České eurovolby skončily vítězstvím ANO a historickým debaklem ČSSD

Jakub Patočka

Politickému hnutí Andreje Babiše stačil obdobný zisk jako před pěti lety k zisku šesti mandátů, druhá ODS bere čtyři, Piráti a STAN/Top09 po třech. Dva mandáty si odnáší KDU-ČSL a okamurovci. Jeden zůstal na KSČM.

Evropské volby v České republice skončily bez velkého překvapení, přesto mohou přinést pohyb v domácí politice, v důsledku historického propadu ČSSD. Politické hnutí ANO získalo podstatně méně než ve sněmovních volbách před dvěma lety, ale 21,18 % mu i tak stačí na šest mandátů. Druhá ODS za 14,54 % bere mandáty čtyři. Jeden z nich získal bývalý ministr a senátor Saša Vondra, který předskákal z patnácté pozice.

Mírně zklamaní budou zřejmě Piráti, kteří doufali v zisk čtyř či dokonce pěti mandátů, ba dokonce v to, že by mohli ohrozit dominantní pozici politického hnutí ANO. Nakonec skončili třetí, se ziskem 13,95 % berou tři mandáty, stejně jako koalice STAN a Top 09, které 11,65 % stačilo na čtvrté místo. Na obou kandidátkách se evropskými poslanci stanou první trojice kandidátů.

Jistým zklamáním je páté místo krajně pravicové SPD Tomia Okamury, která brala dva mandáty za 9,14 procenta. Europoslancem se vedle bývalého ministra zdravotnictví za ČSSD Ivana Davida stane generálmajor ve výslužbě Hynek Blaško, který předskákal z osmého místa. Zisk dvou mandátů KDU-ČSL za 7,24 % zanechá jistou hořkost v lídrovi kandidátky Pavlu Svobodovi, kterého předskákali z druhého místa Tomáš Zdechovský a trojka Michaela Šojdrová.

Pro levici jeden mandát

Jediný mandát pro levicové strany získala jednička kandidátky KSČM Kateřina Konečná, která stranu dovedla k zisku 6,94 %. Jedná se o historicky nejhorší výsledek KSČM v eurovolbách. K druhému mandátu, který by získali na úkor politického hnutí ANO, chybělo komunistům 2824 hlasů.

To je možná zklamání, KSČM obhajovala tři mandáty, ale jistě ne takové jako v ČSSD, která utrpěla historický debakl a poprvé od roku 1990 nepřekročila v celostátních volbách pětiprocentní hranici. Lídr Pavel Poc kandidátku dovedl k 3,95 procentům a i kdyby ČSSD získala mandát, brala by ho dvojka kandidátky Olga Sehnalová, které získala více preferenčních hlasů. Česká republika se tak stane zřejmě jedinou zemí EU bez zastoupení v klubu Strany evropských socialistů.

Výsledek je třetím volebním debaklem, k němuž stranu dovedl předseda Jan Hamáček. Historické porážky v loňských komunálních a senátních volbách ho k rezignaci nepřiměly, ba naopak z hradeckého sjezdu odjel s posíleným mandátem. Je tak možné, že ani výsledek v evropských volbách jeho pozici neohrozí.

V každém případě kritika, že mizerné výsledky strany jsou přímým důsledkem účasti ČSSD v Babišově vládě, se mu bude odrážet mnohem obtížněji. A je možné, že tlak na odchod z Babišovy vlády se vystupňuje před krajskými volbami, které se budou konat v příštím roce a které začínají dostávat pro ČSSD v dané situaci existenční rozměr, protože státní dotace za mandáty krajských zastupitelů jsou zásadním zdrojem stranických příjmů. A také mocenskou základnou krajských organizací.

Volby skončily neúspěchem všech kandidátů s ekologickým profilem. Propadl lídr kandidátky ČSSD Pavel Poc, neuspěla čtyřka u Pirátů Lukáš Blažej, ani dvojka u komunistů Andrej Bóna, bez šance byl i předseda Strany zelených Petr Štěpánek, kandidující jako pětka na společné kandidátce STAN a Top 09.

Z jednadvaceti zvolených europoslanců je sedm žen, tedy třetina. Volební účast 28,72 % byla historicky vůbec nejvyšší, byť jen těsně a nadále zůstává hluboko za evropským průměrem.

Výsledky v řadě evropských zemí se teprve sčítají. Jejich shrnutí, rozbory a analýzy přineseme v Deníku Referendum v následujících dnech.

Výsledky českých eurovoleb 2019 přehledně:

  • ANO 21,2 %, 6 mandátů: Dlabajová, Hlaváček, Charanzová, Knotek, Kovařík, Maxová
  • ODS 14,5 %, 4 mandáty: Tošenovský, Vondra, Vrecionová, Zahradil
  • Piráti 14,0 %, 3 mandáty: Gregorová, Kolaja, Peksa
  • STAN/Top09 11,7 %, 3 mandáty: Niedermayer, Polčák, Pospíšil
  • SPD 9,1 %, 2 mandáty: Blaško, David
  • KDU-ČSL 7,2 %, 2 mandáty: Šojdrová, Zdechovský
  • KSČM 6,9 %, 1 mandát: Konečná
    Diskuse
    V podstatě masakr.

    Vím, že to vlastně na DR nikomu nevadí, ale totální porážka aspoň formálně demokratické levice, posledního zbytku "tradiční" levice u nás.......... no, já jsem trošku vyděšený.

    Po neúspěchu modernistické zelené levice v podobě Zelených je pád sociální demokracie, který bude bezpochyby následovat i v komunálních a parlamentních volbách, docela rána.

    A nezapomínal bych, že to ne Hamáček, ale Sobotka poslal ČSSD ke dnu -- i když jsem do teď nepochopil, co udělali tak špatně, že to má takové následky...

    A opakovaný debakl zelených kandidátů je další jasnou výpovědí o Česku.

    Můžeme začít slavit...
    MP
    May 27, 2019 v 16.19
    Aleši Morbicerovi
    S těmi ekologickými kandidáty bych byl trochu opatrnější. Pominu-li fakt, že Štěpanka bych si jako garanta zelémé politiky mohl vybrat je ve stavu přechodného pominutí smyslů, pravděpodobnost zvolení zvolení pětky na kandidátce TOP a STANu se limitně blížila nule. Poc kandidoval za stranu, která je zcela nedůvěryhodná a v oblasti zelené politiky zvláště. A není důvod se obávat, že bez Lukáše Blažejů bude pirátská politika v EU méně zelené, už jen podle jimi uvažované frakce ne.

    Ke dnu poslal ČSSD Hamáček, Dolínek. Zaorálek, Chovanec -- vzpourou uprostřed volební kampaně. A s výjimkou Chovance následným rozhodnutím kolaborovat s Babišem. Svádět to na Sobotku šlo ještě tak před rokem, dnes už to nepůosobí ani komicky, jen trapně. A debakl zelených kandidátů nevypovídá ani tak o Česku jako o ceně, kterou platíme za někdejší vládní prostituci Zelených.
    LV
    May 27, 2019 v 16.45
    Pro mne to byl Zeman
    ČSSD mne vytočila nejednou.

    Napadá mne takový jeden pornografický plakát zaměřený na prvovoliče.

    Pak tam někdo chtěl cíleně likvidovat drobné živnostníky. Máme jich několik v rodině. Ztráta zaměstnání po padesátce a nutnost se nějak uživit, viděla jsem rude.

    Dostali jsme Marxovou místo Švihlíkové, pro kterou se nenašlo místo na kandidátce.

    Poslední kapka byla podpora Miloše Zemana.
    S programem "ČR, krásná Čečna pod Šumavou" nechci mít nic společného.

    ČSSD šla na seznam: Tuhle verběž nevolit, do konce života.

    No já nevím pane Profante, Stropnického Zelení měli výrazný (západoevropsky) moderní levicový program, program, který měl podle Jakuba Patočky přilákat zástupy levicově smýšlejících voličů a program, který si měla osvojit i ČSSD, aby byla úspěšná...
    Víme, jak to dopadlo.
    Nemyslím, že by vina předchozí účasti v pravicové koalici měla větší vliv.

    Já se s intelektuály setkávám pouze tady, na diskusích DR, v běžném životě ne, jen s běžnými lidmi.
    A základní dvě konstanty jejich současných názorů - a to drtivě většinové - jsou:
    1/ anti-ekologismus
    2/ rasismus a anti-islamismus

    ad 1/ Do tohoto postoje se asi promítá, že za komunistů bylo životní prostředí v opravdu děsivém stavu, tady v Ostravě, když v zimě napadl sníh, byl do dvou dnů černý, řeky byly mrtvé stoky a Beskydy pod emisemi umíraly... -- takže vybudování čističek vody za eurodotace a emisní filtry v průmyslu po revoluci způsobily opravdu výrazné zlepšení. Klimatická změna je zatím v našich končinách jen v náznacích.
    Dá se pochopit, že lidé na ekologii příliš neslyší -- nejlépe jak to dokážu zformulovat: ekologie je dobrá, ale vocaď pocaď, dneska už se zvrhává v buzeraci od ekoteroristů a v podvazování rozvoje.

    ad 2/ Rasismus je všudypřítomný, cikány nikdo nemá rád, nyní se to prudce zvedlo díky migraci. Obecný postoj je -- ti kdo přicházejí pracovat nám nevadí. Nejsme rasisti - Ukrajinci nám nevadí, dokonce i ty Vietnamce jsme přijali mezi sebe. Ale muslimští fanatici, co se budou vyhazovat do povětří a vnucovat nám svoji kulturu, hlavně Arabi, ty tady nechceme. Ani negry z Afriky, co budou buď krást nebo prodávat drogy...

    To je základní postoj většiny mých spoluobčanů. Někteří se k němu hlásí zcela otevřeně, jiní by to popřeli. Ale chovají se tak a "mimo mikrofony" mluví stejně, jen ne tak naprudko.
    (přičemž ten anti-ekologismus není tak silný jako protimigrační postoje, když to nic nestojí, nebo to přináší přímé zlepšení v praxi, lidé ekologii berou)

    Zelení jsou vyřízení a z ČSSD se stala nenáviděná strana, jak řekl Foldyna. Tady v Ostravě, její bývalé baště, je to obzvlášť do očí bijící. Jsou bráni za "vítače", kteří jen trochu otočili, když se ukázalo, že vítačství je pro drtivou většinu nepřijatelné. Zkrátka vítači, co se tváří, že nejsou, ale jen blázen by jim to uvěřil. Odpad.

    Jak říká Švihlíková, hlavní bojiště současnosti establišment - anti-establišment, bude mít podmnožinu boje mezi liberály a konzervativci.
    Levice je už navíc a nikdo ji dál nebude potřebovat a nikdo ji nebude oplakávat.
    ---------------------------------

    No, tak už je to venku...

    Při psaní tohoto příspěvku jsem poslouchal vynikající reprezentativní průřez tvorbou modernisty Pierre Bouleze. Obzvlášť klavírní sonáty jsou mistrovské.
    spotify:album:3NJK6jx9i8veUR4koAGDZT
    P.S. Samozřejmě je to kapku komplikovanější, ale v hlavních rysech to sedí.
    Kromě starých komunistů už si nikdo nemyslí, že levice hájí jejich zájmy.
    JP
    May 29, 2019 v 10.50
    Intelektuálové a "běžní lidé"
    Ano, bohužel, je to tak. Všechny snahy o radikální humanizaci obecných poměrů vždy znovu a znovu ztroskotávají na tom "obyčejném člověku" z ulice.

    Ale přece jenom určitý záblesk naděje bych mohl nabídnout. A to sice z Německa. Německá společnost totiž dokázala v poválečném období projít hned třemi dosti radikálními proměnami.

    Za prvé to bylo v důsledku hnutí (a studentských revolt) roku osmašedesátého; kdy byla rozbita zatuchlost starých poválečných (mnohdy ještě skutečně postnacistických) společenských struktur, a kdy se zrodila moderní občanská liberální společnost, se sebevědomým občanem, který se už necítil být povinován se automaticky sklánět před autoritou státních institucí.

    Druhá metamorfóza německé společnosti proběhla v souvislosti s ekologií. V době svého vzniku (počátek osmdesátých let) byli němečtí Zelení stejně tak těmi "běžnými lidmi" v Německu vysmíváni (a i nenáviděni). Dnes už se nenajde prakticky žádná relevantní politická síla (s výjimkou fašistoidní AfD), která by neměla tak či onak ekologii vepsánu ve svém programu. A v zrovna proběhlých volbách do EP němečtí Zelení dosáhli svého největšího úspěchu, etablovali se definitivně jako druhá nejsilnější strana, a vyhlídky do budoucna jsou ještě lepší.

    A třetí metamorfóza proběhla právě v souvislosti s migrací. Ještě před ne tak mnohými lety byla německá společnost většinově xenofobní; je tomu snad nějakých deset-patnáct let, kdy jeden vrcholný politik (z konzervativní CDU) veřejně deklaroval, že Německo definitivně "není imigrační země" (kein Einwanderungsland). Zatímco dnes už je imigrace pociťována obecně jako naprostá samozřejmost, a spory se vedou už jenom o její výši.

    Takže, jak je vidět, ty pozitivní posuny v národní mentalitě (a tedy i v mentalitě a postojích těch "běžných lidí") přece jenom jsou možné. Je to ovšem přece jenom běh na dlouhou trať; a Češi tu jako obvykle zase pokulhávají za trendem, který se na Západě už dávno prosadil.