ČT odpovídá vysílací Radě: Vaše zpráva je účelová a zaujatá

Michal Kubal, František Lutonský

Vedoucí redaktoři ČT 24 František Lutonský a Michal Kubal dnes odeslali následující otevřený dopis členům Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Vážení členové Rady pro rozhlasové a televizní vysílání,

dne 12. ledna jste zveřejnili tiskovou zprávu ze zasedání vašeho orgánu, v níž konstatujete, že „Česká televize v pořadu Americká volební noc odvysílala nevyvážené a neobjektivní zpravodajství, během něhož docházelo k nadržování jedné straně, zejména soustavnou a zcela jednostrannou kritikou jen jednoho z kandidátů na amerického prezidenta.“

Toto vaše konstatování doprovázíte nejdřív čtyřmi a poté ještě dvěma údajnými prohřešky, od jedné doprovodné obrazové informace, přes podle vašeho názoru nevhodných otázek moderátora, neoddělování komentářů od informací zpravodajského charakteru, až po údajnou zaujatost hostů.

Vaše zdůvodnění vyvolalo mezi tvůrci a spolupracovníky pořadu rozhořčení a pocit nespravedlnosti, zejména kvůli účelovosti a zřejmé zaujatosti vaší zprávy. Nikdo z desítek lidí připravujících toto vysílání neměl samozřejmě sebemenší zájem na vyjadřování preferencí kteréhokoliv z kandidátů.

Jako lidé, kteří za toto vysílání nesou plnou odpovědnost, bychom vás proto rádi požádali o odpovědi na následující otázky:

  1. Proč ve své výtce nehodnotíte celé dvanáctihodinové vysílání, ale jen jeho zlomek?
  2. Podle jakého klíče jste vybrali zrovna tuto část vysílání?
  3. Ve vysílání vystoupilo celkem 27 hostů, včetně otevřených příznivců Donalda Trumpa a tvrdých kritiků Hillary Clintonové například Eliška Hašková Coolidge nebo Roman Joch. Proč je ve svém textu vůbec nezmiňujete?
  4. Na základě čeho označujete velvyslance USA A. Schapira za transparentního příznivce Hillary Clintonové a neberete jej jako nejvyššího reprezentanta USA v ČR?
  5. Na základě jakých analýz a kompetencí označujete CNN za „televizní program, který před volbami otevřeně sympatizoval s kandidátkou Clintonovou“?
  6. Máme vašemu textu rozumět tak, že televizní moderátoři nesmějí pokládat otázky reflektující atmosféru ve veřejném prostoru (otázky na bezpečnostní dopady rozhodnutí amerických voličů)?
Výsledky amerických voleb po obvodech: pokud to není „červené tsunami“, jak se tomu má říkat? Označení republikánů červenou barvou je úzus amerických médií. Repro DR

Závěrem bychom vás rádi upozornili, že „červené tsunami“ není „emočně zabarveným výrazem odkazujícím na živelné pohromy“, ale standardním mediálním obratem, který v českém veřejném prostoru figuruje minimálně od voleb roku 2008 a je synonymem pro drtivý triumf ve volbách, a že červená barva je tradiční barvou amerických republikánů.

Předem děkujeme za vaši odpověď

Michal Kubal, zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT

František Lutonský, zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT

    Diskuse
    AM
    Live vysílání jsem sledoval zhruba 2:30 - 11:00 a nevybavuji si žádný pocit nadržování Clintonové.
    Spíš se mi vybaví pocit profesionality.

    Ono když se zpětně pitvá živé vysílání, vždycky se něco najde, v tom neměla RRTV těžkou práci, ale nic závažného evidentně nemá. Už od dětství vím, jak se tomu říká -- "hledáš na tom hnidy!" slýchával jsem, když přijetí správného bylo nepohodlné, takže se i z malinkých nedostatků dělaly gigantické překážky. ))

    Mnohem víc se mi zdá, že je to celé pod vlivem zemanovského uvažování, které by chtělo ČT zbavit veřejnoprávnosti a zestátnit ji.
    Jinými slovy získat politickou kontrolu nad rozpočtem televize.
    A kdo kontroluje měšec........................... znáte to.
    January 16, 2017 v 15.35
    Proti nestrannosti veřejnoprávní televize mají námitky zejména lidé s vyhraněným pohledem, kteří se domnívají že ten opačný je tam zastoupen nadměrně. Lidé obecně mají tendence si myslet, že media jsou zaujata proti nim, Říká se tomu efekt nepřátelských médií.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Hostile_media_effect

    Otázka, jak vlastně kontrolovat zda veřejnoprávní media jsou dost objektivní, je dost složitá.

    RRTV je politický orgán, členy volí parlament a nominují politické strany, řada členů přímo v nějaké politické straně je. Její pohled odráží politickou rovnováhu v ní. není žádný zvláštní důvod věřit, že zrovna RRTV je nezaujatá.

    Zajímavá je důležitost, kterou rada zpravodajství o amerických presidentských volbách přikládá. Přitom vliv České televize na volby v USA je jistě zanedbatelný. Jsou tu politické proudy, které jsou protrumpovské a něco je spojuje.

    Souhlasím s panem Morbicerem, že cílem útoků na ČT je většinou snaha dostat ji pod politickou kontrolu.

    Mě připadá důležitější, aby ČT byla relativně nezávislá, než aby byla vyvážená. Co to vlastně je ta vyváženost? Má se televize vždy vyvažovat podle výsledku voleb, jako ji vládnoucí strana nedávno vyvážila v Polsku?
    Ono to vysílání z vyvrcholení amerických voleb pane Kubičko při povrchním pohledu opravdu možná vypadalo nevyváženě, proto se na ně zaměřili. Ale nebyla to vina ČT.

    Abych uvedl nějaký příklad -- ve studiu byli přítomni významní pravicoví komentátoři - v článku zmíněný Roman Joch a Teodor Marjanovič z Hospodářských novin. Byli tam jistě po právu, oba mají o americké politické scéně velmi slušný přehled.
    V každé jiné volební debatě by byli na straně republikánského kandidáta. jenže ne tentokrát, ne s Trumpem.
    Joch ten DJT v té době vysloveně odmítal a ani Marjanovič nešetřil tvrdou kritikou................ na některé to mohlo působit nevyváženým dojmem.
    S trochou nadsázky se dá říct, že tehdy žádní podporovatelé Trumpa schopní účasti na živém TV přenosu nebyli skladem.
    I ten Klaus byl proti Trumpovi.
    January 16, 2017 v 17.41
    Klaus své hodnocení Trumpa změnll, po volbě řekl, že je to i vítězství Institutu Václava Klause

    http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/1954030-klaus-vita-vitezstvi-trumpa-na-jare-ho-ale-oznacil-za-symbol-zoufalstvi-a-beznadeje
    Klausův postup je post-fakticky přímočarý.
    To se musí nechat.