Zbytečná půtka Zemana se Sobotkou

Jiří Paroubek

ČSSD podle průzkumů oslabuje a Miloš Zeman tak pragmaticky hledá podporu i v národoveckých vodách. Bohuslav Sobotka by si měl podle Jiřího Paroubka co nejdříve uvědomit, že se s prezidentem navzájem potřebují.

Nikdo soudný pochopitelně nemohl být nadšen, když si Miloš Zeman 17. listopadu zašel zademonstrovat na Albertov a vedle něj na tribuně stáli lidé extrémistických názorů.

Pokud se premiér Sobotka nechal vyhecovat svými nejbližšími poradci k následnému ostrému útoku na Zemana, byla to politická chyba. Chování Miloše Zemana jistě nebylo moudré ani státnické, ale bylo pochopitelné…

V situaci, kdy na Zemana zejména přátelé pravdy a lásky inspirovaní jejich zahraničními přáteli dva a čtvrt roku před prezidentskou volbou útočí zesměšňujícími akcemi, měl odsoudit i jejich akce, nejen prezidentovo chování. Vajíčka nebo trenýrky místo standarty prezidenta na Hradě jsou promyšlenými dehonestačními akcemi.

Přátelé pravdy a lásky nutí Miloše Zemana k tomu, aby hledal proti takovýmto napadáním, které mohou vyústit v pokračující seriál zesměšňujících útoků předcházejících prezidentskou volbu oporu mimo jiné i v národoveckém hnutí. Na národoveckou stranu se mění jeho SPO, nevadí mu Konvička, nevadí mu Černoch ani další. Prostě proto, že tito lidé mají silnou protiislámskou rétoriku, vidí podstatu všech problémů v uprchlících, a většina české veřejnosti se na to dívá podobně. A prezident sbírá politické body.

Jestliže přátelé pravdy a lásky chtějí zesměšňováním prezidenta Zemana vytvořit situaci, do které by mohl přijít jako kandidát na českého prezidenta například generál Pavel, který bude přímo hájit zájmy našich amerických přátel, tak je to věc, kterou je třeba velmi bedlivě sledovat.

Nikdo soudný pochopitelně nemohl být nadšen, když si Miloš Zeman 17. listopadu zašel zademonstrovat na Albertov a vedle něj na tribuně stáli lidé extrémistických názorů. Repro DR

V současné době by Miloš Zeman mohl mít v prezidentské volbě podporu 60—65 procent voličů, a to právě důrazem na témata, která tyto voliče znepokojují. Jeho politické reakce a vystupování jsou ovšem také důsledkem tlaku přátel pravdy a lásky, kteří se jej snaží s dostatečným předstihem před prezidentskou volbou zesměšnit a zdiskreditovat trenýrkovými a jinými útoky tak, aby otevřeli cestu k vítězství v prezidentské volbě svému kandidátovi.

Bohuslav Sobotka a Miloš Zeman se navzájem potřebují, jakkoliv to Sobotkovy poradce v tuto chvíli silně znepokojuje. ČSSD trvale oslabuje (v průzkumu TNS Aisa získala pouhých 16 procent) a Zeman hledá oporu také u někoho jiného než u Sobotky, který za již dva roky předsedou sociální demokracie nejspíš nebude. Je zřejmé, že ČSSD po prohraných krajských a sněmovních volbách a po ztrátě pozice nejsilnější politické strany v zemi prostě už nemůže být tou skálopevnou oporou prezidenta v jeho volbě, jak se zdála být ještě před pár měsíci. Proto se prezident pokouší aktivizovat i jiné politické skupiny a snaží se předvést jako člověk, který důsledně hájí národní zájmy. Bylo by zajímavé vědět, zda si hlouposti, které ve vztahu k islámu a k uprchlíkům často vypadávají z jeho úst, skutečně také myslí.

Sobotka a Zeman by k sobě měli rychle najít cestu. Dalo by se konstatovat, že Miloš Zeman, vzpomeneme-li nechutné útoky, které na něj byly zorganizovány právě tam před rokem, nyní na Albertově zažil jistou satisfakci.

    Diskuse
    Nevím, jestli se dá tenhle problém tak pragmaticky a reál-politicky zamáznout.

    Pěvecké duo Zeman - Konvička bylo jistě trapné. A pokud by to u toho skončilo, možná by to šlo.

    Jenže prezident Zeman tvrdí, že uprchlická vlna je organizovaná a řízená INVAZE.
    Pokud si to slovo najdeme ve slovníku, moc alternativních významů u něj nenajdeme.
    Postoj vlády je jiný -- uprchlíky bere jako lidi, kterým je třeba pomoci když už kvůli ničemu jinému, tak kvůli mezinárodním závazkům, jejichž obecné dodržování je pro zemi naší velikosti klíčová záležitost.
    Zároveň vláda přiznává, že je uprchlickou vlnu možno zneužít - ať už teroristy, nebo tzv. ekonomickými migranty, kteří sice normálně nejsou nijak velký problém a Evropa je de facto potřebuje, ale nyní značně nabalují válečnou migraci, které prostě musíme věnovat prioritní pozornost, a způsobují, že se přijímací kapacity nejvytíženějších států přiblížily limitě.

    Nedovolím si říct, že názor pana prezidenta je úplná fantasmagorie. Ale uvědomme si, že pokud to myslí vážně, mluví o Turecku (o kom jiném?).
    A tady už se pohybujeme na neklidných píscích globální politiky.

    Prezident by své případné obavy a zjištění měl mnohem víc konzultovat s vládou, ktrá je nejdůležitějším garantem zahraniční politiky ČR.
    Neměl by se pro příště vyskytovat na jednom pódiu s exoty Konvičkova typu a měl by zmírnit veřejnou rétoriku.
    PK
    November 27, 2015 v 9.55
    Uff! Paroubek
    se zase musel přihlásit o slovo.

    Nyní teprve vidím, co mi tehdy nebylo až tak jasné: jaká odporná, záporná postava nám kdysi dělala premiéra, a jaká katastrofa by to byla, kdyby byl stále v čele CSSD.

    V tomto světe už také lépe chápu jeho tehdejší pravicové odpůrce, a zejména stranu zelených: Že mu tehdy po volbách Bursík nebral telefon, a domluvil se raději s Topolánkem.
    PK
    November 27, 2015 v 10.49
    Co znamená ta fotka
    a popisek pod ní:
    "Nikdo soudný pochopitelně nemohl být nadšen, když si Miloš Zeman 17.
    listopadu zašel zademonstrovat na Albertov a vedle něj na tribuně stáli
    lidé extrémistických názorů."

    Na fotce je Zeman, a vedle něj Sobotka. A evidentně to není fotka z letošního Albertova.
    Co to má jako znamenat, pane Paroubku? Co to na nás zkoušíte?
    November 27, 2015 v 11.15
    Fotky k článkům vybírá obvykle redakce, u této je uvedeno Repro DR. Očividně je tam Sobotka jako ten, kdo nebyl nadšen. V popisku se netvrdí, že je z Albertova.

    Ano, souhlasím s tím, že by si Zeman měl najít cestu k Sobotkovi. Ale asi to dělat nebude.

    Zeman je zde líčen opět jako někdo, kdo není za své činy odpovědný, protože je k nim nucen svými kritiky. Na nikoho jiného na naší politické scéně není tato omluva aplikována.
    PK
    November 27, 2015 v 11.41
    Zeman byl donucen "přáteli pravdy a lásky"
    k paktování s extremisty.

    Putin byl donucen Západem k anexi Krymu, a k agreisvnímu živení separatismu na východní Ukrajině.

    Obojí tvrdí tentýž Paroubek, velký Putin-Versteher.

    Všimněme si raději jeho strachu z eventuální volby gen. Pavla prezidentem. Je oprávněný? Má gen. Pavel skutečně šanci? To by byla velmi dobrá zpráva.
    JK
    November 28, 2015 v 5.23
    Pane Kolaříku, jak se pozná odpornost odporné záporné postavy?
    Spočívá snad v tom, že si pamatuje, jaké to je, když od zpovykanců (médii zpracovaných) prší vejce? Nebo v tom, že si dovoluje zastat se jiných, proti nimž se používají mediální štvanice, vaječné lázně a podobné vybrané metody? Kde se kdy mluvilo o kandidatuře generála Pavla? A kde o strachu Miloše Zemana z té kandidatury? (Nebo snad píšete o Paroubkově strachu?)

    Co to má znamenat, pane Kolaříku? Co to na nás zkoušíte?
    PK
    November 28, 2015 v 8.11
    Pane Kovaříku
    Máte dost velké mezery v oboru "porozumění psanému textu". Víte, kdybyste chtěl dělat přijímačky na střední školu, tak byste to potřeboval hodně zlepšit.
    MP
    November 28, 2015 v 14.34
    Pavlovi Kolaříkovi
    Inu, někdy je to v porozumění textu, jindy v tom, že text smysl nedává nebo je tento smysl srozumitelný jen díky silnému podtextu, který nemusí nezasvěcenec mezi řádky nutně vidět.

    Např.
    a) Paroubek politicky pochází z narsoc. a dodnes má silné vazby mezi lidmi s podobnou politickou zkušeností.
    b) Paroubka porazil Sobotka a Paroubkův uražený pokus o založení nové strany skončil směšně.
    Přiznám se, bez tohoto pozadí bych měl také značné potíže s "porozuměním [Paroubkovu] psanému textu."

    A co se týče textu, kterému podle Vás neporozuměl Jan Kovařík ani na úrovní žáčka deváté třídy: Co napřed, než napadnete někoho druhého, sebekriticky zvážit schopnost jeho autora sdělit to, co chce říct?
    JK
    November 29, 2015 v 7.16
    Pane Kolaříku, o mou vzdělavatelnost se strachovat nemusíte.
    Na střední školu dneska vezmou kdekoho. (To není jako za mých mladých let, kdy i tráva bývala zelenější...)

    Vám opravdu přijde, že se J.Paroubek bojí kandidatury generála Pavla pod praporem pravdy a lásky? Já v tom vidím spíš projev Paroubkova smyslu pro humor.

    Zavřu oči a představím si... titulní stránku bulvárního plátku, kde palcový titulek hlásá "Pravda, láska a důstojník ČSLA musí zvítězit nad lží a nenávistí v prezidentské volbě."
    PK
    November 29, 2015 v 21.05
    Pane Kovaříku
    Jestliže se domníváte, že Paroubkův strach ze zvolení gen. Pavla je neopodstatněný, tak oslovte přímo jeho, a vydiskutujte si to přímo s ním. A nebo se tomuto jeho, jak vy říkáte "smyslu pro humor", společně srdečně zasmějte.

    Mě do toho netahejte. Já už jsem se k celé záležitosti vyjádřil.