Nejprodávanější tlačenka v trojobalu

Zuzana Vlasatá

Konec světa je blízko a jeho jméno zní Láďa Hruška. Kuchařská kniha, která usiluje o zdraví národa, se totiž prodává v rekordních počtech.

Rozumíš tomu? Tři sta tisíc? To je více než Harry Potter nebo Padesát odstínů šedi!

No… Já jsem vyrůstal ve státě, kde vycházely knihy Grahama Greena v sedmdesátitisícových nákladech.

Chápu, že běžný čtenář či čtenářka Deníku Referendum nemá televizi, a pokud ano, nesleduje Novu. Takže to beru na sebe. Zatímco my si tady diskutujeme o mezinárodní politice lidských práv, ochraně přírody nebo o kvalitě demokracie, ve světě tam venku se přihodila strašná věc, hraničící s trestným činem obecného ohrožení.

Kuchařka Ládi Hrušky se stala jednou z nejprodávanějších knih celé porevoluční éry. V knihkupectvích se objevila v září a tento týden se jí prodalo už více než tři sta tisíc kusů. Pro srovnání: nad dvě stě tisíc se vloni vyšplhal první díl „pornotrilogie“ Padesát odstínů šedi a v roce 2008 poslední díl Harryho Pottera.

Ladislav Hruška pracuje v televizi Nova už několik let. Před tím prošel rádiem Frekvence 1 a Primou. Vařit před obrazovkou ale začal někdy před rokem — v primetimu po Televizních novinách. Proč ne, chtělo by se říct. Proč by nakonec nemohla komerční televize učit lidi vařit. Zvlášť, když jde o velmi levné recepty. Sociální rozdíly napříč společností se prohlubují a potraviny zdražují. Heureka! Nova pomáhá lidu.

×
Diskuse
OH
December 11, 2014 v 9.26
Zbytečné drama
Takhle kuchařka stravovací návyky nezmění.
Ona z nich naopak vychází.
Lidi ,.co se takhle stravovali. se tak prostě budou stravovat dál, akorát se více vyřádí při přípravě, a párek, co mívali léta s hořticí , budou jíst "na sto a jeden způsob".
Česká republika by svého Jamieho klidně mít mohla, třeba autorka téhle kuchařky:
https://www.kosmas.cz/knihy/184780/celorocni-planovaci-kucharka/
je schopná udělat i velmi levný jídelníček zdravý, vyvážený a ne příliš pracný.



PM
December 12, 2014 v 11.23
Souhlasím paní Hubílková,
i u nás doma se zdravě vaří haut cuisine sans bordó, cucina italiana sensa barolo, eintopf ohne mósl a suši bez suši,... ......................
Ale nešlo tady šlo o Láďu Hrušku a jeho bomben kšeft s propagandou potravin vesměs odpadových vlastností a hodnot?
December 12, 2014 v 14.46
kuchařka
Lidé často argumentují, že jídla jsou levná a na dražší nemají. Opomíjen je ale fakt, že levné jídlo může být i zdravé a dle mého vyjde čerstvá dušená zelenina s těstovinami levněji, než nějaká smažená tlačenka.

Prodejnost je obrovská, to ano... ale zároveň se lidé za svou spotřebitelskou volbu trochu stydí. Všichni, kteří si knihu kupovali, tvrdili, že to samozřejmě není pro ně, ale pro tchyni, pro babičku atd.