Ukrajina: Kachovská přehrada se vyprazdňuje, evakuovaných už několik tisíc

Petr Jedlička

Ranní protržení hráze druhé největší ukrajinské přehrady má už své následky. Pod vodou je řada vesnic, další ještě přibudou. Sociální důsledky poznamenají region na roky, ekologické na dekády.

Hlavní hráz Kachovské přehrady s vodní elektrárnou měla na výšku třicet metrů a nádrž za ní byla 44krát větší než naše Lipno. Pro představu — kdyby se Kachovská přehrada rozložila kolem řeky Vltavy, sahala by od Vyššího Brodu až po Prahu. Foto WmC

O několik metrů za první den klesla hladina jihoukrajinské Kachovské přehrady — obří nádrže v délce 250 kilometrů, jejíž hráz v úterý ráno zkolabovala. Voda se rozlévá korytem řeky Dněpru do širokého okolí. Přilehlé obce vyplavují povodně.

V úterý večer ukrajinské úřady oznámily, že již evakuovaly ze západního břehu Dněpru několik tisíc lidí. Ještě více zasažený je ale nižší východní břeh, který je od loňska okupován ruskou armádou. Podle expertních odhadů se rozlije na 70 procent uvolněné vody právě do okupovaných oblastí.

Podle ukrajinských zdrojů bude trvat řadu dní, než se nová hladina ustálí a voda začne opadávat. Zaplaven by měl být i přístav města Chersonu a ostrovy v dněperské deltě. Z toho hlediska jde i o ekologickou katastrofu.

Ohledně příčiny protržení hráze je zatím jen jasné, že souvisí s aktuální fází války, jíž spustila loňská ruská invaze. Ukrajinská strana je dle posledních zpráv na základě informací od své rozvědky přesvědčena, že Rusové hráz v noci na úterý prostě odpálili. Zaminována byla již loni na podzim, když se přes ní ruská armáda stahovala z Chersonské oblasti.

Ruská strana hovoří naopak o ukrajinské sabotáži, jíž chce kyjevská vláda údajně terorizovat obyvatelstvo na Krymu, kam se z Kachovské nádrže přiváděla sladká voda, a také odvrátit pozornost od neúspěchů v poli.

Ruští lokální úředníci nicméně během úterka nejprve cokoliv nezvyklého na hrázi popírali, a pak mluvili o důsledcích ukrajinského ostřelování.

V debatách se objevuje také hypotéza o samovolném protržení hráze. Ta byla totiž již v minulosti několikrát zasažena, respektive poškozena výbuchy. A až do zhroucení byla pod kontrolou ruské armády, která ji nijak neopravovala, ba ani neudržovala.

Nyní i orgány proruské správy na východním břehu vyhlásily výjimečný stav a organizují evakuace. Podle dosazené správy je na jejím území ohroženo záplavami 22 tisíc lidí.

Pozorovatelé dávají událost do souvislosti se začínající ukrajinskou protiofenzívou — protržení hráze a rozlití Dněpru totiž pod hrází zmohutní řeku a nad ní vytvoří obrovskou bažinu, přes níž bude velmi obtížné dostat těžkou techniku.

Ještě větší problémy způsobí ale protržení do budoucna. Z Kachovské nádrže byly syceny zemědělské zavlažovací systémy v celé oblasti. Putovala odtud též zmíněná voda na Krym a do chladicích systémů záporožské jaderné elektrárny. V hrázi Kachovské přehrady byla navíc vestavěna vodní elektrárna, jejíž produkce bude rovněž chybět.

Bezpečnost samotné jaderné elektrárny by zatím ohrožena být neměla. Jak vysvětluje úterní zpráva ředitele IAAE, záporožské reaktory už řadu měsíců nepracují, a k jejich chlazení tak stačí voda z chladicí nádrže v areálu. Velký problém by ovšem nastal, kdyby byla vypuštěna či nějak poškozena i tato nádrž.

Diskuse

Válka je vůl.

Jestli hladina klesá víc než metr za den, možná budou brzy výše od hráze místa, kde by se ukrajinská armáda mohla dostat na levý břeh bez minových polí a trojvrstvé obrany. Pak by se otevřel směr na Melitopol a k Azovskému moři a fronta by se rozdělila na krymskou a donbaskou, přičemž směrem na Donbas by postupovali v zádech ruské obrany.

Byl by to překvapující a úderný tah a nepochybný začátek ofenzívy.

No, uvidíme, co se bude dít.

PK
June 6, 2023 v 13.41

Nikoliv "Válka je vůl", ale "Rusáci jsou svině".

To rozhodně.

Ať už tu přehradu vyhodil kdokoliv, vina padá na Rusko -- kdyby nebyla válka, přehrada by stála, to je snad jasné.

PK
June 6, 2023 v 15.00

Také není bez zajímavosti, že tato megalomanská stavba způsobila lidské utrpení a ekologickou katastrofu poprvé už za Stalina v padesátých letech, když se stavěla.

Asi 30 tisíc lidí se tehdy muselo evakuovat z vesnic, které pak byly zatopeny, přičemž na evakuaci jim byly dány 3 dny.

Na Aeronetu mají jasno:

"Ofenzíva ukrajinské armády se proměnila v ústup, ale do ustupujících vojáků střílí kárné jednotky AFU z kulometů! Na sociálních sítích se začíná šířit informace, že zaplavení území pod zničenou Kachovskou elektrárnou má být záminkou k vynucení odkladu další ukrajinské ofenzívy! Západní kurátoři už tlačí na Kyjev tak moc, že AFU sabotuje vlastní frontové linie! Půda okolo Kachovky do konce roku už nevyschne!"

JP
June 7, 2023 v 12.30

Vůbec jsem netušil, že jste pilnou čtenářkou Aeronetu, paní Zemanová. ;-) Nicméně, zjevně se Vám podařilo obnovit svůj přístup do diskusí na DR, což je v každém případě možno přivítat jako příslib zpestření těchto diskusí.

K věci samé: docela by se jako nejpravděpodobnější jevila ta verze kterou po prolomení přehradní nádrže vyslovil jeden z ukrajinských představitelů: Rusové chtěli odpálit jenom část přehrady, aby tak ztížili případnou ukrajinskou ofenzivu v dané oblasti; ale jako obvykle to díky svému šlendriánu zpackali, a tak prolomili přehradu celou.

PK
June 7, 2023 v 14.02

Ovšem to, že stránky Aeronetu jsou stále přístupné, je bohužel jedním z příznaků toho, že vláda svůj ohlašovaný boj s podvratnými živly vzdala.

Test

Nejsem čtenářem těch stránek, pane Poláčku. Dostala jsem se na ně náhodou, když jsem dala do vyhledávače kousek toho textu, na který jsem narazila v jedné diskusi.

V rusko-čínském filmu Tajemství dračí pečeti (2019) je Malorusko charakterizováno jako nebezpečný, divoký pás země oddělující Rusko od Evropy. Žijí v něm lidé posedlí démony.

Zdá se, že něco takového na Ukrajině vzniká, nové Malorusko, zničený pás země od Chersonu přes Bachmut až do luhanské oblasti. Novodobý korejský hraniční pás. Za cenu obrovských škod a lidského utrpení.

Většině světa je to jedno.

PK
June 8, 2023 v 9.20

"Většině světa je to jedno."

Absolutní kravina, vycucaná z prstu.

Je ovšem pravda, že pan Outrata svého času přišel se závažným obviněním, že lidé v Africe se z neštěstí ukrajinského lidu škodolibě radují.

Těch států, které Ukrajině pomáhají i jinak než hlasováním v OSN mimo Evropu moc není (kromě USA samozřejmě, to je hlavní pomocník (inu a věřitel) Ukrajiny). A pro lidi na jiných kontinentech je to stejné jako pro nás válka v Jemenu - je to prostě příliš daleko, aby to někdo řešil. Hrozbu jaderné eskalace vytěsňujeme všichni.

Na každý pád fronta se teď významně zkrátila a blíží se temná řež. Strašně bych si přál, aby Rusové utekli, ale asi těžko.

HZ
June 13, 2023 v 18.22
Poděkování

Chci touto cestou poděkovat paní Tereze Panákové z redakce DR za nevšední ochotu, se kterou mi pomohla zprovoznit přihlášení do diskusí.

+ Další komentáře