lidé nepletli s hartusícími populisty a la výše zmíněné "cinque stelle" - viz poznámka autora L.J. že italská levice nevyprávěla pohádky a proto ztrácela
    March 3, 2013 v 8.08
    No, s tím Šturcem je to opravdu zajímavé, včetně toho jeho závěrečného návratu zpět do lůna soc.dem. Ale zcela jistě by KSČM prospělo, kdyby se hlásila k tradici předgottwaldovské — než naopak. Ale nechci radit, to je věc KSČM, patrně to (někteří) její členové vidí jinak.

    K radikálům: kdepak, tady bych nezaměňoval s populisty či extremisty; prostě bych se držel etymologie těch pojmů. Beppe Grillo pro mě není radikál, ale obyčejný populista — tedy ten, kdo nemá nějakou soudržnější představu světa, hodnot, a tudíž i změny. To je spíš onen tekutý hněv, který kořen (radix) nenahmatá a ani to nepotřebuje, neb se veze po vlnobití povrchu.

    Radikální pro mě není sprosté slovo, naopak.
    March 3, 2013 v 9.26
    nové kořeny a autentické tradice
    myslím, že jsem výše psal o tzv. šmeralismu, to je věc která stála u zrodu současné KSČM (šmeralův klub měl v roce 1989 blízko k Demorkatickému foru komunistů), odkazy najdete i v pozdějších usneseních, ale samozřejmě že někteří jednotlivci v sobě mají hluboce zažité normalizační rituály. To nepopírám, že tahle hlučná minorita existuje (ostatně je pravidelně s oblibou medializována jako součást denunciace KSČM).

    P.S. radikální je pro mne také pozitivní pojem, ale najít ty kořeny (podstatu) je s ohledem na potřebu inovace bývalých opotřebovaných paradigmat obtížné - a jako člověk s určitou vědeckou minulostí jsem uvážlivý pokud jd e o testování nových hypotéz. Jinak se to zvrhává v pouhou propagandu.
    March 3, 2013 v 9.51
    Tak pokud bychom Marxe vzali jako radikálního myslitele, pak jsme asi docela daleko od propagandy. A co Alain Baidou a jeho Komunistická hypotéza? Nebo u nás Michael Hauser? Rozumíte, v tomhle kontextu uvažuji slovo "radikální".

    Pak ovšem zbývá "maličkost": překlopit teorii v praxi. A to je asi ten šev, na který narážíte, rozumím-li vám dobře...
    March 3, 2013 v 19.08
    ad přízemní maličkosti
    přesně - svět měnit a ne ho jen vykládat. Filosofické eskamotáže na téma unversálního zprostředkování místo manipulativní racionality či úvahy o universálním dému jako způsobu překonání fragmentace občanské společnosti mohou být hezké, ale praxi bezprostředně nepomáhají. To josu ty "kleinigkeiten" jak říkávali v "Ein Kessel Buntes" Radikální praxe a ne jen radikální "náboženství".
    March 3, 2013 v 19.33
    ad eurozóna
    Zkusme teď bez teorie. Vraťme se k té Itálii a vůbec k problému eurozóny.

    Která z cest je podle vás nejméně bolestná, nejvíce efektivní a ekonomicky udržitelná?

    a) Německo opustí eurozónu a vydá se cestou národní měny (kterou si udržuje např. prosperující Švédsko);

    b) Itálie se vrátí k liře;

    c) k národním měnám se vrátí všechny země eurozóny, ale euro bude jakousi paralelní měnou v rámci EU;

    d) bude se pokračovat v nastoupeném trendu záchrany eura především pomocí restrikce.
    March 4, 2013 v 7.54
    co spustitalská rozbuška ?
    úplný návrat k národním měnám nemám za pravděpodobný - on totiž vůbec nic neřeší (to je jen taková "česká" iliuze, že v menších zemích existuje něco jako měnová suverenita), nic neřeší ani vyřazení eura z běžného oběhu a pouívat ho jen jak zápočtou jednotku. Když to klaus přirovnával k dělení československé koruny, tak zapomněl že nejde o technickou stránku věci.I Dánsko v podstatě euro má i když ho nemá. Na to by levice sázet neměla. Rizikový scénář je oddělení bohatšího severu od slabšího jihu, pozitivnější scénář je postupné posílení makroekonomického řízení. I ta Italie nakonec zvolí nějaký pragmatický kompromis a nevydá se cestou zfixlovaného Řecka. Otázkou je jak ten pragmatismus adjustovat do nějakého "příběhu". např. o rozdělení břemene oživení rozvoje a konkurenceschopnosti.
    March 4, 2013 v 8.08
    Technokratický jazyk
    Co to znamená "postupné posílení makroekonomického řízení"?

    A nad Řeckem už jste zlomil hůl? Co s ním?
    March 4, 2013 v 11.35
    bez toho je hospodářská unie chiméra
    Omluva za tak trochu bruselský jazyk - jde o terminus technikus z nových dohod,ale obsah se vyvíjí.
    Já tvrdím, že jde hlavně o posílení fiskální koordinace EU s ohledem na pružné použití kompaktu a také mandát pro měnovou politiku ECB s ujasněním poslavení ESM.
    Bez toho zůstáváte na mikroekonomické úrovni a to je vlastně jen chování firem na trhu a způsoby použití omezených hospodářských pravidel, což je spíše doménou pravice.
    Na téma posílení makroekonomického řízení logicky váže otázka revize Lisabonu, ale to už bych asi předbíhal.

    P.S. řecko už je de facto v nucené správě a taková Syriza je v obranářské pozici - hlavní výhodou Řecka je že je malé a šikovnější řekové mají aktiva venku. Italie by byl horší oříšek
    March 4, 2013 v 12.29
    Sorry, téhle bruselštině nerozumím.

    Konkrétní příklad by nebyl?

    P.S. "Šikovnější Řekové"...?!
    March 4, 2013 v 18.00
    platí na státní i na nadstátní úrovni
    nejde jen o bruselštinu ale také o logiku makroekonomické kontroly příslušného hospodářského prostoru (zde území EU).
    Koordinace makroekonomických politiky je oblastí aplikace posílené spolupráce což je novinka v smluvním základu Unie, ale nermá zatím moc funkční podobu (tedy jak společně a aktivně třímat konkrétní otěže fiskální a monetární),
    Je to vlastně ekonomická abeceda - to uznává i V. klaus že je to objektivní atribut jakékoliv unie - ovšem jemu napětí mezi ekonomickou a politickou unií spíš dělá zlomyslnou radost. Bylo by to na delší text s odkazy na příslušné evropské dokumenty,ale obecně to platí, jen to politikové moc neřeší. To je co nás odlišuje od USA a dalších velkých hospodářských prostorů

    P.S. každý ohrožený systém se nějak adaptuje - často únikem těch čiperných do šedé (stínové) sféry. A jako takhle jsme u nás přežili beztržní časy, tak takhle přežijí řekové zase časy nucené správy.
    Součástí toho je i přesun aktiv ven, různé bartery a jiné "kreativní" kulišárny, Život je jako voda ... najde si skulinu i v těžkých časech. Otázkou je co Řecko za 10 a více let, kam z dnešní situace cílit dlouhodobě pryč?
    March 5, 2013 v 4.12
    Legalita, Uguaglianza e Rispetto del cittadino
    Co a proč to ten kulišák Pepa Cvrček v Itálii vlastně chce

    http://www.blisty.cz/art/67739.html


    March 6, 2013 v 9.10
    Co crček Beppe z Pinocchia ?
    to že italský politický novotvar "cique stelle" s komediantem Grillle parlante získal 20% je spíš problém než předzvěst nějaké revoluce v politice.
    Ano, kritizuje malebně, ale co by dělal kdyby měl vládnout ? S těmi hesly by skončil během několika dnů.Nejde jen o antitřžní a antiunijní argumentaci - co ale s tzv. demogranty (veřejné platba na každého občana) nebo 20 hodinovým pracovním týdnem (vyspělé země zrušilizkrácení pod 40 hodin)
    Antipolitické kverulantsví frčí na sociálních sítítch - ale život země se nedá řídit podle nějakého furiantství či recese.Takže pokud se tam hledají paralely s Die Linke či se Syrizou je otázka v čem - tedy kromě rozhořeční, v něčem programovém.
    Jeden pravicový konentátor napsal že italští radikálové si vybrali komika a že je to lepší než kdyby si vybrali jako u nás estébáka. No nevím - já mám taky raději komedie než tragedie. Ale ani recepty komika mi neukazují konec tunelu.Takže s čím by se šlo do předčasných voleb - a nejen v italii.
    TT
    March 6, 2013 v 22.43
    Aspoň komedie
    Stoprocentně souhlasím s panem Dolejšem. Lepší komedie, než tragédie. Lepší mít v parlamentu skutečné komiky, než šašky, kteří se vydávají za politiky.

    Jestli se může stát z komedie tragédie? Může. To nám přece politici předvádějí denně. Pokud už nemůžete volit šašky, zvolíte si aspoň komiky. Ale naši komici, jak se ukázalo v posledních volbách, jsou jen podřízenými šašky svých kolegů z parlamentu a senátu...
    PL
    March 7, 2013 v 0.36
    Přikloním se k vidění toho obsahu v poloprázdném poháru
    ..než toho ne-obsahu. Ano pane Dolejši, s lidma je stále nějaký problém, oni si pořád vymýšlí co by chtěli a vůbec jim nedochází, že to prostě nejde, že to prostě takto nejde dělat..
    (sem by se hodily nějaké verše, ale na žádné si zrovna nevzpomenu, tak příště ;-)
    Nicméně vážně. Například Petr Dimun tu http://denikreferendum.cz/clanek/15100-rizika-normalizovane-cssd volá jednak jako PR ex-specialista ČSSD po ideovém směřování levice (ČSSD) a jednak odhaduje, že strany typy VV (-novější kmotrovsky nezatížené strany, které si politologové zvykli ať už právem či zjednodušujíc označovat jako populistické či populisty vzdor vůli politologů - moje vsuvka) mají voličský potenciál 16%. Nějaký jiný článek psal zas o 16% hlasů pro strany nepřekročivší v příštích sněmovních volbách pětiprocentní klauzoli. Když si k tomu ještě přidáme "programové" a apatické nevoliče, které právě asi jen nezavedené strany mohou do politického rozhodování vrátit...
    ...ČPozice napsala: Posouzení Beppe Grilla závisí na hodnotiteli. Pro člověka, jehož rozhořčují módní problémy, je odvážným bojovníkem proti nešvarům doby a za práva „obyčejných“ lidí. Pro toho s ustálenými názory na svět, které mění spíš podle vlastního poznání než většinové společnosti, je Grillo jen korouhvička, jež dokáže včas vystihnout, odkud vane vítr.

    V tom spočívá klíč k pochopení Grilla. Je to bavič a satirický komik, který ví, co lidé chtějí slyšet. Jeho tématy bylo vše, co od osmdesátých let hýbalo italskou veřejností, a nejen jí:

    ochrana životního prostředí (nanočástice ze spaloven odpadu);
    kritika vládnoucí strany (levicové i pravicové);
    stažení italských vojáků ze zahraničních misí;
    odpadky v Neapoli;
    nárok na bezplatnou vodu (proti privatizaci vodáren);
    nárok na svobodný (a bezplatný) internet;
    kritika bank, koncernů a farmaceutických firem;
    podpora alternativního pohonu aut a solárních panelů;
    zrušení zkorumpovaných politických stran;
    zavedení přímé – internetové – demokracie.
    Zdroj: http://www.ceskapozice.cz/zahranici/evropa/beppe-grillo-italsky-priklad-pro-ceske-populisty

    ..tak si říkám, co můžou VŠECHNY politické strany ucházející se o přírustek voličů chtít víc, než někoho, kdo zadarmo nejen pojmenuje současné problémy a přetaví je do jakéhosi politického programu, ale také otestuje volební úspěšnost takového programu. O schopnosti hned vládnout přece nejde, ostatně ani KSČM tu schopnost nemůže dokázat, a co nelze dokázat...
    March 7, 2013 v 1.48
    Zřejmě nelze chtít po politicích, aby vnímali a respektovali signály vysílané jejich oponenty

    Pro ně jen psi štěkají a karavana jde dál

    Včera, dnes i zítra …

    March 7, 2013 v 8.14
    Petr Lischtman
    Má to celé jeden problém - když někdo jen říká co chtějí lidé slyšet je to populista. Barometr nálad je samozřejmě tayk důležitý signál, dokonce bych řekl že je posun když se remcání posune od piva k volebním urnám. Ale jako klíčovou metu to nevnímám, takové politické události bez reálného obsahového ukotvení mají jepičí život. Idealistů kterým je to jedno nikdy nebude tolik.
    Jak píšete o potřebě posouvat věci podle poznání - dodám rozčílení či rozhořčení není ještě program. Nejvážnějším testem volebního programu není že se trefí do nálady mezi lidmi sebevtipnější propagandou ale když se má realizovat. protože nakonec o to jde a ne že ne. I když hned nemůžete program realizovat, tak se vás na to přeci myslivější občané a také media
    ptají. Nemluvě o oponentech.
    PL
    March 7, 2013 v 16.46
    Pane Dolejši, jistě. Třeba v ČR ten jepičí život trvá zatím téměř celé volební období a ještě chvíli trvat bude. V Itálii je Pět hvězdiček ale na začátku a ještě nevíme, jaké prvky převáží - to přiznává mezi řádky i autor článku. A především 20% je dost, já osobně bych to jako výsledek prozatímního testu uznal a existenční legitimitu bych tomu neupíral. (Mimochodem kolik hlasů u nás získala do sněmovny KSČM posledně?)
    Ostatně své amatérské začátky mělo i OF a strany z něj dělením vzešlé... a vidíte, kam až to dopracovaly, nebo možná spíš dodělily.

    March 7, 2013 v 17.49
    Jen upřesnění
    Hnutí pěti hvězdiček získalo do Sněmovny 25,5% hlasů a do Senátu 23,8%

    March 9, 2013 v 8.32
    čas i pro analýzy
    samozřejmě že čas ukáže jak moc je tenhle fenomen labilní
    - viz příklad OF. A i proto jsem se chtěl posunout od pocitové roviny k úvaze nad reálností programových prvků.
    Protože pouhých komentářů na téma získaných protestních procent je dost a vezmě je pěna dní, ale ty druhé, gruntovnější, co nehledají jen vyprávěče pohádek, ty tu chybí....
    PL
    March 9, 2013 v 14.31
    Ano, ale pamatuju se, jak jste vy sám z jisté pěny dní, kdy už Zelení ani ve sněmovně nebyli, pod zdejšími sloupky napsal, že "vaši zelení" (v KSČM) o tom (poplatky za znečistění) atd... To jste psal, a jednoduše z toho vyplývá, že nebýt hnutí a stran které nesou zelenou v názvu, nepsal byste o tom... A o to mi šlo, o vliv i opozičních a populisticky rozhořčených politických uskupení na konkurenční strany, třebas i vládní..
    March 11, 2013 v 8.47
    i zde nešlo o rozhořčení ale o řešení
    Proč by diskuse uvnitř či vně určitých poltických uskupení nemohly být viditelné ? To že jsou zelení různí a že se mohou dohadovat i mezi s eobou je stav věci, který je poměrně zřejmý. jen by to chtělo podobné debaty vždy nějak zakončit - a zmíněné téma mi zrovna zakončené nepřišlo.
    Tenhle spor právě že nebyl o "pěně dní" ale o programu - jestliže řeknu že zelené poplatky, daně, odvody chci dělat sociálně neutráloní (nezatěžující nevinné) a konformní s potřebou konkurenceschopnosti, tak to musím také programově dotáhnout.
    P.S. jestli komický cvrček inspiruje věcně nějakou debatu nevím (např. 20 hodinový pracovní týden k tomu asi nepovede) ále nechám se překvapit Jeho volba však programová myslím nebyla
    + Další komentáře