Šlachtova zpráva, nebo zpráva o Šlachtovi?

Petr Dimun

Petr Dimun popisuje okolnosti, za nichž se minulý týden konalo jednání sněmovního Výboru pro bezpečnost: šlo o situaci, která mohla nejspíše vyústit v řízený únik informací. Vážnou situaci je třeba řešit sněmovní vyšetřovací komisí.

Na úvod pár hodnotících vět k minulým událostem. Když šéf exponovaného tak zvaného protimafiánského útvaru veřejně o sobě řekne, že neměl osm let dovolenou, žil tu v autě, tu na ubytovně, někde se stala chyba. Stejně tak, když sám složí tak schopný člověk funkci a prohlásí, že neví, co bude dělat, protože chtěl „zemřít jako policista“, pak je opět někde chyba.

A v neposlední řadě, jde-li policejní plukovník za svými nejvyššími nadřízenými, dvouhvězdičkovým a jednohvězdičkovým generálem na Policejní prezidium v riflích a mikině, opět je něco špatně. Nemluvíme o individuálních schopnostech onoho plukovníka, ale o systému.

Robert Šlachta je zcela jistě velmi schopný policajt. Otázka zní, zda se za jeho působení v čele ÚOOZ nestalo z tohoto útvaru něco, co přes všechna pozitiva výsledků jeho práce z něj neudělalo něco jako sektu. Je-li pravdou, že při návštěvě sedmnácti jeho přímých podřízených u ministra vnitra měli plukovníci prohlásit, že jsou v první řadě „šlachtovci“ a až pak policisté, pak je opět něco špatně.

Když šéf exponovaného tak zvaného protimafiánského útvaru veřejně o sobě řekne, že neměl osm let dovolenou, žil tu v autě, tu na ubytovně, někde se stala chyba. Archiv DR

Otázka zní, zda při velké náklonnosti některých státních zástupců vůči Šlachtovi konkrétně a ÚOOZ obecně, což se projevilo i při aktuálním sporu o podobě reorganizace policejních útvarů, není problém ještě hlubší. Není zcela normální, pokud zde už několik měsíců přihlížíme tomu, že jeden policejní útvar šetří trestnou činnost policistů, což spadá do kompetence Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). A to vše za aktivní účasti státních zástupců.

Je-li zda tak hluboká nedůvěra části systému vůči jeho jiné části, provázená absurditami typu, že se nevkládají informace do systému, aby neunikly do „zločineckého prostředí“, pak je logická otázka, zda státní zástupci, strážci zákonnosti trestního procesu, dokonce špičky státních zástupců, takový problém avizovali na tomu určených místech a pokud, jak tak činili. Bez odpovědi na tuto otázku se těžko dobereme správné odpovědi.

Pro odpověď na všechny tyto otázky není Výbor pro bezpečnost Poslanecké sněmovny, svolaný navíc na příkaz poslaneckého klubu hnutí ANO a bez vědomí jeho předsedy, logicky to správné fórum. Byla zde totiž oprávněná obava, jednak po zkušenostech z minula a aktuálně s aktivním zapojením médií patřících do vlastnické stáje jedné strany sporu, že účelem je pouze vytvořit stafáž pro řízený únik informací. Únik spekulací z policejních spisů, které vždy byly, jsou a budou pelmelem faktů s drby.

Robert Šlachta sám žádal o svolání výboru s tím, že nikomu jinému nedůvěřuje. Opět zde zní hrozivý tón, ukazující na systémovou chybu. Po aféře s Kubiceho zprávou by, ať mi Robert Šlachta promine, bylo od něj velmi naivní slibovat si od vystoupení na výboru něco jiného, než jen prezentování podezření, které bez korekce soudu vždy vyzní v neprospěch jedné ze stran, aniž by se ta mohla účinně bránit nařčením.

Pokud se má totálně narušenému systému, v němž panuje nedůvěra všech vůči všem, vrátit důvěra, pak je při současném stavu, kdy se do sporu zapojili nekriticky i státní zástupci, jedinou cestou k objektivnímu odhalení faktů sněmovní vyšetřovací komise. Situace je opravdu vážná, a proto by všichni v Poslanecké sněmovně měli vážit, koho do případné komise nominují a kdo stane v jejím čele.

    Diskuse
    June 28, 2016 v 13.13
    Dimunův článek nebo článek o Dimunovi?
    Co to v Šlachtově správě asi je, když je tak velká snaha, aby se to nikdo nedozvěděl?
    MP
    June 29, 2016 v 9.40
    Jiřímu Kubičkovi
    Ono po zkušenosti s z prstu vycucanými osočeními z Kubiceho zprávy mohou být ty obavy dost dobře předběžné .-)
    A není to meritum Dimunova článku. To bych si dovolil shrnout a ještě vyostřit:
    Buď je chování podplk. Šlachty na místě, pak je potřeba začít stavět barkády a podpořit dobrého pistolníka, když už se v našem westernovém městečku ocitl. Anebo je to pracovitý a odpovědný policajt, bohužel zjevně nezpůsobilý pro vedoucí funkci v policejním byrokratickém aparátu.

    Nepodezírám českou policii a českou politickou scénu z přehnané rezistence vůči korupci. Nepochybuji, že jak do policie, tak do politiky prorůstá organizovaný zločin (i když méně, než by se zdálo z "odvážných" poznatku našich televizních kríženců mezi baviči a reportéry). Ale nevěřím na kovbojská řešení.
    June 30, 2016 v 9.48
    Obrana systému v DR
    Do obrany systému před Šlachtou a státními zástupci se v DR zapojili všichni autoři s výjimkou Petra Uhla. Taková jednomyslnost je mi podezřelá a zejména je mi podezřelé, když levicoví autoři píšou články, kde by stačilo škrtnout pár vět a mohl by pod tím být podepsán Pavel Šafr.

    Petr Dimun sice říká, že je něco špatně v systému, jehož část
    nedůvěřuje jiné části, ale prstem ukazuje jen na státní zástupce a Šlachtu. Policisté z ÚOOZ nevkládali informace do (informačního) systému, protože by to vedlo k jejich úniku. Podle Petra Dimuna měli státní zástupci "takový problém avizovat na příslušných místech". Ale "příslušná místa" (tedy například ministr vnitra a policejní prezident) nejspíš o problému věděly a nic s ním neudělaly.

    Systémy nejsou vždy schopné samoopravy a protisystémové kroky jsou někdy nutné.

    Dobře, Šlachta nedodržoval služební postupy. Vytýkáno nadřízeným mu to ale bylo teprve poté, co padlo rozhodnutí o zrušení samostatnosti jeho útvaru.

    Ani poté, co se rozhodl od policie odejít, nešel proti systému tak radikálně jako třeba Chelsea Manningová nebo Snowden, kterým se v DR dostalo plné podpory. Zprávu určenou místům , která považoval za příslušná, neposkytl tisku, ale zavřel ji do trezoru.
    June 30, 2016 v 11.47
    Panu Profantovi
    Ani ve westernech, aspoň těch lepších, nejsou alternativy tak černobílé jako ve Vašem příkladě. Dobrý pistolník bývá zároveň i dost pochybná postava. To naše městečko sice nelíčíte tak, že by bezvadné fungování státního aparátu narušovali jen neposlušní policajti a nezodpovědní státní zástupci: trochu organizovaného zločinu nám do policie prorůstá, ale ne dost na to, abychom se tím zpochybňovali "svaté právo" policejního prezidenta reorganizovat policii jak se mu zlíbí.

    Dimunův argument s riflemi a mikinou mi připomíná hrůzu z představy Karlova náměstí, kde je na každém stromě voják bez disciplíny (u Haška).
    MP
    June 30, 2016 v 12.00
    JIřímu Kubíčkovi
    Abych pravdu řekl, diskuse o poetice westernu by mi přišla smysluplnější než ta o Šlachtově aféře. Jen tuto poetiku odmítám jako interpretační schéma naší situace, stylizaci Šlachty do dobrého pistolníka nekonvenčních mravů .

    Prorůstání organizovaného zločinu mi vadí a vadí mi i zvyková korupce -- ale právě protože mi vadí, nepovažuji za udržitelný stav, ve kterém by odpor vůči němu stál a padal na "neposlušných policajtach a nezodpovědných státních zástupcích".

    Nevadilo by mi, kdyby Šlachta šel nekompromisně proti systému, ale právě že nešel. Spousta řečí o tom, jak nemohl věřit svým nadřízeným, kolegiálním útvarům atd. Pokud je to pravda, čekal bych věcná obvinění. Zatím vidím jen subalterního úředníka udiveného, že přestože si vytvořil politické kontakty a kontakty v mediích, není ve své funkci nedotknutelný .
    MP
    June 30, 2016 v 18.51
    Jiřímu Kubičkovi
    Reagoval jsem na fragment, který jste mezi tím doplnil. Proto též doplňuji:

    Ono opravdu existuje něco takového jako vojenské, uřednické a policejní ctnosti. Hašek sice ztvárnil ve výroku obrlajtnanta Makovce kolosální vojenské blbství, ale bez těch vojenských ctností by pozbyl obrlajtnant Lukáš hodně ze své hloubky.
    Spolu s tím ostatním, nač Dimun upozorňuje, je ta mikina a riffle při vystoupení v rámci vrcholného vedení policie jeden z řady varovných symptomů.

    Policejní prezident má svaté právo navrhnout ministrovi vnitra takovou reorganizaci policie, jakou považuje za vhodnou (jaká se mu zlíbí). Policie je řízená jako striktně hiearchická struktura. Může to být špatně a pak diskutujme o tom, jak to změnit, ale opravdu si nemyslím, že by jakkoli prospělo nešíření korupce, kdyby úředník státu směl vykonávat své kompetence jen potud, pokud se to nelíbí politikovi, který nemá v dané oblasti žádné kompetence, tisku či populárnímu podřízenému.



    June 30, 2016 v 20.02
    Vaše interpretace vrhá na policejního prezidenta zvláštní světlo
    Policejní dress code či zásady ústrojové kázně neznám, takže závažnost argumentu nedovedu posoudit..

    Taklto to ovšem vypadá, že policejní prezident Tuhý neměl odvahu říci Šlachtovi do očí: "příště si vemte uniformu nebo aspoň sako až za mnou půjdete". Místo toho, aby mu tuto a jiné nepřístojnosti vytkl, raději spustil reorganizaci celého útvaru a do poslední chvíle tvrdil, že proti Šlachtovi nic nemá a dokonce by o něm uvažoval pro vyšší funkci.

    Nic proti neurotikům, ale chceme opravdu tak nesmělého člověka jako šéfa policistů?
    June 30, 2016 v 20.11
    Za svůj tablet se omlouvám,
    je nový a není na mě zvyklý. Příspěvek odeslal předčasně, já za to nemůžu. Myslím ten fragment.
    June 30, 2016 v 20.33
    Modrá knížka patří do knihovny každého intelektuála
    Tuto zásadu můj otec ctil a a jakmile jsem začal ve 14 letech nosit brýle, začal pracovat na tom, aby mi opatřil věrohodnou anamnézu. V důsledku toho militaristické záležitosti opravdu těžko chápu.

    Pro později narozené: modrá knížka byl doklad tištěný na bleděmodrém papíře, který potvrzoval, že jste neschopný vojenské služby. Bylo dost těžké ho získat, pokud jste si teprve v 18 letech uvědomil, že na vojnu opravdu nechcete a jste zcela neduživý.
    July 1, 2016 v 0.15
    překvapení z DR
    Taky mě překvapilo, že DR najednou začal psát jako ukázněný stranický tisk v případě policejní reorganizace a to už předtím podporoval Podemos, Syrizu, Corbyna, atd. - v zásadě samé nesystémové strany a osobnosti. Mimochodem o Corbynovi mi řekla loni teta v Londýně: "Je to slušný člověk, ekolog, jezdí tramvají a na kole, lidi ho mají rádi, ale má dosti vlažný vztah k EU a nebude schopen vyhrát volby" Projekt DR považuji nadále za smysluplný, jen si více a více a myslím, že nejen já, uvědomuji meze DR. Někdy je totiž to, co DR píše více o DR než o tom, o čem píše, v tom se podobá Dimunovi.
    July 1, 2016 v 10.30
    Nechápu, proč je zde stálý odpor vůči ověřeným poučkám?
    Proč se Šlachta a vůbec i olomoucká parta nehodnotí po ovoci? Není paměť? Osvěžím tedy - Parkanová, Drábek, Barták, Nagyová, Tluchoř, Šnajdr, Fuksa, Kovanda, Páleník atd. Výsledek? Zastaveno, zrušeno, zastaveno, odloženo. Statisíce za odškodné. To je ta elita policie, vrchol vymáhání práva?
    Jak může v bezpečnostních složkách fungovat někdo jako neřízená střela? Nebo možná řízená, ovšem někým jiným, protože pokud zasáhne jiné složce do rozpracované kauzy, tak ji prakticky navždy zničí.Co lepšího si může zločinec přát?
    A další, na tohle navazující poučka - v čí prospěch se tohle děje? Je člověk, který se předvádí jako Šlachtův hrdinný zastánce, skutečně oním spravedlivým?
    MP
    July 2, 2016 v 10.08
    Jiřímu Kubičkovi
    Ano, také bych považoval právě tuto knihu za skvost své knihovny. Bohužel, vyrůstal jsem v době, kdy se knihy obecně sháněly těžce a nahodile, právě tuhle jsem nedostal :-)
    Nicméně nemohu tvrdit, že by mi právě pohostinný pobyt v Československé socialistické lidové armádě poskytl představu o vojenských ctnostech. I když ...

    můj nejbližší spolupracovník ve vojenském skladu byl starý krejčí, který celý celý život šil parádní důstojnické uniformy a byl ochoten pro svoji představu výstrojního protokolu krást:

    "Pane doktore, já vím, že jste jen vojín. Ale jste absolvent a inteligent, nemůže přeci tu přeci běhat jako hastroš v těch hadrech (=standartní, fasovaná uniforma). Zbyla mi tu nějaká látka a ušetřil jsem nějaký bony (=výstrojní bony pro vyšší důstojníky na ušití zakázkové uniformy)..."

    Odmítl jsem tehdy zakázkovou uniformu, asi by to byl nejkvalitnější oblek, jaký bych kdy měl, ale berte mé pochopení pro Dimunovy výhrady ke Šlachtově porušování protokolu jako opožděnou poctu tomu starému pánovi.
    + Další komentáře