V srílanské velekrizi hraje významnou roli i čaj

Jan Kuliš

Odvětví živící více než milion Srílančanů strádá kvůli nemožnosti nákupu hnojiv. A to v důsledku tamní krize, kterou ovšem úpadek čajového průmyslu ještě prohloubil. Stalo se tak paradoxně kvůli reformě, která měla ceylonský čaj proslavit.

Srí Lanka byla do stávající krize čtvrtými největším producentem čaje na světě a po Číně i jeho druhým největším exportérem. V ostrovním hospodářství byl čaj nejvyváženější komoditou vůbec. Foto Vascoplanet.com, WmC

Aktuální otřesy provázející rozvrat srílanské ekonomiky se na dvaadvacetimilionovém ostrově promítají snad do všech sfér. Situace v odvětví pěstování čaje je přesto specifická. Tradiční zemědělský sektor, jenž dává přímo i nepřímo práci více než milionu lidí, je jednak krizí decimován, což se zpětně odráží do celkové hospodářské situace, jednak však současnou krizi sám v jejích počátcích notně přiživil.

V dubnu 2021 totiž vláda radžapaksovského klanu spustila v rámci snah o nastartování postcovidové ekonomiky reformu, jež měla pozvednout celé čajové odvětví; způsobila ovšem pravý opak. Jádrem reformy byl faktický zákaz používání (resp. dovozu) průmyslových hnojiv. Mělo jít o úsporný krok a zároveň stimulaci k přechodu k perspektivnějšímu ekologičtějšímu zemědělství.

Vedle šetrnějšího přístupu k přírodě si zastánci od reformy slibovali, že Srí Lanka získá věhlas první stoprocentně organické čajové mocnosti na světě (Srí Lanka byla do krize čtvrtým největším producentem čaje vůbec). V důsledku měl vzrůst zájem o cejlonské čaje společně s možností prodávat je dráž díky organické certifikaci.

×