Návštěva v čokoládovém ráji

Barbora Božková

Z reportáže psané pro Sedmou generaci pryští čokoláda v gejzírech a její kousky se sypou jako valouny.

Lék na pocuchané nervy, dárek k svátku, odměna za dobře vykonanou práci i výraz díků. Co obyvatel našich zeměpisných šířek, to dárce, příjemce, konzument čokolády. Většina Čechů si nejspíš jako první pomoc pro chuťové buňky koupí sladkou hnědou pochutinu ve fialovém obalu, prý z alpského mléka, jejíž značka je ve vlastnictví severoamerického potravinového koncernu. Nebo německý set děkovných čokotyčinek jednotlivě obalených celofánem.

Radikální spotřebitelé se čokoládě kvůli její značné ekologické stopě úplně vyhýbají, zodpovědní milovníci dobroty se alespoň zamýšlejí nad důsledky svých nákupů a snaží se volit produkty s certifikací Fair trade, ideálně ještě v bio kvalitě.

Návštěva rakouské čokoládovny Zotter vás přesvědčí, že výběr pro uvědomělé čokolabužníky je značný, chutě jsou subjektivní a přecpat se čokoládou není vůbec těžké. A třeba dojde i na hřbitov nápadů.

Kopcovitá krajina polí a luk jihovýchodního Štýrska se v teplém zářijovém slunci pyšní bohatou úrodou dýní, jablek, vína a — překvapivě — i prvotřídní čokolády. Asi šedesát kilometrů od Štýrského Hradce, poblíž hranic s Maďarskem a Slovinskem, leží vesnička Bergl. Její dominantou je nízká moderní budova s kombinací skla a dřeva, která do typické architektury regionu příliš nezapadá.

Velký nápis Zotter nad vchodem návštěvníky ubezpečí, že jsou na správném místě. Mají se nač těšit. Následující dvě tři hodiny stráví prohlídkou areálu a — především — neustálým ochutnáváním.

Račte vstoupit

Nejdřív si ale musí vystát frontu, kterou si někteří krátí fotografováním uměleckých artefaktů. Muži obdivují za sklem parkující nebesky modrý kabriolet se sedadly zaskládanými výrobky čokoládovny. Především ženy a dívky se zase chichotají při pohledu na fontánku-sochu močícího muže s extrémně protáhlým tělem.

Po zaplacení dvanácti eur si berou malovanou porcelánovou lžičku, propagační tužku a bloček na poznámky. Hned za pokladnou se nachází promítací sál pro asi sto lidí. Mladé rodiny s dětmi, školní výpravy, senioři s vnoučaty sedí na vycpaných jutových pytlících a čekání na začátek dvacetiminutového dokumentu si krátí pozorováním stropu, podél něhož jezdí na lanku zavěšené spodní prádlo. „To nám tu nechali návstěvníci nejvíc nadšení z naší čokolády,“ vtipkuje zaměstnanec čokoládovny.

Z vysílaného dokumentu, který je i cizincům prezentován pouze v němčině, vyplývá, že firma Zotter si vybírá jen ty nejlepší dodavatele kakaových bobů ve Střední a Jižní Americe. Josef Zotter, zakladatel a majitel zdejší továrny, na plátně prochází lesem, ve kterém roste kakaovník, a testuje kvalitu produkce. (Mimochodem: věděli jste, že plod kakaovníku je asi třicet centimetrů dlouhá naducaná tobolka, která z větve či kmenu visí na malém stonku? Uvnitř obalu se skrývá míšek s kakaovými boby, které jsou v tomto stádiu bílé.)

Film poté představuje dlouhý proces fermentace bobů (až v této fázi získávají svou typickou hnědo-černou barvu), jejich třídění a sušení. „Pěstování bobů musí probíhat ekologicky, bez použití pesticidů. Nejdůležitější je kvalita. Našim producentům platíme za produkci daleko vyšší cenu než na běžném trhu,“ přibližuje Josef Zotter zásady svého sedmiletého fair trade a bio podnikání. Před závěrečnými titulky ještě proběhne krátké představení finálních výrobků a většině návstěvníků se začínají sbíhat sliny.

Syrové boby se surovou chutí

Po vyzvednutí audioprůvodců nabíjených elektrobateriemi směřují naše první kroky do prostoru skladu. Za skleněnou stěnou leží ve velkých jutových pytlích uskladněné kakaové boby, před ní stojí desítka dávkovačů, naplněných kakaovými boby z různých částí světa. Ochutnávka začíná. „Indické boby jsou spíš kyselé, zkoušela jsi brazilské? Ty jsou zase dost hořké. Ale keňské jsou tak akorát,“ přemítá mladá návštěvnice z Děčína.

Hlavní součást čokolád Zotter tvoří kakaové boby z Dominikánské republiky, Nikaraguy či Panamy a cukr z Paraguaye, které dodavatelé pěstují v rámci fairtrade a BIO standardu. Fairtradeové produkty se vyznačují důrazem na spravedlivou cenu komodit.

Jednotlivé Fairtrade iniciativy stanoví garantované výkupní ceny pro pěstitele — cena se tedy neorientuje podle trhu — zisk a případné sociální prémie pak mohou místní komunity vložit do vzdělání, projektů rozvoje regionu nebo dalšího podnikání. BIO certifikace zase zaručuje pěstování plodin na zdravé půdě bez pesticidů, umělých hnojiv a geneticky modifikovaných plodin a soustředí se také na etičtější chov hospodářských zvířat.

Zbytek ingrediencí pochází převážně z místní produkce, to se týká hlavně výše zmiňovaných výpěstků štýrského regionu. Dodejme, že Bergl se nachází v kopcovité oblasti Steirisches Vulkanland, Štýrské zemi sopek, tolik podobné Českému středohoří. S propagací lokálních výrobků místním podnikatelům, včetně Zotteru, pomáhá obchodní společnost regionálního rozvoje.

Oddalovaná slast

×
Diskuse
JH
December 23, 2012 v 0.41
pochoutka
Čokoládu zbožňuju, ale musí být dost sladká. Hořkou čokoládu rád nemám.