Milion Sputniků a summit k tomu

Jan Šícha

Ruský průšvih ve Vrběticích bylo snad možné za něco vhodně vyměnit, určitě ale ne za neprověřenou vakcínu a za setkání Vládi s Joem. Nejhorší na tom je, že vzhledem k úrovni státní moci tohle česká vláda opravdu mohla chtít.

Hamáčkův problém po léta nespočívá v tom, co chce a co říká, to bývá často v pořádku. Jeho problém spočívá v tom, co dělá, a jaký to má dlouhodobý účinek. Janu Hamáčkovi úplně chybí něco jako státnický rozměr. Ilustrace BEUywube

Princeznu a půl království nabízí v pohádkách král, který má velký problém, jejž nevyřešili jeho poddaní, a vyřešit se musí. Nabízí nejvíc, co může, riskuje, že mu dceřinu modrou krev naředí nějaký Honza, dělí království, jež má zůstat vcelku, takže se automaticky předpokládá, že si tu druhou půlku nechává jen na dožití.

Zpráva, kterou král z pohádky vysílá do světa, a všichni ji tak chápou, zní, že nabízí úplně nejvíc. V pohádkách se následně vytvoří zástup dobrovolníků, kteří zbytečně umírají až do Honzova příchodu.

V našem příběhu ale začínáme u Honzy. Byl jednou jeden Honza, ale nebyl to Hamáček, protože svou účast popřel. Honza zjistil, že si může přát úplně všechno, co ho napadne. Přál si milion Sputniků a summit Vládi s Joem k tomu. A my se ptejme, zda si Honza přál něco, co prospěje jeho království.

Abychom byli trochu spravedliví, přiznejme, že to vicepremiér Hamáček nemá vůbec jednoduché. Strana se mu drolí, protože sociální demokracie dlouho dokázala v jedné ohradě udržet slepičky i krokodýly, lidi hodně rozdílné, které spojovalo elementární sociální cítění.

Potkal jsem hodně sociálních demokratů všech pohlaví. Prakticky všichni projevovali větší empatii s lidmi v dluhových pastech, v exekuci, bez slušného bydlení atd. Spojovalo je málo, ale něco důležitého ano.

Dnes je doba volebních agentur, stran s vyostřenými tématy, jež mají sil jako mladé manželství. Sociální demokracie byla široce rozkročená, s hodně členkami a členy, kteří jsou dlouho spolu, a vidí si až do detailů svačiny na předminulém sjezdu. Vicepremiér to má těžké, také protože jeho voliči se z naprosté většiny kryjí s voliči pana prezidenta.

Konec empatické vložky, zpátky k postavě Honzy. Deník Referendum se ve své reflexi Vrbětic zmínil o tom, že se podobná kauza dá za něco draho vyměnit. Nyní jsme se dověděli nepotvrzenou zprávu, co si postava českého Honzy, která se nekryje s vicepremiérem Hamáčkem, představovala pod pojmem „draho“.

Dověděli jsme se, co Honza považoval za princeznu a půl království. Bohužel v této hypotéze zjišťujeme, že Honza si přál jeden instrument politického chaosu — Sputnik V — a jeden instrument zbytečného obtěžování obyvatelstva dotčeného království kvůli nějaké velikášské bublině — summit Voloďa & Joe.

Deník Referendum ve vícero článcích napsal, že vakcína Sputnik V je neprověřená a zpolitizovaná. Sputnik V je určitě částí ruské zahraniční politiky, zbytek se neví jistě.

Summit Putin-Biden v Praze, Brně, Hradci, Olomouci či Ostravě-Vítkovicích, jsme tu ani nekomentovali, protože jeho představa vychází ze staré české iluze o tom, že jsme mostem mezi Východem a Západem. Nejsme most, dělejme politiku úměrnou svým silám a svému významu, nezpackejme tentokrát předsednictví Evropské unii jako posledně.

Co si postava Honzy mohla přát?

Přistihnout Honzu, že si přál špatně, není v tomto případě vůbec těžké. Je-li pravda, že si Sputniky a schůzku vicepremiér přál, měl by rezignovat, bez ohledu na to, že mu možná z Hradu řekli, co si přát musí.

Hamáčkův problém po léta nespočívá v tom, co chce a co říká, to bývá často v pořádku. Jeho problém spočívá v tom, co dělá, a jaký to má dlouhodobý účinek. Janu Hamáčkovi úplně chybí něco jako státnický rozměr.

Přání postavy pracovně pojmenované Honza bylo egoistické, hloupé a škodlivé. Kdyby ho Honzovi nějaký Hrad nutil, měl napřímo, státnicky odmítnout, a od Hradu se tak jedním vrzem osvobodit. Skutečnému Hamáčkovi se takových okamžiků už naskytlo hned několik.

Někdo musel udělat rozhodnutí, že kauzu raději společně s týdeníkem Respekt provalí, než ji nechá pojednat v podstatě velezrádným způsobem. Tento člověk, ať je kdokoli a kdekoli, prospěl České republice. Je-li odsud, je vlastenec. Děkujeme.

Dobrým výsledkem provalené kauzy je optimální obsazení ambasád a Rosatom ze hry. Dalším výsledkem by měl být lepší rozpočet pro zpravodajské služby, které hlídají ruské aktivity na našem území, kromě špionáže i mafii a dezinformace.

Rusko má u nás aktivity, ve kterých zneužívá demokratická pravidla a otevřenost našich zákonů. U spojenců v Evropské unii je to stejné. Na Ukrajině Rusko již napřímo a silou zneužívá její slabosti.

Ze všech svých někdejších satelitů by Rusko rádo udělalo další Ukrajiny. Tajné služby vědí o konkrétních kauzách, byly kompetentní pomoci s formulováním toho, co by si Honza mohl přát.

Otázka, co jsme si mohli přát, a Rusko nám mohlo splnit, zůstane hypotetická, ale má ještě jeden aspekt. K formulaci Honzova přání by bývala byla potřeba dohoda se spojenci. Z viditelné politiky mne jako příklady nositelů věrohodné značky a majitelů telefonních čísel napadají lidé jako Pavel Fischer.

Je jich mezi staršími víc, méně viditelní, ale spolehliví. Naději mezi mladšími bych spojoval s europoslanci za Piráty, protože mám v Evropě dobrou zkušenost s přijímáním čerstvých lidí, kteří za něčím stojí. Otevírají se jim dveře, a to i dveře vysoko.

Vše nasvědčuje tomu, že opozice je kompetentnější v otázkách bezpečnosti než současná vláda. U současné vlády se ptáme, do jaké míry je její bezpečnostní politika ve vleku Hradu.

Poslední kauza nepotvrzenými hloupými požadavky jen ukazuje, že je ve vleku Hradu víc, než to vypadalo před pár dny. Pohybujeme se tady na poli špatných a horších zpráv, ať je v tomto případě Honza fiktivní nebo je Honzou Jan Hamáček.

Otázka bezpečnosti je důležitější než před posledními volbami. ANO se pro bezpečnostní politiku nehodí, protože se věnuje firemním problémům, sociální demokracie je v této oblasti buď slabá, nebo kontaminovaná proruskými a pročínskými osobami.

Sám Hamáček k nim patří jen zčásti, ale má je v partě, která mu zbyla. Kdo by ještě váhal, může si položit sugestivní otázku obalenou historickými vzpomínkami: budeme volit Rusko nebo opozici?

Diskuse

"Trvám na tom, že tohle bychom s Petříčkem nezvládli."

Tak určitě...

https://video.aktualne.cz/dvtv/hamacek-nic-lepsiho-nez-cesta-do-moskvy-nas-nenapadlo-uplne/r~b416293eac5211eba22aac1f6b220ee8/

Musím říct, že Hamáčkova argumentace, že celou tu šílenost s jeho cestou do Moskvy "vymysleli" proto, aby na ruské straně "nevyvolali otazníky", je prostě neuvěřitelná.

Velvyslanec mohl říct, že odjíždí na naplánovaný zdravotní zákrok, stejně si týden vybíral dovolenou, než dorazil. Nebo si tu dovolenou prodloužit s tím, že se chce podívat do vlasti. Nebo deset jiných důvodů, všechny lepší než ten uvedený...

A co to vlastně je za hrůzu "nevyvolat otazníky". Kdybychom je snad vyvolali, smetou nás Rusové jadernými hlavicemi nebo co?

Honzo, Honzo, tohle smrdí tak, že to žádný parfém nepřebije...

A možná Honza nekecá a říká pravdu.

Pak by ovšem stačilo jedno jediné slovo premiéra Babiše, že ano, že to byla plánovaná kamufláž, jak "nenápadně" dostat sem českého velvyslance v Rusku (ach jo, zní to fakt šíleně), jenže Babiš nic takového neřekl a neříká.

Asi má spočítané, že mu po volbách bude nejlíp, pokud bude ve Sněmovně co nejméně stran, aby mohl ukecat ODS do dvojkoalice (nebo SPD?), a tak mlčí a nechá v tom chdáčka Hamáčka vykoupat.

Takový Andrej je.

Lithium to přece ukázalo jasně.

ČSSD v podstatě dostává, co se dalo čekat...

Jak se dalo čekat, ukazuje se, že Jan Hamáček přece jen nebude vlastizrádce a obchodník s životy českých občanů.

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/co-rekli-ucastnici-o-schuzce-s-hamackem-40359224

A nejdebilnější "krycí" akci v dějinách české diplomacie "cesta do Moskvy" zřejmě vymyslel sám nebo společně s Pivoňkou (i když tam mnozí cítí našeptávající ústa z temnoty). Patrně v přesvědčení, že není jen fenomenální předseda strany, ministr vnitra, manažer a politický stratég, ale i nedostižný zimní ministr zahraničí, kterému by mohl tykat leda Beneš...

Tohle se s ním potáhne jako flus.

Vy jste tu pohádku pěkně popletl, pane Šícho: Odměnu má Honza vždycky dostat od krále toho království , které Honza nasazením svého vlastního života zachrání, ne od krále Kazisvěta. V té Vaší pohádce by sice Honza svému království prospěl - milión Sputniků a zorganizování schůzky krále Dobromysla s králem Kazisvětem by z jeho království rázem učinilo kosmickou velmoc, která usiluje o spravedlivý světový mír, jenže dál už je ta pohádka celá padlá na hlavu.

Není třeba jasné, čím by Honza chtěl vydírat krále Dobromysla, aby do Prahy přijel.

Pravda je totiž už zase ve službách krále Dobromysla a on by tedy nejenže musel přijet do Prahy ochránit Kazisvětovu lež, on by dokonce musel Pravdu přiškrtit, aby o tom velkém vrbětickém třesku ani nepípla. Jak by tohle všechno podle Vás Honza u krále Kazisvěta zařídil? Mohla by velká Kroupa udeřit do hlavy i krále Dobromysla? Byl by Kazisvět konečně polepšený a všechna přání by Honzovi vyplnil, nebo by Honza místo miliónu Sputniků dostal třeba kouzelné kapky s novičokem?