Nebezpečná V4 a uprchlická karta

Martin Rozumek

Optimistická kancléřka Merkelová zopakovala, že Německo uprchlickou krizi zvládne, a že uprchlíci představují pro společnost příležitost do budoucna. A právě tato perspektiva je zjevně platná i pro nás.

Uprchlíci se stali očekávaně ústředním tématem vánočního projevu prezidenta Zemana a také novoročního projevu Angely Merkelové. Rozdíl v obsahu jejich sdělení však nemohl být větší. Na jedné straně upocený Zeman věčně strašící občany ve své jediné naději, že právě uprchlická karta jej, po všech ostudách vlastních i jeho nejbližších spolupracovníků, opět vynese v příští volbě na Pražský hrad.

Na druhé straně odhodlaná a optimistická kancléřka Merkelová, nesčetněkrát děkující spoluobčanům za jejich pomoc uprchlíkům v loňském roce, opět zopakovala, že Německo jako silná země uprchlickou krizi zvládne a uprchlíci vlastně představují pro společnost příležitost do budoucna. A právě tato poslední věta je, zdá se, platná také pro nás.

Mnohem větší obavu než milión uprchlíků v EU v roce 2015 představuje vývoj společností Visegrádské čtyřky. Orbánovské Maďarsko systematicky porušuje svobodu slova, nezávislost soudů, mění ústavní pořádek, dusí občanskou společnost a také pošlapává práva žadatelů o azyl, takže s ním již Evropská komise zahájila příslušná řízení.

Kaczynského Polsko se zjevně nechává u Dunaje inspirovat — bleskurychle ochromilo činnost Ústavního soudu, změnilo vedení tajných služeb a „znásilnilo“ nezávislá veřejnoprávní média novou pravomocí ministra státního pokladu odvolávat šéfy veřejnoprávní televize a rozhlasu. Nezbývá než držet palce, aby nadcházející slovenské parlamentní volby nerozhodla početně naprosto nevýznamná uprchlická otázka tak, že by Smer Roberta Fica dostal od voličů podobně širokou podporu jako polské Právo a spravedlnost nebo maďarský Fidesz.

Není pochyb o tom, že řada českých politiků vzhlíží k Orbánovi a Kaczynskému s obdivem a stále opakují lživou mantru, jak v uprchlické otázce celá Evropa dává Orbánovi za pravdu. A  objektivně vzato, není ani důvod, aby tristním maďarským nebo polským vývojem neprošla také česká demokracie. Uprchlická hysterie, také tedy bez skutečných uprchlíků na našem území, dosahuje svého vrcholu. Zeman, Klaus, Babiš a další budou bezpochyby obavy lidí stupňovat novými a novými nepravdivými výroky. Například tím posledním z Hradu, jak celou migraci do Evropy řídí Muslimské bratrstvo (zřejmě se zrovna hodil název této organizace).

Média jsou u nás čím dál více skupována českými miliardáři, kterým se jistě bude zamlouvat přehlednější terén, méně demokratických debat a větší mediálně nepokrytá „spolupráce“ politiků a byznysu. Vidím snad jedinou naději, že by u nás takový scénář nemusel nastat — a to v progresivním křídle v ČSSD kolem premiéra Sobotky a v konzistentní křesťansko-demokratické a křesťansko-sociální politice KDU-ČSL. Nelze však po příštích volbách ani zdaleka vyloučit nějakou českou obdobu situace Fidesz—Jobbik a dobu „temna“ na mnoho let dopředu.

Zpět k Merkelové

„Uprchlíci jsou šance do budoucna,“ prohlásila kancléřka Merkelová první den roku 2016. A paradoxně to platí také pro nás. Je jen málo témat, která zaměstnávají, spojují či rozdělují členské státy EU více než téma uprchlíků. A je to také unikátní příležitost pro nás, jak přesměrovat rétoriku a obsah politických debat a řešení směrem od Maďarska k Německu, Rakousku a Bruselu.

Právě razantní změna uprchlické rétoriky, chcete-li tváře migrace u nás, hledání konstruktivních společných řešení s partnery v Bruselu, Berlíně nebo Vídni a víceméně očividná ignorace autokratů v Maďarsku a Polsku minimálně v otázce uprchlíků, by byla cestou ke znovuzískání respektu a vylepšení vyjednávacích pozic v rámci EU v řadě jiných důležitých otázek.

Samozřejmě to nepůjde bez toho, abychom skutečně nezanedbatelný počet možná několika tisíc uprchlíků na své území přijali. Premiérův projev 17.listopadu byl výborným začátkem, souhlas vlády s přijetím iráckých křesťanů dobrým pokračováním. Ale to samo o sobě nestačí a zejména v ČSSD musí proevropský, humánní a prodemokratický směr jednoznačně převážit, abychom unikli z temného visegrádského pytle. Společnou fotku s Orbánem, Ficem a Kaczynským by měl Bohuslav Sobotka zřejmě jen nerad vystavenou kdekoli za rámečkem nebo v novinách.

Autor je ředitelem Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU)

    Diskuse
    ??
    January 6, 2016 v 9.12
    Mala poznamka.
    V dobe sveho projevu Merkelova jeste nevedela, kolik divek bylo rozvernymi arabskymi mladiky "silvestrovsky multikulturne obohaceno" (rozumejte p. Rozoumku- znasilneno a okradeno). Nevi to jeste ted.
    January 8, 2016 v 19.12
    Domnívám se, že článek je jen obrazem toho,
    jakým extrémním směrem se vydala současná politická "reprezentace".
    Pan Rozoumek za nic nemůže. On si jen obhajuje svůj byznys. Problém je v tom, že absolutně přestalo platit, že práce politika spočívá v jeho službě občanům. Občanům své obce, svého města, kraje, státu. Problém je v tom, že politici nenaplňují vůli svých voličů, přestali pro ně pracovat.
    Dokonce naopak! Začnu u "neziskovek".
    Původní myšlenka, že budou suplovat roli státu tam, kde to stát nezvládá, ale v každém případě to bude suplování ve prospěch a na přání občanů této země, je už dávno zapomenuta. Dnes "neziskovky" v prosazování svého byznysu manipulují s politiky a jejich konání jde paradoxně přímo proti zájmu občanů této země. Lobby NGO, čerpající ročně stovky milionů, se stala velkým problémem této země. Žije si svým životem.
    Díky jejímu vlivu se nedaří alespoň trochu zfunkčnit sociální systém /není možno jej udělat motivačním, není možno zlomit moc ubytovacích mafií atd./ díky jejímu vlivu hrozí nebezpečí, že k nám budou naváženi migranti, kteří kteří nám jsou hrozbou bezpečnostní i sociální.
    Ale abych nenasazoval jen jí psí hlavu. I když se jedná o mnohohlavou hydru, která má mocné mediální zázemí, hlavními viníky této situace jsou politici. A když půjdeme do důsledku, tak my, jejich voliči.
    My máme své politiky nutit do toho, aby vykonávali naši vůli. A když to nedělají, tak je hnát svinským krokem.
    A protože jsme to nedělali, tak nám teď hrozí, že to udělá někdo za nás.
    Páni nahoře, obklopeni svými přicmrdávači, ztratili zpětnou vazbu. Vox populi je jím interpretován jen jako štěkání psů, které nemá účinnek na karavanu. Jenže mezi lidmi a to už nejen mezi extremními skupinami, roste napětí a zloba. Sté nic, které umořilo osla, už dávno bylo naloženo.
    Kdyby premier dostával emailovou korespondenci nejen od Novotného, či jiných lobbystů NGO, ale třeba takovou, jakou dostávám já, tak by možná zpozorněl. To je už smršť nejen hoaxů, ale i citací, či přímo článků, zabývajících se migrací. A není to jen od nějakých ultranácků, tohle už jede ve velkém i mezi vzdělanými, dříve, či stále levici nakloněnými lidmi.
    Většinová společnost se právem cítí ohrožena. Politická korektnost se stala trojským koněm ultrapravice. Lhaní, lakování velkých problémů narůžovo, pohrdání vůlí a názory občanů, do očí bijící zvýhodňování exkluzivních skupin, naprostá rezignace na ochranu zdraví, života a majetku většinové společnosti, to je jen vyjmenování části pocitů, jež začínají ve většinové společnosti převládat. Ombudsman se zajímá jen o exkluzivní skupiny, takže ani tam běžný občan zastání nesežene.
    Řekl bych, že situace už nazrála tomu, že lidé budou hledat pomoc jinde, než u současné politické "reprezentace". A asi to bude dost vpravo. Jak píše paní Vytlačilová, než pravověrnou levici, tak to raději Konvičku. A to má paní Vytlačilová alespoň přehled. Lidé, kteří už nevěří médiím a žijí jen z hojně předávané emailové korespondence, takový přehled ani zdaleka nemají. Tohle nedopadne dobře.
    Kéž by jsme měli alespoň českou obdobu Fica! To by mohlo naši levici ještě zachránit!
    PK
    January 8, 2016 v 19.32
    Zdejší chátře ze 4. cenové
    sděluji, že autor článku se jmenuje Rozumek.
    January 8, 2016 v 20.39
    Panu Rozumkovi se tímto omlouvám
    za nechtěnné zkomolení. Ještě že tu funguje služba ušlechtilců z Mnichova. Mimochodem i tito "určovatelé tříd" pracují pro nácky. Ze všech sil. Ale je jim to skryto. A asi zůstane navždy.