Sociální demokraté jednotu ve vztahu k Rusnokově vládě stále hledají

Vratislav Dostál

Zatímco prezident Miloš Zeman zahájil jednání se zástupci sněmovních stran o možné podpoře nové vládě, uvnitř sociální demokracie probíhá politická debata o pozici, kterou nejsilnější sněmovní strana k vládě v srpnu zaujme.

Prezident Miloš Zeman zahájil v neděli sérii jednání s předsedy jednotlivých sněmovních frakcí o případné podpoře vládě Jiřího Rusnoka. Jako první přijal již v neděli Kateřinu Klasnovou z Věcí veřejných. V pondělí za prezidentem do Lán postupně dorazili zástupci sociálních a občanských demokratů Jeroným Tejc a Marek Benda. Tejc se s prezidentem údajně shodl na tom, že nechtějí návrat pravicové koalice.

V podvečer Zeman přijme Petra Gazdíka z TOP 09 a Starostů. Premiér Jiří Rusnok se mezitím sešel s předsedou Věcí veřejných Vítem Bártou. Ten po jednání uvedl, že podporu nové vládě jeho strana nemůže vyloučit. O definitivním postoji Věcí veřejných nicméně rozhodne až jednání stranických orgánů a poslaneckého klubu.

„Shoda byla poměrně velká, alespoň já jsem měl ten pocit,“ uvedl po jednání s Bártou Rusnok s tím, že vidí šanci na výrazné sblížení pozic. Předseda Věcí veřejných pak ocenil, že u premiéra našel pochopení se svými prioritami, které se týkaly omezení hazardu a vysokého počtu exekucí v zemi.

Naopak občanští demokraté a TOP 09 opakované svou podporu Rusnokovu kabinetu rezolutně vylučují. „Absolutně vylučuji, že bychom jakkoli umožnili existenci Rusnokovy vlády. Ani neodejdeme ze sálu, brali bychom to jako zradu principů parlamentní demokracie," zdůraznil pro server iDnes.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. „Tato vláda vznikla mimo Poslaneckou sněmovnu, bez ohledu na zastoupení stran,“ doplnil ho Benda. 

Narozdíl od ODS a TOP 09 sociální demokraté společné stanovisko teprve hledají. V pátek zasedalo předsednictvo strany, po němž byla původně ohlášena tisková konference, vedení strany ji ale nakonec zrušilo. Jednotu sociální demokraté stále hledají, podle zdrojů Deníku Referendum tomu odpovídal i průběh jednání předsednictva, jehož mírná většina se nicméně přiklání k podpoře vládě Jiřího Rusnoka.

Server Novinky.cz sice uvedl, že příznivci Jiřího Rusnoka navzdory předsedovi Sobotkovi posilují, podle Jiřího Dienstbiera byl ale průběh jednání odlišný od tónu, který k jeho popisu autor článku Jiří Ovčaček zvolil. „Asi jsem byl na nějakém zcela jiném předsednictvu. Hezká PR práce. Není nad objektivní ,zdroj z jednání‘," napsal senátor na svůj facebookový profil. Jak upozornil Deník Referendum, Ovčáček již před přímou prezidentskou volbou očividně stranil Miloši Zemanovi.

Předseda ČSSD nicméně pro Mf Dnes uvedl, že si neumí představit, že by byl přehlasován. „Hledáme cestu ke sblížení stanovisek,“ uvedl k páteční diskusi předsednictva Bohuslav Sobotka. Na otázku listu, zda se podřídí většinovému postoji spolustraníků v případě, že bude přehlasován, odvětil: „Já si nemyslím, že bych byl přehlasován vlastní stranou.“ Sobotka je prý připraven jednat o vládě nejen s premiérem Rusnokem, nýbrž i s prezidentem.

Podstatnou okolností pro výsledné stanovisko sociálních demokratů k prezidentské vládě bude to, že o ní nebudou hlasovat pouze členové předsednictva, nýbrž také poslanci sněmovní frakce ČSSD. Komentátor Reflexu Bohumil Pečinka v této souvislosti pro sobotní vydání Mf Dnes uvedl, že pro podporu Rusnokovy vlády je zatím pouze jedenáct poslanců ČSSD ze čtyřiapadesáti.

„Situace je zcela vyrovnaná a nerozhodnutá,“ uvedl pro Deník Referendum důvěryhodný zdroj, který si nepřál být jmenován. „Diskuse nebyla nijak hysterická z žádné strany. A z obou stran zaznívalo, že ať už většina rozhodne jakkoliv, tak toto stanovisko bude akceptováno všemi poslanci bez ohledu na jejich v tuto chvíli preferovaný názor. Takže pevně věřím, že sociální demokracie se při hlasování zachová jednotně. Debata zatím neměla jasnou preferenci,“ dodal Jeroným Tejc pro server Aktuálně.cz.

Podle našich informací nyní skutečně probíhá vážná politická debata, jejíž výsledek může ovlivnit politiku sociálních demokratů na mnoho měsíců dopředu. „Výsledek debaty se bude odvíjet od programového prohlášení vlády a samozřejmě bude také záviset na politické dynamice následujících dnů,“ uvedl zdroj Deníku Referendum.

Definitivní rozhodnutí mají sociální demokraté učinit těsně před hlasováním o důvěře vládě Jiřího Rusnoka, nejspíše tedy 6. srpna. „Do té doby ve straně vykrystalizuje řešení, které bude následně stranou důsledně prosazované,“ uvedl zdroj Deníku Referendum. „ČSSD musí sledovat svůj důležitý cíl: vyhrát příští sněmovní volby způsobem, který ji umožní sestavit silnou a akceschopnou vládu,“ dodal.

Vzápěti po pádu vlády Petra Nečase sociální demokraté preferovali rozpuštění Poslanecké sněmovny a vypsání předčasných voleb na podzim letošního roku. Pro rozpuštění dolní komory ale nesehnali minulou středu, kdy se o ní hlasovalo, dostatečnou podporu. 

K rozpuštění Poslanecké sněmovny chybělo čtyřiadvacet hlasů. Návrh sociálních demokratů, podle kterých lze současnou politickou krizi vyřešit pouze vypsáním předčasných voleb, podpořili pouze zástupci KSČM a Věcí veřejných. Celkově pro rozpuštění dolní komory hlasovalo šestadevadesát zákonodárců. Potřeba jich bylo 120.

    Diskuse
    Myslím, že aspoň pro tentokrát by měli sociální demokraté poslechnout svého předsedu.
    July 23, 2013 v 15.27
    Topíte se. Vodu máte nad hlavou a najednou někdo dosáhne toho, aby jste měli vody jen po pás. Pro vás je to záchranou, ale jiní vám tvrdí, že lépe je mít teď vodu zase nad hlavou, s tím, že za nějaký čas by to pomohlo úplnému zmizení vody. Ale oni neměli vodu nad hlavou, oni si v ní jen rachtali kotníky, takže jim předešlý stav tolik nevadil a klidně si jej mohou prodloužit. Pro vás to ale znamená, že když se bude postupovat podle jejich rad, vy se utopíte, protože pod vodou tak dlouho nevydržíte. Sice s perspektivou, že voda MOŽNÁ časem zmizí, ale vám to už bude prd platné.
    Kolik lidí nechá levice utopit, aby mohla hrát jakési překombinované nejisté hry?
    July 23, 2013 v 23.41
    Nenechat se vydírat!
    Doufám, že se sociální demokracie nenechá vydírat ani Zemanem, ani Mynářem, ani zemanovci v sociální demokracii. To, že Mynář opakovaně napadá přesedu sociální demokracie B.Sobotku a nyní vyhrožuje, že nedostane druhý pokus je nechutné. Mynář hodně rychle zjaklovatěl.
    MN
    July 24, 2013 v 1.28
    Vzhledem k vývoji událostí by strategie M. Zemana mohla také spočívat v logickém nezískání důvěry vládě J. Rusnoka a následném pověřením M. Němcové. Myslím, že by to mohlo konečně vyvolat výraznější reakci obyvatelstva - nebo ne?
    FZ
    July 24, 2013 v 10.24
    z trochu jiného soudku
    Naprosto se shoduji s tím, co v rozhovoru pro Parlamentní listy řekl Štěpán Kotrba, viz níže:

    "Sobotka se projevil jako neschopný šachista. Nerozlišuje figury. Ani ve vládě, ani ve své vlastní straně. Namísto strategického myšlení taktizuje a kroutí se jak žížala na háčku. Nepochopil snad ani na sjezdu v Ostravě, že Miloš Zeman má ve vedení sociální demokracie víc příznivců, než kdy měl on sám. V Ostravě jsem byl. A mimo osmi lidí z Lidového domu, Dienstbiera a několika jeho příznivců Milošovi aplaudovali ve stoje všichni. Sobotka stále ještě nepochopil, že Asociace krajů je jedinou strukturou v ČSSD, která vládne a nežvaní. To politika hejtmanů dělá politické výsledky pro lidi, ne politikaření ve sněmovní žvanírně."
    BT
    July 24, 2013 v 14.13
    Pane Zíko,
    nerozumím ale proč byl Sobotka tedy zvolen jednoznačně předsedou ČSSD, když je tak neschopný a většina členů ČSSD chce jít se Zemanem a jeho příznivci, tj. ne se Sobotkou a jeho příznivci?
    Proč tedy většina členů ČSSD nepřestoupí přímo do SPOZ, když má současná ČSSD tak neschopné vedení?

    Proč si zvolí předsedu, kterému potom podrývají autoritu a ničí tím stranu, ve které setrvávají?

    FZ
    U B.Sobotky se nyní naplno projevilo to, co až doposud nebylo zcela zřetelné. Pro to, aby mohl být předsedou strany mu chybí vůdčí schopnosti, tah na branku, inteligence i charisma. Dokud spočívala role ČSSD pouze v tom být rutinní opozicí vůči neoblíbené vládě, svou roli zvládal. Ale nyní, když je nutné prokázat určité náročnější schopnosti, naprosto selhává. Je stále více pravděpodobné, že bude ve funkci předsedy ČSSD nahrazen Haškem.
    BT
    July 24, 2013 v 14.57
    Pane Zíko,
    v tom případě (bude-li nahrazen Haškem) bude pro mne ČSSD asi již nepřijatelná. To můžu zrovna volit KDU ČSL, která se spojí zase s pravicí.
    July 24, 2013 v 22.13
    dlouhodobé myšlení, ne hloupé tleskání Miloušovi ve stoje
    má význam pro budoucnost sociální demokracie. Časem to snad dojde i těm, kdo nyní tleskají.
    MP
    July 25, 2013 v 12.03
    P. Ziko,
    jak si ty "náročnější schopnosti" představujete?
    Touha po alfa samci je velmi nebezpečná - viz Paroubek nebo nakonec i Zeman (tak dlouho vedl "pevnou rukou" socdem, až se to většině poslaneckého klubu zajídalo a nezvolili jej prezidentem) .

    Důležité je - a tady si musíte sáhnout do svědomí (stejně jako p. Kotrba), zda chcete být levičákem, nebo protofašistou...