Jiří Pehe: Vítězem voleb je KSČM

Vratislav Dostál

Z vnitřního pnutí, které čeká ČSSD, nebude profitovat pravice, ale právě komunisté.

Politolog Jiří Pehe k výsledku voleby v exkluzivním rozhovoru pro DR uvedl: „Historicky první přímá volba prezidenta rozštěpí — alespoň v prvních týdnech a měsících po jejím konci — českou společnost i politiku."

„Především v posledních dnech před druhým kolem se ukázal pozoruhodný moment týkající se tábora podporovatelů a příznivců předsedy TOP 09. Byl to totiž Schwarzenbergův tábor, který vystupoval proti táboru Miloše Zemana daleko vyhraněněji, než příznivci expředsedy sociálních demokratů,“ uvedl Pehe.

Pehe v této souvislosti připomněl, že za Schwarzenbergem stála takřka celá kulturně-společenská elita, která Milošem Zemanem bytostně opovrhuje. Zdůraznil přitom, že — pokud jde o rozdělení společnosti — nelze hovořit o tom, že se „spor“ o Zemana překrývá s klasickým štěpením na pravici a levici.

„Druhým podstatným důsledkem prezidentské volby bude štěpení v politických stranách,“ uvedl v exkluzivním rozhovoru pro Deník Referendum Pehe s tím, že v prezidentské volbě neuspěla ani jedna ze zavedených stran. „Neuspěly tradiční partaje, tedy občanští a sociální demokraté, a po dnešku je už taky jasné, že volby skončily neúspěchem pro středně velkou TOP 09,“ vysvětlil Pehe.

„ODS je zdecimovaná a její budoucnost je těžko odhadnutelná. Zeman na Hradě způsobí, že nastanou vnitřní sváry uvnitř ČSSD. Zeman si totiž nenechá ujít příležitost k vyřízení svých účtů s některými předáky sociální demokracie. Pokud jde o politické strany, vítězem prezidentských voleb jsou komunisté,“ dodal Pehe s tím, že Stranu práv občanů — Zemanovce nelze označit jako relevantní politickou stranu.

Pehe připomněl, že komunisté jako jediní ze zavedených stran nenominovali do přímé volby prezidenta svého kandidáta. „Před druhým kolem se pak přidali na stranu Miloše Zemana, který ostatně voliče oslovoval právě jejich argumenty. Komunisté tak mimo jiné přispěli k vnitřnímu pnutí v ČSSD, ze kterého nebude ale profitovat pravice, nýbrž právě oni,“ vysvětlil Pehe.

Expředseda sociálních demokratů vystřídá na Hradě Václava Klause. Tomu končí mandát 8. března.

    Diskuse
    January 26, 2013 v 18.16
    Vypadá to stále tak, že tato země se dělí na komunisty a antikomunisty. Třetí část společnosti může pouze pendlovat mezi oběma póly, případně se přidat na stranu jedněch nebo druhých. Na straně antikomunistů už byla dost dlouho.
    January 26, 2013 v 18.41
    Pehe jako obvykle předstírá nadhled "radikálního liberála"...
    To, zda bude z vítězství Zemana profitovat "pravice", se teprve ukáže. Proč by z toho nemohla profitovat "levice"? -- Inu, on si asi pan Pehe ve své bohorovnosti asi myslí, že ví, co je relevantní a co je irelevantní... Nechme ho při tom.


    Co, proboha, míní slovy "takřka celá kulturně-společenská elita..."?! -- To má jako být Jiří Menzel, David Černý, Michael Kocáb ... ?

    * * * * *


    Jen je mi trochu smutno, když pomyslím na chudinku hraběnku Theresii von Hardegg. Třeba už si koupila učebnice češtiny a možná si objednala i učitele. -- Ale oni jí to v knihkupectví jistě vezmou zpátky, nebo vymění za učebnici kosovské albánštiny; co kdyby ten její šlechtický dědula v budoucnu vyfásl trafiku v Prištině... -- Já bych mu ji, věřte mi, docela přál ! --
    January 26, 2013 v 22.01
    už je po kampani, ne ?
    realita bývá pestřejší než myslí pan Pehe - zajímavé, že nikoho nenapdan že hřmotná rétorika z Hradu nažene hlasy centristické SPOZ a ne radikální levici. prostě proto že to je jen rétorika.
    A milí Zemanovci - čest poraženým, ne ? Upřímně řečeno Hůlka nebo Renč taky pro mne není echt etalon kulturní elity, ale nepoškleboval bych se mu Svěrákovi či Menzelovi že volili jinak.
    Tenhle insitnktivní odpor k pravdoláskařům je nějak moc cítit Klausem. A když se k tomu přidá nechuť k novinářům, ekologům, antipražáctví atp. tak bude problém dát dohromady obraz prezidenta všech občanů.
    BT
    January 27, 2013 v 9.48
    Pane Pehe,
    myslím, že ten neúspěch TOP 09, o kterém mluvíte, se snadno může obrátit v úspěch při parlamentnícjh volbách.

    Teď nepochybně nechá Kalousek Schwarzenberga předsedou TOP 09.

    A protože je pro většinu voličů Schwarzenberga nevolitelná ODS a současně i všechny levicové strany, budou (zčásti i jako součást pomsty Zemanovi) volit Schwarzenbergovu TOP 09.

    Těch voličů Schw. bylo ca 27% všech Čechů. Kdyby jen polovina z nich podpořila jeho stranu, bude mít TOP přes 13%, tj. do parlamentu se hravě dostanou.
    MT
    January 27, 2013 v 12.28


    Volby skončily a život jde dál ... ?

    Asi ano, ale ...

    Tak především je teoreticky možné, že volby budou zrušeny - i když si nemyslím, že by se něčeho takového soud odvážil - ostatně nemyslím si ani, že nezávisle na čemkoli (pereat mundus) by soud skutečně konstatoval, že závěrečný inzerát plus některé nepravdy od Zemana (ne všechno, co noviny zařazují mezi Zemanovy lži byla lež v sémantickém slova smyslu) dosáhly potřebné intenzity, aby změnily výsledek (což je podmínka pro zrušení voleb).
    ...

    A pak je tu jedna věc, se kterou se nechci do budoucna vůbec smiřovat.


    Zatímco nejsou zprávy o tom, že by tábor zemanovských fanoušků někoho terorizoval psychicky a existenčně, u fans KS existoval démon souhlasu a psychický teror vůči těm z okolí, kteří chtěli volit Zemana (otázka základních škol by si vyžádala zvláštní rozbor)

    To vše je otázka k zamyšlení, kterou by konec voleb rozhodně neměl zasunout pod koberec.

    Podle mně by měly být prošetřeny zprávy o tomto teroru a prý i hrozbě existenčními důsledky (obsazování do rolí) v pražských divadlech.

    Také učitelka, která provádí VE ŠKOLE propagandu ať už v prospěch jakéhokoli kandádáta (v reálu se to dělo samozřejmě JENOM v prospěch "milovaného Karla"), navíc neférově ještě podepřenou účelově jednostranným podáním kandidátů (jeden vyplyne jako skvělej, druhej jako hnůj) by měla dostat vážné upozornění s hrozbou rozvázání pracovního poměru, pokud by se něco takového mělo při jiných volbách opakovat ...

    Protože to jsou věci, které by se neměly opakovat.

    Když jsem byl zaměstnán na ústředním sekretariátu ČSSD, byl jsem zároveň jedním s aktivních antizemanovců a po zvolení Zemana (1993) jsem nepocítil sebemenší snahu nového vedení mě vypudit.

    "Plebejský buran" se pokud jde o mou maličkost projevil jako důstojný dědic voltairovských tradic (to bývalo i moje časté osobní voltairovské volební heslo "Nesouhlasím s Vámi co říkáte, ale navždy budu bránit, abyste to mohl říkat"), zatímco tábor KS ukázal, co jsou v tomto ohledu zač.

    Ani antizemanovská média - tedy skoro všechna, která existují - o ničem takovém v Zemanově táboře nemluvila a ta by jistě nezapomněla, kdyby sebemenší náznak existoval ...

    Liberální a libertariánská levice, ke které se hlásím, by si z toho měla přinést poučení ...

    ... a na tento test, který proběhl NEZAPOMENOUT ...

    January 27, 2013 v 16.59
    Zemanovi voliči, ať už ti, co ho volili jenom jako alternativu proti Schwarzenbergovi nebo ti, co byli skutečně pro Zemana, se rozhodně nechovali tak hystericky, jako fanoušci druhé strany. Možná to zase souvisí s nějakým antikomunismem.
    January 27, 2013 v 17.23
    odložme mávátka, zapněme hlavy
    B. Trávníček - voličů knížete bylo možná 27% všech voličů, ale to neznamená že stejné procento bude volit Kalouskovu TOP09. Vykašleme se už na spory kdo byl větší manipulátor a fanatik. Parlamentí volby jsou o jiném než byly tyto - a o ty se nyní už naplno hraje.
    Pravice bez véček je v menšině. Na levici se volič může rozhodovat mezi ČSSD a KSČM, centristikcá SPOZ díky prezidentově "rathovské" rétorice něco na úkor levice také chytne, ale procento to budou jiná než v těchto volbách (30% pro Zemana byla i negativní volba)
    Což potvrzuje to, že možná budoucí levicová změna je úkol daleko složitější - teď´d neřeším akademickou otázku tzv. kulturní levice - prostě proti vládě levice (jako v krajích) tu v logice moci prostě stojí relevantní varianta menšinové středové vlády, která může být opřena i o pragmatickou ODS.
    BT
    January 27, 2013 v 19.05
    Pane Dolejši,
    já právě přemýšlím hlavou a ne mávátkem.
    Podle mne představa voličů, kteří volili proti Schw., že tím odstraní Kalouska, byla velmi naivní. tohoto paradoxně možná spíš posílí.
    Nepsal jsem, že těch 27% podpoří Schwarzenbergovu TOPku, psal jsem o polivině. I to je dost. Kdyby byl šéfem TOPky Kalousek, byla by šance, že by neprošla do parlamentu vůbec.

    Takhle Míra zase vstane z popela jako bájný Fénix. Vyhrabe ho z něj opět kníže. Ten teď je po svém debaklu Kalouskovi odkázán na milost a nemilost a bude ještě víc jeho loutkou.
    PL
    January 28, 2013 v 10.39
    Pane Trávníčku,
    Karla Schwarzenberga ale podpořila i ODS, SZ, a tipnul bych si i KDUxČSL(?). Bursíkovo křídlo tím nejspíš začalo usilovat právě o voliče TOPky. Proč čekat, že naděje voličů v "Karla" vkládané se přenesou na TOP? Na straně parlamentní opozice se úspěšně dokončuje "očišťování" jména Vít Bárta. Stávající prezident se -pokud vím- svěřil jen s plány na 8.3. a práci pro ten svůj institut. Není jasné, kdy se "destabilizuje" vláda. Vsadíte si za této situace, že TOP v příštích volbách získá více nebo méně než 09%?
    January 28, 2013 v 11.52
    nevést včerejší války
    Kalousek se logicky schovává za svého prezidentského kandidáta, ale ten v souboji se Zemanem snad ani vyhrát nemohl. Takže tyhle stesky raději už nechme.
    Co je podstatné, jaká vláda vznikne za rok a půl. A tady je signifikantnív yjádření M. Zemna (Právo 28.1. 2013) - tedy že upřednostňuje sestavení menšinové vlády (zřejmě tvořenou ČSSD) s tolerancí nejsilnější (!) opoziční strany.
    To dává za pravdu mému komentáři z výkendu, tedy že mu nejde o spojenectví na levici, ale o moc pro ČSSD (možná opřenou o centristy ze SPOZ), ale tolerovanou velkou opoziční stranou, kterou může být pragmatická ODS.
    Tohle je myslím na zbývající měsíce klíčová otázka - změnu jakého typou vlastně chceme - oposmlouvu č. 2 a nebo vládu levice ? V odpovědi na toto je výzva budoucnosti - včerejší handrkování nechme raději být.
    PM
    January 28, 2013 v 14.16
    Naznačuji následující lechtivou domněnku.
    Instalace M.Z. do prezidentské funkce, byla zaštítěna po všech stránkách spojenci pana Klause.
    M.Z. se od prvních chvil projevuje natolik nestátnicky a mnohdy i vulgárně, že se již dnes stává rozháranému středu nepřijatelným. Nejen estétům městské buržoasie, či posedlým antikomunistickým stihomanem. Domnívám se tudíž, že jde o součást předvolebního projektu voleb do parlamentu - jde o zacílenou diskreditaci levicové opozice,
    Bohorovost reakce pana Nečase jest tomu svědkem.
    Volby tak přinesly odpověď na otázku čí pohromou bude příští prezident ...................levice, mohl bych se domnívat.
    BT
    January 28, 2013 v 16.27
    Pane Litschmanne,
    sázet se nebudu, politika je složitá a nevyzpytatelná. Ale účinek Schwarzenberga bych nepodceňoval. Já komunikuji s 5 kolegy z oboru (doktori a VS profesori) a jejich zaslepení Karlem je pro mne neuvěřitelné. Karel je v jejich očích něco mezi Chuckem Norrisem a Bohem. Krystalická dokonalost.

    Všechny mé argumenty upozorňující na jeho chyby bagatelizují. Když upozorním, že je KS spojen s Kalouskem, který podle objektivních ukazatelů průkazně ničí ekonomiku a s Drábkem, který je spojen s korupčním prostředím, jsou ochotni bagatelizovat i to. Hlavně aby na Karla nepadl sebemenší stín, protože on je ideál, reikarnace Václava Havla. Tito lidé budou TOPku se Schw. v čele volit zcela jistě. Bez něj ale spíše ne, protože když se mluví separé o Kalouskovi, mají k němu najednou spousty vážných výhrad.

    Jenže Kalousek ve spojení se Schw. se stává stejným andělem jako Schw. Na lidi zcela vydané na pospas svým emocím (které navíc silně zjitřila prohra knížete) žádné argumenty nefungují. To mi věřte. Oni považujím celý národ za zrádce (jejich slovy "blbce" a "gaunery") a už se těší jak to v parlamentkách podporou Karla národu blbců a gaunerů natřou.
    Prohru Karla komentují slovy, že "demokracie není pro blbce".

    Znova připomínám: jde o VŠ vzdělané lidi, vědce, ne emotivní umělce.

    Jejich přesvědčení defacto odpovídá většině kritérií psychiatrického pojmu blud, viz:
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Blud (s výjimkou posledního kritéria, kde je to sporné).

    January 29, 2013 v 16.14
    co je blud ?
    Bludem by bylo myslet si že prezidentské finále byl souboj dobra se zlem a slušnosti nad neomaleností. Souboj pravice s levicí to byl jen z části - viz známý fakt podpory pravičáka Klause pro Zemana.
    Takže využijme toho že Zeman má větší pochopení pro roli státu v oblasti ekonomické a sociální, Přiznejme že je realističtější pokud jde o evropskou politiku, ale pokud jde o změnu do leva, musíme se všichni více snažit
    Oslabená pravice (viz duel TOP09 a ODS a vnitřní pnutí uvnitř neúspěšné ODS) se bude snažit zachránit kontinuitu a minimalizovat změny tím že rozehraje partii s politickým středem.
    A tu hru může rozkrýt a olvivnit hlavně věcnější debata na téma jaké programové zakotvení má ta očekávaná změna mít.
    PL
    January 30, 2013 v 5.06
    ad uvažované blouznění, ad ztráty ČSSD nálezy KSČM
    Pane Trávníčku, milerád se nevsadím. Nechci podceňovat nikoho, ale i přeceňováním lidé vytvářejí půdu pro příchod přeceňovaného. Což s notnou dávkou jistého odstínu humoru komentuje jeden vysokošlosky vzdělaný post-lékař: http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jan-hnizdil.php?itemid=18889

    Z knihy vydané v roce 2010: "Skutečným vítězem voleb byla ovšem KSČM, která si ve srovnání s rokem 1998 výrazně polepšila. Důvodem byla jak ... opoziční smlouva, tak téma protiněmeckého nacionalismu, s nímž měli komunisté ... a dokázali ho využít mnohem lépe než ODS a ČSSD." Autor viz vlevo, úplně nahoře.
    Pokud se autor trefuje v předpokladu, že volební zisk komunistické strany vzroste, pak druhou nejsilnější stranou by se mohla stát KSČM. To by se však nestalo hned, předcházelo by tomu několik dobře okomentovaných předvolebních průzkumů a samozřejmě kampaně - jak pozitivní - tak negativní... (např. antikomunistické). ... Nabízí se otázka, zda si třeba namátkou Respekt přeje víc další opoziční smlouvu než vládu ČSSD s KSČM? Špatně položená otázka? Tedy jinak: ČSSD by třeba podle Respektu měla buď získat většinu ve sněmovně, nebo radši vůbec nebýt ve vládě...? A kterou možnost upřednostňují vaše noviny?
    January 30, 2013 v 5.20
    Petru Litschmannovi
    Vaše úvahy nejsou nezajímavé ...
    January 30, 2013 v 13.07
    oposmlouva č. 2
    Ano, druhá oposmlouva je zcela reálná varianta levicové vládě a mnozí na ni budou slyšet.
    Ti v pravo z obav z oranžovo- rudé vlády, i když s ní evidentně nehrozí nějaké nedemokratické excesy.
    A ti v levo, kterým by se vazbou na ODS vytvořil snadný terč a prodloužilo pohodlné opoziční kritizování.

    P.S. ad antiněmecká xenofobie - jedním z nejbližších zahraničních partnerů KSČM je německá Die Linke.
    PM
    January 30, 2013 v 14.06
    Ano druhou oposmlouvu
    je pan Zeman připraven tentokráte pouze doprovázet, vycházeje z jeho první volbosmlouvy.
    Prozrazuji tak, a nabízím spoluúčast na jisté 1:3 sázce, která bude v brzké době nabízena.
    Ps. Není nad pohodlné opoziční kritizování ala die Linke .....povzdechl jsem si.
    PM
    January 30, 2013 v 19.06
    Tvrdící třetina
    by mohla být dokladem, že dvě třetiny jsou kovaní demokraté, popř, adepty demokratického smýšlení. Což je balzám na postvolební kocovinu.
    Obvzláště pro pražskou inteligenciju, která odmítá žít pod jhem komunisty a v podzámčí zdegradovaného na zemanský záhumenek balí kufry.
    mj Le Mond diplomatique - o který neměl zájem český čtenář, zato má stálý zájem - pročasi - čtenář slovenský - hlásí v lednovém čísle, že také ruská inteligence emigruje.
    U nás v hospodě se říká, že Lukoil porazil ČEZ.....pročasi.
    BT
    January 30, 2013 v 19.40
    TOP posilila v preferencich
    January 31, 2013 v 13.02
    čeká nás další iracionální kampaň
    terpve až opadne zvířený prach a vyčpí volební hysterie na obou stranách , tak uvidíme jak na tom opravdu jsme. Popularita vlády se už nezvedne - ale oddělování od takové vlády je vždy součástí předvolební taktiky.
    Přesun voličů od ODS k TOP09 ještě žádnou zásadní kvalitu neindikuje, jako by ji neindikoval ani přesun voličů od ČSSD k SPOZ. A uvědomme si že v těchto volbách 41% lidí nevolilo a že se tu ozkoušela technika silně iracionálních voleb.
    + Další komentáře