Liška zůstavá předsedou zelených. Vrátili se Bursík a Kuchtová

Vratislav Dostál

O víkendu se v České Třebové konal volební sjezd Strany zelených. Dosavadní předseda strany Ondřej Liška obhájil svůj mandát. Vyzyvatelem mu byl jeho předchůdce v čele strany Martin Bursík, který byl nakonec zvolen druhým místopředsedou.

Od pátku do neděle se konal v České Třebové sjezd Strany zelených. V podstatě jedinou otázkou před sjezdem bylo, zda Ondřej Liška obhájí post předsedy strany. Jeho vyzyvatelem byl expředseda zelených Martin Bursík, který se rozhodl vrátit do čela strany, neboť se prý obává jejího směřování doleva.

Liška post obhájil hned v prvním kole první volby. Svůj hlas mu dalo 106 ze 198 delegátů, pro Bursíka jich hlasovalo sedmdesát. Liška před volbou přesedy před delegáty zdůraznil, že v souvislosti se zelenými nepoužívá pojem středová strana, amalgám mezi dvěma bloky, jsou podle něj třetím vrcholem trojúhelníku.

Podle Lišky jsou zelení na cestě k návratu do velké politiky. „Myslím, že zelení prožívají restart, a doufám, že to bude i comeback. Cítím, že ta strana je podstatně silnější, jednotnější a sebevědomější než v předchozích letech. To je nejlepší východisko pro to, abychom v nejbližších volbách uspěli," uvedl staronový předseda zelených v rozhovoru pro Českou televizi.

Zatímco Bursík ve svém předvolebním projevu zdůraznil, že zelení musí zabránit rudooranžové koalici, Liška před delegáty, o jejichž hlasy usiloval, řekl, že pro ně nejsou partnery do diskuse lidovci, ani sociální demokraté. „KDU a ČSSD programově mohou být partnery k diskuzi, ale zatím nejsou,“ uvedl Liška.

„V parlamentu bych nyní daleko ochotněji šel do opozice. A za radar se omlouvám, bylo to na nás silné téma, které jsme nedokázali zvládnout. Mám připravené usnesení o spolupráci s KSČM. Nebudeme se podílet na vládě ani neumožníme přímo nebo nepřímo vládu KSČM,“ kontroval Bursík, který byl nakonec zvolen druhým místopředsedou strany.

Bursík se ve svém projevu také vrátil k účasti zelených v Topolánkově vládě. „Už bych nevstoupil do Toplánkovy vlády s většinou jednoho přeběhlíka. Ale nebudu plivat na výsledky práce, které jsme tam dosáhli,“ uvedl s tím, že základem budoucího úspěchu je obhajoba toho, co zelení již dokázali právě v Topolánkově vládě. „Máme tam celou řadu úspěchů, které musíme obhajovat,“ dodal.

Pode Bursíka Strana zelených musí získávat i pravicové voliče: „Musíme být uprostřed a být schopni oslovit voliče Věcí veřejných a TOP 09. Když se posuneme doleva, neoslovíme tyto voliče a budeme držet tyto tři procenta. Střed je nejméně ideologický a umožňuje dělat věcnou politiku a držet více proudů ve straně a názorovou pluralitu,“ vysvětlil Bursík své pojetí směřování zelených.

Že bude mít pro tento přístup v předsednictvu pochopení, se ukázalo ihned po volbě předsedy: „Přeju si, aby Martin Bursík dál pracoval pro Stranu zelených v předsednictvu. Náš zápas byl v mnoha ohledech kultivovanější než kdykoli předtím a věřím, že je to snad důkaz, že se v politické kultuře posunujeme dále a můžeme být věrohodnější i navenek,“ uvedl po zveřejnění výsledků volby předsedy strany Ondřej Liška. „Přišel jsem straně pomoci, ne ji rozdělovat. Chci pomoci, budu kandidovat do předsednictva a podpořím společnou politiku Strany zelených,“ reagoval poražený Bursík.

Po volbě předsedy si delegáti zvolili první místopředsedkyni zelených. Na druhý nejvyšší post ve straně kandidovaly Eva Tylová a Pavla Brady. Delegáti nakonec upřednostnili Pavlu Brady, která získala 138 hlasů. Pro Evu Tylovou hlasovalo třiapadesát delegátů.

V neděli se pak konala volby zbytku vedení strany. O post místopředsedy se ucházelo šestnáct kandidátů. Druhým místopředsedou Strany zelených se stal Martin Bursík. Třetím místopředsedou byl zvolen Matěj Stropnický. Zvolenými členy předsednictva jsou Dana Kuchtová, Tomáš Průša, Eva Tylová. Vzhledem k volebnímu systému pořadí jednotlivých kandidátů vcelku věrně odráží jejich podporu ve straně.

Sjezd skončil podle stranického živého přenosu v neděli 11:37 tím, že se stal neusnášeníschopným. Žádné tiskové zprávy na svém webu nezveřejnila. Výsledek sjezdu znamená, že Strana zelených nepokládá svou účast ve vládě Mirka Topolánka za fatální problém, v nejužším vedení strany mají nyní převahu lidé, kteří jsou s tímto obdobím osobně spjati.

Vzhledem k tomu, že větší podporu mezi delegáty získal Martin Bursík se svou protilevicovou mobilizací, nežli Matěj Stropnický, který reprezentuje levici vstřícný proud, je jasné, že se Stranou zelených zřejmě v jakýchkoli plánech pro vznik levicové většiny po příštích volbách nebude možné počítat.

    Diskuse
    JJ
    November 26, 2012 v 21.15
    Ach ten zelený salon...
    Vždycky jsem si říkal, že kapka cinické upřímnosti nemůže nikdy škodit, ale "...zabránit rudooranžové koalici" jako program zelených pro 21. století je moc i na mne...
    Jako dítě bych se ještě kohokoli moudrého optal, jestli to (zabránění) je dobře nebo špatně? A pokud to je dobře, tak proč je to dobře?
    Jen teda věcný dotaz - nebyla Kuchtová vyloučena ze strany jako rebelka?
    PM
    November 27, 2012 v 10.00
    Jsou na světě bezvýznamné politické strany
    které slouží jako živnost majitelům v poklidu pendlujících mezi stolem pro stálé hosty a ložnicí.
    Stupeň kýžené bezvýznamnosti firmy je dán její mazaně dávkovanou diskreditací a zaručuje celoživotní flákárnu.
    Bursík a ostatní evidentně spoléhají na to, že k nim v příštích volbách přejdou zklamaní voliči ODS, TOP09 atd.
    Svatá prostoto.
    JJ
    November 27, 2012 v 18.37
    Pane Morbicere:
    To "svatá prostoto" je na Bursíka nebo spíš na ty zklamané voliče (zejména) TOP09? Já se obávám, že ti se opravdu přikloní nejspíš k Bursíkovi (+ k lidovcům)... A tu ztrátu vidím tak na 5-10 %.
    November 27, 2012 v 18.55
    Déjà vu
    * Pokud se týče poslední politické strany, byla zplozena v nepříčetném stavu místním občanem Augustinem Vencelídesem a obsahovala ve svém jádru kuželkářskou společnost v hotelu U růže, stolní společnost „Bouli.“

    * Pan Augustin Vencelídes patřil původně ke straně spasitelů lidu, kam patří též pan Chaura, který ničemně však zradil jednotu strany tím, že zčistajasna začal prodávat metr širtynku o třicet haléřů laciněji než pan Vencelídes.

    * Obyvatelstvo města pamatuje si velice dobře, že se potom počaly objevovat na záchodech hostinců nápisy: „Chaura je zloděj!“
    Pan Vencelídes nedal si ani tu práci, aby trochu alespoň změnil svůj rukopis, pro kterouž neopatrnost byl potrestán soudem pro urážku na cti a vyloučen jako trestaný lotr z obecního zastupitelstva a stal se odštěpencem.

    U ODŠTĚPENCE NENÍ JIŽ DALEKO K ZALOŽENÍ VLASTNÍ STRANY. To je genesis vencelídesovců.

    * Obecní volby byly v tom městě vypsány na základě rezignace starosty, který byl pohlavárem strany národního pokrokového obzoru. Nešťastný muž provozoval demagogii a zašantročil městu parní pluh, který patřil k městskému hospodářství. - Kromě toho byl obviněn z toho, že v době kontumace opatřil náhubek svému psu na útraty města, zapsav do položky „poštovné.“
    ...
    AM
    November 27, 2012 v 20.19
    Panu Janečkovi:
    Podle mě je program Zelených málo sadomasochistický na to, aby přilákal běžného pravicového voliče.
    :-)
    November 30, 2012 v 0.08
    Diskriminace žen
    Kdo jsou Pavla Brady a Eva Tylová a co znamená výsledek volby první místopředsedkyně?

    Z televizního zpravodajství jsem vyvodil přehnaně optimistické závěry, protože tam řekli, že Bursík prohrál souboj o předsednictví, skončil jako druhý místopředseda a místopředsedou je rovněž Matěj Stropnický. Z toho jsem usoudil, že Stropnický je prvním místopředsedou a evropský levicový proud, který představuje, získal převahu nad Bursíkovou jedinečnou pravou českou cestou.

    Ve skutečnosti je Stropnický až třetí místopředseda a v čele Strany zelených si notují Bursík s Liškou „Kupředu, pravá!‟ Nu, a mezi těmi dvěma naše veřejnoprávní zpravodajství úplně zatajilo první místopředsedkyni Pavlu Brady. Nevím o ní vůbec nic, a tak mi nezbývá než se ptát: Je to prostě tím, že je skutečně naprosto bezvýznamná a Bursík s Liškou ji mají jen pro ozdobu, anebo je její neznámost dalším důkazem, stejně jako to, že její funkce a volba nějak vypadly ze zpravodajství, toho že kvóty pro zastoupení žen ve vysokých funkcích potřebujeme jako sůl?