Německo debatuje o přínosech bezmasé stravy, ministerstvo ŽP jde příkladem
Radek KubalaRozhodnutí německé ministryně životního prostředí podávat na oficiálních akcích úřadu už jen bezmasé občerstvení přitáhlo pozornost i k ekologickým a sociálním aspektům chovu zvířat a konzumace masných výrobků.
Podobnou debatu jako před volbami 2013, kdy se němečtí zelení zavázali prosadit povinný vegetariánský den ve školních, respektive státem dotovaných jídelnách, vyvolalo v Německu i aktuální opatření ministerstva životního prostředí — rozhodnutí, že na oficiálních akcích úřadu bude podáváno už jen bezmasé občerstvení. Resort pod vedením sociálnědemokratické političky Barbary Hendricksové je oznámil ve druhé polovině minulého týdne. Tradiční vinné klobásy a šunkové rolky tak brzy na německém MŽP nahradí celerové řízky, belgický salát či sojové lasagne.
Sama Hendricksová odůvodnila krok snahou chránit životní prostředí před zničujícími dopady vysoké konzumace masa a poukázat na možnosti udržitelného stravování. Veškeré složky pokrmů na akcích ministerstva mají být zároveň místního původu, tedy vypěstované, respektive vyrobené, přímo v Německu či jeho okolí.
„Chceme jít příkladem a skutečně praktikovat to, k čemu vyzýváme celou společnost. Bezmasé jídlo je více přátelské k celosvětovému klimatu, navíc prospívá i lidskému zdraví,“ uvedla ministryně v tiskovém prohlášení.