Teroristé udeřili na několika místech Paříže, 129 mrtvých

Petr Jedlička

Nejméně osm teroristů podniklo v pátek v noci sérii střeleckých a bombových útoků v centru Paříže. K odpovědnosti se přihlásil takzvaný Islámský stát. Francie obnovila kontroly na hranicích. V celé zemi platí výjimečný stav.

Nejméně osm teroristů podniklo sérii šesti střeleckých a bombových útoků v centru Paříže. Stalo se tak v pátek v nočních hodinách. Francouzské agentury psaly v sobotu o „téměř sto třiceti obětech“. Některá média večer uváděla 129 obětí, jiná až 153. Číslo 129 nakonec potvrdil i odpovědný francouzský šéfvyšetřovatel.

Přibližně 350 lidí bylo dále zraněno. Nejméně osmdesát bylo v sobotu večer stále ve vážném stavu.

Nejvíce lidí zahynulo na koncertě americké kapely Eagles of Death Metal v síni Bataclan ve středu města, kde skupina čtyř útočníků usmrtila střelbou nejméně 82 lidí. Když policejní komando vtrhlo v nočních hodinách do budovy, odpálili tři teroristé výbušniny, které měli při sobě. Čtvrtý terorista byl policisty zastřelen.

Nejméně tři bombové exploze byly dále zaznamenány poblíž stadionu Stade de France na předměstí Saint-Denis severně od centra Paříže, kde hrál francouzský fotbalový tým přátelský zápas s německým. Utkání sledoval na místě i francouzský prezident s německým ministrem zahraničí.

Oba politikové vyvázli bez zranění. Na místě zemřeli čtyři jiní lidé, z nichž tři byli sami útočníci. Podle zpráv dostupných do sobotního večera odpálili i tito výbušniny na svých tělech.

Ostatní útoky provedli ozbrojenci střelbou v několika barech a restauracích v ulicích Alibert, Fontaine-au-Roi a na třídě Charonne, tedy přímo v centru Paříže. Policie zatkla v sobotu odpoledne tři osoby, během dne ale nebylo jasné, zda jde o osoby z této „střelecké“ skupiny, nebo o osoby spojené s případem jinak.

Jeden ze pařížských střelců se na každý pád odpálil na Voltairově bulváru kousek od řečených barů. Tento muž je osmým a posledním z útočníků známých do sobotního večera.

Místa jednotlivých útoků. Repro Google/DR/BBC

K odpovědnosti za útok se v sobotu přihlásil takzvaný Islámský stát, který dal akci do souvislosti s urážením islámského proroka a francouzským angažmá v Sýrii. Na místě jednoho z útoků se našel pas, jenž podle vyjádření řecké vlády patřil syrskému uprchlíkovi, který přišel do Evropy v říjnu přes Řecko. Do sobotního večera však nebylo jasné, zda tento konkrétní muž patřil k útočníkům, nebo zda pouze někdo využíval jeho například zcizený pas.

AFP uvedla, že podle policie byl onen jediný zastřelený útočník třicetiletý Francouz z předměstí Paříže známý islamistickými názory. Podle některých svědků mluvili teroristé francouzsky, jiní popisují jejich řeč jako směsici francouzštiny a arabštiny.

Agentury uvádějí, že je identifikace zbylých sedmi teroristů obtížná, neboť exploze jejich těla roztrhala. Je tak zapotřebí provádět testy DNA. Kromě syrského se našel na místě útoků také jeden egyptský pas.

Francouzský prezident François Hollande vyhlásil po setkání krizového štábu ještě v noci na sobotu výjimečný stav s platností pro celou zemi. Na hranicích provádí policie zpřísněné kontroly.

V sobotním prohlášení Hollande uvedl, že útoky byly naplánovány a organizovány ze zahraničí a že šlo o „válečný akt“ takzvaného Islámského státu. Francouzům slíbil zavedení dalších bezpečnostních opatření a nelítostný boj se vším terorismem.

Zmobilizováno bylo také 1500 vojáků, kteří byli rozmístěni na stanicích metra a v ulicích centra Paříže. Politikové i obyčejní lidé ze všech částí světa vyjadřovali v sobotu Francii účast. Projevy solidarity a odsouzení útoků zazněly dokonce i od Palestinců z Gazy či od libanonského hnutí Hizballáh. Prezident Hollande vyhlásil třídenní státní smutek.

Další informace:

France24 Live: Paris rocked by string of deadly shootings

The Guardian Paris attacks kill more than 120 people — as it happened

BBC News Paris attacks live updates

The Local — France LIVE BLOG: At least 140 dead in Paris attacks

Čt 24 Živé vysílání

    Diskuse
    ŠŠ
    November 14, 2015 v 7.21
    Existuje ještě šance pro lidskost?
    Nebudeme-li tuto šanci umět nalézt a v globálním světě lidskost uskutečnit, nemáme nárok přežít. Velký Alláh nepomůže - bez zbraní ani se zbraněmi.
    JN
    November 14, 2015 v 7.35
    "Neznámý počet teroristů s neznámou motivací..."
    Jejich motivace je známa úplně všem, jen pro Deník Referendum je bohužel neznámá. Ty můj ubohý Deníčku...
    AM
    evropský džihád ukázal svou novou sílu.

    A doufejme, že tato hrůza je zase na chvíli všechno, na co mají.

    Sílu jim dodává že sami jdou na smrt. Proto jsou schopni tak nemilosrdně zabíjet..................... to je to děsivé.

    Petr Robejšek teď na ČT24 věští rozpad Evropy.
    No doufám, že tak zlé to nebude.
    ((( nicméně kdybychom se zeptali analytiků mezi čtyřma očima na to, co teď nahlas neřeknou .................. inu, kdyby se teroristům dnes podařilo se stejnou silou udeřit řekněme v Berlíně, Římě, Bělehradě a Malmo ............ zítra se Evropa propadne do naprostého chaosu. )))
    November 14, 2015 v 12.45
    Co dodat?
    Bylo by této strašné tragedie, pokud by někdo nenechal Evropou jen tak, nekontrolovaně procházet statisíce lidí? Bezpečnostní služny dávno varovaly, že při současném pohybu migrantů nebudou mít situaci pod kontrolou. A je jedno, jestli se jedná o dříve usazené buňky, či nově příchozí. V tom strašném bordelu se přece nedá nic uhlídat.
    8 lidí(?) a co stačí napáchat. Pak tu čtete, že nás přece nezabije, když si jich sem pár tisíc vezmeme. Kdo ví, zda si to neříkali i mladí návštěvnici metalového koncertu v Paříži?
    Těch viníků není samozřejmě jen 8. Je třeba k nim připočítat všechny ty, kteří kvůli své hamižnosti rozbili funkční státy. Ty, kteří kvůli svým mocenským choutkám podporují separatismus, náboženské rozepře, prostě vše, co destabilizuje země, které chtějí ovládat.
    Stranou nelze ponechat ani sudokopytníky, kteří žijí představou, že stačí jejich láska a vlk bude pobývat s beránkem a leopard uléhat s kůzletem.
    Současný stav nemá lehké a rychlé řešení. Přesto je teď na řadě přijmout některá opatření velmi rychle.
    Přestat si hrát na bezbřehý humanismus. Okamžitě začít dodržovat všechna bezpečnostní pravidla, včetně dodržování pravidel pohybu v Schengenském prostoru. Ta nejsou samoúčelná. Bez toho žádnou bezpečnost zde nikdo nemá zaručenou. Je mi líto, že migranti budou muset moknout na vnějších hranicích Schengenu, ale je to pořád lepší, než když o život zase příjdou stovky lidí.
    Zastavit migraci je možné. Ti, kteří tvrdí že ne, buď nic nevědí, nebo jim migrace hraje do karet. EU je obrovské, dost finančně silné seskupení na to, aby si dokázalo uhlídat své hranice. Jen chtít.
    ŠŠ
    November 14, 2015 v 13.14
    Naprosto souhlasím,
    že je třeba přestat si hrát na „bezbřehý humanismus“. Je ovšem zcela nezbytné nalézt šanci pro lidskost. Ani zbraně, ani modlitby - jen správně pochopená lidskost v činnosti umožní člověčenstvu přežít.
    PM
    November 14, 2015 v 13.44
    Bude mít Houellebecq pravdu?
    V Paříži se doposud již odehrálo jím líčené.
    Dnes stojíme před možností jeho vize budoucnosti:
    odklonem od
    víceméně otevřené společnosti postavené na živelném masovém kapitalizmu ( bezohledné uspokojování "spontánních" zájmů jedince v prostředí masové nabídky a produkce).
    ku
    víceméně uzavřené společnosti, religiózní minoritu řízeného kapitalismu.
    Vizionářský talent M.H. nechává jednoho ustrnout ......bych s obavami dodal.
    ??
    November 14, 2015 v 15.04
    P. Sprynarova, nehrejme si na bezbrehy humanismus, nakonec v nem ani moc nevynikame.
    "jen správně pochopená lidskost v činnosti umožní člověčenstvu přežít."

    Co ale je spravne pochopena lidskost ? Muze byt prikladem spravne pochopene lidskosti financni odmena vyplacena za kazdy indiansky skalp (i detsky) v nedavne historii USA ? Slo prece o ochranu lidi pred dabelskymi rudochy. Bylo tou lidskosti plosne bombardovani Nemecka za II sv. valky, nebo pouziti chemickych zbrani ve Vietnamu (jeste za sto let se budou rodit postizene deti) ?
    ŠŠ
    November 14, 2015 v 16.37
    Každý zodpovídáme nejen za své činy,
    ale i za své myšlení. Jestliže se u jednotlivce „pravda a láska“ snoubí s „humanitárním bombardováním“, pak sice on nebude souhlasit se získáváním dětských skalpů, ale nějaká ta dětská mrtvolka jako vedlejší produkt humanitárního bombardování mu nepřipadne nemístná.

    Mám-li vnitřně akceptovat tu mrtvolku osobně, musím vědět, že v dané situaci nebylo jiné řešení. Chci-li vědět, nebývá, než mít informace.

    Pokud vím, že mě při servírování informací moderní informační technologie coby obyčejného „ovčana“ tahají v zájmu bossů, kteří těmito technologiemi vládnou, za nos, snažím se získávat informace tam, kde se třeba lidé mýlí, ale snad nemají subjektivní osobní uspokojení z neviditelné moci, a materiální a finanční ocenění orgány, které systémy informačních technologií řídí, není k mání. Mám na mysli DR, kde své názory také zveřejňuji .
    November 14, 2015 v 17.08
    Pane Petrásku,
    dnes v Právu odhadoval teroristický útok v Evropě Robejšek v rozmezí tak 2 - 3 měsíců. Na to, že se zde něco podobného stane, nemusel mít člověk žádné věštecké nadání. Otázkou bylo jen kdy a kde. Osobně jsem čekal spíš útok na Rusy, ale tam asi stačilo sundat to letadlo, nebo je FSB v takovém stavu, že si své vnitřní teritorium uhlídá. A ten chaos v Evropě je ideální pro teroristické útoky. Člověk si lehce představí aktivisty, jak pomáhají migrantům oblafnout kontrolu ze strany policistů a ještě jsou naplněni hrdostí, když se jim to vyvede. A jak vehementě protestují, když jsou uprchlíci, v rámci zákona, zavřeni v detenčních zařízeních. Jak se to říkalo za Komančů? Aktivní blb nebezpečnější školeného diverzanta?
    Nedávám jim ale včerejšek za vinu. Tu nesou jednak ti, kteří vytvořili podhoubí pro růst islámského terorismu /pro méně chápavé - nepatří mězi ně primárně Rusko/ a ti, kteří nedokázali reagovat, když dopravní mafie rozjely svůj byznys. Ba dokonce jej pomáhali rozjet. Ale i některým zdejším komentátorům dlouho trvá, než příjdou na to, že císařovna je nahá. A dnešní opěvovávání Hollanda je mimo. Je to generál po bitvě. To, co dělal doteď, je také příčinou toho, co se ve Francii stalo.
    A je opravdu jedno, zda atentátníci byli v Evropě týden, či 10 let. V takovémto chaosu nemají bezpečnostní služby moc šanci na něco přijít.
    PM
    November 14, 2015 v 18.18
    Ano pane Ševčíku, evropský chaos je ideální
    pro teroristické akce, které se daly předpokládat.
    Zbývá naznačit vývoj, který předpokládáte vy.
    Houellebecqa vize je masový kapitalizmu, uspokojující "spontánní" zájmy jedince v prostředí masové nabídky a produkce, navíc zaštítěný nabídkou tomu odpovídající religiózní morálkou, která by paralyzovala jak moslimské tak křesťanské radikály a uspokojila zdejší občanskou většinu.
    Jak to vidíte, co by nás mohlo potkat...bych se zeptal.
    November 14, 2015 v 19.01
    Není lehké odpovědět.
    Je zde tolik různých faktorů. Kapitalismus jsme si teď vyvolili, ale copak on má jen jednu podobu? Jde o to tedy, v jaké podobě by měl být řešením.
    V tom, který tu teď máme, vzniká problém, že každá dobrá myšlenka v něm zparchantní. Zelená energie se stane superbyznysem pro pár miliardářů, čímž se zprotiví oškubané veřejnosti. Ochrana lidských práv zmutuje na ochranu exkluzivních skupin v jejich protiprávním, či protimorálním jednání /a to často dokonce ne našich občanů/. Z pomoci válkou ohroženým se vyklube byznys pro pro mafiánské cestovky, žijící z prodeje krásných snů ekonomickým migrantům. Z pomoci sociálně slabým se vyvine ohromným prospěch pro ty, kteří se okolo nich motají, jen ti slabí se mají čím dál hůř.
    Pomohl by restart. Zarazit tu rakovinu všech těch "neziskovek". Vrátit se /pokud tomu tak někdy u nás skutečně bylo/ k dodržování zákonů. Aktivisté by se neměli chlubit tím, jak zákony obcházejí, ale měli by naopak všechny nutit k jejich dodržování. Vrátit původní význam dnes pokřiveným termínům jako je solidarita /aby zase byla skutečná, reciproční, ne vynucená/, humanismus a aby tolerance nebyla ta sebezapírající vůči netolerantním, jak dnes píše Robejšek.
    A také aby se politici vzpamatovali a začali se primárně starat o ty, kteří je delegovali tam, kde jsou. Pochybuju, že jejich voliče těší, že se tito politikové starají o blaho a bezpečnost jiných a na ně kašlou. Mimo pár poblázněných vyjímek. Kdybych se já staral o občany jiné obce a na ty naše kašlal, brzo by mě hnali!
    Není to bůhví jaký vynález, co zde předkládám, ale snad by to jako první krok mohlo pomoci...se domnívám.
    ??
    November 14, 2015 v 20.34
    Neni to 100% pravda p. Sprynarova.
    " a materiální a finanční ocenění orgány, které systémy informačních technologií řídí, není k mání. Mám na mysli DR, kde své názory také zveřejňuji ."

    Pokud se dobre podivate, tak zjistite, ze u nekterych clanku je tato poznamka : "Text vychází v rámci projektu financovaného Ministerstvem vnitra ČR." To jsou samozrejme penize od Babise. To ze nekteri redaktori DR jsou stale casteji zvani do TV a rozhlasu, nesouvisi, dle meho nazoru s jejich kvalitou, ale s jejich konformitou. To je samozrejme muj nazor, mozna mylny.
    November 14, 2015 v 22.05
    Rakovina neziskovek
    je podle mě krajně pravičácký mýtus. Uprchlíkům a přistěhovalcům se jich u nás věnuje speciálně asi pět a v každé z nich dělá tak pět deset lidí za minimální platy. Většinou zpracovávají integrační doporučení pro radnice nebo pomáhají lidem začít v ČR pracovat. To jen Zeman a krajní pravice tu neustále konstruuje obraz jakési armády humanitně vzdělaných nemakačenků, kteří pobírají miliardy, válí si s upchlíky šunky a vymýšlejí, jak v zájmu muli-kulti přidělit do každé rodiny alespoň jednoho islamistu.

    Kromě toho jsou tu dvě velké charity placené z darů křesťanských veřících, které se zaměřují na přímou pomoc. A pak ten Člověk v tísni, ale to je zas jiná otázka.

    Mimo tyto struktury se pravda angažuje zadarmo a z dobré vůle několik stovek dobrovolníků-aktivistů, jen málokdo se ale chlubí porušováním zákona.

    Jinak k obviněním pana Kuchejdy: Projekt MVČR, který nám přispívá na práci několika sloupkařů a analýzu problematických stránek českého systému exekucí, je standardní projekt, veřejné, nikoliv Babišovy peníze.

    Kvalitu výstupů mě a mých kolegů v TV a rozhlase nechť si posoudí každý sám
    November 15, 2015 v 7.02
    Pane Jedličko,
    on to ani moc mýtus není. Já jsem se navíc nezaměřil jen na "neziskovky", které žijí ze servisu pro migranty. Ale hlavně teď chci zdůraznit, že vina není na straně "neziskovek". To stát umožnil jejich vznik s tím, že by měly suplovat jeho určitou funkci. Jenže aby to fungovalo, tak jedině za přísně stanovených podmínek. Financovat dle ověřitelných výsledků, ne podle bohulibých záměrů. Navíc musí být přesně stanoveno, na co stát peníze bude vlastně dávat. Pokud je v zadání, že se budou poskytovat peníze na migranty podle jejich počtu, budou "neziskovky" přirozeně bojovat o to, aby migrantů sem přišlo co nejvíc. Tak, jako si byznysmeni s chudobou sváží sociálně slabé na ubytovny z celé republiky. Obojí je proti zájmu státu, ale je jen jeho vinou, že si tohle platí.
    Od pravice je licoměrnost, když "neziskovky" napadá. Její Slabý stát umožnil jejich nárůst. A protože nad nimi chybí řádný náhled, tak jejich suplování funkcí státu je na úrovni všech těch státem placených agentur. Pokud si žijí vlastním životem, jsou logicky neefektivní, nebo při špatném zadání přímo kontraefektivní. Zkuste někde v podniku vyčlenit nějakou divizi, dejte jí peníze a nekontrolujte, co dělá. Tvrzení o minimálních platech neobstojí tam, kde lidé zvládnou základní početní úkony.
    ŠŠ
    November 15, 2015 v 8.08
    Bylo by velmi zábavné,
    kdyby to nebylo tak smutné konstatovat, jak se informace o hrůzném činu zmaření lidských životů a zdraví stala živnou půdou pro odhalování jistých parazitů české společnosti.

    Oni příživníci se sdružují pod rádoby bohulibými záměry jsouce zaštítěni standardou neziskovek. Řeč zde spravedlivě rozhořčených pánů ovšem odhaluje, že jim sice není zatěžko stříkat na ty snadno se obohacující příživníky z kyblíčků špíny, ale že je jim zatěžko se účastnit nebo alespoň zblízka podívat na práci těch příživníků. Obratně servírované mýty tak nabývají reálného života……a je s nimi jako s realitou zacházeno.
    PM
    November 15, 2015 v 10.06
    Přesto paní Špinarová je nutné nezapomínat, že
    neziskovky svým společenským statusem slouží i těm, kteří mají zájem na vytváření morálního smogu/konfuze.
    Jsou vedlejším jevem projektu privatizace státu
    a tím dokladem jeho zřeknutí se mnohých ústavně daných zodpovědností za uspořádání občanské společnosti.
    Vážou tak na sebe jak nezištné, tak zištné energie společenského potenciálu, a to formou ve kterých i zločinné obohacování má svou roli, protože se kryje se zájmy privatizátorů státu.
    Stojíme tak před seskupením zcela protichůdných protagonistů společenské morálky, zaštítěné domněnkou páchání jen a jen dobra.
    Obdobný duch doby lze dnes v krystalické podobě zažít v pondělí večer v Drážďanech, kde jednotná masa volající k obloze a do tmy MY JSME LID, je navenek jednotné seskupení.
    A to pobožných altruistů a brutálních fašistů ve službách národní obrody .....bych dodal.
    November 15, 2015 v 10.24
    Paní Šprýnarová,
    pan Petrásek se mě ptal, jaká řešení bych navrhoval. V houfu těch mých řešení jsem zmínil i odstranění rakoviny "neziskovek". Pan Jedlička oponoval, tak jsem mu odpověděl.
    To není vytváření živné půdy pro nějaká odhalování parazitů. Pokud by jste četla celou diskusi, lehce by jste na to přišla.
    Obratně mýty servírují obě strany. Pravda je ale stále ta, že tam, kde stát přenechá své funkce nějakým servisním organizacím a a nezadá jasná pravidla, tam musí tratit. To je realita, která se nedá okecat.
    Paní Šprýnarová, naprosto nepochybuji, že v "neziskovkách" pracují i lidé, kteří chtějí sloužit veřejnosti. Stejně jako na úřadech, v nemocnicích, sociálních ústavech, prostě všude tam, kde stát poskytuje služby těm, kteří to potřebují. Jenže pokud chci poskytnout skutečně účinnou pomoc, musím dodržet určitá stanovená pravidla. A ty stát v tomto sektoru jasně stanovena nemá. Když nemusíte plnit žádné normy, když nad vámi není žádná kontrola a přesto máte zajištěný příjem, tak by jste musela disponovat neuvěřitelnou pracovní morálkou, aby jste jela na plný výkon. Člověk je ale jen člověk.
    Moje kritika "neziskovek" není za stejného soudku, jako ta ze strany pravice. Já jsem pro silný stát, který své prostředky neplýtvá na nějaké servisní organizace, ale hospodárně a účelně své služby poskytuje sám.
    November 15, 2015 v 10.28
    Než jsem to odeslal,
    tak pan Petrásek stačil reagovat přesnější a výstižnější analýzou.
    ŠŠ
    November 15, 2015 v 10.56
    Odstranění rakoviny neziskovek
    bude vyžadovat též likvidaci neziskové organizace Deník Referendum, vedlejšího to produktu privatizace státu.

    Silný stát pak jistě při hospodárném a účelném poskytování svých služeb nějaký "Státní deník referendum" zajistí.

    Jen mě při téhle debatě tak nějak napadá - demokratický stát je slabý stát protože v něm existují neziskovky?
    PM
    November 15, 2015 v 11.33
    Demokratický stát je slabý, protože
    je režimem, který zve občany k nerovnému, ale otevřenému/svobodnému soupeření o způsob regulace ekonomiky, postavené na talentu obohacování se na úkor druhého.
    Odpovědí na Vaši otázku, paní Šprynarová je proto:
    Ano, demokratický stát je slabý stát.
    A jedním z důsledků jeho slabosti je existence neziskovek a jiných organizací plus DR, které se pokouší nahrazovat ústavou danou zodpovědnost státních institucí za únosné uspořádání občanské společnosti v demokratickém režimu.
    A tyto pokusy jsou proto mnohdy doprovázeny ze své podstaty dezorientujícími skandály.......jak kdekdo ví.
    PM
    November 15, 2015 v 11.35
    Restart ve společnosti zprivatizované morálky pane Ševčíku
    to je právě ústřední téma Houellbecqa v Podmanění.
    Prý původně zvažoval restart na bázi katolicismu a nakonec uvážil že restart na bázi islámu nabízí rafinovanější nosný plot.
    Vy preferujete návrat k pozitivum křesťanské civilizace, ale nejsem si jist zda je k nalezení mezník, který by zřetelně a pádně trčel ze zdejšího civilizačního smogu a způsobil výměnu ovzduší.
    Je jak známo vytvářen extra silným vírem, který míchá partikly natolik extra rozporné morální a jiné hodnoty, až oči extra přecházejí.
    Stačí jen partikly neziskovky a Pegida ......bych nadhodil.
    Sdíl
    ŠŠ
    November 15, 2015 v 12.07
    Pane Petrásku
    mám chápat Vaše příspěvky v této diskusi tak, že dáváte teoreticky přednost silnému státu jakéhokoli zabarvení, jen když není oslaben demokracií?
    ŠŠ
    November 15, 2015 v 12.26
    Neziskovka DR,
    jak plyne z jí zveřejňovaných textů, očividně nekryje činnost pravicových vůdců. Řekla bych, že není ani určena k zastírání čistících procedur všelijak nabytých financí.

    Jenom a pouze se podílí na oslabování již beztak slabého státu, který jí navíc finančně vypomáhá (přísně přitom posuzuje projekt „bohulibých záměrů“ a ještě přísněji vyúčtování těchto záměrů v rámci hospodaření té které neziskovky) .

    Takže co s ní?
    PM
    November 15, 2015 v 12.33
    Paní Šprynarová
    demokratický režim nezná trvalé garance proti prosazení zájmu zločinných sil.
    A to v historii kterékoliv společenské ekonomiky počínaje otrokářským režimem a konče neoliberálním režimem kapitalismu.
    I ten je pohříchu postaven na talentu obohacování se na úkor druhého .............bych dodal.
    ŠŠ
    November 15, 2015 v 13.37
    Není-li trvalé garance
    proti prosazení zájmu zločinných sil v demokratickém režimu – s tímto tvrzením nelze než souhlasit – pak je třeba uvažovat o garanci proti prosazení oněch zájmů nikoli jako o stavu, ale o garanci proměnlivé, procesující.

    Měli bychom se zajímat a usilovat o proces účinného umenšování moci zločinných sil v demokratickém režimu. Nemyslím, že tento proces obstarají náboženské organizace – byť velké církve k tomu stále mají moc i peníze. Jen s tou demokracií jsou jaksi na štíru.

    Napadá mě další otazník:
    Je faktické posilování demokracie občanů (zvětšování jejich podílu na funkcích a činnostech, které jsme byli zvyklí přisoudit předlistopadovému státu) posilováním nebo oslabováním demokratického státu?

    PM
    November 15, 2015 v 15.26
    Řekl bych paní Šprynarová, že
    zvětšování občanského podílu na funkcích a činnostech státu jde rukuvruce s robustností liberálně demokratického režimu, za doprovodu nárůstu spontánní občanské loajality s režimem.
    Tedy jde o odlišný stav silného státu, než jsme byli zvyklí přisuzovat předlistopadovému státu.
    Pojem lehký stát je heslo konzervativní revoluce a neoliberální ekonomiky za kterým se skrývalo mj. úsilí o privatizaci společného/státního majetku.
    Společensky akceptovatelná odůvodnění - příkladně pasivita poštovní služby v oblasti inovace aj nešvary bezkonkurenčního prostředí - nakonec vyústily v režim, kde bezzubý stát pouze složí a přihlíží ekonomickým zájmům soukromých mocenských seskupení.
    Zájmem - procesující garancí - dnes by tedy měla být podpora silného státu.
    Předpoklad - liberálně demokratický režim - je stále k mání a proces ozdravení možný.......bych doufal.
    November 15, 2015 v 17.42
    Pane Nusharte,
    tu invektivu proti DR a Petru Jedličkovi jste si mohl odpustit. V pátek jsem se vracel domů z delší cesty na Moravu před půlnocí a o útoku jsem se dozvěděl z BBC televize. Obsah prvních zpráv byl stejný, útočníky serizní media ve zprávách neidentifikovala. To, že útočnici volali "alahu akbar" pan Jedlička uvedl.

    Petr Jedlička rozdíl mezi zprávou a komentářem rozlišuje zcela rigorózně, je to naprosto profesinální novinář, jeden ze nejlepších u nás a je malý zázrak že nepůsobí v lukrativnějším mediu než je DR.
    PK
    November 15, 2015 v 22.32
    Jediná správná odpověď
    Jak se dovídáme, Francie v těchto chvílích provádí masivní letecký útok na klíčové pozice islámského státu.
    JN
    November 16, 2015 v 1.28
    Petra Jedličky si vážím.
    Když jsem to zde v sobotu ráno četl, byl jsem ještě pod bezprostředním vlivem oněch událostí a vůbec jsem nezkoumal, ani mě nezajímalo, kdo je autorem té zprávy. Úvodní věta: "Neznámý počet teroristů s neznámou motivací..." však na mě v kontextu té předchozí názorové jednolitosti v otázce migrační krize a islámu a i v kontextu té kampaně, kterou DR v té věci vede, působila asi tak, jako kdyby sovětský rozhlas 22. června 1941 hlásil: "Neznámý počet cizích vojáků s neznámou motivací překročil naše hranice a s podporou dělostřelectva i vzdušných sil postupuje do našeho vnitrozemí. Jelikož nám není nic známo o jejich motivaci, počkáme, až se tito cizí vojáci k této věci sami vyjádří. Vyzýváme obyvatelstvo, aby nepodléhalo zbytečné panice, velmi pravděpodobně se jedná o naše německé spojence, kteří k nám jen chtějí šířit svoji vyspělou německou kulturu."

    Tu zmíněnou formulaci bych pochopil a akceptoval bezprostředně po útocích.
    IH
    November 16, 2015 v 20.17
    Jiná povaha věcí
    Dnes jsem četl podobné srovnání nynějšího útoku v Paříži a německé agrese od V. Klause ml. Odmítněme takové paralely, podobně jako titulky Evropa je ve válce! Stala se tragédie, ale nedošlo k žádné superakci. Na asi 80 mrtvých stačil jeden samotný Nor (nechci příliš uvádět hérostratovská jména), na podstatně víc jeden německý pilot, na vyvraždění většiny redakce dva bratři. Nepříliš jinak tomu bylo v Londýně, Madridu a jinde. Ani v případě útoku 11. září 2001 se nepotvrdily představy o agresi zásadně jiného založení.
    Je to tak. Chceme být natolik bezpeční, že si to jako slabinu vyloží lecjaký magor či fanatik. Jsme vražděním tak fascinovaní, že právě ono je jedinou opravdu důležitou zprávou. K čemu to může vést v době, kdy publicita je vše?
    JN
    November 17, 2015 v 10.06
    Srovnával jsem něco jiného.
    Srovnával jsem působení první věty této zprávy (která tam byla v sobotu ráno, nyní už je tam jiná věta), hlavně jejích slov "s neznámou motivací" na čtenáře (tedy na mě) s působením fiktivního vysílání sovětského rozhlasu bezprostředně po napadení Německem.

    Nesrovnával jsem teroristické útoky v Paříži s napadením Sovětského svazu Německem.
    JN
    November 17, 2015 v 10.16
    Srovnával jsem to v kontextu
    působení předchozího velmi jednostraného psaní o těchto věcech v DR a v kontextu zaujímání morálně nadřazené pozice Deníkem Referendum.
    IH
    November 17, 2015 v 12.17
    Podotknutí
    Nepovažoval jsem Vaši formulaci, pane Nusharte, za nepřípustnou. Spíš jsem se od ní "odrazil" ke kritice V. Klause ml. a novin. Domnívám se totiž, že na vraždění v Paříži je třeba pohlížet jako na v podstatě kriminální záležitost.
    November 17, 2015 v 14.28
    Neznámá motivace
    Pánové, díky za přízeň, vážím si jí. To sousloví skutečně nebylo nejšťastnější, psal jsem první verzi té zprávy ještě v hluboké noci, když mě šéfredaktor vytáhl z jedné oslavy. Zůstalo tam asi do osmi ráno, kdy jsem vydal aktualizační předělávku. Pan Nushart si přečetl první verzi zprávy někdy po sedmé, kdy už všichni věděli, kolik uhodilo, a má noční protozpráva už notně zastarala. Tolik jen na vysvětlenou.
    JN
    November 17, 2015 v 15.38
    Děkuji Vám, pane Jedličko, za vysvětlení.
    Ta má první emotivní reakce ze sobotního rána nebyla namířena proti Vám. Omlouvám se.
    + Další komentáře