Američané mění názor na George W. Bushe, má opět podporu

Petr Jedlička

Pověstně neoblíbeného exprezidenta vnímá dle aktuálního průzkumu kladně 52 procent dotázaných. Výkon Baracka Obamy ve funkci jich přitom schvaluje jen 45 procent. Znalci si na číslech všímají zejména posunu v postojích nevyhraněných voličů.

Občané Spojených států mění názor na svého minulého prezidenta Geogre W. Bushe, jenž funkci opouštěl na dně popularity. Vyplývá to z řady tematických průzkumů. Poslední z šetření, které si zadala televize CNN u společnosti ORC v květnu, dokonce odhalilo, že větší podíl Američanů se dnes dívá na Bushe kladně než naopak — příznivě jej hodnotilo 52 procent dotázaných, zatímco nepříznivě 43 procent.

Podle znaleckých komentářů jde o nejlepší výsledek pro exprezidenta od roku 2005, kdy začala Bushova obliba soustavně klesat. Klesavý trend se sice obrátil už v roce 2009, až dosud však byl George W. Bush vždy větším počtem Američanů spíše kritizován.

„Jedná se o typický scénář. Jakmile americký prezident doslouží ve funkci a stane se pouze glosátorem každodenních politických střetů a ne jejich aktérem, platí, že obliba začne narůstat (...) Platilo to u Jimmyho Cartera i Geralda Forda, kteří byli ve funkcích rovněž neoblíbení. Je ale pravda, že u George W. Bushe to ne všichni čekali,“ píší Sean Sullivan a Chris Cillizza ve Washington Post.

Bushův approval rating během funkčního období. Repro Gallup Ins

Pozorovatelé si na čerstvě publikovaných datech všímají zejména tří souvislostí: jednak relativně nízkého hodnocení výkonu ve funkci, jemuž se v současnosti těší Barack Obama (45 procent Američanů jeho výkon ve funkci celkově schvaluje, 52 procent naopak), jednak skutečnosti, že rozhodující část Američanů si hlavní problémy USA dneška už nespojuje s Bushovým vládnutím, a jednak důsledků, které má znovu-narůstající obliba George W. Bushe pro blížící se prezidentské volby.

Obecně platí, že počet kritiků Obamova přístupu k boji s terorismem narůstá, zatímco počet kritiků téhož u Bushe klesá. Rozdíly nejsou dosud propastné, ale v myslích nevyhraněné části voličů, která hlasuje tu pro demokraty, tu pro republikány, přestala dle znalců existovat vazba mezi Bushovými intervencemi v islámských zemích a současným rozvratem v regionu.

To se pak promítá i do profilace stávajících prezidentských kandidátů: z významných uchazečů o funkci z republikánské strany se pouze libertarián Rand Paul nepřihlásil ke kurzu přitvrzování politiky USA ve světě; všech osm dalších kandidátů se chce spoléhat opět více na sílu.

Z podobných pozici přitom kritizuje Obamu i demokratka Hillary Clintonová.

Další informace:

CNN Warming on W.: More Americans like George W. Bush than dislike

Bloomberg Obama Approval Ratings For 7th Year Top George W. Bush's So Far

The Washington Post Poll: Americans Now Kinda Okay with George W. Bush

    Diskuse
    June 3, 2015 v 22.41
    Srovnání s Obamou
    v souvislosti s uvedenými čísly u Bushe a Obamy si je zapotřebí dávat pozor na klamavá srovnání. I když příslušné čísledné řady kopírují stejný trend, u Obamy se měří hodnocení aktuálního výkonu ve funkci (Approval Rating), zatímco u Bushe byl nyní změřen prostý člověčí dojem (Favorable Impression).
    PK
    June 3, 2015 v 22.57
    Zdejší antiamerikanisti se dočkají. Příští prezident USA se nezakecá
    Vzpomeňme na trvalou hysterickou kampaň proti Obamovi ze strany zdejších antiamerikanistů pod taktovkou kremelské propagandy, která nabrala obludného vrcholu v souvislosti se Sýrií, kde Obama - ups - byl naprosto nečinný.

    Takže nemějte obavy, vážení. Dočkáte se. Příští prezident USA se nezakecá. A to ani když to náhodou bude prezidentka - ať už Hillary Clinton např. popř. ta žena, která ohlásila kandidaturu za republikány.

    P.S. Pane Jedličko, to není nic proti Vám. U Vás jsem žádný vypjatý antiamerikanismus nezaznamenal.
    VK
    June 4, 2015 v 12.51
    V Sýrii se USA činily a činí zdatně, podporou protiasadovské ozbrojené opozice, postupně slité do Islámského státu. Ať už přímo, nebo volnou rukou Saúdské Arábii a Turecku v přímé podpoře. Přičemž náklady v podobě vlny uprchlíků a hroutícího se státu pohodlně externalizují na Evropu, akorát v poslední době dělá trochu starosti IS, že místo náporu (vč. souvisejícího teroru, náboženské diktatury atd.) výhradně v Sýrii, se vydává i snadnější cestou, do hned na druhé straně sousedícího zhrouceného Iráku, kde moc leží doslova na ulici, jen ji zvednout.
    PK
    June 4, 2015 v 12.55
    Pane Klusáčku
    Teď nám ještě vysvětlete ruský postoj ke korupci světových fotbalových bafuňářů, a k tomu, že by eventuálně Rusku mohlo být odebráno mistrovství světa.
    Jak je třeba se na to správně dívat? Cui bono?
    :-)
    ZJ
    June 4, 2015 v 15.48
    Panu Kovarikovi
    je radno pripomenout, ze k dosazeni dohody s Assadem stran mezinarodni kontroly nad jeho chemickymi zbranemi a tim i k odvraceni primeho americkeho utoku v Syrii pomohl "naprosto necinnemu" Obamovi pred dvemi lety Putin. Tedy - ups - Rusko. Pan Kolarik samozrejme muze pekne po republikansku argumentovat tim, ze se Obama dostal do "ruske pasti", nicmene duvody k utoku pominuly a tak i utok sam, ups. Coz Obamovi a Rusku zapomenout jiste nelze. Cokoliv si jinak myslime o Putinovi ci valce v Syrii.

    Oznacovat kritiky politiky USA za "antiamerikanisty" je asi stejne tak vecne, jako oznacovat kritiky Izraele za antisemity. Pokud uz je pan Kolarik nutkan psat o "hysterickych projevech zdejsich antiamerikanistu", mel by upresnit, zda mysli Mnichov ci Prahu. Jde zrejme o dve ruzne dynamiky protestu.
    PK
    June 4, 2015 v 16.32
    Pane Jehličko
    Myslím samozřejmě konkrétně antiamerikanisty kolem Deníku Referendum. V Mnichově takové exoty nemáme.
    A mimochodem - ČR, a Deník Referendum, to zdaleka není jenom Praha, jak si vy Pražáci máte tendenci myslet. A to i tehdy, když "pražskou kavárnu" asi nesnášíte, jak bych Vás tipoval. To jsou paradoxy, jak by řekl klasik, že.
    I to je symptomatické.

    Já vůbec neargumentuju "pěkně po republikánsku". Jste to Vy, kdo teď najednou hážete Obamu s Putinem do jednoho pytle, přestože jste mu (hádejte komu z těch dvou) nemohli přijít na jméno. To jsou paradoxy ...
    Ale jak říkám: dočkáte se. Příští prezident(ka) se nezakecá, jako se zakecal Obama. Už se těším na ty orgie antiamerikanismu, jak to tady potom zase rozjedete.
    IH
    June 6, 2015 v 12.13
    Bush a Obama
    Proti nečekaně vysokému podílu kladných hodnocení v případě bývalých politiků těžko nějak argumentovat. Netýká se to jen dávných "legend" (A.Lincoln, W. Churchill), ale i státníků žijících. Za chvíli se to bude u nás asi týkat třeba V. Klause.
    Pak jsou tu další aspekty. Cítí se voliči B. Obamy za léta, kdy je ve funkci, vůči ekonomicky silnějším více emancipován? Či-li je nemálo zklamaných nadějí v zemi, kde se mnozí tradičně obávají politické kontroly, zatímco podléhají ekonomickým silám. A pak je tu role USA jako velmoci. S G. W. Bushem skončila doba americké hegemonie. Proto s ním zůstává spjatá vzpomínka na ni. Na Bushovu obhajobu je třeba říci, že jeho rozhodování o vojenských intervencích nebyla ani snadná, ani beze zbytku zištná. Ne lépe lze ostatně uvažovat o současné neintervenci v Sýrii. Konečně změna ruské politiky není také dána jen vnitřními faktory.