„Podpořte svobodné novinářství.“ Redaktoři DR píší dopisy svým čtenářům

Redakce DR

Redaktoři Deníku Referendum se obracejí na čtenáře a přátele novin s žádostí o podporu. Je to jediná spolehlivá cesta k uchování a rozvoji prostoru pro svobodné novinářství.

Redaktoři Deníku Referendum se od včerejška obracejí s osobními dopisy na čtenáře a přátele novin s žádostí o podporu. Stránky DR navštíví každý den několik tisíc čtenářů, celkově čte DR pravidelně několik desítek tisíc lidí, přesto na provoz webu finančně přispívají dnes jen stovky z nich. Cílem akce je stav aspoň částečně zlepšit.

„Pomozte nám uchovat a rozvinout naše svobodné a odvážné novinářství, kterého je v éře, do níž vstupujeme, zapotřebí víc než kdy dřív,“ píše se v jednom z dopisů. Redakce DR dostává soustavně spoustu podnětů zabývat se tématy, která tu nikdo jiný neřeší a kterými se my sami nemůžeme zatím zabývat jen z důvodu nedostatečné kapacity.

DR zatím neuvažuje o zpoplatnění obsahu, práci redakce kromě příspěvků čtenářů financují granty. Mnozí ze sponzorů se ale ocitli pod tlakem Babišova režimu a nebudou ve financování redakční práce pokračovat.

Deník Referendum vznikl v roce 2009 a za tu dobu si mezi českými médii vypěstoval unikátní postavení. Stojí mimo hlavní proud, který často kritizuje, netají se svou sympatií k občanské společnosti i demokratické levici evropského typu, přitom se stal široce akceptovanou součástí české veřejné debaty, jejíž obsah se nám díky tomu daří proměňovat.

V jiném z dopisů se píše: „Jediné opravdu svobodné novinářství je financované svými čtenáři.“ Jedná se o model, k němuž se uchyluje řada médií i v demokraticky vyspělých zemích, protože financovat svobodné novinářství je čím dál obtížnější. Příjmy z inzerce monopolizují korporace jako Facebook a Google, prodej tištěných deníků klesá.

Dobrovolné přispívání čtenářů na svobodnou novinářskou práci je tak prozatím jedinou cestou, jak je udržet. I redakce Deník Referendum se tedy s prosbou o podporu své práce bude na své čtenáře obracet mnohem systematičtěji a soustavněji nežli dosud.

Přispět může každý prostřednictvím formuláře na stránkách Deníku Referendum. Anebo zkrátka podáním trvalého či jednorázového příkazu ve prospěch účtu Nadačního fondu nezávislosti DR 2000737714/2010.

    Diskuse
    JN
    June 14, 2018 v 19.46
    Velmi rád podpořím svobodné novinářství.
    Ale jak mám zajištěno, že nepodpořím šíření názorů, které považuji za škodlivé a které podpořit v žádném případě nechci?
    na 200 měsíčně. To je víc, než dávám za Respekt :)
    Sice už nemáte Sašu Uhlovou, ale prosím nezanikejte. Tu radost Babišovi totiž nepřeju.
    JN
    June 15, 2018 v 0.33
    Člověk, který by chtěl podpořit názorovou pluralitu,
    by musel podpořit několik různých médií, čímž by ale vlastně podpořil několik uzavřených bublin...

    Když každý bude podporovat média podle svých názorových preferencí, bude to nakonec soutěž názorů, ohodnocená finanční silou jejich nositelů (pomineme-li možnost médií nadbíhat názorově tím směrem, kde je ochota poskytnout peníze).
    JP
    June 18, 2018 v 13.27
    poděkování a vysvětlení
    Milí čtenáři,

    děkujeme všem za zřizované trvalé příspěvky i za ty jednorázové.

    Pane Krupičko, na obsah zobrazovaných reklam nemáme vliv: google vám to nabízí na základě svých algoritmů. Až na výjimečné případy se každému čtenáři zobrazuje něco jiného. Příjem ze zobrazované inzerce pro nás je přitom úplně mizivý.

    Pane Hájku, děkujeme.

    Pane Nusharte, myslím, že sami poněkud doplácíme na to, že nejsme médium žádné "bubliny", žádné uzavřené komunity, jako někteří z našich konkurentů. Princip svobodných v novin spočívá v tom, že když vám konvenují, souhlasíte s celkovou tendencí, nikoli s každým jedním textem. Snažíme se proměňovat obsah veřejné debaty a kritičtí jsme ke všem. Naše práce ale stojí peníze, zadarmo to dělat nemůžeme. A bez příspěvků našich čtenářů, kteří naši práci oceňují, bychom existovat nemohli.
    JN
    June 18, 2018 v 21.08
    Pokud bych, pane Patočko, s naprostou většinou textů v DR souhlasil,
    bylo by to v podstatě stejně špatné, jako když s naprostou většinou textů nesouhlasím.

    Princip svobodných novin spatřuji totiž právě v umožnění názorové plurality, kde kritériem pro zveřejnění je novinářská úroveň a nikoliv názorový směr autora.

    Například článkům o multikulturalismu, autora Adama Votruby, nebylo jistě možno vytknout nedostatečnou úroveň, ale zveřejněny zde být nemohly právě proto, že nejsou v souladu s názorem redakce či majitele. Zda tedy v takovém případě jde o svobodnou novinařinu nechávám na Vašem zvážení.

    Velmi rád bych samozřejmě podpořil takový typ novin, které by názorovou pluralitu (nejen v diskusích) umožňovaly, kde by například k takovým tématům, jako je multikulturalismus, gender, feminismus, marxismus.., bylo možno uveřejňovat články s názory i zcela protichůdnými.

    To zde bohužel možné není.

    JP
    June 19, 2018 v 13.58
    Je možno na to konto posílat eura?