Vláda důvěru nezískala. Rozpadla se i původní koalice, TOP 09 chce volby

Vratislav Dostál

Úřednická vláda Jiřího Rusnoka důvěru Poslanecké sněmovny nezískala. Pro důvěru hlasovalo třiadevadesát poslanců, sto jich bylo proti. Rozpadla se tak i původní pravicová koalice. Vývoj směřuje k předčasným volbám.

Vláda Jiřího Rusnoka důvěru Poslanecké sněmovny nezískala. Hlasování o důvěře navíc ukázalo, že v Poslanecké sněmovně nedisponují většinou ani strany původní pravicové koalice. Pro vládu hlasovalo třiadevadesát poslanců, proti rovných sto. 

„Hodnotím výsledek jako velice čestnou porážku,“ řekl Rusnok na tiskové konferenci po hlasování. Vláda podle něj podá demisi v řádu hodin či dní a povede vládu do předčasných voleb. „Uvidíme, jak rychle se dopracuje Sněmovna ke svému rozpuštění," dodal premiér.

Těsně před hlasováním oznámili občanští demokraté Tomáš Úlehla a Jan Florián, že řešením politické krize jsou předčasné volby a proto nebudou hlasovat proti vládě. Následně se k nim přidala také Karolína Peake. Občanští demokraté reagovali vyloučením dvou rebelů ze sněmovního klubu. Zástupci TOP 09 těsně po hlasování uvedli, že podpoří předčasné volby.

„TOP 09 byla po celou dobu loajální a říkala, že dokud ve sněmovně existuje většina 101 hlasů, nevidíme důvod k předčasným volbám. Řekli jsme to prezidentovi, koaličním partnerům i sdělovacím prostředkům,“ uvedl pozdě večer první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. 

„Zcela v souladu s našimi stanovisky ale opakujeme, že pokud tuto spolehlivou většinu mít nebudeme, všech dvaačtyřicet poslanců podepíše arch, na kterém budou žádat schůzi k rozpuštění sněmovny,“ dodal Kalousek.

Jen několik minut po hlasování pak předseda poslaneckého klubu Petr Gazdík držel v ruce listinu s dvaačtyřiceti podpisy žádající schůzi, na které se rozpustí dolní komora. „Protože neexistuje žádná funkční síla, která by mohla spravovat zemi, podporuje TOP 09 předčasné volby,“ uvedla strana v tiskovém prohlášení.

„ODS je bohužel stále stranou ovládanou kmotry, proto nemůže být v tomto volebním období už spolehlivým partnerem,“ dodal Miroslav Kalousek s tím, že o rozpuštění sněmovny i vypsání předčasných voleb chtějí zástupci TOP 09 jednat bezodkladně. Pro předčasné volby jsou také sociální demokraté, komunisté a Věci veřejné.

„Já bych chtěl poděkovat panu Gazdíkovi,“ reagoval na stanovisko TOP 09 předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. ČSSD zároveň požádala o schůzku předsedů stran a klubů. Předčasné volby by se mohly uskutečnit nejpozději na přelomu října a listopadu. „Již od začátku jsme prosazovali toto řešení, aby rozhodli občané v nových volbách,“ připomněl Sobotka.

„Český volič může být spokojen. S největší pravděpodobností to nakonec bude on, kdo udělá tečku za vleklou politickou krizí. Navíc svítá i naděje na stabilizaci ústavního systému, který začal napínat ambiciózní, přímou volbou vybraný prezident Miloš Zeman,“ uvedl v rozhovoru pro Deník Referendum politolog Lukáš Jelínek. 

Připomněl, že předčasné volby se přiblížily zásluhou roztržky na pravici. „Zatím o ně usilovala jen levice — sociální demokraté, komunisté a Věci veřejné. Ovšem až poté, co se ukázalo, že slib ODS, TOP 09 a LiDem dodat 101 hlasů proti Rusnkovi a prokázat tím připravenost sestavit v tzv. druhém pokusu svoji vlastní vládu, vzal za své, připustily pravicové partaje, že mimořádné volby jsou nejzodpovědnějším východiskem z krize,“ uvedl politolog. 

Kromě dobrých zpráv o blízkosti voleb a červené kartě pro Rusnokův samozvaný tým je podle něj česká politika plná varovných zvěstí. „Ta hlavní se týká choutek prezidenta. Ještě předtím, než se otevřela cesta k volbám, naznačil Miloš Zeman, že novou vládní sestavu hned tak nejmenuje a že bude čekat na výsledky policejního vyšetřování, jehož předmětem jsou klientelistické vazby mezi politiky a podnikateli a jež už druhý měsíc hýbe českou společností,“ připomněl Jelínek projev Miloše Zemana ve Sněmovně.

„Míchat práci policistů a politiků by si neměla dovolit ani hlava státu. Nemluvě o podezření, že má Zeman nadstandardní informace o práci vyšetřovatelů a žalobců. On sám si ale skandálnost svého postupu nepřipouští, stejně jako nic divného nevidí na svém obcházení ústavních zvyklostí definujících vztah mezi mocí výkonnou a zákonodárnou,“ uvedl politolog.

Nic příjemného podle něj nevěstí ani pohled na dvojici silných politických stran, ODS a ČSSD. „Občanští demokraté jsou již měsíce líhní parlamentních rebelů. Ukazuje se, že stranu neoslabuje jen pád premiéra Petra Nečase. Neméně vážnou ranou pro ODS je neslábnoucí vliv ,kmotrů‘ na mnohé její členy, který nakonec diskredituje celou pravici,“ uvedl Jelínek.

Vnitrostranický spor v ČSSD Jelínek interpretuje jako měření sil mezi zemanovci v sociální demokracii a lidmi Zemanovi vzdálenými. „V něm musel předseda Bohuslav Sobotka ustoupit prvnímu místopředsedovi Michalu Haškovi dřív, než by utrpěl drtivou porážku. Dnes již víme, že náklonnost k Zemanovi v ČSSD stoupá a že se Sobotka tomuto trendu obtížně brání,“ myslí si politolog.

Poměry podle jeho mínění může Sobotka ještě v příštích měsících zvrátit. „Rozhodně to ale nebude snadné. Za lakmusový papírek půjde považovat složení kandidátních listin do sněmovnách voleb,“ uvedl politolog v rozhovoru pro Deník Referendum. „Političtí a ústavní aktéři se tu zkrátka pohybují v mlze husté natolik, že ji bude moci rozehnat jen suverénní volič,“ uzavřel Jelínek.

    Diskuse
    DF
    August 8, 2013 v 9.21
    Otevřená cesta k předčasným volbám
    Předčasné volby jako nejdůležitější vzkaz, který ČSSD trvale vysílala z televizních obrazovek k voličům , se jeví jako dosažitelné už v brzké době. Domnívám se, že jde skutečně o významné vítězství jednak nerozdělené ČSSD, jednak také levice jako celek.. Dlouhodobější truchlivý pohled na naši politickou scénu už by občané skutečně nesnesli. Předpokládám, že už také utichnou vtíravé otázky, kdo vlastně v ČSSD zvítězil a které křídlo utrpělo porážku. Věřím tomu, že vrcholní představitelé ČSSD nepodléhají ani ješitnosti ani marnivosti, aby kvůli tomu bylo ohroženo vítězství ČSSD v příštích volbách. Blahopřeji především předsedovi Sobotkovi a v jeho osobě celému týmu sociálních demokratů.. Dana Ferenčáková, Brno
    August 8, 2013 v 12.55
    Jakpak tento vývoj hodnotí antizemanovci? Vše se vyvíjí podle naprosto jiného scénáře, než toho, kterým tu celou dobu straší. Toho jejich scénáře, který je velmi, velmi blizoučko scénáři Kalouskově. Jak z péra jednoho autora. Zajímavé. Začal ten průnik snahou o volbu Švarcenberka, nebo to bylo již dříve?
    Ještě by bylo zajímavé zjistit, nakolik se onen scénář antizemanovců zapřičinil o rozpor v ČSSD. Nakolik tihle autorové dokázali Sobotku postavit proti Zemanovi a tím i proti Haškovi. Ne, že by Hašek byl tak velký zemanovec, ale zřejmě, společně s vedením krajů, pragmaticky ví, že lepší Rusnok Kalouska.
    Kdy už levice přestane spřádat nekonečně složité teorie, na jejíchž konci nakonec vypadne volba neoliberála a nevolba levicovější vlády jako nejlepší východisko - což v konečném důsledku hraje pro neoliberály?
    Kdy se intelektuální levicová kavárna pokusí vystoupit z tohoto neoliberálního opiového poblouznění a začne myslet pragmaticky?
    Nevšiml jsem si totiž, že ba pravicoví intelektuálové někdy došli k závěru, že pro pravici bude nejlépe volit komunisty. Takovýchto duševních kliček jsou schopni jen intelektuálové levicoví.
    BT
    August 8, 2013 v 14.24
    Pane Ševčíku,
    nějak zapomínáte, že to bylo především olomoucké státní zastupitelství, které shodilo vládu, nikoliv Zeman. Bez Iśtvána by Zeman těžko něco zmohl. (Nicméně to, že Zeman vyjádřil Ištvánovi jako prezident svou morální podporu, to je třeba ocenit. ). Svým způsobem měl Zeman štěstí, že aspoň část policie začala pracovat jak má. Podobně měl nyní štěstí v tom, že se nakonec rozdrolila 101ková většina koalice. I když připouštím, že jeho projev v parlamentu tomu mohl napomoci.
    Nicméně to, že Zeman po mnoha letech škodění levici konečně levici zase pomohl (tváří v tvář rozvratu ekonomiky i demokratické politiky, ke kterému sám předtím přispěl), je třeba ocenit. A to i s vědomím, že to stejně Zeman zase dělá především proto, že je to v jeho osobním mocenském zájmu. Nyní se konečně opět jeho osobní zájem díky šťastné souhře okolností protnul se zájmem veřejným.
    Kdybych tuto složitou konstrukci dokázal předpovědět, věřte, že bych Zemana v 2. kole prezidentské volby podpořil. Velmi jsem tehdy váhal. Leč jasnovidec nejsem. Vy ano?

    August 8, 2013 v 15.15
    Proč proboha zase složité konstrukce?
    O jakém Zemanově štěstí to píšete? My jsme všichni měli štěstí, že se většina národa právě těmi složitými konstrukcemi nedala oblbnout a volila Zemana. Víte, jak by vše dopadlo, kdyby místo Zemana seděl na Hradě Dřímal? Už by vládl Kuba a celá ta banda by tam seděla dál a kdoví kde by byl Ištván!
    Zeman je jistě trochu mstivý a není zas moc tak levicový, ale oproti Švarcenberkovi je levicový až až. A to je vodítko, kterým by se měla levice řídit. Toť vše.
    BT
    August 8, 2013 v 15.34
    Jak by to dopadlo?
    Pane Ševčíku, dopadlo by to PRAVDÉPODOBNÉ tak, že by volby byly o tři čtvrtě roku později a pravice by buď již byla poměrně neškodná (protože by se bála volebního debaklu - ten by ale TOpka bez Karla v čele utržila stejně) ) nebo by naopak (piokud by se nedržela zpátky) ten volební debakl utrpěla ještě větší než nyní v předčasných volbách (pokud opravdu budou). Navíc by nedocházelo ke štěpení ČSSD, která jediná může skutečně v této zemi změnit politický kurz reálně.
    Čili: žádný extrémní rozdíl v předpokládané situaci po parlamentkách zde nevidím. Něco by bylo příznivější a něco zase méně.

    Na rozdíl od Vás, já jsem nebyl skálopevně přesvědčen, že Zeman/Schwarzenberg je zlo a naopak. Obě varianty nebyly příznivé. A ČSSD, dostane-li se skutečně po volbách k moci, si se Zemanem ještě užije.
    DF
    August 8, 2013 v 16.02
    Nejen parlamentní strany
    Poznámka k diskusním příspěvkům Bohumila Trávníčka a Luďka Ševčíka: naše úvahy jako by byly uzavřeny v zakletém kruhu parlamentu. Kol dokola nakreslíme křídový kruh a kdo ho překročí, do vody zahučí. Nemyslím, že vystačíme s takto omezenými úvahami. Mimo parlament je nyní KDU-ČSL, jejíž preference narůstají a je předpoklad, že po volbách usednou její představitelé v poslanecké sněmovně. Asi by bylo vhodné uvažovat o shodách jejich programu s programem levice. Myslím, že není žádoucí vyhledávat kontroverzní, ale spíš shodné body a otupit ostří tam, kde to jde. Bělobrádek je sympatický muž, přiznejme si to. A buďme vděčni za vše, v čem najdeme shodu. Dana Ferenčáková
    BT
    August 8, 2013 v 16.24
    Paní Ferenčíková,
    díky za reakci.

    V tom prvním Vám dávám za pravdu: hledejme shody v rámci levice a přestaňme se hádat o méně podstatné věci.

    V tom druhém (hodnocení KDU-ČSL) vidím situaci velmi odlišně od Vašeho postoje. Lidovci se bohužel přidali k dehonestační primitivně antikomunistické kampani "studentů" v jižních Čechách, čímž projevili - aspoň v mých očích - docela zřetelné známky nedemokratického smýšlení.

    Tak jak tam vedl politický boj lidovec Šimon Heller (aniž by se od toho Bělobrádek distancoval), tak to podle mne do demokracie opravdu nepatří. Tím se pro mne tato strana stala nedůvěryhodnou. Stejně tak podporou církevních "restitucí".
    August 8, 2013 v 18.53
    Vidíte pane Trávníčku,
    a právě ve vašem předpokladu, že pravice by na tom byla za 3/4 roku hůř a tím by to pro levici bylo lepší, je mezi námi zásadní rozdíl.
    To je totiž pouhopouhá spekulace, kterou by ovšem někdo tvrdě zaplatil. A platili by ji všechny ohrožené sociální skupiny. Neboť pro ně je Rusnokova vláda alespoň částečnou úlevou už nyní. A tihle lidé by byli dále v ohrožení jen proto, že sociálně zabezpečení levicoví politikové chtěli hrát hru na jejich vyhladovění, která by měla, dle jejich mínění, vést k tomu, že všichni chudí pak půjdou razantně volit levici.
    Výsledek dalšího 3/4 ročního růstu bídy ale nemusí vůbec vést k drtivémi vítězství levice. Vstanou noví babišové a navíc média pro levici pracovat nebudou, naopak. Navíc hněv ponížených mohou uchopit nácci. Takže výsledek by byl ve hvězdách a bída by byla obrovská.
    Štěpení ČSSD jí může jen pomocí. Jak říkal Husák - něch odpadne, čo je kolísavé a zostane čo je pevné. Pokud bude ČSSD fungovat jako OF, tak také takhle dopadne.
    A na závěr ještě jednou co jsem psal, trochu jinak. Máte pravdu, něco by za prezidentování Švarcenberka MOHLO být příznivější /pro politiky ČSSD/, ale něco by bylo určitě horší /pro sociálně ohrožené skupiny/. Já preferuji skutečnou pomoc slabým teď, před mlhavým slibem na potom. Někdo holt ne.
    August 9, 2013 v 8.30
    Cože?
    Pan Ševčík tvrdí, že Zeman shodil vládu? To snad ne.
    Ne snad, určitě to nikde netvrdím! Zřejmě došlo k nějakým problémům se čtením, či vnímáním textu.
    Já se domnívám, že kdyby nebyl na Hradě Zeman a bylo tam jasné knížátko, tak by tam ta bad compeny seděla dál. Jen v jiné sestavě.
    Tvrzení, že by se Zeman nějak nad Nečasem rozplýval, je už z ranku osobní nenávisti, která zatemňuje zdravé uvažování. To by jste pane Kolaříku popřel Zemanovy projevy, které hovoří naprosto o něčem jiném.
    No tak vaše předpoklady nevycházejí, Zeman je, ať jsou jeho osobní pohnutky jakékoliv, zatím překvapivě daleko přínosnější, než se očekávalo. Pokud hodnotíme výsledek, dohnal bad compeny k předčasným volbám. To je sakra úspěch! A velice dobrá zpráva pro většinu společnosti.
    Frajer se pozná podle toho, že dokáže přiznat, že se mýlil. Ti, co frajeři nejsou, se bojí přiznat omyl, domnívají se, že je to přiznání jejich slabosti a tak se snaží chytat kdejaké hlouposti a absurdně jí zveličovat, aby si i druhým dokázali, že oni se nemýlí. Což je jejich největší omyl.
    August 9, 2013 v 10.56
    Je fajn, že máme ten net.
    Člověk si aspoň najde, jak se jmenuje nutkavá posedlost určité části levice bojovat se Zemanem. Je to obsedantně kompulzivní porucha.
    Vše se pak podřizuje boji se Zemanem, všechno se pak hodnotí podle toho, jestli je to výhra, nebo prohra nad Zemanem.
    Co se takhkle pokusit vytěsnit jméno Zeman na pár dní z mysli a porozhlédnout se po světě? Třeba by přibylo překvapivé zjištění, že ve světě se vedou nové války, že byly rekordní teploty, že HDP trvale klesá a že roste chudoba v naší zemi. Člověk by pak mohl získat odstup od onoho postižení.
    Připadá to divné jenom mě, že se levice naprosto nemyslně mezi sebou mydlí, čímž dělá velkou radost pravici, neboť té krásně vychází Dividi et impera?
    Už vážně začínám brát v úvahu, že tu pracuje Pátá kolona. A úspěšně, neboť přesvědčit levičáky, aby volili za svého prezidenta natvrdlého neoliberála a aby odmítli levicovější vládu, snad nemůže žádný vzdělaný člověk se sociálním cítěním prosazovat. Navíc, když k tomu používá téměř stejnou retoriku jako Kalousek.
    ŠŠ
    August 9, 2013 v 19.47
    demontáž demokracie
    Poměrně dobře si pamatuji dění, které v naší novodobé historii doprovázelo první demontáž demokracie.

    V roce 1938 mi bylo dvanáct let, prožívala jsem je v Ostravě. Pamatuji jména osob, které se na přípravách té demontáže podílely a jejich uskutečnění podporovaly. Podepíraly se důvody, jež bylo možné tehdy číst v novinách a slyšet je v rozhlase. Jejich ozvuky čtu a slyším opět dnes. I tehdy se příprava hanebného počínání zdůvodňovala nutností spolehlivě zajistit každodenní obyčejný život tím, že je třeba volit „menší zlo“. Důsledky, jež tato historicky první demontáž české demokracie ve jménu menšího zla přinesla obyčejným lidem, těm z mého nejbližšího okolí nevyjímaje a tisícovkám dalších mi z paměti do konce života nevymizí.

    Takže – předvádějme více či méně složité slovní figury v tanečcích na palubě Titaniku parlamentní demokracie. Je to elegantní a nic se tím neriskuje.

    Pokoušet se vysvětlovat neúprosnost chodu kola historie lidu, který je náchylný vložit svým hlasem veškerou svou moc do rukou osobám, jež umí v každé situaci za všech okolností volit každodenní „menší zlo“, je podstatně náročnější.
    BT
    August 9, 2013 v 20.02
    Pane Ševčíku, pobavil jste mne, díky!
    Ocituji 2 Vaše výroky v této diskusi:

    Luděk Ševčík - OSVČ

    Čtvrtek, 8.Srpna 2013, 12:55:31

    Jakpak tento vývoj hodnotí antizemanovci?
    ---------

    Luděk Ševčík - OSVČ

    Je fajn, že máme ten net. Pátek, 9.Srpna 2013, 10:56:18

    Co se takhkle pokusit vytěsnit jméno Zeman na pár dní z mysli a porozhlédnout se po světě?

    (Konec citátů)

    Pane Ševčíku, až se rozmyslíte jestli je správné řešit tu Zemana nebo nesprávné, dejte nám prosím vědět. Díky. My pak - z úcty k Vám - se pokusíme Vašim přáním přizpůsobit.



    August 10, 2013 v 9.21
    My pak - z úcty k Vám - se pokusíme Vašim přáním přizpůsobit.
    Kdy "my"? Jeho výsost Trávníček I.?
    Nebo snad "my" antizemanovci? Nebo snad "my", kteří se prohlašujeme na levičáky, ale kopeme dle not Kalouska /tyto množiny se protínají/?
    Ty moje dvě citace se naprosto nevylučují, jakkoliv se snažíte dokázat opak. Opravdu by mě zajímalo, jak vývoj poslední doby hodnotí antizemanovci, neboť jejich/?/ teorie se hroutí jak domeček z karet. A díky tomuto hroucení bych byl rád, aby prozřeli a přestali být umanutými antizemanovci a začali se zabývat tím, co je nutné. Pokud tedy jsou opravdu levičáky a nejsou tou Pátou kolonou v levici.
    Paní Šprýnarová, demokracie není status quo. Váš příměr se na dnešní dobu nehodí. Tenkrát se šlo z lepšího stavu demokracie do horšího. Přece nechcete tvrdit, že za Nečase byl lepší stav demokracie, než je za Rusnoka?
    Co se týká oné volby menšího zla, víte o někom, kdo by na dnešní politické scéně reprezentoval "velké dobro"? Já ne, takže mi nezbývá, než volit "menší zlo".
    ŠŠ
    August 10, 2013 v 9.41
    Panu Ševčíkovi
    Demokracie jistě není status quo.

    A koneckonců je možno i protektorát nahlížet z jakéhosi úhlu pohledu jako "horší stav demokracie", čili „menší zlo“ ....než pečlivě utajované, veřejně nedeklarované budoucí „konečné řešení českého národa“. Které nemuselo třeba ani nastat....
    August 10, 2013 v 9.47
    Ne, ne paní Šprýnarová.
    Tenhle pohled není přiměřený, jak jsem již psal. Jistě obrana demokracie je nejpřednější a mě se její porušování příčí. Srovnávat se ale musí srovnatelné a tady se dá srovnávat jen stav demokracie za Nečase a stav demokracie za Rusnoka.
    Volba menšího zla je myšlena rozhodnutím mezi dvěmi možnými volbami. Nebo víte o jiných variantách například ve druhém kole prezidentské volby? A jiné varintě, než volbě některých stávajích politických stran, která by reprezentovala ono "velké dobro"?
    ŠŠ
    August 10, 2013 v 10.04
    Panu Ševčíkovi
    Demokracie jistě není status quo.

    A koneckonců je možno i protektorát nahlížet z jakéhosi úhlu pohledu jako "horší stav demokracie", čili „menší zlo“ ....než pečlivě utajované, veřejně nedeklarované budoucí „konečné řešení českého národa“. Které nemuselo třeba ani nastat....

    Velké dobro nehledám ani k němu nevyzývám. Jen doporučuji, aby lidé používali toho, co jim pámbů vložil do hlavy mezi uši. Pokud se přitom nestarají pouze sami o sebe, tak aby k témuž nabádali co nejusilovněji i druhé lidi.
    BT
    August 10, 2013 v 11.00
    Pane Ševčíku,
    dobře, beru to tak, že jste mi "povolil" se k záležitostem kolem Zemana vyjádřit. (Doufám, že mne za to hned poté zase neokřiknete :-)).

    Cituji:
    Opravdu by mě zajímalo, jak vývoj poslední doby hodnotí antizemanovci, neboť jejich/?/ teorie se hroutí jak domeček z karet. A díky tomuto hroucení bych byl rád, aby prozřeli a přestali být umanutými antizemanovci a začali se zabývat tím, co je nutné. Pokud tedy jsou opravdu levičáky a nejsou tou Pátou kolonou v levici.
    (Konec citátu)

    Pokud tedy mohu mluvit za lidi, které Vy tu označujete za "antizemanovce" (či poněkud neomaleně dokonce za Kalouskovu pátou kolonu), vidím to takto:

    Zeman není levicový politik, kterému by primárně nějak záleželo na těch nejslabších (o které Vám - na rozdíl ode mne - tak jde), Kvůli své pomstě sociální demokracii neváhal tyto slabé hodit přes palubu podporou asociální pravice, která ty slabé uvrhla do současné situace. Pokud si zcela nezakrýváte oči před realitou, pak Vám opravdu nerozumím. Nerozumím tomu proč se pořád divíte, že jsem váhal mezi volbou Zemana a knížete a nakonec s pochybnostmi jestli dělám dobře volil knížete jako menší zlo. Kníže také není ideově žádný neoliberál. Zeman a kníže mají společné především to, že jim na 1. místě jde o sebe (MZ o osobní moc, KS o majetky). V zájmu těchto svých priorit se pak chovají v závislosti na momentální situaci. Promiňte, ale takoví lidé jsou pro mne těžko přijatelní oba, protože jim nelze věřit. Vybral jsem nakonec KS jen z toho důvodu, že je slabší hráč (defacto je dost neschopný) a doufal, že by svým oportunismem méně škodil.
    Vy pořád píšete, že tu něco složitého konstruuji a že mi nezáleží na pozici těch nejslabších.
    Promiňte ale, když konání určitého politika mnoho let motivuje zejména osobní pomsta a na ty slabé při tom nebere žádný ohled (protože jinak by přirozeným obráncům slabých - levici - soustavně nepodrážel nohy), divíte se, že nemám chuť ho volit prezidentem? Co jsou v tom za složité konstrukce, opravdu nechápu. Nyní se zájem Zemana (možná nakrátko) protnul se zájmem těch slabých. Což je jistě skvělé. Ale nechápu nějak, že toto má být ta obří jeho zásluha. Nezlobte se, ale já to takto vnímat neumím, přijde mi to absurdní. Velmi pravděpodobně bude Zeman dál rozkládat a oslabovat jedinou silu v této zemi, která skutečně je schopna těm slabým pomoci víc než směšnou populistickou almužnou. Já - na rozdíl od Vás - v něm žádného Robina Hooda - nevidím a to přesto, že radostně sleduji, když se mu asociálům podařilo namydlit schody. Obávám se ale, že tato moje radost bude trvat jen do okamžiku, kdy zase v zájmu svého osobního prospěchu namydlí schody levici (a potažmo těm slabým, o které Vám tak jde).

    BT
    August 10, 2013 v 11.20
    Ještě pane Ševčíku,
    nechápu ještě jednu věc - Vy tu pořád voláte aby "antizemanivci" prohlédli a uznali svou fatální chybu, že nevolili Zemana. Jenže za fatální chybu to považujete především Vy. Je to Vaše konstrukce. Pouhá konstrukce - protože vychází z Vašeho přesvědčení jak by to přesně bylo kdyby byl prezidentem kníže. Pokud nejste jasnovidec (tedy zázrak přírody), obávám se skutečně, že jde jen o Vaše přesvědčení založené více na víře než raciu. Ve hře je totiž tolik politických proměnných, že jen uhlířská víra může někoho přimět psát tu tak jednoznačné soudy jako píšete Vy.
    August 10, 2013 v 11.51
    Pane Trávníčku,
    já mám konstrukce, vy je máte ale také.
    Vcelku trefně jste Švancenberka charakterizoval jako neschopného. Povězte tedy, jak jeho neschopnost sráží TOP09? Nijak vážený pane! Protože je víceméně loutkou a tou loutkou by byl i v prezidentském úřadě a věřte tomu, že by za nitky tahala stejná osoba. Jestli sníte o tom, že by se prezidentském úřadě osamostatnil, skláním se před vaší fantazií.
    Zeman jistě není Mirek Dušín. Ale pokud, přes jeho negativní vlastnosti, má zatím pro většinu obyvatel pozitivní výsledky, proč ho ostřelovat?
    Pokud dokáže Zeman rozložit ČSSD, tak je snad lepší takovou stranu rozpustit. Co to je sakra za spolek, když jej rozloží jeden člověk? Takový spolek pak nemá ani šanci něco kloudného udělat.
    Tolik jen k vašemu, též jednoznačnému soudu. S úctou k vám.
    BT
    August 10, 2013 v 14.00
    K Schwarzenbergovi (aj.)
    Souhlasím s Vámi v principu, že je loutkou Kalouska. Jenže navíc je maskotem TOP09, který této straně výrazně zvyšuje preference jako ono tzv. simulakrum (viz Bělohradský). Pokud by byl nucen se do čela TOP09 postavit sám Kalousek, věřte, že pro nejméně třetinu současných voličů tohoto spolku by byl nevolitelný. Možná mám oproti Vám výhodu, že se pohybuji v prostředí, kde se rekrutují voliči TOPky (vysoké školy). A věřte, že Kalousek je pro mnoho voličů TOPky nepřijatelný, avšak "zamaskovaný" knížetem je najednou pro ně neviditelný. Také jsem zde již psal, že "Karlovci" (nemohu se ubránit dojmu, že v případu Karla i Miloše jde o soft verzi kultu osobnosti) se již těší jak se za Zemana na Hradě Zemanovcům pomstí volbou Karlovy Topky. To jí také výrazně zvedlo prefrence, v principu jak jsem předpokládal.
    Ale aby nevznikla mýlka: za pozitivní kroky jsem ochotný Zemana chválit. A již jsem zde tak učinil (jen jste to možná v zápalu boje přehlédl).
    Že dokáže jeden člověk rozložit soudržnost významné skupiny lidí, je věc stará jako lidstvo samo. Je toho plná historie. Charismatický vůdce (přitom charisma není záruka nestupidity sensu Koukolík) dokáže manipulovat lidmi dosti efektivně a navíc velmi brzy vždy získá družinu pomocníků, kteří bleskově pochopí, že na tom mohou založit svůj osobní profit. A mnoho to nevypovídá o tom, že jen proto by měly tyto skupiny zaniknout.
    August 10, 2013 v 20.34
    Pane Kolaříku,
    nevím jak v Mnichově, ale tady se už ochladilo, takže nervové vypětí pomalu opadá.
    Moje snaha, aby se levice přestala zabývat Zemanem a začala dělat něco užitečného, je logická. Logické je, že se snažim na to upozorňovat právě pod články, které jsou jím posedlé a celé to šílenství stupňují až do nekonečna.
    Logické je, že při hodnocení Zemanových výstupů zmiňuji Švarcenberka, neboť Zemanovi kritici jaksi vzláštně zapomínají, že po druhém kole byla jiná varinta už právě jen on. A tohle připomenutí je třeba, neboť Zemanovi kritici se snaží vytvořit dojem, že druhá možnost byl nějaký novodobý Masaryk. Takže ty články se určitým způsobem Švarcenberka týkají, ne že ne. Myslím, že je načase už se na Zemana opravdu vykašlat a zkusit dělat něco užitečného. Věřím, že články a diskuse by mohly být k tématům, která je velmi nutné co nejdříve řešit. Kdo nevydrží antizemanovský absťák, tomu doporučuji diskutovat na http://www.top09.cz/, tam si to může užít.
    ŠŠ
    Pokud nezačnu silně pochybovat o tom, že se země točí, protože tohle tvrzení je právě teď velmi aktuálním zbožím v krámech TOPky, asi patřím mezi antizemanovce. Abych se z takového nařčení dostala, nezbývá než zahodit námahu objektivního posuzování při pohledu na suitu nejmocnějšího muže české země i na něho samého podobně jako námahu při pohledu na ty, co se k moci derou . Místo toho rychle si nasadit brýle mámení.

    Takové brýle mi pomohou najít nějakou užitečnější aktivitu. Nebudu si při ní klást nevhodné otázky, jako třeba jestli se pod fanglí levicovosti vždy nachází prospěch všech těch znevýhodněných. Nebudu se namáhat udělat si obrázek o tom, jaký trvalejší užitek z kterých různých opatření a činností budou mít ti, jejichž jménem se prapor levice halasně zdvíhá.
    August 11, 2013 v 9.51
    Paní Šprýnarová,
    při věškeré úctě k vám, nepomohla jste si ve vašem příspěvku trochou demagogie?
    Já naprosto nepochybují, že se pod fanglí levicovosti mohou dít věci, které jsou většině obyvatel neprospěšné. Nemám slepou důvěru ani v šefy levicových stran a už vůbec ne v Zemana.
    Jen mám obavy, že i přes to, že bojujeme za lepší demokracii a tím pádem proti neoliberalismu, nejsme schopni se vyvléci z velmi propacované neoliberální propagandy a ač to sami netušíme, tancujeme podle jejich not. Výsledkem je vnitřní boj levice, která je navenek slabounká. Čas běží a běží a další volby se blíží a my jsme tam, kde jsme byli před volbami minulými. Přitom neoliberálové zpacakali na co sáhli.Levice ale, místo plánováni strategie pro budoucnost, řeší jakousi fiktivní válku se Zemanem, kterou jí vnutil Kalousek. A my tu válku musíme bojovat, protože Kalousek nelže, neboť řekl, že země se točí.
    DF
    August 11, 2013 v 10.59
    nejsme schopni pohledu za horizont levice?
    Pokud správně sleduji předchozí diskusní příspěvky, pak levice má sama se sebou natolik co dělat, že nedokáže dohlédnout k nejbližším sousedům. Jestli nám média něco vnutila, pak je to představa, že Sobotka je proti Haškovi, Zeman proti Sobotkovi, Bělobrádek proti komunistům a Schwarzenberg proti všem. Chápu, že přílišné sledování televize může škodit nejen dětem. Nepřikládala bych špatné úmysly ani jedné z těchto postav na politické scéně. Jen je každý naštvaný, že svět se netočí podle jeho představ. Snažme se zakoncipovat do našeho pohledu i jiné "stavy" než jenom parlamentní partaje. Dík za pochopení. Dana Ferenčáková
    August 11, 2013 v 15.00
    Pane Kolaříku,
    je dobře, že píšete pomalu, já pomalu čtu, tak to tak lépe vstřebám.
    Já to tedy také zkusím pomalu. Jdete si koupit auto. Máte na výběr mezi dvěma typy, dejme tomu kvůli omezeným financím. Koupít si můžete jen jedno. Po čase hodnotíte. Hodnotíte jestli jste si vybral dobře. Mezi těmi dvěma typy, ne mezi těmi, které jste nemohl mít. Zemanovi soupeři sice téměř nemají se Zemanovým konáním nic společného, ale při hodnocení jeho kroků k nim musíme zákonitě přihlížet. Zeman vyhrál v politické soutěži, hodnotíme tedy, jestli je lepší než jeho soupeři. S kým jiným by jste chtěl jeho kroky srovnávat?
    + Další komentáře