Na památku Chášakdžího: malá je hranice mezi drobnými ústupky a vraždami

Michal Klíma

Předseda českého výboru Mezinárodního tiskového institutu napsal pro DR komentář k prvnímu výročí zavraždění saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího.

Saúdská Arábie je v povědomí mnoha Čechů především turistickou destinací. První odkaz ve vyhledávači, který se objeví po zadání názvu státu, je nabídka dovolených v této zemi, která se rozkládá na velké části Arabského poloostrova. Také víme, že země těží významný podíl světového objemu ropy. Z ekonomického hlediska obchodně atraktivní země.

Saúdská vláda by u tohoto obrazu své země ráda zůstala. Která vláda by také chtěla, aby se vědělo o tom, že její správa země je založena na tyranii a despotickém vládnutí. Práva žen prakticky neexistují. O všem v rodině musí rozhodovat muži. Za porušení zákonů jsou udělovány drakonické tresty včetně fyzických.

Před rokem (2. října 2018) padl za oběť saúdskoarabského režimu v exilu žijící novinář Džamál Chášakdží. Naposled byl spatřen živý, když vstupoval do budovy velvyslanectví své země v Turecku. Podle odposlechů turecké tajné služby byl brutálně zabit a jeho tělo bylo zlikvidováno.

Ptáme-li se proč, dostáváme bohužel univerzální odpověď, která platí ve všech totalitních režimech, ať už je oficiální ideologií fašismus, komunismus nebo fanaticky uplatňované principy islámského náboženství. Tou odpovědí je snaha potlačit jiné než oficiální názory, nepřipustit kritiku režimu. Podle míry brutality vládnoucího režimu jsou kritici zabíjeni, zavíráni do vězení nebo třeba „jen“ propouštěni z práce.

Vražda Chášakdžího nám připomíná, jak důležitá je práce novinářů. Svobodná žurnalistika provází ostatní občanské svobody. V těch státech, kde funguje demokracie, funguje svobodná žurnalistika. Nebo také — v těch státech, kde funguje svobodná žurnalistika, funguje demokracie. A z historie víme, že likvidace demokracie začíná vždy oklešťováním svobodné žurnalistiky.

Mezinárodní tiskový institut vyzval saúdskoarabskou vládu, aby transparentně vyšetřila novinářovu vraždu. To se nejspíše nestane, ale přesto je tlak na totalitní režim důležitý.

Mezinárodní tiskový institut vyzval saúdskoarabskou vládu, aby transparentně vyšetřila novinářovu vraždu. Foto IPI

Taková mezinárodní pozornost je opakem toho, čeho chtěl režim vraždou dosáhnout. Lze tedy doufat, že alespoň v budoucnosti nebude vůči svým oponentům postupovat stejně.

Států, kde existuje plná svoboda slova, je jen hrstka — mnohem méně než těch, kde je svobodná žurnalistika víc či méně potlačována. Naše země před třiceti lety do skupiny svobodných států vstoupila, ale zdá se, že naše společnost není připravena demokratické hodnoty účinně hájit.

Nejlepším uctěním památky Džamála Chášakdžího a dalších novinářů, kteří padli jako oběti své profese, proto je připomenout si, že svoboda slova musí platit bez omezení. Zdá se, že mezi novinářskou prací bez omezování a drobnými ústupky je jen malá hranice. Ale je tomu právě naopak. Malá hranice je mezi drobnými ústupky a vraždami.

    Diskuse
    IV
    October 4, 2019 v 0.30
    Díky za připomenutí.
    Ovšem ten titulek vlevo na stránce to dává do reálného rámce...

    Nad vraždou Chášakdžího se
    Západ pohoršuje. Prodávat
    Saúdům zbraně však bude dál
    IH
    October 4, 2019 v 19.01
    Černá ovce
    Nemyslím si, že Saudská Arábie je v povědomí mnoha Čechů především turistickou destinací. Až dosud se totiž o ni dá říci, že z hlediska evropských cestovatelů patří k nejméně navštěvovaným velkým zemím světa. Naši lidé si monarchii spojují především s islámem, šejky, ropou a upíráním práv ženám.

    Konzervativní režim neznamená odmítání většiny novot, znamená lpění na starých mocenských poměrech. Saudská Arábie si setrvávání mimo světový "fičák" zajišťuje svými ohromnými příjmy z ropy. Chce se sice, jako jiní, také začít otevírat světu, ale kdovíco nečekejme. Mekka Dauhá nebude.

    Je známo, že Saudskou Arábii má celkem málokdo rád. Zvláště pak na levici. Je to celkem logické. Země je bohatá, proamerická, nevede půtky s Izraelem. Těží a prodává neskutečné množství fosilního paliva. Odmítá, stále ještě, dokonce v islámských zemích běžné standardy práv žen. A teď ještě ta mimořádně odporná vražda novináře, dokonce žijícího v USA.

    Na druhé straně se podívejme na posledně zmíněné prizmatem poměrů v jiné, ještě daleko větší zemi, též ropné velmoci. Jak se staví Putin k obviněním v případu Skripalových, jak ke kauze Litviněnko, jak k sestřelu malajsijského letadla? (Na anexi Krymu nebo přístup k sportovní etice se ani nebudu ptát.) Dovedeme si ruského ne šejka, ale prezidenta představit, že by na sebe vzal vinu aspoň tím způsobem jako nehodný Mohamed bin Salmán?
    IV
    October 4, 2019 v 21.39
    Ivovi Horákovi
    A dovedeme si představit ten "fičák" z okcidentu, kdyby se něco podobného stalo na ruské ambasádě v Istambulu...?
    Sdílet
    JK
    October 4, 2019 v 22.17
    Ivo Horákovi
    Mohu z vlastní zkušenosti dosvědčit, že pokud jde o střední třídu, Saúdy nemají rádi ani jejich středovýchodní arabští sousedé, což platí i pro jejich sunnitské souvěrce. Považují je za zpovykané a většinou blbé zbohatlíky, kteří si myslí, že si za prachy mohou koupit cokoli, za pokrytce, kteří sice doma kážou vodu, ale pak masově vyjíždějí pít (nejen) víno především do kosmopolitního Dubaje, o návštěvách evropských bordelů nemluvě.

    A zkuste třeba Egypťanovi říct, že je Arab... Nebudou Vám stačit futra.
    IV
    October 4, 2019 v 23.30
    Zajímavý film:

    The Crown Prince of Saudi Arabia (full film) | FRONTLINE

    https://www.youtube.com/watch?v=5IBa88VkM6g&t=2919s