Alibismus a zbabělost, komentuje Sobotka postup magistrátu ohledně šibenic

Jaroslav Bican

Ministr vnitra Milan Chovanec chce podat správní žalobu proti rozhodnutí pražského magistrátu, podle kterého jsou šibenice na demonstraci legálním vyjádřením svobody projevu. Proti postupu magistrátu se vymezil i premiér Bohuslav Sobotka.

Magistrát hlavního města Prahy odmítl podnět Ministerstva vnitra proti nečinnosti městské části Praha 1 ohledně nošení šibenic na demonstrace. Ministr vnitra Milan Chovanec podá proti rozhodnutí magistrátu správní žalobu. Předseda vlády Bohuslav Sobotka postup hlavního města Prahy na svém profilu na Twitteru okomentoval jako alibismus a zbabělost.

„Podle magistrátu není nošení šibenic na xenofobní demonstrace ani přestupek. Alibismus a zbabělost. Vítám, že ministr Chovanec proti tomu podá žalobu,“ napsal na svém účtu na Twitteru premiér Bohuslav Sobotka a podpořil tak postup svého vládního kolegy.

„Magistrát mě informoval, že podnět neshledal důvodným a že rozhodnutí Prahy 1 o tom, že nosit šibenice na demonstrace a vyhrožovat jimi občanům tak, jako se to stalo v červenci loňského roku v Praze, je legální vyjádření svobody projevu, a není tedy trestné,“ vysvětlil ve svém vyjádření Chovanec.

A pokračoval: „S tímto argumentem se zejména v době, kdy se extremisté radikalizují a neštítí se používat násilí, nemohu ztotožnit,“ zdůraznil ministr vnitra. Nosit na demonstrace šibenice a veřejně jimi vyhrožovat jakémukoliv občanovi podle něho i odborníků Ministerstva vnitra dalece přesahuje meze svobody projevu.

„Šibenice do právního státu nepatří a jejich využívání k vyhrožování občanům by mělo být posuzováno minimálně jako přestupek,“ doplnil Chovanec, který proto chce na základě doporučení legislativních odborníků Ministerstva vnitra podat proti rozhodnutí orgánů hlavního města Prahy správní žalobu.

Chovanec: Praha 1 vycházela jen z výpovědí podezřelé osoby

Milan Chovanec ve svém vyjádření uvedl, že jeho úřad se nyní podrobně seznamuje s odůvodněním rozhodnutí magistrátu, už nyní ale ministr uvedl, že nemůže přijmout, že Praha 1 při hodnocení události vycházela pouze z výpovědí podezřelé osoby. „Správní orgány se podle mě nepokusily dostatečně zjistit skutečný skutkový stav a prokázat naplnění znaků skutkové podstaty některého z možných přestupků,“ namítl Chovanec.

Shromáždění se šibenicemi se uskutečnilo loni 1. července na Václavském náměstí. Akce se zúčastnilo asi 400 odpůrců imigrace. Nedaleko od nich se sešlo několik desítek lidí, kteří chtěli naopak uprchlíkům vyjádřit solidaritu. Obě demonstrace byly řádně nahlášeny. Podle svědků policie nezvládla situaci v momentě, kdy se odpůrci vydali na pochod směrem k Úřadu vlády. Několik lidí z demonstrace na podporu multikulturalismu si totiž sedlo na zem, aby tak symbolicky protestovali proti pochodu se šibenicemi.

Proti občanům se šibenicemi policie nezakročila. Namísto toho zasáhla proti sedícím na zemi, přestože se kolem nich dalo projít. Studentka FAMU Kateřina Krejčová, která byla na straně vyjadřující uprchlíkům solidaritu, byla obviněná z napadení policisty. Toho se měla dopustit, když se snažila pomoci svému příteli, na konci dubna byla Městským soudem v Praze zproštěna obžaloby. Soud tak zrušil rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1, který Krejčové v únoru uložil podmíněný trest.

Případ Kateřiny Krejčové dozorovala státní zástupkyně Zdeňka Galková, která zároveň nestíhala rasistické projevy na demonstraci, na které se představitelům státu vyhrožovalo oběšením. Na její postup v této věci a dalších podal Deník Referendum podnět ke kárnému řízení, kterým se v současné době zabývá ministerstvo spravedlnosti.

    Diskuse
    ??
    May 31, 2016 v 15.38
    „Šibenice do právního státu nepatří"
    Uzasne konstatovani od p. Chovance. Uz mame opet moznost sledovat jak funguje pravni stat s jiz takrka uzakonenou vedouci ulohou "Slunickove strany". Na generalniho tajemnika teto strany bude zrejme kandidovat Bohus Sobotka a vrchniho ideologa strany by mohl zastavat Jan Culik.

    Martin Zapletal za vyjadreni sveho nazoru na vojenskou pritomnost statu, ktery sibenice bezne pouziva (tedy USA nejsou pravnim statem, nebo se Chovanec myli) byl zatcen policii a obvinen z trestneho cinu.

    Bude zajimave sledovat, zda obcanska prava Martina Zapletala, ktery se policii nebranil jsou stejna, jako Kateřiny Krejčove (clenky politbyra UV SS), ktera policisty agresivne napadla.

    UV SS - ustredni vybor slunickove strany
    IH
    May 31, 2016 v 16.33
    Nevím,
    pane Kuchejdo, zda jste se kdy zúčastnil jakých demonstrací, příp. kterých, ale doufám, že si snad dokážete představit, jak hodnotná to může být událost. Není zajisté dobře, jestliže se učíme, že protest je něco malého a nízkého. Malého účastí a nízkého podáním. Jak šibenice, tak vystrčené "pozadí" jsou nejen odpudivé formy sebevyjádření a doklad o nenávisti a exhibicionismu jejich aktérů, ale jsou rovněž pokusem o devalvaci svobody projevu. Trest si stěží zaslouží, ale pohrdání ano.
    ??
    May 31, 2016 v 19.46
    Vazeny p. Horak prominte starci zaostalost.
    " tak vystrčené "pozadí" jsou nejen odpudivé formy sebevyjádření a doklad o nenávisti a exhibicionismu jejich aktérů, ale jsou rovněž pokusem o devalvaci svobody projevu."

    To vite ja jsem jen stary delnik a uz tomu svetu tak moc nerozumim. O tom co je spravne se ucim z medii, kde mi to vysvetli ti moudri, mladi ,vzdelani a bohati. Takze kdyz mne noblesni Karel Schwanzerberg presvedcil, ze strkat si mrazene kure do vaginy, ci verejna souloz jsou vysoce cenene formy politickeho protestu, stejne jako hulakani v kostele, domnival jsem se , ze hola prdel je vcelku normalni. A kdyz ty holky jsou zahrnovany penezi, proc by mel byt ten veteran trestan ? Abych nezapomnel je pry cool protestovat se pribitim vlastnich kouli na namesti, ci onanovat do svecene vody v kostele. To vse je pry na vyspelem zapade vysoce hodnoceno. Asi to myslite tak, ze hola prdel je takova provincni. Jenze pan Zapletal vaginu nema a vite co dnes stoji kure?

    p.s. Napadl mne jeste jeden duvod pro potrestani p. Zapletala. V armade USA slouzi oficialne nespecifikovane mnozstvi homosexualu. Hola prdel je tedy mohla vzrusit, ohrozit bojeschopnost jednotky a tim i NATO. To je ovsem vazne.





    IH
    May 31, 2016 v 20.37
    Pane Kuchejdo,
    máte pravdu, většina manýr přichází (nejen) k nám z vlivného západního světa. Proto se mi ovšem líbit nezačnou.
    Jinak, pane Kuchejdo, od mládí mi imponovali staří dělníci. Tehdy byli ještě vyučení třeba na počátku 1. republiky. Ale i dnes ctím náročnou práci, třeba onehdy, když jsem si objednal stěhovací práce.
    K mé představě takového dělníka patří ovšem i trocha úcty k vzdělaným lidem, zdrženlivost v jízlivostech a nechuť k laciným gestům.

    ??
    June 1, 2016 v 17.34
    Abychom nemlatili prazdnou slamu p. Horak.
    Vzhledem k tomu, ze z textu k diskuzi to nevyplyva, mohl by jste mi laskave sdelit, ke kteremu vzdelanci jsem se zachoval neuctive ? Prosim budte konkretni. dekuji.