Chcete se zbavit Zemana? Soustřeďte se na sněmovní volby

Jakub Patočka

Veškeré debaty na téma, „kdo může porazit Miloše Zemana“, jsou předčasné. Krajina před prezidentskou volbou dostane pevné kontury až po sněmovních volbách. Všichni, kdo ohlašují kandidaturu před nimi, jsou spíše jen „předskokani“.

Je vysoce pravděpodobně, že příští český prezident svou kandidaturu ještě neohlásil, ba i to, že to až do sněmovních voleb ani neučiní. Důvod je prostý: právě sněmovní volby tu jsou letos nesouměřitelně závažnější křižovatkou nežli obvykle. Ony stanoví základní parametry nejen politické situace, ale i příštího charakteru českých zemí. Prezidentské kampaně se budou nutně ve všem podstatném strukturovat až v situaci reagující na poměry nově vzniklé po sněmovních volbách.

Můžeme jít ještě dál. Veškeré debaty o prezidentských volbách a plejádě hlásících se kandidátů mají ještě druhý význam, který je ovšem současně jejich prvním účelem: odvádět pozornost od závažnosti voleb sněmovních. Právě proto můžeme očekávat, že v Babišových médiích bude prezidentská volba patřit mezi nejoblíbenější témata: bude se tu promrskávat zleva zprava. Strašení Zemanem totiž odpoutává pozornost od toho, že řádově závažnější hrozbou je Babiš.

Přitom situace je poměrně přehledná. K základní křižovatce přistoupíme už ve volbách sněmovních. Po nich tu buď bude hegemonem postkomunistický autokrat Babiš, takže zde začneme rychle směřovat k poměrům obdobným či horším jako na Slovensku, v Maďarsku či v Polsku, anebo vznikne koalice bez Babiše, jejímž pilířem bude naopak zejména závazek deagrofertizovat státní správu.

Stane-li se tu na podzim hegemonem Babiš, do prezidentských voleb už bude schopen vstoupit způsobem, který povede k tomu, že se na Hradě ocitne nějaký jeho Medveděv. Prezidentem pak může klidně být i Zeman, pokud jím nenechá zvolit ještě někoho spolehlivějšího.

Pakliže Babiš vládu nesestaví a vznikne koalice na půdorysu ČSSD, KDU-ČSL, STAN a TOP 09, bylo by od ní nerozumné, pokud by do svého koaličního projektu nezahrnula i společného prezidentského kandidáta. Všimněme si, že nejen ČSSD, ale ani žádná z dalších vyjmenovaných stran zatím svého prezidentského kandidáta nemá... Jako političtí profesionálové všichni dobře vědí, že o tématu budou s to přemýšlet řádově přesněji den po sněmovních volbách než kdykoli před nimi.

Z více důvodů je jasné, že prvním, za kým by vyjednavači takové koalice šli, pokud by se rozhodli pro společného kandidáta, by byl Petr Pithart. Ale i kdyby se s ním nedomluvili, věřím, že mohou nalézt způsob, jak společně nominovat někoho podobného. To nejspíše nebude ani Drahoš, ani Horáček: z pochopitelných důvodů budou chtít osvědčeného politického profesionála. Petr Pithart by byl zcela nepochybně s takovýmto zázemím schopen Zemana porazit.

Petr Pithart by byl zcela nepochybně schopen Zemana porazit. Repro DR

Závěry jsou dva. Pokud chcete, aby na Hradě po příští prezidentské volbě neseděl Zeman, vězte, že se o tom rozhoduje už ve sněmovních volbách. Politická srostlice Babiše a Zemana, Zembiš, může ještě z Babišovy vůle po jeho volebním vítězství zaniknout, ale opravdu se na to chcete spoléhat? A byl by vůbec nějaký Babišův mopslík jako Zemanův nástupce takovou výhrou?

Pokud se ale nechcete ukájet planými nadějemi, jediná spolehlivá šance, že na Hradě neusedne příští rok znovu Zeman, spočívá v tom, že tu vládu letos nebude sestavovat Babiš. To je celé. Zbytek jsou pohádky. Současní prezidentští kandidáti jsou pouhými předskokany, Fischery a Franzi nadcházející prezidentské volby; potravou pro Mafru.

Za druhé: význam prezidentské volby je konečně pouze symbolický. Jen neschopnost ČSSD chovat se vůči Zemanovi se zodpovědností ke státním zájmům dává mu váhu, na niž nemá z ústavy nárok. Je jen chybou předáků ČSSD, že se Zemanem hrají šachy místo toho, aby mu v souladu s ústavou stanovili mnohem striktnější meze. Přesto se o charakteru státu rozhodne už ve volbách sněmovních, nikoli až v prezidentských.

    Diskuse
    March 30, 2017 v 9.45
    Babiš už vyhrál
    Koalice ČSSD a TOP 09? To zní jako heslo Babišovy kampaně.

    Je jen chybou členů ČSSD, mezi nimi Jakuba Patočky, že si udržují na vlivných postech ve straně předáky spojené se Zemanem, opoziční smlouvou, Klausem a korupčními penězovody.

    Strana, jejíž charakter určuje hrstka předáků? A levicová?
    VK
    March 30, 2017 v 11.17
    Jakub Patočka kopjící za resuscitavci Kalouska, potažmo neoliberální vládní program i s chlupama. Proč? U všech všudy, proč?!
    MH
    March 30, 2017 v 12.42
    Z naprosto zmateného článku tedy vyplývá, že v rámci boje proti Zemanovi a Babišovi (Zembišovi) bychom měli volit např. ČSSD, ale jak si potom vysvětlit, že právě Zeman bude s vysokou mírou pravděpodobnosti prezidentským kandidátem podporovaným ČSSD? Kdepak, šanci porazit Zemana má pan Drahoš více než dobrou, a k tomu nebude potřebovat víc, než způsob jakým vystupuje a svoji minulost. Zemanovo umění hulvátských lživých útoků ("bonmotů") se v tomto případě může jen obrátit proti samotnému Zemanovi, jak ukázal pan Ovčáček včera. Drtivá většina voličů ANO i ČSSD před Zemanem upřednostní pana Drahoše i přes plédování předsedů obou stran opačným směrem.
    Ano, jak píše pan Hadžič, má to jeden háček - ČSSD bude podporovat Miloše Zemana.
    March 30, 2017 v 21.45
    Soustředění netřeba
    V nadcházejících volbách téměř není nad čím přemýšlet, snad jen nad kroužkováním. Má smysl pokoušet se o akci „Kroužkujte ženy‟?

    Především je dobré si uvědomit, že nejsem miliardář, a proto není v mém zájmu volit pravici. Kupodivu se najde dost lidí, kterým tenhle naprostý základ stále nedochází.

    Něco jako levici přestavují KSČM a ČSSD, a možná Zelení a Piráti.

    KSČM se národovectvím sblížila s ODS a poslední dobou už vede tažení i proti nezaměstnaným. Jako by zešílela postsovětskou nostalgií a tak dlouho si hledala novou Moskvu, až ji našla v Pekingu. Tu a tam se ještě v parlamentu přece jen projeví levicově, zejména při hlasováních, kdy celá pravice včetně KDU–ČSL a ANO táhne za jeden provaz, ale čím dál častěji už je mezi českými komunisty levicová politika jen věcí ojedinělých osobních postojů několika málo jednotlivců.

    ČSSD je prolezlá národovectvím taky a národovečtí zemanovci, úzce propojení s krajskými mafiemi, v ní sílí. Přesto zůstává nejmenším zlem, pokud se neobjeví žádná skutečně levicová strana.

    Piráti mají občas nějakou světlou chvilku, ale proslavili se především jako banda chaotů. Většina se jich nechce levo–pravě vymezovat, mnozí věří, že dělení na levici a pravici zastaralo, a někteří se hlásí přímo k pravici. Poslední dobou si nechávají radit od Vlastimila Tlustého a nechápou, proč to není dobrý nápad.

    Nadějně vypadá Zelená Re:vize, ale ta nepředstavuje celou stranu Zelených. Zelení jsou nejvýraznější, ne-li přímo jedinou opozicí proti záplavové vlně národovectví v české politice; i někteří představitelé TOP 09 se k té vlně přidávají, ne že ne. V krajských volbách mi úmysl volit Zelené nicméně na Vysočině překazili spojením s TOP 09, a už prý o něčem takovém uvažují i do voleb parlamentních.

    Podtrženo, sečteno, neboli mene tekel, možná budu volit Zelené, ale ještě nevím jistě, jestli mi to nepřekazí. Když se pro mě Zelení zase ukážou nevolitelnými, zbude mi jen ČSSD, a to i navzdory blouznění Jakuba Patočky o koalici s TOP 09. Ať už se nakonec spojí s TOP 09, ODS, KDU–ČSL nebo ANO, anebo se všemi zároveň, a bez ohledu na to, že budou zavírat hranice, šikanovat cizince, kamarádit se Zemanem, trestat nezaměstnané, investičně pobízet korporátní otrokáře, rozkrádat kraje a betonovat Šumavu, zůstanou nakonec sociální demokraté mezi všemi českými politiky těmi, kteří všechno to zlo páchají nejpomaleji a s nejsilnějšími pozůstatky zábran.
    JV
    March 31, 2017 v 6.54
    Přesné a jasné
    Ano, shrnul jste to naprosto přesně, pane Macháčku. Souhlasím a děkuji.

    Jiří Vyleťal
    JP
    March 31, 2017 v 11.23
    Skutečně, docela výstižná analýza. (Ta od pana Macháčka tedy.)
    MP
    March 31, 2017 v 22.05
    Pro mě je ČSSD nevolitelná
    Míra jejího hnědnutí už překročila všechny meze.

    Takže snad zbývají ti Zelení, zvláště když člověk čte sympatický manifest té Re:vize. Sna, snad...
    Je pravda, že to Fujdovo vyjádření za Re:vizi zní velmi dobře.
    Na druhou stranu program soc. dem. není nijak zásadně odlišný od toho, co píše re:vize.
    (o jeho celkové realizaci a jiných věcech taktně pomlčme)
    Jde o volbu strany, která se do Sněmovny buď nedostane anebo jen tak tak. Na každý pád její vliv bude velice omezený.

    Asi bych nevydýchal, kdybych volil Zelené místo ČSSD a ta by skončila třeba se 12%.

    Jo.......... v podstatě jako už mnoho posledních let -- někdy se kroutím míň, někdy víc, ale nakonec to sociálním demokratům vždy hodím.