Zeman napadl Deník Referendum. Posloužil tím kampani #jsmeDR

Redakce DR

Prezident Zeman napadl Deník Referendum ve vysílání TV Barrandov. V rozhovoru s Jaromírem Soukupem prohlásil, že Deník Referendum si nezaslouží podporu. Redakce toho rychle využila.

Deník Referendum od počátku září vede kampaň, jejímž cílem je prohloubit vazbu mezi novinami a jejich čtenáři. Každý den redakce zveřejňuje prohlášení jedné osobnosti, která se rozhodla veřejně vystoupit na podporu DR a vybídnout čtenáře a sympatizanty k podpoře, ideálně zřízením trvalého příkazu. V prvním týdnu DR publikoval výzvy Petra Pitharta, Zuzany Piussi, Michala Horáčka, Elišky Wagnerové, Jana Hřebejka a skautky Lucie Lály Myslíkové, známé z fotografie, na níž konfrontuje neonacistu — všechny obsahuje přiložená fotogalerie.

V neděli redakce využila příležitosti zapojit do kampaně prezidenta Miloše Zemana, který v minulém týdnu na TV Barrandov prohlásil, že „Deník Referendum podporu nezasluhuje“. Učinil tak v pravidelném pořadu Týden s prezidentem, v němž odpovídá na otázky svého fanouška, ředitele TV Barrandov Jaromíra Soukupa.

Jaromír Soukup označil za „výsledek investigace“ svého média poznatek, že Deník Referendum v minulých letech obdržel prostředky z ČEPS (České energetické přenosové soustavy). Podle Soukupa jeho televize zjistila, že do ČEPS volal „tuhle Topolánek, aby poslali peníze klubu jeho ženy, tuhle Babiš, aby poslali peníze Mafře, tuhle Sobotka, aby poslali peníze Deníku Referendum“.

Zeman následně prohlásil, že pokud taková podpora probíhá transparentně, je to v pořádku, ale pokud skrytě, „je to korupce, se kterou je třeba bojovat“. A právě v této souvislosti také řekl, že Deník Referendum podle jeho mínění podporu nezasluhuje.

„Výrok Jaromíra Soukupa na adresu Deníku Referendum není žádnou „investigací“, ale poněkud dotvořenou recyklací dřívějších útoků Babišových médií na adresu DR,“ komentoval Soukupovo obvinění šéfredaktor DR Jakub Patočka. „Jedná se o výrok nepravdivý, soudně napadnutelný hned třemi subjekty: Českou energetickou přenosovou soustavou — ČEPS, Bohuslavem Sobotkou a Deníkem Referendum.“

ČEPS v minulosti dvakrát podpořil grantem reportážní projekty Deníku Referendum, což redakce nijak neskrývala. Podporu uvedla vždy přímo pod články a také ve výroční zprávě. Nejde tedy o žádné tajemství, ani objev. „ČEPS v DR také inzeroval v objemu, který je jen zlomkem toho, kolik on sám či jiné podniky se státní účastí proinzerují ve vydavatelství MAFRA, v TV Barrandov, v Economii či v jiných vydavatelstvích hlavního proudu. O podpoře Deníku Referendum se v ČEPS rozhodlo standardní, transparentní cestou,“ doplňuje vydavatel a šéfredaktor Jakub Patočka.

Je to tedy přesně naopak, nežli Jaromír Soukup sugeruje. Právě politický tlak Babišovy vlády a mediální ataky tohoto druhu způsobují, že Deník Referendum o podobné zdroje přišel.

Také proto se dnes Deník Referendum s takovou intenzitou obrací ve stávající kampani na své čtenáře. „Jedině podpora čtenářů a sympatizantů DR dnes může uchovat či zvýšit sílu našich novin,“ vysvětluje Jakub Patočka.

Druhý týden kampaně dnes zahájila pozdravem v krátkém videu herečka Tereza Dočkalová, držitelka Thálie a hvězda feministické talk-show Branky, body, kokoti. Během prvního týdne se od čtenářů sešlo více než sto příspěvků v celkové výši několik desítek tisíc korun. Příspěvky čtenářů nyní pokrývají asi třetinu rozpočtu Deníku Referendum.

Redakce v kampani žádá zejména o trvalé příkazy. Právě ty jsou totiž cestou ke stabilním příjmům a naprosto svobodné novinářské práce. DR čte denně pět tisíc čtenářů, pravidelně stránky navštěvuje několik desítek tisíc uživatelů. Kdyby pouhá tisícovka z nich zřídila příkaz ve výši 250 korun měsíčně, redakce by neměla existenční potíže.

    Diskuse
    Je potěšitelné, že ten pán, který teď dělá českého prezidenta a který obvinil novináře Peroutku z obdivu k nacismu (což mu Nejvyšší soud se skandálním odůvodněním potvrdil), dělá DR negativní reklamu, která by mohla nějaké čtenáře a sponzory na just přilákat.
    JN
    September 11, 2018 v 1.11
    Dozvěděl jsem se zajímavé věci:
    Miloš Zeman čte DR.
    Existuje feministická talk-show Branky, body, kokoti.

    K tomu mám pár otázek:
    Zaregistruje se Miloš Zeman i do diskusí?
    Kdy vznikne talk-show Branky, body, kundy?
    JN
    September 11, 2018 v 2.08
    Proboha, vzpamatujte se!
    Nemůžete tvrdit, že jste proti normalizaci nenávisti a pak se chlubit podporou hvězdy pořadu "Branky, body, kokoti".

    Až vám vyjádří podporu hvězda pořadu "Branky, body, židáčci", nebo "Branky, body, černý tlamy", budete se tím chlubit také?

    HZ
    September 11, 2018 v 9.17
    Neměl byste si ty kokoty brát tak osobně, pane Nusharte.
    Být černochem nebo Židem - to si člověk nevybírá /až na náboženské konvertity/, ale osobnost kokota si někteří jedinci pěstují až k dokonalosti.
    Bral byste stejně úkorně, kdyby se ten pořad jmenoval Branky, body, pitomci? Význam takřka stejný.
    JH
    September 11, 2018 v 10.41
    Branky, body, kokoti
    jsou super. Taky jsem to neznal. Díky, DR! Doufám, že se dá koupit DVD :)
    IH
    September 11, 2018 v 10.55
    Jedna faktická a jedna technická
    1. Pane Nusharte, z čeho jste usoudil, že prezident čte DR?
    2. Pořad Branky, body, sekundy je dávného data. A dejte si do pořádku klávesnici.
    JN
    September 11, 2018 v 11.31
    Branky, body, pitomci; Branky, body, kokoti
    Zdá se, že je tedy principiálně možné považovat ženu za kokota (a bělocha za černou tlamu).

    To jsem dosud nevěděl. Omlouvám se za tuto základní neznalost.

    JN
    September 11, 2018 v 11.45
    Jestliže si tedy ty kokoty nebudeme brát osobně, pak doufám, že si ani ty kundy nebudete brát osobně, paní Zemanová.
    Být černochem nebo Židem - to si člověk nevybírá /až na náboženské konvertity/, ale osobnost kundy si někteří jedinci pěstují až k dokonalosti.
    Brala byste stejně úkorně, kdyby se ten pořad jmenoval Branky, body, pitomci? Význam takřka stejný.
    JN
    Že někde v bulvárním médiu existuje pořad "Branky, body, kokoti", to neřeším.

    Vadí mi to spojení DR, údajně bojujícího proti normalizaci nenávisti, s takto zaměřeným pořadem.
    JH
    September 11, 2018 v 16.27
    Ten pořad ale není o nenávisti,
    je o kokotech kolem nás :) Kokot je takový jev ohraničený v prostoru a čase, s nenávistí nemá nic společného. Kokotem se nenarodíte, ale uděláte ho ze sebe. Jak _skoro_ pravil Ježíš, ze synka nezrobí kokota to co doňho ide, ale co leze z něho (volně upraveno).
    Jako správná baba z Ostravska, paní Dočkalová ví určitě přesně, o co jde.
    JN
    September 11, 2018 v 18.44
    Každému připadá vtipné třeba něco jiného, protože komičnost vtipu závisí na kontextu, ve kterém se vypráví:
    Třeba takové vtipy o Židech...
    Mohou být dobré, nebo taky nic moc, ale i když takový úplně blbý vtip o proradném chamtivém Židovi bude výprávět esesák při ranním apelu, budou se všichni Židi okolo válet smíchy, na to vemte jed!

    Takže já bych ten pořad "Branky, body, kokoti" hodnotil veskrze kladně.
    JN
    September 11, 2018 v 19.57
    Pane Horáku, díval jsem se na tu klávesnici,
    jsou tam akorát vymlácený entry, "s" a "e" funguje bezchybně.

    To je docela záhada...
    JN
    September 12, 2018 v 5.49
    Aháá, už mi to konečně docvaklo!
    Když teď znova pročítám tu diskusi, vidím, že podle jednoho názoru je kokot "takový jev ohraničený v čase a v prostoru...", podle jiného názoru je zase kokot pitomec a pak mi dokonce paní Zemanová radí, abych si toho kokota nebral osobně... Je zde prostě zanedbána základní sexuální osvěta.

    Tak tedy "kokot" není jev ohraničený v prostoru a v čase, není to pitomec, není to dokonce ani taková ta sladká kokosová tyčinka z reklamy (ta se jmenuje "tyčinka Koko"), kokot - vážení přátelé - je prostě čurák!

    Název předmětného feministického pořadu tedy (pro lepší pochopení) zní: "Branky, body, čuráci".

    -----------------

    Když teď máme význam tohoto záhadného slova konečně rozluštěn, můžeme si znova položit základní otázku: Je principiálně možné považovat ženu za čuráka? Odpovíme-li na otázku záporně, platnost tvrzení pana Hájka i paní Zemanové ("Osobnost kokota si někteří jedinci pěstují až k dokonalosti.") pak bude omezena pouze na množinu všech nežen, což je přístup diskriminační.

    HZ
    Když si někdo vezme do hlavy, že zmíněný pořad slovem "kokot" nenávistně označuje mužskou polovinu lidstva, je obtížné mu to vzhledem k jeho snížené chápavosti vymlouvat.
    JN
    September 12, 2018 v 10.35
    Stopy, fakta, svědectví...
    Dejme si tedy dohromady známá fakta a nazvěme přitom věci jejich pravými jmény, abychom dlouho nechodili kolem horké kaše a kuli železo dokud je žhavé.

    Zaprvé: Jakási feministka zde křepčí kolem zjevně falocentrického pořadu.

    Zadruhé: Falocentrismus je nutné vymýtit, tvrdí to jiná židovská feministka Judith Butlerová, které to prý přikázal Bůh, když měla takovéto vidění.

    Za třetí: Biologická podstata muže hovoří jasně - vlastní identitou každého muže je čurák. Jenže cizím slovem se právě tento orgán nazývá falus.

    Za čtvrté: Každého čuráka můžeme ale symbolicky chápat také jako šovinistu.

    Za páté: Ještě jiná feministka obhajuje v Deníku Referendum konečné řešení otázky šovinismu: Tvrdí, že "mrtvý šovinista je dobrý šovinista".

    Za šesté: Deník Referendum vyhlašuje kampaň na svoji podporu a snaží se vylákat peníze z lidí na svůj údajný boj proti normalizaci nenávisti. Využívá přitom feministky z falocentrického pořadu "Branky, body, čuráci".

    Hrůzný obraz se nám pomalu začíná skládat dohromady, a to je cílem našeho investigativního pořadu - abychom nebyli za čuráky. Feministickou talk-show "Branky, body, čuráci" totiž dělají kundy.

    JH
    September 12, 2018 v 10.56
    Pořád v tom máte hokej,
    pane Nusharte. To, že se někdo chová jako kokot (trvám na tom, že jde o jev ohraničený v prostoru a čase), ještě neznamená, že vás nenávídím.
    IH
    September 12, 2018 v 11.18
    Pardon,
    nemáte tady někdo taky pocit, že diskuse pod články čím dál pravidelněji nějak upadá? Málokdy jde k meritu věci, přepíná se někdy až obsesivně k několika tématům a vyznívá v marginálních slovních přestřelkách? Vždyť snad chceme, aby DR a snad i naše komentáře lidé četli (nebo snad někdo právě naopak)?

    Zdá se mi zkrátka, že nás Petr Pithart přechválil.

    JN
    September 12, 2018 v 11.20
    Pane Hájku,
    tak to já potom mohu tvrdit, že "černá huba" je jev ohraničený v prostoru a v čase a jeho použití vůči lidem tmavé pleti je v pořádku a neznamená nenávist. Naopak, ti lidé tmavé pleti by se tomu měli správně smát. Pokud se tomu nesmějí, jsou hloupí a nic nechápou.
    JN
    September 12, 2018 v 11.25
    Panu Horákovi
    Ano liberální levice se utrhla ze řetězu a porušuje svoje vlastní zásady. Tedy vlastně neporušuje, ona ty zásady nejspíše jenom předstírala, když je uplatňuje selektivně.
    JH
    September 12, 2018 v 12.46
    Tvrdit samozřejmě můžete co chcete,
    pane Nusharte, ale nedává to smysl. Jak jistě sám dobře víte, "černá huba" je nadávka vycházející z něčí barvy pleti. "kokot" je, naproti tomu, nadávka vycházející z něčího chování - nikoli z pohlaví, jak předstíráte, že to chápete vy (a pokud to náhodou nepředstíráte, tak to chápete blbě). Narozdíl od barvy pleti, je to vaše volba, nikdo vás nenutí chovat se jako kokot, a není důvod, proč tomu přiznávat nějakou společenskou ochranu. Je to samozřejmě subjektivní hodnocení, ale pokud vás má za kokota více lidí, změna chování stojí za zvážení.
    JN
    September 12, 2018 v 13.11
    Pane Hájku
    Kokot (neboli "čurák") je nadávka vycházející z názvu pohlavního orgánu.

    Předstírat, že tomu tak není, nedává smysl.
    JN
    September 12, 2018 v 13.41
    Zdá se, že šílená genderová levice
    je v zájmu selektivní politické korektnosti ochotná popřít i vlastní kokot mezi nohama.
    JH
    September 12, 2018 v 14.02
    Nikoli, pane Nusharte,
    (snad) nikdo vás neoznačí za kokota jenom na základě toho, co máte mezi nohama. Musíte se *chovat* jako kokot (což vy děláte, ale jiní muži ne). To je rozdíl oproti označení "černá huba", které se používá jen na základě barvy pleti.
    IH
    September 12, 2018 v 16.48
    Nikdo z těch, co do DR píší (ani my, co zde diskutujeme) nekonstatoval, že diskutovaný název televizního pořadu je vhodný či decentní. V redakčním článku výše bylo uvedeno pouze, že "Druhý týden kampaně dnes zahájila pozdravem v krátkém videu herečka Tereza Dočkalová, držitelka Thálie a hvězda feministické talk-show Branky, body, kokoti." Mělo být poslední slovo vytečkováno? Nebo měla být podpora T. Dočkalové odmítnuta s tím, že působí v pořadu s vulgárním názvem?

    Pokud Vás název pořadu, pane Nusharte, irituje, měl byste asi napsat Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Vy jste místo toho o věci pojednal ve vlastním, už třináctidílném seriálu, který zde nemá co dělat.
    JN
    September 12, 2018 v 19.33
    Už jsem to řekl, pane Horáku:
    Neřeším, že někde v bulvárním médiu existuje pořad "Branky, body, kokoti".
    Vadí mi to spojení DR, údajně bojujícího proti normalizaci nenávisti, s takto zaměřeným pořadem, respektive s herečkou, která v něm účinkuje.

    Z tohoto důvodu o tom píši zde.
    JN
    September 12, 2018 v 19.52
    Pane Hájku, mě se ten pořad "Branky, body..." prostě nelíbí (už hlavně tím vulgárním názvem), tak si z něho dělám legraci.
    Té paní z toho pořadu se zase nelíbí jiné věci, tak si z nich také dělá legraci. Možná by to snad mohlo být někdy i legrační, ale ne v atmosféře honu na "prasáky" - v atmosféře #Metoo, v atmosféře, kdy nedoložené obvinění staré několik desítek let je zároveň odsouzením.

    Že mě prohlašujete za kokota do té atmosféry zapadá.
    JH
    September 12, 2018 v 20.33
    Prasáci jsou bohužel realita, pane Nusharte.
    #metoo je možná už místy hysterická kampaň, ale prasáky si nevymyslela. Mohu vás ubezpečit, že já vás za žádné staré nedoložené obvinění neodsoudím, ale podle mého názoru se v této diskusi - a nejen v této - chováte jako kokot, abychom se přidrželi zde zavedené terminologie. Myslím si, že to děláte schválně, takže nemám strach, že by vám to slovo nějak ublížilo. Ale kdyby náhodou přece jen ano, tak se omlouvám, a příště už ho nepoužiju.
    JN
    September 12, 2018 v 21.01
    Lidé mají, pane Hájku, různé názory a chovají se různě.
    Snést tu různost je podstatou (multikulturního:-) soužití. Já mám takovou zásadu, že při hodnocení ostatních lidí slova jako "kokot" a pod. nepoužívám a myslím, že je to dobrý zvyk.

    V této diskusi jsem ovšem učinil výjimku a některá tato slova jsem použil, aby mohla vzniknout lepší představa o budoucím směřování naší společnosti, ke krému se zmíněný pořad snaží svým dílem také přispět.
    VP
    September 12, 2018 v 23.30
    Nesouvisí ta diskuse zde s tím, že se obecenstvo nejvíc směje, když bavič řekne sprosté slovo, protože vtipu tam bývá pramálo?
    A protože společnost zhrubla? Zlaté časy, když byl jen ten milý vůl!
    JN
    September 13, 2018 v 1.02
    Autor karikatury Sereny Williamsové čelí výhrůžkám smrtí. Je bláznivé, kam svět spěje, říká
    "Necelé čtyři roky poté, co ztratilo 12 lidí redakce Charlie Hebdo život kvůli karikatuře proroka Mohameda, byl Mark Knight donucen kvůli hromadícím se výhrůžkám smrtí smazat svůj twitterový účet."

    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/autor-karikatury-sereny-williamsove-celi-vyhruzkam-smrti-je-blaznive-kam-svet-speje-rika-55574?dop-ab-variant=0&seq-no=3&source=hp
    IH
    September 13, 2018 v 10.02
    Bouře ve sklenici vody
    Reakce na zmíněnou karikaturu Sereny Williamsové je třeba vidět aspoň ze dvou úhlů.

    Zaprvé je vskutku nezdravé a pokusem o veřejnou cenzuru a mizení dosavadní tolerance, když jsou považovány za relevantní dětinské projevy, ústící až v hrozby na adresu humoristy, jakož i výzvy některých osobností k ideologické očistě. Nicméně i útoky na slavnou tenistku byly přepjaté. Opravdu to bývalo běžné, že s některými hráči bývaly problémy (Connors, McEnroe), takže se - opožděně - našlala i jedna tenistka...

    A pak je tu ještě jeden aspekt. Sociální sítě jsou do značné míry dnešní hospodou. Netřeba jejich výlevy stavět do světla reflektorů a věnovat jim nadbytečnou pozornost dokonce u protinožců.
    JN
    September 13, 2018 v 11.14
    Řekněte to, pane Horáku, v redakci,
    že DR nemá věnovat nadbytečnou pozornost kampani #Metoo.
    JH
    September 13, 2018 v 12.00
    Je to dobrý zvyk, pane Nusharte,
    o tom žádná. Kdybyste k tomu ještě přidal zvyk nemíchat do diskusí nesmysly, bylo by to skoro dokonalé.
    JN
    September 13, 2018 v 12.15
    Nesmysl
    Mezi muži je určité procento kokotů. Toto označení se váže ke specifickému druhu chování, nikoliv k anatomickým znakům.

    Je procentuální podíl kokotů ve skupině žen stejný, nebo nižší? (Odpovídá podíl kokotů mezi ženami zhruba podílu černých tlam ve skupině bělošské populace?)
    JN
    September 13, 2018 v 13.02
    Co se změnilo v tenise
    Pane Horáku, dříve ty vzteklé dětinské projevy těchto tenistů nikdo rozumný nepovažoval za spravedlivý boj proti útlaku, takže se ta situace pak oboustranně nevyhrocovala, jako je tomu, bohužel, dnes.
    JN
    September 13, 2018 v 15.56
    Ad nesmysl
    Pane Hájku, nijak netrvám na tom, abyste měl stejné názory jako já. Pokud vám nevadí, že já si zase ponechám ty svoje, pak si myslím, že našemu dobrému vztahu nic nebrání.
    IH
    September 13, 2018 v 16.01
    O
    Kampaň #Metoo bychom neměli podceňovat, může zůstat jednou z docela významných charakteristik vývoje v desátých letech 21. století. My ovšem můžeme jen zřídka dopředu odhadnout, podobně jako v technice, kde dojde k většímu a kde k menšímu vývoji, ani to, jak bude posléze důvodné událé změny zhodnotit, zda spíš kladně, nebo spíš záporně.

    Napsal jsem v zásadě v jiné diskusi (pod článkem žádajícím o přispění DR), že problematiky, které mám za prioritní já, nebudí kolikrát větší zájem DR (a vice versa). Přesto mi pozornost, již DR problematice #Metoo věnoval, nevadí. Ba spíše naopak. V zásadě dávám přednost výběru textů, jež učiní redakce, před tím, abych já sám hledal tu a onde. Proto stále preferuji čtení (dobrých) knih. Když si koupím třeba časopis Živa, důvěřuji prostě redakční volbě a přečtu si řekněme o kudlankách, byť mě možná víc zajímají vrubozobí. Důležité je, aby článek byl solidní. Zkrátka psát (a mluvit) se dá celkem o všem a může to být podnětné. Neméně to však platí i opačně. Čili, z DR jsem se dozvěděl, jak určitá část společnosti hodnotí a velmi si považuje to, co získalo označení #Metoo. Přemýšlel jsem o tom a nezůstal zajisté nedotčen. Zároveň jsem si (jako většinou) podržel mnoho ze svých pochybností a výhrad.
    + Další komentáře