Pán v sukni a nákupní středisko

Ivana Recmanová

Z pardubického Afi Paláce byl opakovaně vykázán návštěvník, který zde chodil v sukni a bez bot. Podle marketingové ředitelky obchodního centra je toto oblečení považováno za zcela mimo kulturní standard naší země.

Mladá fronta DNES přinesla před nedávnem zprávu o tom, že z Afi Paláce v Pardubicích byl poněkolikáté vyhozen šestatřicetiletý Tomáš Zahálka. Důvodem bylo to, že dovnitř vstoupil naboso a měl na sobě sukni. Ochranka mu v posledním případě dokonce vyhrožovala policií.

Poté, co napsal Tomáš Zahálka stížnost, dostalo se mu odpovědi od Ilana Kalimiho, ředitele pardubické pobočky. Ten mu napsal, že obchodní centrum má kodex, kterým se musejí návštěvníci řídit. Jak ale podotýkají noviny, o sukni ani bosých nohách v něm není ani slovo, jen to, že by do nákupního střediska neměli lidé chodit v nevhodném nebo neslušném oblečení.

Pro deník se vyjádřila i Jana Michalcová, marketingová ředitelka Afi Paláce: „Centrum denně navštíví pětadvacet tisíc lidí. Nikdo z nich nechce být obtěžován nevhodným zjevem ostatních nakupujících. Pan Zahálka nebyl jen bez bot, ale byl oblečen v sukni bez spodního prádla. To zaznamenali někteří návštěvníci s dětmi, kteří na to upozornili obsluhu infostánku. Toto oblečení považujeme zcela mimo kulturní standard naší země.

Zajímalo by mě, jakým způsobem může něčí vzhled obtěžovat druhé. Možná by se to dalo pochopit v našich kulturních podmínkách v případě, že by Tomáš Zahálka chodil nahý nebo měl nějaké výrazné hrůzostrašné tetování. Můžu někoho jen na základě toho, že někdo nezapadá do mé představy estetična, vykázat z veřejného prostoru? Dělal si vůbec Afi Palác mezi všemi návštěvníky sociologickou analýzu toho, jak moc je Tomáš Zahálka obtěžuje?

Boty patří ke kulturnímu standardu naší země, bez nich vás do obchodního centra nepustí. Foto Jentymom, flickr.com

Docela by mě také zajímalo, jakým způsobem přišli návštěvníci s dětmi na to, že Tomáš Zahálka přišel do nákupního centra bez spodního prádla. Dívat se lidem pod sukni považuji za nevychovanost, a pokud má návštěvník své pohlavní orgány jinak zakryté, ostatní to nijak trápit nemusí, jelikož to ani neuvidí.

Neoliberálové by jistě argumentovali, že je právem majitele si určit pravidla na své vlastní půdě. Jenomže ani ta nebyla ze strany zaměstnanců Afi Paláce dodržena, respektive působí zavádějícím dojmem. Závadnost nebo neslušnost oblečení jsou přeci jen relativní veličiny i z hlediska intrakulturního a není v pravidlech řečeno, kdo je má posuzovat.

Nejsem si tedy jistá, co je kulturním standardem České republiky, ale předpokládám, že ochranka a vedení nákupního střediska jsou vzdělány v kulturní antropologii, aby to posoudily a vysvětlily nám to. Nejlépe by to měly vysvětlit jedné mé bývalé kolegyni z lingvistické olympiády, která chodila snad skoro všude zásadně bosa, tudíž se nejspíš provinila kulturním tradicím České republiky a asi by měla být ostrakizována.

Stejně tak jeden můj známý, fantazák, který chodí často v dlouhé sukni, ale jeho pracovní ani osobní život tím nijak poznamenán, pokud vím, není. Asi bychom ho ale také měli deportovat, protože poškozuje něco, čeho si možná nejsme vědomi.

Tato absurdita vyvolala odezvu i na sociálních sítích, kde se zformovala sobotní událost „Bosonožky do Afiny“. Někteří účastníci se podělili o své zážitky:

Mě asi po 20 vteřinách odchytil milý securiťák a vybídl mě k opuštění budovy. Svůj pobyt bez bot jsem ospravedlnila obrovským hovnem na podrážce (sandále mi čouhaly z brašny a to hovno na botě bylo a pánovi jsem ho ukázala). A nakonec jsem se vlastně dozvěděla, že je nehygienické chodit po Afi bez bot, ale hovno nevadí. Tak jsem si koupila zmrzku s hovnem na botě :D

Udělal jsem možná tak pět kroků a už si mě všiml člen ostrahy, který mi oznámil, že bez bot vstoupit nemůžu. Musím, ale říci, že byl ohledně celé věci velice slušný. Optal jsem se ho proč a on mi v klidu odpověděl něco ve smyslu, že to návštěvní řád nepovoluje. Neprotestoval jsem, poděkoval jsem mu a odešel kudy jsem přišel.

Snad jediná pozitivní zpráva je ta, že si můžeme v botách šlapat, kam se nám zlíbí — smradlavé exkrementy na obuvi jsou v souladu s kulturními normami České republiky. Nebo ne?

    Diskuse
    FT
    July 23, 2014 v 8.24
    Oceňuji solidaritu článku. Ženy v sukních a kalhotách chodit mohou standardně, muži by měli nosit jen kalhoty. Ale přece jen se ze své zkušenosti domnívám, že se v popisovaném případě jedná o velmi nadprůměrný jev maloměšťáctví ze strany zástupců obchodního centra. Sám chodím v sukni v létě po Brně již několik let a dosavadní poznámky na moje oblečení byly buď vtipné nebo typu "to musí být super". No a taky že je. Kdo sukni jednou zkusí, nemůže jinak.
    Velmi se bavím vždycky když někomu nestačí argumenty, tak si bere do úst přítomnost dětí.
    July 23, 2014 v 11.15
    Nevěřím v existenci osoby,
    která si dá do tašky sandály s hovnem.

    Když pánskou sukni označíte za lehký letní kilt, tak nikdo nemůže říct ani popel.
    July 23, 2014 v 16.21
    Nákupní centrum NENÍ veřejný prostor a spekulace o chybějícím spodním prádle
    Chtěla bych upozornit na fakt, že nákupní centrum NENÍ veřejný prostor, ale soukromý prostor, který patří určité právnické osobě.(Proto tam jsou tzv. sekuriťáci a ne Policie ČR.)
    Takže majitel, pokud vyloženě neporušuje vykázáním návštěvníka zákon (po britském koloniálním vzoru: Psům a Indům vstup zakázán), může vykázat vpodstatě kohokoliv, kdo se mu nebude "zdát". Ve Velké Británii vyměnili předchozí koloniální cedulky za soudobé "right of admission reserved".
    A když už spekulujete nad tím, jak a kdo přišel na to, že daný muž v sukni neměl spodní prádlo, také si zaspekuluji: látka sukně mohla být tak průhledná/ obtažená/ krátká, že mohly být vidět intimní partie (což, dalo by se spekulovat dále, hraničí s ještě výraznější formou exhibicionismu, než "pouhé" nošení sukně).
    V novinách tu sukni ukazovali a rozhodně průhledná nebyla.

    Veřejný prostor se ale se soukromým vlastnictvím nemusí vylučovat. Koneckonců zákon stanovuje, že veřejné prostranství je definováno bez ohledu na vlastnickou příslušnost. Já za veřejný prostor označuji místo, kam má přístup veřejnost.
    PL
    July 23, 2014 v 19.22
    Zajímavá zpráva!
    Jen nevím, ptal se někdo pana Zahálky, zda si nechtěl koupit něco na sebe a na chodidla? Já osobně když vidím nabídku regálů a mám možnost to porovnat se statusem quo, tak velmi často jdu raději na pivo..
    July 23, 2014 v 19.29
    Veřejné prostranství není totéž co veřejný prostor
    Veřejné prostranství není totéž co veřejný prostor
    Zatímco veřejné prostranství je definováno zákonem (ale nákupní centra do něj nespadají!), veřejný prostor je spíše sociologická kategorie.
    Nákupní centra jsou místa s charakterem polo-veřejným či pseudo-veřejným: nesou znaky místa přístupného pro veřejnost (ve smyslu pro všechny), ale tím, že jsou SOUKROMÝM prostorem, mohou si vyhradit, že nevpustí VŠECHNY (veřejnost, tj. kohokoliv), ale jenom ty, které si za své návštevníky určí. Ano, je to místo, které nese znaky sociální (kulturní...) exkluze. Dokonce i prostory Hlavního nádraží v Praze jsou v tomto smyslu - soukromý prostor.
    Že vidím mezi prostorem a prostranstvím rozdíl, je z mého příspěvku jasné.

    Mimochodem, tohle se k tématu hodí: http://www.stjoseph.cz/zeny-nepatri-do-kalhot/#sthash.MG1C6ZUe.dpuf
    July 24, 2014 v 6.04
    Je i mešita nebo kostel veřejný prostor? Jak by tam dopadl "pán v sukni"?
    Je i mešita nebo kostel veřejný prostor ("veřejně přístupné místo")?
    Jak by dopadl "pán v sukni" v mešitě/ kostele?
    A proč?
    V čem se nákupní centrum/ mešita/ kostel sobě navzájem podbají ve smyslu "veřejného prostoru", v čem se liší?
    Asi záleží, jestli se tam stále konají náboženské obřady. Nevšimla jsem si, že by u nás někdo někoho z kostela nebo mešity vyhazoval kvůli oblečení, spíš je z toho trapas na straně toho, kdo je oblečen jinak než podle konsenzu. Z náboženských důvodů se vyžaduje sukně alespoň po kolena (což ta jeho byla) a vyčnívající zbytek nohou by měl být něčím zakryt, například punčocháči. Takže tam jsou důvody dresscodu jiné než to, že je někdo údajně obtěžován něčím vzhledem, byť k tomu obtěžování nejsou důkazy.
    PL
    July 24, 2014 v 9.23
    Pani Mičkalová,
    v článku přeci nejde ani o definici veřejných prostor ani veřejných prostranství, ale o způsob argumentace, kterým ředitelka naznačuje o jaké zákazníky má OC zájem a jakým způsobem je hodlá masírovat ke skupinovému korzování spojenému s konzumací. Nebo myslíte, že jde obchodnímu domu o něco jiného?
    + Další komentáře