Sobotka: Vládu ČSSD s podporou KSČM nevylučuji

Vratislav Dostál

Předseda ČSSD prolomil ledy: podle něj ČSSD nevylučuje po příštích volbách jednobarevnou vládu s tichou podporou KSČM. Jan Keller se domnívá, že komunisté svým posledním počínáním ale ohrožují samu svou sněmovní existenci.

V případě, že ČSSD vyhraje příští sněmovní volby, nevylučuje jednání s KSČM o podpoře své menšinové vlády. Pro ČT24 to ve čtvrtek uvedl předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka s tím, že případnou prioritou pro ČSSD bude vládní program. Otevřenou koalici s komunisty odmítl.

„Naším cílem bude vytvořit programovou koalici. Budeme jednat se všemi parlamentními stranami. Jestliže neseženeme do takové koalice koaliční partnery, pak budeme jednat o modelu menšinové vlády. To je model, který nezakazuje žádné usnesení sjezdu sociální demokracie," vysvětlil Sobotka.

Pokud jde o tzv. bohumínské usnesení z poloviny 90. let, v němž si sociální demokracie zakázala vládní koalici s komunisty na celostátní úrovni, nenazrála podle Sobotky ještě doba k jeho zrušení.

„Zejména proto, že komunistická strana neprošla reformou, kterou by projít měla, a navíc je to otázka, která rozděluje naše voliče. Je řada našich voličů, kteří si nepřejí, aby sociální demokraté spolupracovali ve vládě se stávající komunistickou stranou," doplnil předseda ČSSD.

Případná podpora ze strany komunistů by bohumínské usnesení obešla, zároveň by ale odblokovala politickou aktivitu parlamentní levice, neboť až dos$ud musela ČSSD hledat podporu primárně napravo. Sobotka tak nejspíš poprvé, v každém případě nebývale otevřeně připustil vznik první politopadové čistě levicové vlády.

Deníku Referendum o možné vládě levice publikoval řadu textů. V jednom z nich politolog Milan Znoj uvedl, že by se současné vedení sociální demokracie mělo pokusit přesvědčit veřejnost o prospěšnosti levicové vlády.

„Nyní se jedná o to, aby ČSSD dokázala uvést pádné důvody, proč by případná spolupráce s komunisty byla výhodná nejen pro sociální demokracii, ale pro občany této země,“ myslí si Milan Znoj. Podle něj takovými dobrými důvody může být snaha sociální demokracie zastavit pravicovou vládu v jejích škodlivých reformách. A podle jeho názoru to bez pomoci komunistů — jak ostatně naznačují výsledky volebních preferencí — zjevně nepůjde.

Sociolog Jan Keller je tak roztrpčený posledním počínáním KSČM, že se dnes Deníku Referendum odmítl k případné parlamentní spolupráci ČSSD a KSČM vyjádřit.

„Jsem stále v šoku poté, co KSČM vyhověla ODS a odhlasovala skandální zákon na pomoc velkým znečišťovatelům. Dokud se tato kauza nevysvětlí a KSČM tento fatální omyl nenapraví, budu předpokládat, že komunisté nepřekročí v příštích volbách pětiprocentní hranici, takže otázka koalice bude bezpředmětná," vysvětlil Keller.

Připustíme-li nicméně, že se komunisté do Sněmovny opět dostanou, je otázkou, zda je česká veřejnost po více než dvaceti letech ochotna akceptovat vládu závislou na hlasech komunistů. Zkušenost totiž praví, že česká média před volbami pravidelně společně s pravicovými stranami veřejnost straší snad až návratem před rok 1989 v případě vítězství levice.

Ve zvláště extrémních případech Reflex zobrazoval například Davida Ratha na své obálce jako Hitlera a režisér proslulého klipu Přemluv bábu Petr Zelenka označil Paroubka v rozhovoru pro HN před posledními volbami za novodobého diktátora.

Zdálo se, že takřka vždy na toto strašení část voličů slyšela. Podle politilotoga Lukáše Jelínka může ale současná zkušenost veřejnosti s vládou pravice přinést průlom. „Česká společnost se mění a antikomunismus na pozadí ekonomických a sociálních potíží slábne. Tuším proto, že i atmosféra se mění ve prospěch čistě levicové vlády,“ vysvětlil Jelínek pro Deník Referendum s tím, že by občané po příštích volbách dokázali akceptovat vládu tolerovanou komunisty.

„Obzvláště v případě, pokud by jasně prezentovala svůj demokratický a sociální program,“ doplnil Jelínek. Podle něj to ale skýtá nebezpečí. „Můj osobní názor se nemění: menšinovou vládu opřenou pouze o jednoho spojence ve Sněmovně, pokládám za snadno manipulovatelnou a vydíratelnou,“ upozornil Jelínek s tím, že by to bylo v případě komunistů obzvlášť nemilé.

„Proto bych v tomto případě upřednostňoval přímo vládní koalici ČSSD-KSČM. Bude-li to možné, měla by však ČSSD hledat partnery spíše v politickém středu, u lidovců a zelených,“ uzavřel politolog.

    Diskuse
    February 18, 2012 v 10.21
    Jasně, já myslím, že by spolu mohli klidně i vládnout. Nějaké nepezpečí pro neoliberální systém nehrozí od nikoho z nich, tak proč se nenechat znemožnit naráz? Třeba by to vedlo k rychlejšímu vzniku skutečné levice.
    LV
    February 18, 2012 v 12.05
    Komunistický salón.
    Lámu si hlavu nad důvody, proč by stávající KSČM vstupovala do nejisté vlády s ČSSD, která bude mít menšinový mandát. Aby strana konečně zanikla, protože neostalinistické křídlo odejde a autentická levice bude hledat novou definici pro svou existenci?
    Přemysl Sobotka řeší kvadraturu kruhu. Podle mne mu nezbyde, než se zbavit zemsnovsko-grossovského křídla ve straně (k němuž ovšem jaksi sám patří - to "jaksi" by měl hodnověrně reflektovat), zesílit důsledně levicovou kritiku (tzn. být jistým způsobem protisystémový - další kvadratura kruhu) a otevřít stranu (na všech úrovních) občanským iniciativám, což se pochopitelně musí zejména odrazit v personální oblasti (volitelná místa) i v programu strany (zejména ve středně- a dlouhodobém horizontu). Strašně se divím zklamání J. Kellera, to bych nečekal. Působí na mne jako člověk, který vnímá realitu velmi přesně a prozíravě. Copak je možné dělat si o KSČM nějaké iluze? (A to vůbec v této chvíli nemyslím na období před r. 1989, historie...) Vždyť je to pohodlný salón. Skvělý kšeft pro cynické politické profesionály a pár popletených naivů a teoretiků života...
    MT
    February 18, 2012 v 12.19

    Jan Keller se musel zbláznit.

    Ne v tom, že je zklámán hlasováním KSČM v prospěch zněčišťovatelů.

    To je logické a legitimní zklamání komunistickými poslanci.

    V čem se musel zbláznit, je jeho přesvědčení (inteligentního sociologa a člověka takříkající s rozhledem), že komunisté na toto hlasování (případně i jiné s ODS) doplatí takovou ztrátou voličské přízně, že by se mohli propadnout pod 5%.

    Podobný nesmysl není důstojný člověka jako Keller.

    Toto hlasování na voličské podpoře tradičních komunistických voličů i těch občasných SAMOZŘEJMĚ nezmění VŮBEC NIC !!!

    Člověk by neměl být stále vystrašen.

    Tvrdím, že výslovná otevřená koalice s KSČM je absolutně nejférovější řešení, které existuje, ale připouštím, že mezietapa tiché podpory bude možná kvůli určité části voličů ČSSD, u kterých pozvolný postup může určité řešení ukázat jako konečně stravitelné.

    Neexistují žádné jiné důvody pro váhání nad koalicí s KSČM než je po letech nepochopitelný strach jistých voličů ČSSD.
    Politici by ale neměli být zbabělí - státník se pozná tehdy, když jde do rizika tehdy, když to země potřebuje.

    A tato země to rozhodně potřebuje ...

    MT
    February 18, 2012 v 12.22

    Jinak předsedou ČSSD je Bohuslav a nikoli Přemysl Sobotka.

    Mezi těmito dvěma politiky existuje jistý rozdíl - zejména v příslušnosti k poměrně odlišným stranám - předseda ČSSD v jednom případě, aktivista ODS v druhém ...

    PL
    February 18, 2012 v 13.35
    Předseda Sobotka teď musí vysvětlit voličům i Kellerovi...
    ..jak chce prezentovat ten "demokratický a sociální program" i opíraje se o KSČM, která se zde svýma 2 zástupci prezentovala jako antisociální a žhavě rudá víc než deklarovaně "zelená". Neměli bychom ale skákat novinářům na špek - B.Sobotka především deklaroval že nepřekročí bohumínské usnesení a (tipuji že ještě řekl, že) podporu pro případnou menšinovou vládu bude hledat ve všech stranách. Skandaliózní akcent na možnou spoluprací s KSČM vyrobili spíš novináři. Přesto by si B.S. mohl aktivněj pokládat základny pro vztahy k demokratičtějším stranám, které se mohou do PS probojovat, doufejme že to dělá i bez mediální pozornosti, (reakce J.Kellera o tom moc nesvědčí, ale pan profesor nemůže furt sledovat politiku ČSSD, to by zanedbával svou práci.)
    Obdoba strachu z Přemluv bábuII by nasatla, kdyby se potencionální voliči ČSSD otázali sami sebe, jestli by svým hlasem sociálním demokratům nedali víc moci nedemokratům rudým... Hodně štěstí, B. Sobotko!
    February 18, 2012 v 15.34
    Lidovci a Zelení
    Myslím, že lze očekávat, že VV v příštích volbách katastrofálně propadnou, ODS a TOP 09 budou mít tak asi o třetinu hlasů méně a je tedy pravděpodobné, že do parlamentu se dostanou Lidovci a Zelení a to jsou programově nejbližší a nejpřirozenější partneři sociální demokracie. Možnou spolupráci s komunisty bych nevylučoval, ale rozhodně by ji sociální demokracie neměla stavět na první místo, protože komunistům nelze věřit ani to, že by hájila svůj sociální program, viz její poslední kroky nebo to, že za svou kandidátku na prezidenta postavili Bobošíkovou, jež je stejná či ještě horší než Václav Klaus - fakticky tím podpořili Václava Klause, kterého v zásadě jako kapitalističtí pragmatici a národovci obdivují a podporují. Tedy na spolupráci s komunisty nelze spoléhat.

    Na druhé straně je třeba přestat KSČM démonizovat, nejsou horší než ostatní parlamentní strany, nejsou však ani lepší (Filip neposílá kondolenci do Koreje z toho důvodu, že by mu to bylo upřímně líto, ale protože ví, jakou má členskou základnu.)

    LV
    February 18, 2012 v 17.14
    Jasně,
    že ne Přemysl - spletl jsem se, myslím Bohuslav, a píšu Přemysl... Ale to asi to podvědomí, protože obě strany obou Sobotků mají vysoký korupční potenciál a chceme-li po levicové soc. dem. nějakou lepší politiku pro občany této země, chtějme po nich rozchod se "zemanovským a grossovským obdobím". (Mimochodem je to větší část předsednictva i hejtmanů.) Otevře-li se soc.dem. občanskému sektoru, nebudeme se pak vůbec muset zabývat tím, jestli hlasy KSČM v tiché či jiné koalici budou třeba pro menšinovou vládu ČSSD. Bude to podobné jako se Zelenými svého času, US či VV, může to dělat až 10-15% voličů navíc. Aniž bych podléhal démonizaci KSČM opravdu bych od tohoto obskurního spolku nic nečekal a už vůbec si nesliboval, že je to autentická levice. Je to strana politického kšeftu s kýmkoliv a kdykoliv, stejně tak se jim k němu hodí Bobošíková, jako Klaus. Včera hlasovali (i s částí soc. dem.) za snížení odvodů největších znečišťovatelů, zítra mohou hlasovat s TOP 09 za zvýšení DPH (třeba "nohama"). Vždy budou jednat podle toho co jim přinese výhody, vždyť žádný autentický program nemají už desítky let. Pokud někdo doufá, že KSČM podpoří soc. dem., aby zde tato strana pozměnila asociální kurz a že to mj. také přinese proměnu KSČM, pak je naivní - soc. dem. ztratí část podpory veřejnosti, média spustí ještě větší humbuk a KSČM se zapouzdří, protože stávající stav je pro těch několik politických profesionálů těžících z negativního hlasu to nejvýhodnější...
    February 18, 2012 v 20.48
    Pane Tejkle,
    myslím, že Keller to myslí trochu jinak než jako sociologickou předpověď. Nebo takhle: proroctví má dva rozměry - prognostický a morálně-kritický, takový lamentační. Keller v tomto případě vědomě rozeznívá ten druhý; říká vlastně, co by si komunisti podle něj zasloužili.
    LV
    February 18, 2012 v 21.18
    Milý pane Škabraho,
    oba ty rozměry "proroctví" mi nějak nesedí vzhledem k logice věci. Vždycky jsem si myslel, že sociologie vychází ze společenské reality a o J. Kellerovi v tomto smyslu skoro nemám pochybnost, ale:
    - prognostická je evidentně zcela mimo realitu;
    - lamentační svědčí o tom, že si od KSČM cosi slibuje. A to - vzhledem k té společenské realitě, a vzhledem k vývoji posledních desetiletí je mi nepochopitelné. Tak jako komunisté v Československu před rokem 1989 nevybudovali skutečný socialismus (což nakonec přesně vyjádřili alibistickým adjektivem "reálný"), po r. 1989 nejsou žádná skutečná strana "komunistická". To by museli hlasovat v parlamentu úplně jinak a jednat v politice také jinak. Osobně se na ně nezlobím, že si nechávají v názvu adjektivum "komunistická" kvůli oné vyčítané kontinuitě s KSČ, naopak - pro současnost. Znovu svým názvem matou a vlastně lžou. Žádná jiná strana není tak velkou překážkou pro autentickou levicovou vládu v této zemi. Ale třeba se mýlím a jemnosti sofistikovaných strategií skutečných politických profesionálů jsou mi vzdálené... Zdravím Vás srdečně.

    PL
    February 18, 2012 v 22.10
    pozn. k osobnosti J.K.
    Pane Vodičko, Martin Škabraha zřejmě myslel břitký sarkasmus, který Jan Keller často používá (snad abychom se z toho nezvenc..), doporučuji si pustit video od času 1:25, kde je jeden takový příklad...
    http://www.youtube.com/watch?v=6Joi82a4efk&feature=player_embedded#!
    MN
    February 19, 2012 v 0.54
    Představa otevřené
    koalice ČSSD a KSČM je naprosto šílená. Nejenom, že by komunisté ve vládě nebyli moc platní, ale jen při náznaku tohoto řešení by se zvedl tak mohutný odpor od středu do prava, včetně většiny médií, že dosavadní stávky a demonstrace odborů byly proti tomu neškodnými poutěmi. Pravice umí protestovat mnohem efektivněji a hlasitěji, to se už několikrát ukázalo. Má mj. v rukou prakticky veškerou infrastrukturu státu.
    February 19, 2012 v 12.10
    Trochu mi ta kritika KSČM v příspěvcích připadá stejná, jako zlobení na zrcadlo pro vlastní křivou hubu. Ta kritika by měla směřovat k ČSSD. V tom je asi jádro pudla, ČSSD nesplňuje naše představy, tak hledáme jinde a k našemu překvapení KSČM je stejně neakceschopná jako ČSSD. Tak si sice ulevíme kritikou komunistů, ale řešit by se tu měla hlavně ČSSD. Pane Nováku, ohledů na to, jak by mohla reagovat pravice na společnou vládu KSČM a ČSSD už bylo tolik, že to levici učinilo absolutně neakceschopnou. Jesltiže levice bude postupovat tak, jak se to pravici líbí /což už víceméně dělá/, tak nemá cenu jí ani volit. Doba už je zlá, na nízkopříjmové skupiny už zatraceně. Jestliže ani teď ČSSD a vůbec levice nepřevezme iniciativu, tak si lidé budou hledat pomoc jinde. Nových Mesiášů se v krátké době vynoří jako much. A pak Bůh s námi.
    PL
    February 19, 2012 v 12.32
    pluralismus
    Pokud je ČSSD strana s největší podporou voličů, nemůže už z definice naplňovat představy jednotlivých voličů - také: "průměr je hodnota, která se prakticky nevyskytuje".
    Spokojenost voličů s kroky (nikoli dosaženými výsledky) jejich strany je tak tím reálnější, čím je strana menší. Jenže politické myšlení občanů zdá se že nesměřuje k pluralistickému nahlížení, ale spíš k dualismu, zdá se mi, že to souvisí s médii vnucovaným paradigmetem černo-bílého vidění všeho! Už Havlovi se nepodařilo mezi 2 nejsilnější strany pozvednout žádnou třetí - srovnatelně silnou. Tlak proti 3. pohledu přichází ze všech stran... možná že to je ta opoziční smlouva, na kterou vsadili vlivní podnikatelé dávno před tou známější mezi Klausem a Zemanem.
    MN
    February 20, 2012 v 0.02
    Stačilo aby J. Paroubek (tehdy ještě ČSSD) prohlásil, že bude schvalovat zákony třeba s marťany a začla vajíčková válka (a volby byly prohrané). V případě komunistů by se možná střílelo ostrými...
    SH
    February 20, 2012 v 10.53
    Několik jiných tvrzení.
    V prvé řadě si nejsem jist, že tak strašně ve volbách dopadnou současné vládní strany. Jsou totiž teprve v polovině vlády a v té druhé, budou svůj „image“ vylepšovat. A navíc zatím vždycky ukázaly, že před volbami mají eso v rukávu.
    Za druhé. Vůdci KSČM již nejednou jasně ukázali, že menšinovou vládu ČSSD už podporovat nebudou.
    Za třetí. Sebesilnější – a dokonce autenticky levicová vláda v dnešním, čistokrevně neoliberálním Glóbu by stejně nic zásadního nezměnila. Nejsme totiž tak malí jako Island.
    Za čtvrté. Celosvětově rostoucí chaos za neoliberální nadvlády napřed přinese jeho diktaturu a teprve potom přijdou na řadu konsolidované občanské revoluce.
    February 20, 2012 v 15.23
    Pane Hošku, já nechci čekat, až vše proběhne podle vašeho 4. bodu. Já bych chtěl, aby levice předestřela svou vizi dalšího, skutečně už demokratického vývoje a bez obav z posměchu pravicových medií začala svou vizi prosazovat. Problém je v tom, že vize nět a vizonářů taktéž. Jinak by nevadil neoliberální "Glób", stejně jako nevadí v Maďarsku, i když tam se hraje jiná hra.
    + Další komentáře