Babiš s Faltýnkem vydáni policii. Česká republika má trestně stíhaného premiéra

Jan Gruber

Poslanecká sněmovna vyhověla žádosti policie a zbavila Jaroslava Faltýnka a Andreje Babiše imunity. Oba jsou podezřelí z dotačního podvodu a poškození zájmů Evropské unie. Vinu však odmítají. Celá kauza je prý prasárna a sračka.

Poslanecká sněmovna po více než dvou měsících jednání na svém pátečním zasedání rozhodla o vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) policii k trestnímu stíhání kvůli podezření z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo. Se zbavením imunity Babiše a Faltýnka v souladu s doporučením mandátového a imunitního výboru vyslovilo souhlas sto jedenáct poslanců, devětašedesát jich bylo proti.

Předseda politického hnutí ANO Babiš se tak stal prvním trestně stíhaným premiérem v historii České republiky. Komentátoři mají za to, že tato skutečnost oslabuje jeho pozici při vyjednávání o sestavení nové vlády a může poškodit obraz země v zahraničí.

„Je smutné, že Sněmovně trvalo tak dlouho, než se rozhoupala k projednání žádosti o vydání pánů Babiše a Faltýnka. Zavdalo to jen spekulacím o politických kšeftech a o tendenci poslanců hrát si na žalobce a soudce,“ řekl Deníku Referendum politolog Lukáš Jelínek.

Podle Jelínkova názoru bude fakt, že v čele země stane trestně stíhaný premiér, zatěžkávací zkouškou pevnosti vůle těch politických stran, které svým voličům slibovaly, že s Babišem do vlády nevstoupí. „Zdá se, že ochota ANO vzdát se Babiše jako premiéra je pramalá. Bude proto zajímavé sledovat, zda nedojde k veletočům u případných partnerů,“ dodal k druhému pokusu o vytvoření stabilní vlády Jelínek.

„Domnívám se, že trestně stíhaný premiér do Strakovky nepatří už jen proto, že vláda má pod palcem jak policii, tak státní zastupitelství,“ pokračoval Jelínek s tím, že za vhodnější by považoval, kdyby politické hnutí ANO přišlo s jiným kandidátem na premiéra, a to i za cenu, že by Babiš hrál stejnou roli jako Jarosław Kaczyński v sousedním Polsku.

Jelínek rovněž připomněl, že České republice s trestně stíhaným premiérem hrozí újma na pověsti v zahraničí. „I tam sice občas mají politiky stíhané kvůli majetkovým deliktům, ale je naprosto neobvyklé, aby se politik s takovým škraloupem pokoušel opakovaně sestavit vládu,“ uzavřel Jelínek.

Babiš apeloval na selský rozum

„Můj projev nemá za cíl změnit Váš názor. Dobře vím, že budete hlasovat politicky. Kdybyste si vyslechli všechny argumenty a použili selský rozum, tak byste hlasovali proti,“ řekl na plénu Sněmovny Babiš. Sám dále opakoval to, co obvykle: kauza Čapí hnízdo je prý zcela vylhaná, mediálně živená a politicky zneužívaná.

„Je to objednávka mafie, která tady ve spolupráci s politiky kradla miliardy. V naší zemí si lze objednat trestní stíhání a poslat někoho do vězení,“ pokračoval Babiš s tím, že kvůli podezření z dotačního podvodu přišel ve volbách o deset procent. „Máme to spočítané,“ dodal. Všechno je údajně nesmysl, sprostá urážka Babiše samotného i celé jeho rodiny a výsměch občanům České republiky. „Prasárna! Ale pravda zvítězí,“ zvolal na závěr.

Faltýnek v následném — a velice dlouhém — projevu, který vyplnil předčítáním minulých výroků Miroslava Kalouska (TOP 09) z doby, kdy byla Sněmovnou vydávána jeho stranická kolegyně Vlasta Parkanová (TOP 09) a poslanec Bohuslav Svoboda (ODS), pak kauzu Čapí hnízdo třikrát označil za „sračku“.

Zástupci opozice se tentokrát obsáhlých vystoupení naopak zdrželi. Poslanci Pavel Blažek (ODS) a Kateřina Valachová (ČSSD) se ohradili vůči Babišovým nařčením, že si v České republice lze objednat trestní stíhání. „Neútočte na státní zastupitelství,“ vyzvala premiéra Valachová.

„Kdo může za to, že si prý můžeme objednávat trestní stíhání. Má premiér Babiš pravdu, nebo se mýlí? Opravu se u nás dá trestní stíhání objednat. Pokud ano, kdo za to nese odpověděnost,“ obracel se marně na ministra spravedlnosti Roberta Pelikána šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Nakonec došla řeč i na dotace Evropské unie, které by někteří poslanci nejraději zrušily, protože křiví trh a ohrožují podnikatele v oblasti masných a mléčných výrobků.

Poslanecká sněmovna o vydání obou čelných představitelů politického hnutí ANO rozhodovala poprvé již na počátku září minulého roku, kdy po několika hodinách diskuse a četných obstrukcích ze strany Babišových a Faltýnkových kolegů z poslaneckého klubu vyslovila souhlas s doporučením mandátového a imunitního výboru a oba politiky vydala k trestnímu stíhání.

Pro vydání současného předsedy vlády hlasovalo tehdy sto třiadvacet přítomných, proti byli čtyři. Faltýnkovo vydání podpořilo sto dvacet poslanců a poslankyň, proti jich bylo pět. Všichni členové a členky poslaneckého klubu politického hnutí ANO — s výjimkou Babiše a Faltýnka — odešli ze sálu.

    Diskuse
    Trestně stíhaný premiér vlády v demisi, který se chce ucházet o druhý pokus na její sestavení a nalezení parlamentní podpory.

    Bezpochyby DOST prekérní situace.

    Nejde vyřešit nějakými trapnými tanečky. Byly by okamžitě a přesvědčivě demaskovány.
    Tady je zapotřebí pořádné kladivo.

    Když si promítneme, jak vidí Andreje Babiše a vůbec celou situaci prezident Miloš Zeman, nemělo by být těžké vydedukovat, co bude následovat.

    Miloš Zeman si myslí, že politické strany potřebují silné a rozhodné vůdce, aby byly úspěšné (např. jako On a ČSSD kdysi). Přes to, co o Babišovi říkal před léty, nyní ho jako takového silného vůdce vidí. Dalším plusem jsou jeho manažerské schopnosti, o kterých nelze pochybovat.
    V zahraniční politice má podle Zemana ještě mezery, nicméně ty jdou vyplnit. Jazykově je vybaven výborně.
    Důvodů pro je samozřejmě víc.

    Prezident Miloš Zeman je dále přesvědčen, pokud ho posloucháme, že současná politická situace je díky rozdrobenosti Sněmovny velmi komplikovaná a žádné snadné a pohodové řešení se nenabízí.
    Z těch, které k dispozici jsou, je jasně nejlepší vláda vedená Andrejem Babišem.
    Už mu přislíbil i druhý pokus - zcela v logice věci.

    Nyní by měl prezident zastavit stíhání AB.
    Ozřejmit státní zájem, ve kterém to činí.
    A protože abolici musí projednat i vláda a pak ji kontrasignuje premiér či jím pověřený zástupce, měl by Zeman Babiše požádat, ať tu pravomoc předá místopředsedovi a sám se zdrží hlasování. Pokud zbytek vlády všemi hlasy abolici potvrdí (neboli vláda na sebe převezme odpovědnost), ať ji místopředseda podepíše a vstoupí v platnost.

    Tak nějak by to mělo být, ne?

    Ale vsadím se, že jsem úplně vedle.............................
    PK
    January 20, 2018 v 20.23
    Tak určitě, pane Morbicere
    To víte, že jo.
    AM
    January 20, 2018 v 20.52
    Nejmilejší pane Kolaříku,
    že jo co?
    January 21, 2018 v 10.33
    Před nějak dobou jsem tady psal o otázce , jak se asi Babiš s trestním stíháním vypořádá a viděl jsem tři možnosti: sněmovna ho nevydá, prezident poskytně abolici, Babiš doved vyšetřován do ztracena přes své lidi. První možnost padla a ta třetí mi stále připadá pravděpodobnější než abolice.

    Co by vlastně abolice vyřešila? Hlasování o vydání bylo v podstatě další hlasování o důvěře vládě. Přiměla by abolice dost poslanců k tomu, aby postoj změnili? Trestní stíhání není legální překážkou k tomu, aby byl Babiš premiérem, překážkou k tomu, aby získal důvěru, je postoj poslanců

    Spíš mi přijde pravděpodobné, že se budou množit různé informace toho druhu jako Komárkovo kompro na Nevtípila a nakonec si dostatečné množství lidí řekne "bůhví, jak to vlastně bylo" a tu kauzu bude připomínat jen tvrdé jádro opozice.
    PK
    January 21, 2018 v 10.38
    Ale vždyť je tady přece čtvrtá možnost
    Babiš a jeho lidi se dopustili trestného činu, za který je sazba až 12 let odnětí svobody. Přece je tady stále možnost, že budou řádně souzeni, a řádně odsouzeni.
    PK
    January 21, 2018 v 10.41
    Čili otázka nezní, jak se s tím "Babiš vypořádá"
    Otázka zní, jak se s tím vypořádá česká justice. Tedy bude-li jí to umožněno.
    MP
    January 21, 2018 v 13.32
    Pavlu Kolaříkovi
    Vydáním k trestnímu stihání začala fungovat presumce neviny. Čili je možné, že se Andrej Babiš dopustil trestného činu ... Říká se tomu právo na spravedlivý proces.

    S miliardami v zádech to v každé zemi EU umožňuje, aby definitivní rozhodnutí o vině (přes všechny instance včetně evropských institucí) trvalo několik let a ve většině z nich skončilo s největší pravděpodobností symbolickým trestem.

    Pro jistotu, jsem zastánce práva na spravedlivý proces, jen poukazuji na to, že soudy politický problém obviněného premiera v potřebné době nemohou vyřešit.

    Pokud bych dělal Babišovi poradce, doporučil bych mu
    a) vládu bez něj a Faltýnka;
    b) usilovat o menšinovou vládu.

    V situaci, kdy by pro dvě strany s realtivně velkými poslaneckými kluby znamenaly předčasné volby obrovské zadlužení a vláda ANO-SPD- KSČM je z pohledu sedmi politických stran ve Sněmovně horší než menšinová vláda ANO, se u b) jedná o velmi realistický cíle.

    A pan Kubička má pravdu, dva tři roky vyhnívání a trocha obratné mediální a tiché manipulace a z Čapího hnizda zbude jakási nejasná vzpomínka; Buh ví, jak to bylo.
    PK
    January 21, 2018 v 14.29
    Martinu Profantovi
    K očekávané banální námitce o presumpci neviny: Jistě. Samozřejmě. Až budu televizní moderátor, budu se vyjadřovat super-korektně: Babiš SE MĚL DOPUSTIT ...

    Dokud jsem obyčejný diskutující na obyčejném portálu, dovolte mi se vyjadřovat podle svého svědomí, přesvědčení, a všeobecně známých faktů.

    Nic jiného než spravedlivý proces pro Babiše nechci. Opravdu nevolám po tom, aby byl popraven bez soudu, a nevěřím tomu, že moje věta "Přece je tady stále možnost, že budou řádně souzeni, a řádně odsouzeni." by se dala takto interpretovat.

    Právo na to, aby byl spolu se svými kumpány podroben spravedlivému procesu, má ostatně nejenom on. To právo máme také my, občané ČR.

    Je ostatně zajímavé, že ihned poté, co se dovoláváte práva na spravedlivý proces, zároveň hned v další větě už předjímáte, že žádný spravedlivý proces nebude, a že to je tak dokonce dobře.

    A EU z toho opravdu tentokrát vynechte.

    Je skutečně pozoruhodné, s jakou nesnesitelnou lehkostí se tady přijímá skutečnost, že ČR je banánová republika na úrovni jihoamerické diktatury.
    MP
    January 21, 2018 v 16.05
    Pavlu Kolaříkovi
    Nikoliv, já předpokládám, že spravedlivý proces bude. A že ten spravedlivý proces bude trvat několik let, protože obviněný využije všech možností obrany. To ke spravedlivému procesu patří. EU vynechat nemohu. Naštěstí poslední instance k odvolání dnes není v ČR, ale právě v EU.

    Možná byste mohl místo horlení věnovat pozornost procesním lhůtam a vyjde Vám to samotnému. Spravedlivý soud, který by rozhodl v časovém horizontu potřebném pro řešení otázek vlády a její důvěry prostě stihnout nejde.

    Mimochodem, tím se Česká republika liší od banánové republiky -- tam by Babiš buď nebyl obžalován, anebo by ho postavili ke zdi ve zkráceném řízení.
    PK
    January 21, 2018 v 16.11
    Martinu Profantovi
    Podívejte se, jediné, co jsem napsal, je toto: "Přece je tady stále možnost, že budou řádně souzeni, a řádně odsouzeni."

    Že jsem si za to vysloužil vaše obligátní poučování, zatímco bláboly Aleše Morbicera vás k žádné reakci nevybudily, je dost typické.
    PK
    January 21, 2018 v 17.25
    A pokud jde o vládu,
    ta nedostala důvěru, je v demisi, a končí. Tím končí jako premér i 63letý obviněný AB.

    Nebo tady snad někdo předpokládá něco jiného? A chce přitom vážně obhajovat, že ČR je právní stát, a nikoliv banánová republika?
    AM
    January 21, 2018 v 18.45
    Abolice
    Vyvinění Babiše a jeho rodiny by rozhodně rozšířilo prostor pro možné budoucí dohody, ne pane Kubičko? Vždyť se pořád říká, že by pomohlo, kdyby byl Babiš mimo vládu, když je stíhaný. Takhle by to odpadlo.

    Ale uvažme, co by abolice přinesla Miloši Zemanovi:

    Jevil by se jako státník s obrovskou politickou zkušeností, který zralým okem obhlédl politickou krajinu po volbách a okamžitě mu došlo, že jsme v bezvýchodném politickém klinči.
    A že přesto voliči rozhodli, že se má premiérem stát Andrej Babiš.
    (nové volby nepřipadají v úvahu)

    Abolicí by předvedl, že ví co je třeba udělat, že dokáže vést, že má vůli a sílu dělat i překvapivá rozhodnutí.
    Že dokáže rozhodnout v zájmu státu.
    Zároveň by důrazně vzkázal politickým stranám, že nyní už očekává dohodu, která umožní fungování vlády A.Babiše, kterou podporuje od začátku.
    Vyviněného Babiše by mohl bez právních pochybností poté jmenovat podruhé premiérem, sám potvrzen v úřadu na dalších 5 let.

    On by byl ten, který věci řídí.
    Těžil by z toho celé volební období.
    -------------------------------------------------

    Ale tak to asi nebude.
    Takhle silová politika u prezidenta ČR není zvykem.

    ------------------------------------------------
    V ČSSD by se to také definitivně pohnulo...
    (z mého pohledu velmi neradostným směrem)
    MP
    January 21, 2018 v 19.29
    Pavlu Kolaříkovi
    Babišova vláda neskončila, skončí až dnem, kdy bude jmenováno nová vláda. Dost obvyklé, máte to i v Německu.

    A novou vládu nepůjde sestavit bez rozhodujícího slova ANO. Kromě děsivé myšlenky vlády nejméně sedmi stran, s tím, že by jedna z nich bylo SPD.
    MP
    January 21, 2018 v 19.30
    Aleši Morbicerovi
    Jsem optimista a věřím, že Zemanova abolice Babiše by vedla k pádu jakékoliv vlády s Ano do tří let. Ale byly by to ohavné tři roky.
    January 21, 2018 v 21.37
    Abolice by rozšířila prostor pro možné budoucí dohody pouze v případě, že by to poslanci inerpretovali tak, že abolice je totéž, jako kdyby trestní stíhání odloženo pro nedostatek důkazů Kdyby si poslanci chtěli otevřít cestu k budoucím dohodám podobným způsobem, mohli hlasovat proti vydání. ¨

    Já považuji za pravděpodobné, že vývoj dokodrcá k předčasným volbám přestože si je teď málokdo přeje a nemusí situaci zásadně změnit.
    PK
    January 22, 2018 v 5.02
    Martinu Profantovi
    Ne, opravdu to nemáme i v Německu. My opravdu nemáme vládu bez důvěry, a obviněnou kancléřku.

    A to, že česká vláda je bez důvěry a v demisi, naprosto činí bezpředmětným jakékoliv vaše chytání se stébla řečmi o dlouhých procesech v Česku. Ano, na proces se 63letým obviněným AB bude dost času. A co jako?

    Kromě toho, úvahy o vládě jsou nepodstatné. Jediné, co jsem napsal, bylo to, že ke třem možnostem pana Kubičky, které všechny by znamenaly, že by se s tím "Babiš nějak vypořádal", jak jsme v banánovém Česku zvyklí, jsem přidal tu čtvrtou, normální, která by měla vlastně přijít normálně v úvahu jako první: že 63letý obviněný AB a jeho spolupachatelé bude řádně souzeni,a řádně odsouzeni.

    Vláda s tím nemá co dělat, a nijak mě v této souvislosti nezajímá. Česko je přece právní stát, že.
    MP
    January 22, 2018 v 9.30
    Pavlu Kolaříkovi
    a) Nenapsal jsem ani slovo o dlouhých procesech v Česku. Proces, který se týká obvinění z defraudace a vyžaduje dokazování poměrně složitých vlastnickýách vazeb trvá dlouho všude v civilizovaném světě.

    b) V České republice i v Německu vládne vláda, která nevzešla z posledních řádných parlamentních voleb. A v obou zemích zatím tato vláda vládne nejen podle ústavy, ale v souladu se očekáváním jejích tvůrců (Zatímco Zeman porušoval to druhé, když nechal po dlouhé mesíce vládnout Rusnokovu vládu, Babišovu demisi má přijmout v úterý, tedy ani ne týden od vyslovení nedůvěry).

    c) Bez úvah o vládě je kauza AB nepodstatná.
    Prostě proběhne proces. A podle historických evropských zkušeností někoho odsoudí, ne sice na dvanáct let, ale dost tvrdě. Mimo jiné, prože se přizná. A a multimilionář s rodinou dostanou podmínku, protože se nepodařilo dokázat úmysl a nic nepodepsali.
    PK
    January 22, 2018 v 10.40
    Martinu Profantovi
    a) Výborně, takže nejsme ve sporu. Ani já jsem nic nenapsal o "krátkém procesu". Jak říkám, na proces bude jistě dost času.

    b) V Německu probíhají standardní politická jednání po volbách, do té doby vládne dosavadní vláda s důvěrou minulého parlamentu. Až bude jmenována nová vláda, jistě dostane důvěru, a to napoprvé. Standardní situace. Klidně si můžete lhát do kapsy, že v Česku je to "vlastně totéž". Když tu lež však pronesete směrem ke mně, ohradím se.

    c) Jsem rád, že jste to také pochopil. Nevyjadřoval jsem se k žádné vládě - kromě toho, že automaticky předpokládám, že proces nebude rušen Babišovým "premiérováním", které je u konce, a nikdo si doufám nezahrává s myšlenkou, že by mohl nějakou relevantní dobu ještě v úřadě pokračovat.

    Vyjadřoval jsem se ke třem možnostem pana Kubičky, které všechny spočívaly v tom, že AB to "prostě zařídí", což považuji za rezignaci na elementární víru v právní stát.

    Spekulace o výsledku procesu ponechávám stranou. Jenom škodolibě podotýkám, že AB je lúzr a mamlas, který nebyl schopen si "prostě zařídit" důvěru vlády a zachování imunity. A že poté, co si nakradl miliardy, se jako školák nechal chytit na ušmudlaných 50 milionech.
    January 22, 2018 v 19.58
    Doufejme, že zbytečně
    podotknu: ty Babišovy tři možnosti, jak se s trestním stíháním vypořádat, jsou mým dohadem, co tak asi Babiš udělá, ne mým názrem na to, co by udělat měl.

    Pro případ, že pan premiér tuto diskusi sleduje a chtěl by si nechat ode mne poradit.:

    "Vážený pane premiére, pokud byste chtěl udělat něco pro náš stát, odejděte z politiky do té doby, než ve Vaš kauze padne pravomocný osvobozující rozsudek. Byl by to státnický čin, který by rozhodujícím způsobem posunul Českou republiku směrem k respektu k základním civilzačním hodnotám demokratického právního státu."

    Myslíte si, pane Kolaříku, že na mě pan Babiš dá?
    PK
    January 22, 2018 v 20.55
    Panu Kubičkovi
    Já jsem Vás nepodezíral, že byste Babišovi radil, co by měl udělat. Zarazilo mě ale, že jsem měl a mám dojem, že to stavíte tak, že bude stále po Babišově vůli, tedy že co "udělá", nebo co se pokusí udělat, se mu taky podaří. Ale ono je to přece většinou tak, že obviněná osoba do značné míry přestává být subjektem dění, a stává se jeho objektem.

    Když se znovu dívám na ty Vaše tři možnosti, tak vlastně vidím, že ta první (sněmovna ho nevydá) už padla (a vy to taky píšete), a to nepochybně proti jeho vůli.

    Druhá možnost byla: prezident poskytne abolici. Zase: přece nemůžeme vycházet z toho, že když se Babiš "rozhodne pro abolici", tak že ji taky dostane. Samozřejmě, není pochyb o tom, že by ji rád dostal, a že by mohl různými prostředky zkoušet tlačit na prezidenta, pokud jím bude znovu Zeman (Drahoš mu ji nedá, to si řekněme otevřeně).

    A třetí možnost: dovede vyšetřování do ztracena přes své lidi. Ano, bude se o to jistě pokoušet. Ale předpokládat a priori jako housku na krámě, že se mu to taky povede, jako by to byla nejsamozřejmější věc na světě? To je na mě trochu moc.

    Proto jsem se ozval s tím, že přece musíme aspoň kvůli úplnosti a vyčerpání všech možností vzít v úvahu, že se mu nic z toho nepovede, a že bude prostě normálně souzen, a taky odsouzen.

    A pokud jde o ten odchod z politiky, je to totéž. Copak to opravdu má záležet jenom na něm, jestli "na Vás dá" a odejde z politiky? Copak není žádoucí, aby v opačném případě byl razantně "odejit"? Nebo jsou stále všichni kolem něj jako uhranutí, neschopní žádné akce?
    PK
    January 22, 2018 v 21.04
    Ovšem samozřejmě, je možný hororový scénář
    Na Hradě znovu Zeman, a předseda vlády Babiš s abolicí, popř. (rozhodne-li se pro to jako pro výhodnější) dovádějící vyšetřování do ztracena přes své lidi.

    Ovšem toto je ten nejhorší, a skutečně hororový scénář. Jako takový je třeba ho brát.
    PK
    January 22, 2018 v 21.41
    Jinak to je pěkné vyjádření rozdílu
    mezi právním státem a banánovou republikou:
    V právním státě politici odstupují, protože jsou obviněni.
    V banánové republice obvinění dostávají abolici, protože jsou politiky.
    January 23, 2018 v 6.06
    Položil jsem si otázku, co Babiš asi udělá, ne co se asi stane.

    Nicméně: Pokud Babiš bude řádně souzen a odsouzen, nebude to tak rychle, aby to současnou patovou politickou situaci odblokavalo. K tomu by se Babiš musel usilování o premiérský post vzdát.

    Proč podezřelí politici odstupují? Řekl bych, že proto, že ztratí podporu ve své straně či táboře a tu ztratí poté, co ztratí podporu veřejnosti případmě količních parnerů v poměrném systému. Například Klaus v roce 97 odstoupil po jednání výkonné rady ODS.

    Jak by ale mohl Babiš ztratit podporu v ANO, když ta strana bez něj nemůže existovat? Koaliční pertnery ANO zatím nemá.
    Potřebuje je ale, takže to možná to dopadne tak, že Babiš nebude premiérem a bude vládu řídit externě jako Kaczynski tu polskou. Úplnou stopku mu můžou dát jen voliči a u těch zatím podporu neztrácí.

    + Další komentáře