Byrokratické IQ tykve

Roman Sikora

Neuvěřitelný lapsus Ministerstva vnitra při kontrole platnosti podpisů na prezidentských kandidátních listinách by neměl být předmětem vážného přezkoumávání, nýbrž úvahy, proč ministerstvo takovou šílenost provedlo.

Téměř se mi příčí o tom psát, protože věnuje-li se člověk něčemu takovému a dokonce o tom napíše, bezděčně dodává váhu i zjevnému idiotství a neschopnosti. Nedá mi to ovšem, protože se zdá, že způsobem zkoumání platnosti podpisů a metodou následného odpočtu neplatných podpisů jsme se definitivně, jak trefně poznamenal kdosi na Facebooku, stali banánovou republikou.

Podobně absurdní rozměr jako akutní podkvalifikace (jde o látku páté třídy základní školy), mozková dysfunkce anebo vážné duševní poruchy pracovníků Ministerstva vnitra nabývají rovněž následné posudky právníků a výroky vyřazených prezidentských kandidátů. Namísto toho, aby se váleli po podlaze v nezadržitelném záchvatu smíchu a urychleně požádali psychiatrickou léčebnu v Bohnicích o rychlý transport celého Vnitra k dlouhodobému ozdravnému pobytu v tomto poklidného koutu Prahy, marně polemizují s výroky a výpočty šílenců. Nejen že se tak bezděčně dostávají na jejich duševní úroveň, ale zároveň legitimizují tuto bezednou tupost jako běžnou součást společenského diskursu - jako normu.

Že se k tomu s vážnou tváří odhodlají Bobošíková s Okamurou, příliš nepřekvapuje. Nepřekvapuje ani to, že Vladimír Dlouhý seriózně oznamuje, že spolu se svým týmem objevili „numerickou chybu“ a dokonce i „chybu ve vzorci“. Nepřekvapuje vlastně ani to, že tento ekonom potřebuje na odhalení vzniklé „chyby“ celý tým a následné konzultace s panem doktorem Janem Bártou, ředitelem Ústavu státu a práva. V jasnějším světle se tak zároveň ocitají i výsledky ekonomické transformace 90. let pod taktovkou Klausových vlád, v nichž Vladimír Dlouhý svého času vysedával na postu ministra průmyslu a obchodu a jistě také počítal.

Překvapuje ovšem, že se do této kauzy nechají zatáhnout i respektované osobnosti, které dlouze a namnoze právnickými termíny zdůvodňují nesmyslnost podobného duševního propadu, namísto toho, aby si zaťukali na čelo a podali návrh k prošetření zdravotní způsobilosti vedení Ministerstva vnitra k výkonu povolání.

Jedinou smysluplnou reakcí se tak jeví výsledky spontánní lidové tvořivosti zejména na internetu. Například vtip: „Zítřejší teploty vystoupají až na dvacet stupňů.“ „A není to, prosím vás, na listopad trochu moc?“ „Ne, není. Ráno bude deset stupňů a večer také deset.“

Nabízí se ovšem řada dalších odpovědí, proč na Ministerstvu vnitra na svém vyšinutém pojetí matematiky trvají. Tedy když pomineme již zmíněnou hypotézu, že vysoké funkce ve státní správě už podobně jako na sklonku reálného socialismu definitivně zaplnili lidé bez elementární inteligence a vzdělání.

Jedna z nich je ta, že se někdo snaží první přímou volbu prezidenta rozvrátit nebo alespoň co nejvíce poškodit či zesměšnit. A druhá je třeba ta, že na ministerstvu vedeném bývalým pražským taxikářem začaly převládat rutinní výpočetní postupy jisté části této specifické profesní skupiny. Jako například: kolik zaplatí zahraniční zákazník při ceně 25 korun za kilometr a ujetí deseti kilometrů? Přece 468 korun!

    Diskuse
    November 27, 2012 v 9.30
    Kubula a Kuba Kubikula
    Zdravý rozum se takové domněnce zuby nehty brání, ale řada lidí už ji vyslovila: udělali to SCHVÁLNĚ.

    Čím více lidí je totiž bude považovat za totální blbce, tím více klidu na práci budou mít (jak na to včera pod článkem Jana Kudrny upozornil Jiří Janeček).

    Nejdřív Kubiceho zpráva, pak Kubiceho krabice ... nestane se brzy sídlem Nečasovy vlády Česká Kubice?
    November 27, 2012 v 12.23
    Z toho mála, co jsem o tom četl
    1) Si myslím, že to udělali vědomě.
    2) Zákon je napsaný tak, že to umožňuje. Takže chyba rozhodně není v matematice nebo kvalifikaci zaměstnanců vnitra. Ti podle mne umí myslet i počítat zároveň.
    Např:
    (http://paragraphos.pecina.cz/2012/11/kdyz-urednik-nahodne-vybira.html)
    HP
    November 27, 2012 v 18.33
    No jo, máme srandavládu pane Sikoro,
    ale není té srandy už trochu moc?! Nedostáváme se už na samé dno - nejubožejší národ, kterému nezbývá nic než jen smysl pro humor (napsal kdesi B. Brecht, začátek té sentence je "Ubohý národ, který nemá smysl pro humor,....."). Z facebooku:
    "Podle nového průzkumu je IQ pracovníků Ministerstva vnitra pravděpodobně 160. Měřilo se na dvou vzorcích - první vyšel 90 a druhý 70."
    HP
    November 27, 2012 v 19.23
    ČEZKUBICE
    je také pěkný název inspirovaný poslední větou pana Jana Kopeckého. Jen přemýšlím, jestli může být inspirací pro nějakého autora. Možná by byl námět i nad výtvarné a duchovní síly Fr. R. Čecha? Pro J. Cimrmana a jeho divadlo příliš současný. No třeba se někdo tvůrčí v oboru psaného slova chytne tématu (pan Sikora?), přece jenom používat synonymum Kocourkov už je dlouho ohrané a vynalézavost naší politické "elity" docela podceňující!
    HP
    November 27, 2012 v 19.37
    Americký novinář způsob myšlení MV nechápe
    Erik Best v parlamentních listech také uvažuje 2 verze proč takové provedení, píše mj.: „Nemáme sice žádný důkaz k tomu, že to všechno nechal Václav Henych udělat na politickou objednávku s cílem přímou volbu diskreditovat a zesměšnit, ale taková možnost se nabízí. Vzhledem k tomu, jak to udělali, musí to lidi napadnout. Jak ale říkám, ta druhá varianta, že to myslí vážně a tu kontrolu petic takhle provedli s přesvědčením, že je to v pořádku, je mnohem horší,“ upozorňuje na možnou nekompetentnost úředníků."
    November 27, 2012 v 20.00
    Heleně Puchýřové
    Být ještě mezi námi Vladimír Borecký, měl by námět na další knihy. Třeba jen samotných mašíblů se vyprofilovalo dost na celý druhý svazek, namátkou: Petr Hájek, Adam Bartoš, Karel Janeček...

    Jinak by ta Česká Kubice byla výhodná z řady důvodů:
    nezaměstnanost na Chodsku by klesla na nulu, výrazně by se zintenzivnily kontakty s bavorskou vládou, došlo by k vytížení železniční trati a v důsledku toho i ke zlevnění jízdného, a v neposlední řadě by tu našli uplatnění všichni absolventi plzeňských práv.

    A Strakovka by byla konečně vrácena studentům (což jsme mimochodem požadovali už na přelomu let 1967-1967!).
    HP
    November 28, 2012 v 0.01
    Mašíbl znamená "týpek"?
    Zdravím pane Kopecký! Koukám, že jsme stať pana Sikory posunuli na 1. příčku v diskutovatelnosti. Asi proto, že jeho přístup k volební frašce je skutečně jediný možný - je to velká sranda, kdyby to ale nebyla ostuda jako hrom!
    Jinak se musím přiznat, že jsem úplně nepochopila důvody, výhody a další důsledky, které popisujete v prostředním odstavci, což mě mrzí. Asi mi k tomu chybí detailnější znalost příslušné literatury?
    November 28, 2012 v 4.33
    vysvětlivky a korektury
    Však on si to pan Sikora zaslouží, protože je to hodný člověk.
    Nejenže mu to i na vobrázku kouká z vočí (http://denikreferendum.cz/autor/11-roman-sikora), ale dokazuje to i skutkem: kdysi jsem nadhodil, že by se jeho Novoroční projev Velkého Klauna (http://www.denikreferendum.cz/clanek/8198-pohadky-saska-bumbace-aneb-novorocni-projev-velkeho-klauna) měl objevit na jevišti (v čemž mne tehdy za stranu evangelickou laskavě podpořil pan Ondřej Wolf, Pán Bůh mu za to žehnej), neváhal ani chvíli, a s panem Ivo Bystřičanem to ve volném čase a bez nároku na honorář natočili (můžete si pustit: odkaz je na konci textu).

    K té Kubici jsem se vrátil kvůli vláčkům (mají tam prý koleje od roku 1861: http://www.kubice.cz/obec/). Kdyby ta čerchmantská Evropa byla co k čemu, tak už dávno vydala glejt, že se mají zrušit auta a všude má jezdit vlak. (Přitom se sama vozila na bejku jak v ňákym ródeu…)

    K Vašemu půlnočnímu dotazu v nadpisu ⟹ Vladimír Borecký, Zrcadlo obzvláštního (z našich mašíblů), Praha, Hynek 1999.

    (Korektura: poslední odstavec mého předchozího vzkazu měl správně končit „na přelomu let 1967-1968“…)
    November 28, 2012 v 5.17
    čeština
    ... diskutovanosti, ne diskutovatelnosti ...
    LV
    November 28, 2012 v 9.26
    Cui bono?


    Ač to zní neuvěřitelně a zdá se, že je to jen další projev nekompetentnosti a imbecility "těch nahoře", otázku proč a komu to slouží bych proto nepodceňoval. Ale spíš než o diskreditaci přímé volby mi přijde, že šlo o to vyřadit kandidáty, kteří měli jakous-takous šanci reálně zasáhnout do prvního kola a ty předpokládané počty pozměnit. Ne náhodou se jedná o kandidáty "nezávislé", kteří využívají pro své argumenty bezbřehý populismus a negativní volbu, averzi proti stranám, zdánlivě středovou pozici "nad ideologiemi" atd., tudíž mají jakousi šanci. Myslím, že proto se vládnoucí moc pokusila o to je vyřadit s pomocí "zákonných" prostředků. V případě Okamury a Dlouhého jim to zjevně vyjde, v případě Bobošíkové je to na hraně...
    Jde přeci o to, aby do druhého kola postoupili Fischer a Zeman. A pak už je docela jedno, kdo z těch dvou. Nejspíš Zeman...


    PM
    November 28, 2012 v 12.07
    Zástupce pražské inteligence
    prohlásil včera večer kandidáta Dienstbiera za extremního levičáka neschopného uspokojit zájmy pravicového tábora a tudíž za individuum štěpící českou společnost.
    Zřejmě považuje za možné Čezkubici rozvracet.....naivka.
    No mě se nezdá, že by ti tři ohrožovali "favorizované duo" tak, že by musely být tak tupě a do očí bijícně odstraněni. No snad Okamura Zemana, ale nevěřil bych tomu.
    Já teď delší dobu nějak moc nesledoval telku ani internet, ale když jsem se dozvěděl jak to "spočítali" a jak to vychází těm třema, vyrýsovala se mi konspirace ještě větší.
    Vpodstatě blízká té diskreditaci. Ale považte, není to ideální příležitost pro prodloužení vlády Vašíka v nějaké nouzové situaci. Bez prezidenta být přece nemůžeme.
    Prostě vidím stejně jako všichni tady jasný záměr a viděl bych ho ve všem. Je to veliká hra, veliká šachová partie, jen si ji tak mohutnou pořád nechceme představit. Komplot jeden za druhým.
    Vidím tam paralelu s předčasnými volbami po pádu Topola. Jak tam byla ta "díra" v zákonu a její možný různý výklad a v první linii nasazený Melčák. ČSSD předčasné volby nahrávaly, ČSSD je taky chtěla. ODS nenahrávali (tu v ten moment zabíjely) a taky je určitě nechtěla. Jenže s Melčákem a "dírou" v zádech mohla hrát, že volby chce, kdežto Paroubek a socani se jich takticky zřekli, protože to poslední po čem toužili bylo, aby volby těsně vyhráli a pak jim je ústavní soud zrušil a byli nové, což by snižovalo (dle mě) účast a tím i výsledek ČSSD (tehdy). Takže bych Paroubka chápal, proč se do toho nešlo (nebo spíš takto jsem si to vysvětloval). Poučení pro příště, nikdo nevěřil, že můžou tak rychle v tom čase, co jim sebejistý Paroubek dal (neberte to čistě osobně - Paroubek = tehdejší osazenstvo), mohli tak rychle postavit TOPku a VV a tak rychle zmasírovat ovčany.
    No a dnes bych viděl jasný nezájem ODS pro přímou volbu (když se to projednávalo) a ČSSD byla v zásadě pro. A veřejnost taky. Takže za Pospíšila se šlo popularitě naproti a schválila se přímá, ale rovnou s "děravým" (úmyslně) prováděcím zákonem a ČSSD opět nezbývalo, než to odmávnout, protože pravice krytá mediokracií by ČSSD rozmázla jako nedemokratickou stranu nechtějící přímou volbu, kdyby se postavili prováděcímu zákonu.
    No a teď jen najít vhodnou Bobošíkovou, na které se to evidentně protizákoně posere. Tím se volba zasekne a bůhví kolik novoročních projevů bude mít ještě Vašík.

    V záloze Zeman s Fischerem. Se Sobotkou se nepočítá, protože podpis od ODS rovná se automaticky vyřazení.

    Konspirace na druhou - ČSSD v tom všem jede taky.
    November 28, 2012 v 15.18
    add konspirace na druhou
    Nevýrazná podpora Dienstbiera, nezkoordinování s Fischerovou, kde si lezou jasně do zelí, tichá podpora Zemanovi. Vše mi hraje do toho, že loutkovodičům ČSSD jde o totéž co loutkovodičům ODS. Žádná změna.

    Volím Dienstbiera jako poslední možnost, jak vyrvat ČSSD ze spárů loutkovodičů. Víru mi dodává důvěra k Kellerovi, Uhlovi, Šabatové, Wagnerové, Drulákovi
    November 28, 2012 v 15.18
    Jestli bude kde
    Volím teda, jestli bude vůbec nějaká volba.
    HP
    November 28, 2012 v 16.25
    Z Brna dík do Vídně za opravu češtiny,
    omluvou mi budiž, že v brzkých ranních hodinách jsem plně nevnímala jemnosti v nuancích. A také dík za doplnění zeměpisných znalostí. Česká Kubice od pana Jana Kopeckého mi znělo jako vygradování jeho dvou předchozích pojmů K. zpráva, K.krabice až do označení celého státu. Ten někteří s odkazem na zásadní kmotrovský vilv ČEZu označují pejorativně jako Čezko. Odtud pak od aktérů, kteří specificky ovlivňují zemi, odvozuji název Čezkubice. Jak to přesně (jakožto "místní") pochopil pan Petránek.
    Vůbec mě nenapadlo (v nočních hodinách fakt trpím útlumem vnímání), že Česká Kubice je obec jako třeba České Velenice apod., protože ta hyperbola (nebo co to je) na zobecnění na celou společnost ovlivněnou (a degradovanou) Kubiceho aktivitami mě velmi zaujala. Ale ta pěkná obec za nic nemůže, takže preferuji Čezkubice jako námět např. pro trpkou satiru na naše současné poměry.
    November 28, 2012 v 16.42
    Dienstbier For President -- no jo, ale ...
    (Martinu Ševčíkovi)

    1) Nekoukal jsem do Sbírky ani do Ústavy, ale hádám, že to je právně dobře ošetřeno, kdo presidenta zastupuje po vypršení jeho "tenure", pakliže není v termínu zvolen nový.

    2) Zemanovy šance jsou (někým) (záměrně) nafouknuté. Ergo: někdo v pravou chvíli slízne smetanu.

    3) Šance vyrvat něco ze spárů loutkovodičů nebude dnes o tolik reálnější, než byla v letech 1969-1989, to si zas tu demograciji nemalujme...

    Přemýšlel jste už někdy o tom, kdo byl(i) loutkovodičem(-i) Václava Havla, a jak BLBĚ se mu/jim tahle loutka musela "loutkovodit"?

    * Pokud ne, stačí, když si připomenete hrdinu, kterému se náš veliký Hugo Pludek v tolika ohledech PODOBAL - méně svým vzrůstem než svým charakterem - PINOCCHIO OD Carlo Collodiho.*

    4) Větříme-li konspiraci především na "pravici" - a já nikdy nepatřil k těm, kdo se nad trefnými výrazy "žraloci z Wall-Streetu" a "jestřábi z Pentagonu" ošklíbali (dnes už je tenhle zvěřinec mnohem početnější) - měli bychom se současně snažit pochopit, proč my svůj vlastní "levicový" zápach nevnímáme. Je JINÝ, to ano, ale leckomu prostě smrdí, na tom se nedá nic změnit.

    --- Ale pozor: tímhle nemíním nahrávat na smeč všem těm spiritualistům a humanistům, kteří nám chtějí nakecat, že až svět opanuje ta "metanoia" v jejich očištěných myslích, bude zase všecinko O.K. - tedy přibližně takové, jaké to bylo v den po Stvoření světa (... a viděl, že to bylo dobré...) ---

    Takže, ať už se tomu říká konspirace, spiknutí, úradek, smlouva, Kuhhandl nebo jakkoli, faktem zůstane, že ti kdo jsou připraveni (teda s výjimkou skautů, pochopitelně), mají o něco lepší startovní pozice.

    Čili
    5) kdo chce Dienstbiera mít, musí v jeho prospěch konspirovat. Vytvořit dnes vůdce (který k tomu musí mít pochopitelně základní vybavení) je dnes možná těžší než dřív.

    -- S kavárenskými typy jako Bělohradský nebo Pehe - při vší úctě k jejich intelektuálnímu úsilí - je marné zkoušet dělat politiku!!

    -- A na odborářského předáka by se asi lépe hodil Ungermann než Zavadil (ale to ať si vyřeší oni).

    Apropos "jestli bude vůbec nějaká volba"-
    - Volba je VŽDYCKY, tu nelze zvolit/nezvolit - jak povídal Kierkegaard nebo Sartre nebo bůhvíkdo.....

    (Heleně Puchýřové)

    Nemáte vůbec zač...
    HP
    November 28, 2012 v 16.43
    Dienstbier
    má u mě jakožto aktivistky v boji za uzákonění obecného referenda velké plus, protože opakovaně zdůrazňuje nenaplnění Ústavy v tomto bodě. Akorát návrh ČSSD zákona o referendu nepovažuji (a nejen já) za vyhovující. A kdyby byl nakonec po čase přijat, museli bychom dál usilovat o jeho zdokonalení, tak jak např. se těžce snaží kolegové na Slovensku,. kde jakýs takýs zákon o obecném referendu mají.
    No a protože nezapomínám na tvrzení novináře E. Besta, že dění v Čezkubici řídí nějakých 10 pražských rodin, tak uvažuju i o podpoře T. Okamury, který snad je úplně mimo tuto sféru. Ale tato volba může obsahovat značná rizika do budoucnosti - radikálnost v názorech (a schopnost prosazení se) ještě není žádnou zárukou, že mu víc než o sebe půjde vždy o dobro lidí.
    November 28, 2012 v 16.53
    Dienstbier není ČSSD.
    Okamura je šejdíř.
    ČR není Švýcarsko.
    PM
    November 28, 2012 v 17.23
    A nefalšovaní kavárenští nejsou, nebyli a nebudou politiky, a nesvádí loutky. Proto mohou - dosud svobodně a zajímavě - plácat.
    Ano, Dienstbier není ČSSD - pak je jen pouze nonkonspirativní, soukromník, který papenhajmským štěpí společnosti.
    November 28, 2012 v 20.12
    Panu Kopeckému
    Teda dost složitá odpověď, moc se neorientuju :-)

    K ústavnímu ošetření Klausova zmizení nevím, nehledal jsem, jen mě to tak napadlo, budu věřit vaší intuici.

    Zemanovi šance, mi je to jasné, že ho nafukují, uvidíme, jak dopadne.

    Ty loutkovodiče bych si nechal popsat podrobněji, jak to myslíte, moc tomu, jak jste mi to napsal nerozumím. Nenapsal by jste mi mail?

    Ke konspiracím nalevo. Já taky nechci nahrávat moralizátorům a hledačům nepravolevého morálního dobra jediného pravého. Jen si nechci lhát do kapsy. Nebudu k naší ČSSD slepý.

    Ungerman souhlas

    Peheho knížka Demokracie bez demokratů můj násobně větší zájem o politiku sice odstartovala, ale jinak od té doby je to takový kecal o jasném, Je to takové jalové plkání. Pardon pane Pehe
    Bělohradského mám rád, hlavně jeho relativismus, abych nezblbnul - nebo spíš zblbnul úplně :-)

    No a k té volbě-nevolbě, já to myzlel jednoduše, budu ho volit, pokud ty volby prostě vůbec budou - ty přímé volby jako událost.
    Ale tak jak jste to myslel vy, tomu rozumím a souhlasím, zrovna právě včera jsem rozečetl Sartrův Existencialismus je humanismus a to je přesně o tom nač narážíte. Každý jsme souborem svých činů, né toho coby kdyby. Přistihuju se z kvietismu a pořádně mě ta kniha nakopla.
    November 28, 2012 v 20.19
    Martinu Ševčíkovi
    Bělohradský, jakkoli nesoustavný, nepostrádá šarm, to rád uznávám. Pehe jenom plní (internalizované) zadání.

    Pohlaďte děti. Napíšu.
    November 29, 2012 v 12.40
    Dvě poznámky
    1) ODS nechtěla přímou volbu prezidenta. Kubice vždy věrně sloužil ODS (viz Kubiceho zpráva). Boris Štastný hned vyrazil s návrhem na zrušení přímé volby. Nevěřím, že Henych a Kubice neumějí počítat. Nečas studoval fyziku na Masarykově univerzitě v Brně. Tam by se bez základních znalostí matematiky nedostal, ale mlčí. Závěr si udělejte každý sám.

    2) Podmínkou pro kandidáty je 50.000 podpisů. Jestliže jsou oprávněné pochybnosti, tak je musí ministerstvo vnitra přepočítat všechny. Žádné vzorky, ale všechny hlasy. Čím dříve začnou počítat, tím dříve je šance, že se propracujeme k přímé volbě.
    PL
    November 29, 2012 v 21.26
    zpětná vazba, zpětná vazba..
    kde jsem to jenom slyšel?

    Odvolání? Ne. Opravení? Ne.
    Zpochybnění přímé volby? Asi ano.
    Tlak veřejnosti? Ne. Demonstrace? Nevím o tom.
    Můžou si teď už dělat co chtějí i když to nadpoloviční většina občanů, kteří se o tom dozvěděli považuje za blbost? Ano, dokud to soudy nekorigují. Zatím ještě aspoň to.
    November 29, 2012 v 23.36
    Zatím ještě…?
    Můžou si teď už dělat co chtějí?, ptá se Petr Litschmann. – Skoro to vypadá, že ano. O zpětné vazbě (ve smyslu mechanismů, pojistek, které demokracii umožňují účinně odvracet autoritativní protidemokratické tendence) může být sotva řeč; možná o něčem jako "ochranné vazbě" pro většinu populace?

    Ústřední teze jednoho z věrozvěstů a úředně stanovených vykonavatelů nastávajícího řádu v jedné osobě, ředitele ÚSTR, zní: je třeba "OČISTIT HISTORICKOU PAMĚŤ".
    Očistit od čeho? Od nežádoucích příměsí. To je smyslem názvu říjnového Hermanova rozhovoru "Zdejší mizérie se jednou promění v kultivovaný kapitalismus".
    A vysvětlení proč se dosud neproměnil a neproměňuje najdeme v dalším jeho textu: protože náš kapitalismus je "budován podle komunistických učebnic".
    To je tedy smysl onoho "očištění": je třeba ty špatné učebnice zahodit, a napsat nové, správné. Z toho je jasné, že není náhodou, pan Herman svým mladým posluchačům doporučuje číst zrovna Orwella.
    Leccos v dnešní rozpadající se společnosti (to, co Keller označuje jako nesouměřitelnost) ale spíše než rysy Orwella vykazují počáteční symptomy světa, jaký líčí Aldous Huxley ("Brave New World"), tedy světa „svým způsobem“ harmonického, uspořádaného a kontrolovaného jinak než v Orwellově 1984. Násilí se uplatňuje selektivněji, promyšleněji, a pokud možno neviditelně.

    Karel Kosík už před lety, kdy se tyto sofistikované procesy na našem dvorečku začínaly teprve tápavě rozbíhat, moudře připomněl, že "GENERÁLNÍ LINIÍ JE MLČENÍ."

    Mlčení jako nástroj očisty.
    + Další komentáře