Německo debatuje o přínosech bezmasé stravy, ministerstvo ŽP jde příkladem

Radek Kubala

Rozhodnutí německé ministryně životního prostředí podávat na oficiálních akcích úřadu už jen bezmasé občerstvení přitáhlo pozornost i k ekologickým a sociálním aspektům chovu zvířat a konzumace masných výrobků.

Podobnou debatu jako před volbami 2013, kdy se němečtí zelení zavázali prosadit povinný vegetariánský den ve školních, respektive státem dotovaných jídelnách, vyvolalo v Německu i aktuální opatření ministerstva životního prostředí — rozhodnutí, že na oficiálních akcích úřadu bude podáváno už jen bezmasé občerstvení. Resort pod vedením sociálnědemokratické političky Barbary Hendricksové je oznámil ve druhé polovině minulého týdne. Tradiční vinné klobásy a šunkové rolky tak brzy na německém MŽP nahradí celerové řízky, belgický salát či sojové lasagne.

Sama Hendricksová odůvodnila krok snahou chránit životní prostředí před zničujícími dopady vysoké konzumace masa a poukázat na možnosti udržitelného stravování. Veškeré složky pokrmů na akcích ministerstva mají být zároveň místního původu, tedy vypěstované, respektive vyrobené, přímo v Německu či jeho okolí.

„Chceme jít příkladem a skutečně praktikovat to, k čemu vyzýváme celou společnost. Bezmasé jídlo je více přátelské k celosvětovému klimatu, navíc prospívá i lidskému zdraví,“ uvedla ministryně v tiskovém prohlášení.

Reakce a argumenty

Opatření ihned přivítaly organizace, které dlouhodobě upozorňují na problémy spojené s nadměrnou výrobou a konzumací masa. Podle zjištění Organizace pro výživu a zemědělství OSN (FAO) připadá na chov hospodářských zvířat ohromná uhlíková stopa, jež při započtení všech aspektů daného odvětví v současné době (kácení pralesa kvůli pěstování sóji na výkrm, doprava masa z Latinské Ameriky apod.) narůstá až ke dvaceti procentům celkových uhlíkatých emisí.

Zároveň podle studie časopisu Stanford Environmental Law spotřebuje masný průmysl každý rok 210 bilionů litrů vody, tedy přibližně tolik, kolik by stačilo na rok čtyřem miliardám lidí, pokud by měl každý člověk z těchto čtyř miliard spotřebu, jakou má dnes průměrný Čech.

Naopak kriticky se vůči kroku německého MŽP vymezil ministr zemědělství Christian Schmidt z bavorské CSU, podle něhož jde o „paternalistické a ideologické“ rozhodnutí. „Chceme, aby se lidi svobodně rozhodli, co budou jíst,“ uvedl Schmid pro Der Spiegel.

Němečtí zelení přitom opatření podpořili, avšak s mnoha výtkami. Namísto snížení konzumace by se měla podle nich vláda soustředit na komplexní regulaci masného průmyslu.

„Naši chovatelé začali (devadesátými lety počínaje) prodávat maso více do zahraničí a snižovat platy svým zaměstnanců. Málokdo by u nás protestoval proti přísnější regulaci velkochovů dobytka. Neměli bychom však lidem diktovat jejich životní styl,“ řekl Guardianu bývalý spolupředseda zelených Anton Hofreiter, který se tématem ve straně dlouhodobě zabývá.

Pozorovatelé připomínají, že Německo čekají letos v září parlamentní volby, a každý podobný krok či střet má tak i předvolební dimenzi — zde například oslovování městského liberálního, respektive konzervativního mimoměstského voliče. Díky podobným iniciativám se ovšem na druhou stranu dostává zvýšené pozornosti i širším ekologickým a sociálním aspektům konzumace masa, o nichž se jinak debatuje spíše jen mezi aktivisty či v prostředích otevřených alternativním životním stylům.

Další informace:

The Guardian Fearing for the wurst: German ministry under fire for meat-free buffets

The Huffington Post German Environment Minister Bans Meat At Official Functions

The Express Furious row erupts WITHIN Merkel’s government as ‘minister enforces MEAT BAN at functions’

Eco Watch Germany Bans Meat at Official Functions to 'Set a Good Example for Climate Protection'

Tree Huggers Germany's environment minister says no more meat at official functions