Britští poslanci schválili brexit dle Johnsona. Zastavit jej mohou už jen volby

Petr Jedlička

Vládě se nepodařilo přesvědčit sněmovnu, aby projednala brexitovou dohodu se vší související legislativou rychle, a stihla tak její implementaci do 31. října. Vlastní dohodu v principu však poslanci schválili, a to překvapivou většinou.

Titulky zpráv o posledním dění okolo brexitu zdůrazňují, že britský premiér Boris Johnson zažil v úterý další z velkých parlamentních porážek. A svým způsobem mají pravdu: hlasy 322 poslanců proti 308 se Johnsonovi postavila Dolní sněmovna, když chtěl nechat schválit plán zrychleného jednání o brexitové legislativě dle vládních představ. Přijetí plánu mělo umožnit schválení poslední verze dohody o brexitu a veškeré související legislativy do termínu, na nějž vystoupení Británie z EU slíbil právě Johnson — tedy do 31. října.

Poslanecká většina se ale odmítla vzdát práva předkládané materiály důkladně prostudovat, připomínkovat a eventuálně doplnit relativizačními dodatky. Jde podle ní o důležitější věc, než mít brexit už konečně a co nejrychleji za sebou, respektive zajistit Johnsonovi triumf.

Johnson reagoval přerušením celé sněmovní rozpravy o brexitové dohodě a odsunutím daného bodu k ledu. Ve zbytku týdne se mají poslanci zabývat pouze vnitropolitickými body vládního programu a Johnson chce věc konzultovat s opozicí i s EU. Všichni jakoby přestali najednou spěchat.

Podle Johnsonova ministra odpovědného za schvalování vládních návrhů v parlamentu, a zároveň vůdčí postavy tvrdých brexitářů, Jacoba Reese-Mogga půjde teď už jen „mimořádně obtížně“ prosadit do 31. října všechnu legislativu nutnou k brexitu s dohodou k tomuto datu. Britské deníky tak píší ve středečních vydáních o „opět odloženém brexitu“ či „brexitu v limbu“.

Jiná věc ovšem dopadla v úterý výrazně v Johnsonův prospěch a neměla by se v dnešní atmosféře pomíjet: ještě týž večer, respektive dvacet minut před výše popsaným odmítnutím zhuštěného rozvrhu jednání, schválili britští poslanci samotný brexit v Johnsonem předkládané podobě — v principu rozvodovou dohodu s EU tak, jak ji přivezl premiér minulý týden z Bruselu.

Boris Johnson při debatě v britské sněmovně. Repro z videozáznamu

Hlasování o brexitu samotném dopadlo 329 pro, 299 proti. Což je velká většina: severoirská DUP zůstala opět v opozici, avšak brexit dle Johnsona podpořili spolu s loajálními konzervativci i všichni tvrdí brexitáři, všichni exposlanci Konzervativní strany vyloučení v září za zkřížení Johnsonových plánů s výjimkou Dominica Grieva, Justine Greeningové a Guta Bebba, a nad to ještě devatenáct labouristů.

Johnsonově předchůdkyni Therese Mayové se něco takového nikdy nepodařilo. Z labouristického hlediska je přitom Johnsonova verze dohody horší, než byly poslední verze za Mayové.

Většina třiceti hlasů pro brexit i za stávajících podmínek a za stávajícího premiéra, to je jasný signál. Johnson, nejohnson, průtahy, neprůtahy, současná sněmovna o brexit stojí a už jej nezastaví. Učinit tak mohou už jen eventuálně noví poslanci, nové volby.

Co bude nyní

Vývoj v dalších dnech lze očekávat následující: buďto se vláda dohodne s EU na dalším, tentokrát krátkém či pružném odkladu data brexitu, a zároveň s labouristy na novém jednacím plánu sněmovny — v takovém případě by byla provedena rozvodová dohoda parlamentem pomalu a schválena se vším všudy někdy v listopadu —, nebo se vláda dohodne jen s EU na dosud zamýšleném odkladu do 31. ledna 2020 a v mezičase vyvolá předčasné volby, přičemž deal případně schválí až nový parlament.

Obě varianty jsou realistické a z části již předjednané. První by zajistila Johnsonovi aureolu politika, který konečně vyvedl Británii z EU, a tím ho politicky velmi posílila. V příštích týdnech by ho však čekal boj o výslednou podobu brexitové dohody ve vlastním parlamentu, neboť řada poslanců by se jistě pokusila připojit k dealu vlastní dodatky. Některé z nich jsou ostatně už pomyslně na stole — o prodloužení přechodného období, o celní unii, o pobrexitové garanci zaměstnaneckých práv a tak dále.

Druhá varianta by byla riskantnější, protože volby před brexitem by mohl Johnson i prohrát. Umí-li však dnešní premiér něco dokonale, jsou to předvolební kampaně. A kdyby volby vyhrál, nový parlament by mu pak schválil dohodu nejspíše poslušněji, bez opozičních dodatků.

Je tu stále ještě málo pravděpodobná možnost brexitu k 31. říjnu, který by byl však dnes už takřka jistě tvrdý, a premiér by navíc musel přijít na způsob, jak vše zařídit s EU a současně prolomit parlamentní blok. Ovšem jedinou cestou jak zvrátit brexit v jakékoliv podobě jsou po úterním hlasování opravdu nové parlamentní volby s tím, že je Johnson prohraje.

Jak labouristé, tak liberální demokraté slibují nyní v případě volebního vítězství vypsat druhé brexitové referendum. V něm by se hlasovalo tentokrát buď pro konkrétní — Johnsonovu — dohodu, nebo pro setrvání v EU. A dle stávajících průzkumů by Britové dohodu zřejmě odmítli.

Volání po brexitu by tím v Británii jistě neustalo — skalní stoupenci odchodu z EU by mohli namítat, že odmítnuta byla konkrétní dohoda, ne sám odchod, a pokračovat v kampani. Celý výstupový proces by se však zastavil nejméně do dalších voleb, nebo do nějakého dalšího referenda.

    Diskuse
    October 24, 2019 v 10.22
    EU se vyjádří v pátek, vláda rozdělena
    Oficiálně se nyní čeká na vyjádření EU, do kdy Británii navrhne odklad brexitu. Padnout by mělo v pátek. Pokud půjde jen o několikatýdenní odklad, chce se premiér pokusit provést dohodu ještě stávajícím parlamentem. Pokud půjde o odklad do 31. ledna, budou předvánoční volby -- tedy tak zní alespoň oficiální verze.

    Z vnitřních zdrojů z kabinetu a z Konzervativní strany se ovšem britští novináři doslýchají, že konzervativní špičky jsou v dané otázce rozpolceny -- část z nich chce napřed schválit deal, část z nich napřed volby. Za zavřenými dveřmi tak probíhá spor, kterou cestou se vydat.

    Jednání premiéra s labouristy zatím oficiálně nikam nevedla.
    PM
    October 24, 2019 v 16.40
    Tradičně drsný šarm britské jedinečnosti se prohlubuje
    Vše jednou probolí až do dna....nás svého času důvěrhodně poučil Jan Skácel.....bych dodal.
    October 25, 2019 v 13.29
    Rozhonutí odloženo na pondělí
    Velvyslanci členských států při EU se dnes shodli na potřebě odkladu, ne však na jeho délce. Konkrétní datum chtějí říci po hlasování britské sněmovny o předčasných volbách v pondělí. Johnson by rád dle svého čtvrtečního prohlášení nechal volby vypsat na 12. prosince, labouristé jsou ale ochotni je podpořit, jen když premiér vyloučí brexit bez dohody.

    Ve hře je tedy stále jak pouze technické prodloužení do 6. nebo 15. listopadu (pouze na schválení dohody), tak tříměsíční do 31. ledna. Možné je také tzv. flexibilní prodloužení, které by stanovilo datum brexitu pružně na polovinu či na konec měsíce, ve kterém schválí dohodu britský a evropský parlament.
    October 29, 2019 v 13.41
    Odklad nakonec flexibilní, Británii řekají volby
    EU nabídla Británii nakonec flexibilní odklad. Brexit se tak má uskutečnit krátce poté, co britský parlament schválí brexitovou legislativu, nejpozději však 31. ledna 2020. Premiéru Johnsonovi se v pondělí nepodařilo prosadit předčasné volby v režimu, jež by mu umožil provést brexitovou legislativu parlamentem ještě před nimi. Dle zatím neoficiálních informací se ale hlavní parlamentní strany dohodly, že prosincové volby podpoří v novém termínu o pár dní před Johnsonovým a že schvalování brexitu proběhne až v novém parlamentu.

    Rozhodující hlasování o termínu voleb má proběhnout ještě dnes.
    October 29, 2019 v 16.50
    V britském parlamentu se ještě bojuje, to hlavní se ale zdá být jasné:

    http://denikreferendum.cz/clanek/30338-britske-strany-se-shodly-na-predvanocnich-volbach-ceka-se-velka-mobilizace