Zeman pověřil Babiše jednáním o nové vládě. Na podmínce 101 podpisů již netrvá

Jan Gruber

Premiér Andrej Babiš předal prezidentovi Miloši Zemanovi demisi své první vlády. Prezident Babiše vzápětí znovu pověřil jednáním o sestavení nového kabinetu. Na podmínce, aby Babiš garantoval podporu sto a jednoho poslance, již netrvá.

Prezident Miloš Zeman přijal na Hradě premiéra Andreje Babiše (ANO), který mu přinesl demisi své první vlády. Babišův menšinový, jednobarevný kabinet nezískal minulé úterý ve Sněmovně důvěru, když jej podpořili pouze poslanci politického hnutí ANO. Prezident rovněž v souladu se svými předchozími výroky znovu pověřil Babiše druhým pokusem o sestavení vlády. Učinil tak přesto, že předseda vlády byl před několika dny Poslaneckou sněmovnou vydán polici k trestnímu stíhání kvůli podezření z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo.

Zeman současně ustoupil od své dříve vznesené podmínky, že mu Babiš musí pro druhý pokus o sestavení vlády garantovat, že má pro svůj kabinet sjednanou podporu alespoň sto a jednoho poslance. „Já bych rád panu premiérovi poskytl veškerý nutný čas pro jednání s ostatními stranami. Na druhé straně ale nemohu vyloučit své nezvolení. V takovém případě dodržím svůj slib a jmenuji Andreje Babiše premiérem v průběhu února. Vzhledem k tomu, že je to krátká doba pro získání sto a jednoho hlasu, nebudu tedy na své podmínce trvat,“ dodal prezident a popřál Babišovi do nadcházejících jednání mnoho úspěchů.

Trestně stíhaného člověka v čele vlády však odmítají všechny sněmovní strany — s výjimkou politického hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury a KSČM. Případné jmenování Babiše premiérem proto může přinést stejný výsledek jako první, neúspěšný pokus. Druhou možností je pak vznik jednobarevné vlády politického hnutí ANO, kterou budou podporovat, či tolerovat komunisté a okamurovci.

Babiš je pro ČSSD stále problém

Bezprostředně poté, co jeho vláda nezískala důvěru, se Babiš znovu začal scházet se zástupci některých sněmovních stran. První schůzka s ČSSD však mnoho nového nepřinesla. Statutární místopředseda strany Milan Chovanec (ČSSD) řekl, že o případném vstupu sociální demokracie do vlády rozhodne sjezd a první jednání s politickým hnutím ANO označil za nezávaznou konzultaci.

Sociální demokracie současně zveřejnila šest podmínek, při jejichž splnění je ochotna o vládní spolupráci dále jednat. ČSSD požaduje proevropské směřování země, přihlášení se k závazkům vůči NATO a systémovou podporu mladých rodin. Nadále trvá na tom, že premiérem ani členem vlády nemůže být někdo trestně stíhaný. Chce také, aby hlasy ve vládě byly rozloženy rovným dílem — aby tedy silnější strana nemohla bez dalšího přehlasovat tu slabší. V neposlední řadě pak požaduje, aby se politické hnutí ANO až do vyšetření kauzy Čapí hnízdo vzdalo nároku na ministerstva spravedlnosti, vnitra a financí.

Přestože Babiš v týdnu, kdy jeho vláda neúspěšně usilovala o vyjádření důvěry, připustil, že by premiérem být nemusel, výbor politického hnutí ANO na svém pondělním zasedání Babiše jako kandidáta na předsedu vlády jednomyslně potvrdil. Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) navíc doplnila, že výbor svého předsedu vyzval, aby se zdržel vyjádření, že nemusí být premiérem. „My jsme potom stavěni do situace, že nevíme, co si máme myslet,“ dodala Jermanová.

SPD a KSČM trestně stíhaný premiér nevadí

Vstřícnější postoj než sociální demokracie vůči politickému hnutí ANO zaujalo na čtvrtečním jednání politické hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, které již netrvá na své účasti ve vládě a trestně stíhaný premiér pro ni nepředstavuje výraznější problém. SPD v personálních otázkách kritizuje pouze ministry dopravy a spravedlnosti Dana Ťoka a Roberta Pelikána a ministryni obrany Karlu Šlechtovou (všichni ANO).

Okamura po schůzce uvedl, že si dokáže spolupráci představit za podmínky, že kabinet bude prosazovat program SPD. Jako priority pak Okamura zmínil hmotnou odpovědnost politiků a jejich odvolatelnost, boj proti migraci, zvyšování důchodů a referendum o vystoupení z Evropské unie. Vicepremiér Richard Brabec (ANO) řekl, že politické hnutí ANO z Evropské unie vystoupit nechce, ale že na většinu požadavků SPD zřejmě může přistoupit.

Trestně stíhaný předseda vlády nevadí ani zástupcům KSČM. „Stojíme za principem presumpce neviny. Respektujeme, že Andreje Babiše hnutí ANO podpořilo na předsedu vlády,“ řekl po úterním jednání předseda KSČM Vojtěch Filip. V programových otázkách si komunisté pro případnou podporu druhé Babišovy vlády vytkli jako priority zdanění církevních restitucí, ochranu nerostného bohatství a výstavbu sociálních bytů. Místopředseda strany Jiří Dolejš (KSČM) dodal, že komunisté stejně jako SPD neusilují o účast ve vládě a že současné debaty se vedou pouze o podpoře při vzniku vlády.

    Diskuse
    Není možné to nevidět:

    Člověk, který je stíhán kvůli podezření z podvodu spolu se svojí nejbližší rodinou a spolupracovníky, a kterého k tomuto stíhání dokonce vydala Sněmovna, nemůže být z nejméně 2 závažných důvodů českým premiérem.
    1/ Není možné, aby starost o rodinu i sebe v součtu s tím, co A. Babiše v budoucích dnech čeká v souvislosti se stíháním (např. výslechy), ho neovlivňovaly v pozici premiéra.
    2/ Stíhaný premiér, to je samozřejmě také konflikt zájmů jasně překračující únosné meze.
    (navíc pokud by strana, které je předsedou, získala všechna ministerstva)

    Nejde přece o to, že A. Babiš nemůže být jako stíhaný předsedou filatelistického spolku. Tím klidně být může. Jenže tady mluvíme o ministerském předsedovi........
    (řečičky o presumpci neviny jsou k smíchu)

    Z mého pohledu mohl Miloš Zeman volit mezi třemi možnostmi.
    1/ Stíhaného politika nejmenovat ani nepověřovat vyjednáváním o nové vládě a její parlamentní podpoře--- z výše uvedených důvodů to je nejracionálnější řešení, na kterém je minimálně v obecné rovině výrazně většinová shoda. (V reálu to často bývá deformované třeba korupčními tlaky).
    Jenže MZ ze známých důvodů plně podporuje AB.

    2/ V tom případě měl Miloš Zeman využít proces zvaný abolice, který vede k zastavení stíhání. Na sílu, I přes Babišův odpor.
    Byl by to samozřejmě obrovský skandál, mluvilo by se o ústavním puči, o atomové válce, o ruském mužikovi na pražském hradě.............................
    .............................. nicméně musím říct, že by mi tím Miloš Zeman skutečně zaimponoval.
    Jenže,
    jak už to tak bývá,
    to že Andreje Babiše volilo 30% zároveň znamená, že ho 70% nevolilo, že. Jednoduchá matematika.
    Takže to Miloš Zeman neudělá a zvolí

    3/ a tu nejhorší možnost --- pověří jednáním o vládě stíhaného premiéra v demisi.

    Není to poprvé, co v poslední době volil ty nejhorší možnosti z nabídky.

    Nevím.
    O Miloši Zemanovi se říká, jak to nemá všechno pod kontrolou, že hraje na několika šachovnicích najednou a podobně.
    Tedy ne že by neměl silné stránky,
    ale mně se spíše zdá, že se bambelá od jedné své blamáže ke druhé, divoce flikuje své včerejší přehmaty a přelakovává je novými a novými úlety...............................
    Neustálé názorové veletoče jsou pozorovatelným důsledkem této situace.
    JP
    January 25, 2018 v 12.22
    Zeman lavírovat musí, on si na jedné straně musí udržet Babišovy voliče, ale na straně druhé si v tuto chvíli nemůže dovolit naprosto hrubé porušení ústavy či obecné morálky - čímž by odradil část nerozhodnutých voličů. Takže musí hrát do karet Babišovi - ale tak aby to nebylo zase až příliš nápadné. V tomto smyslu dělá to co je - pro něj osobně - to nejoptimálnější.
    January 26, 2018 v 10.17
    Babiš bude Zemanova pomsta - píše Jiří Pehe: https://m.novinky.cz/articleDetails?aId=461647&sId=&mId=
    January 26, 2018 v 16.42
    Babiš bude volit Drahoše,
    protože potom bude jmenován Zemanem bez jakýchkoliv podmínek a navíc se zbaví Zemana, který by ho jako prezident bez jakýchkoli omezení a skrupulí mohl trápit a omezovat.

    Ovšem toto jmenování bez podmínek mu může zkomplikovat situaci do budoucna a připravit ho o čas pro vyjednávání vlády.

    V případě zvolení Zemana může dostat na podnose sociální demokracii se zemanovským vedením, které chce funce bez ohledu na harakiri, které tím soc.dem. spáchá.