Zelená žába na prameni

Tomáš Tožička

Program SZ je zaměřený na zdravý životní styl a krásné, čisté město, s parky a cyklostezkami. Představitelé této strany však nehodlají řešit už nic jiného a o jejich skutečné vůli stát si i za tím málem můžeme mít důvodné pochybnosti.

Voskovec s Werichem jednou chválili štěnici, jako malé roztomilé zvířátko, které tu kousne, tu štípne, tu na vás za obrazem jukne. Jeho hlavní výhodou podle V+W bylo, že za vámi neleze do bytu a neotravuje: „Nechte se pojistit na život.“

Mladí jupíci ze Strany zelených mají ale k pojišťovákům jistý sentiment, a tak se teď v kampani sami vydávají za agenty, kteří mají být sami pojistkou proti všemu, na co by si mohl ctihodný občan stěžovat. Lídryní strany je Petra Kolínská, někdejší členka koalice ODS-SZ na pražském magistrátu.

Spolu s Ondřejem Liškou a některými dalšími pražskými zelenými lídry vsadili na image yupies (mladí městští profesionálové). Kolínské je ale tento design vlastnější než současnému předsedovi, jehož zatím jediným reálným zaměstnáním bylo zastupování zelených v Evropském parlamentu.

Kolínská má za sebou slušnou kariéru v managerských funkcích pražských nevládek sídlících v Bursíkově paláci.

Ovšem Kolínská se nikdy nenechala upatlat nějakým naivním aktivismem. Její aktivity byly a zůstávají zaměřené na vyčištění města od přebujelé automobilové dopravy, zkrášlení Prahy a její větší přívětivost pro obyvatele. Nikdy se nehodlala zabývat názory „ulice", nedej Bože, že by své názory někde v anonymitě davu vykřikovala.

Její aktivity mířily do lobby parlamentu, kde se pohybovala jako ryba ve vodě. V přesvědčování poslanců pro svou věc byla poměrně úspěšná. Jen její nerudní kritici neustále žehrali, že změny, které si vymyslí a prosadí partička z paláce naproti Sněmovny, nejsou o nic legitimnější, než ty, které si prosadí průmyslová lobby.

A tak není divu, že Kolínská skončila v politice, kam ji pozval někdejší pan domácí Bursík. Společně pak začali prosazovat dopravní program.

Program udržitelné mobility je jistě pozitivní. V pražském podání má v sobě ovšem nejeden háček. Jeho hlavními protagonisty se postupně stali lidé, kteří chtějí krásné, čisté město, s moderní hromadnou dopravou, parky a cyklostezkami. Ruku v ruce s tím jde omezování automobilové individuální dopravy a vytváření pěších zón, což je dnes standardem ve většině moderních evropských měst a městeček. Tato politika ovšem nehodlá řešit nic jiného. Cyklisté v barevných dresech vybaveni sušenkami z bio-cizrny statečně vyráží do ulic na svých titanových miláčcích s kevralovou ochranou hlavy. S přehazovačkou Campagnolo a brzdami Shimano se nebojí ničeho. Jediné, co je ještě může vyděsit, je obrázek nějakého ušmudlaného černouška, který na plakátě u silnice žadoní o školu v buši. Ale když si cyklisté dokážou vybojovat čistou Prahu, ať si to ti votravové zařídí taky sami.

A pak už nezbývá než rychle objet zarostlého bezdomovce a vyhnout se pokřikujícím rómčatům. Ale až to jupíčtí cyklisté a in-lineři dotáhnou do zdravého konce, zmizí z našeho krásného města i tihle obejdové.

Zdravý životní styl byl původně koncipován jako odpovědná spotřeba. Ale marketing zaměřený na osobní prospěch i z této aktivity dokázal udělat soběstřednou činnost, která kromě vlastního prospěchu neřeší nic kolem.

A tím je poznamenaná i současná pražská Strana zelených a její program. Nenabízí nic nového, jen řád a prospěch středního stavu, pravda s nátěrem zdravého života, který i u nás začíná být stále populárnější.

Řešení sociálních problémů věnují zelení ve svém pražském programu sotva pět vet s tím, že by to měly dělat nevládky...

Petra Kolínská se v rámci své pojišťovací předvolební kampaně stala hlasatelkou diskuse a spolupráce. Představa některých pražských zelených o spolupráci je přinejmenším podivná. Před minulými volbami mobilizovali všechny příznivce „zelené politiky", aby zanechali sporů a podpořili je. Před těmito volbami došli zelení ke koalici s SNK. Nezávislí měli zájem, aby na kandidátce byl i představitel Politického hnutí Zelení, někdejší člen předsednictva Strany zelených a bývalý zastupitel na Praze 1 Milan Smrž. Najednou ovšem pro zelené byla mobilizace za zelenou politiku vedlejší a zelení rezolutně jeho kandidaturu zamítli. Spolupráce podle zelených tedy znamená, spolupracujte s námi, my s vámi nebudeme...

Suma sumárum, pokud chcete zelenou sociálně citlivou a participativní politiku, je v současné sestavě holý nerozum volit zelené vedené Kolínskou. Jako členka koalice s ODS mlčela ke kulturní rebélii umělců, kteří protestovali proti komercializaci rozpočtu na kulturu. Se zeleným radním Štěpánkem mlčeli i tehdy, když byl na popud ODS odvolán člen jejich vlastní strany a Paní Jana Ryšlinková (SNK-ED) z Výboru pro kulturu a volný čas za své angažmá ve prospěch umělců.

Strana zelených klidně nechala po tři roky probíhat projekt Opencard, aniž by si všimla jakýchkoli podivností a hrdinnými bojovníky se stali až tehdy, když už celá událost pronikla na veřejnost.

Protagonisté kampaně proti tunelu Blanka vyčítají Kolínské, že zahájila zastírací kampaň Zachraňme Letnou. Místo aby nechala prověřit procedurální pochybení při povolování stavby tunelu, bouřila obyvatele proti imaginárním projektům akvária a stadionu na Letné.

Když se dnes Kolínská propaguje jako pojišťovací agentka, mějme se na pozoru. Pamatujme na to, že největší oddělení každé pojišťovny je to, které klientům vysvětlí, proč je jim jejich pojistka k ničemu.

    Diskuse
    October 8, 2010 v 14.24
    Oč tu běží
    Dobré varování, ale jedna podstatná informace schází: Koho tedy volit? To je ta otázka.
    October 8, 2010 v 14.42
    Zelený program pro horníky
    Marně tu hledám článek věnovaný úsilí hornických odborů o prolomení těžebních limitů, tak na něj upozorním pod článkem věnovaným Straně zelených. Ta zpráva je například na http://www.rozhlas.cz/zpravy/domaciekonomika/_zprava/ekologicke-limity-tezby-ohrozuji-podle-horniku-jejich-praci--794265

    Víme, že prolomení těžebních limitů by byl zločin. Konec konců to uhlí k ničemu nepotřebujeme, uhlí máme tolik, že je vyvážíme. Jenom doly potřebují těžit. Když nebudou mít co těžit, přijdou o zisky -- a horníci o práci.

    Je vůbec někdo, kdo ví jak zařídit, aby jedni obyčejní chudí lidé nechtěli brát druhým domovy a ti druzí těm prvním obživu?

    Velká část levicových intelektuálů je zelená, skoro až moc na můj osobní vkus. Tady se levicové zájmy ocitají proti zájmům zeleným -- najde se aspoň jeden intelektuál, který dokáže vymyslet jak je sladit?

    Doly musí přestat těžit, horníci se musí začít živit něčím jiným. Ale čím? Myslel na to už někdo z bojovníků za udržení těžebních limitů? A vymyslel něco?

    Teoreticky by takové řešení měla mít Strana zelených v programu pro komunální volby na mostecku, že? Jestli tam vůbec kandiduje.
    TT
    October 8, 2010 v 17.56
    volit a živit
    Koho volit - no moc na výběr není. Ale teď je možnost nevolit strany ale poskládat si vlastní listinu. Ale je to o tolik lepší?

    Zbouráním obcí přichází o práci více lidí, než ji získá. Dolování je ta nejhorší ekonomická aktivita pro každý region. Přináší jen chudobu a devastaci - pohádkové zisky pouze jednotlivcům. Vy se můžete podívat třeba na oskarový film Jak zelené bylo mé údolí, já to bohužel zažíval od dětství na Teplicku a Mostecku...

    Lidé by se tam mohli třeba věnovat rekultivaci zničené krajiny, budovat lokální ekonomiku a rekonstruovat obce. Práce je dost, jenže to by kraj nesměla ovládat politická mafie...
    October 9, 2010 v 13.25
    Reakce Petry Kolínské
    Ostrý text vyvolal řadu diskuzí na sociálních sítích a v něm uvedená Petra Kolínská sepsala reakci. Považuji za dobré ji zde zveřejnit:



    Laskavým čtenářům Deníku Referendum nabízím fakta, která je dobré připomenout poté, co se člověk pročte bláboly sloupkaře Tožičky.

    Přeskočím nesmysly o kariéře v Bursíkových palácích a lobbyingu v parlamentu a zdravém životním stylu (kdo mne zná, tak moc dobře ví, že jsem nikdy nic takového neprosazovala). Jde o to nezaměňovat právo občanů na zdravé životní prostředí (to s kolegy v SZ hájím) s ambicí jednotlivců a mediální módou „žít zdravě“.

    Tožička žije v bludu, když píše, že zelení se mnou v čele se nestarají o potřeby bezdomovců, Romů a že sociální oblasti věnujeme minimální pozornost.

    * Zelení byli v zastupitelstvu hlavního města nejaktivnější při odporu proti rušení azylového domu pro matky s dětmi – http://praha.zeleni.cz/12411/clanek/zeleni-podporuji-zachovani-azyloveho-domu-na-praze-11/
    * Zelení i já osobně jsme průběžně bojovali mj. proti snaze městské části Praha 6 připravit romskou rodinu se třemi dětmi o bydlení - http://praha.zeleni.cz/2196/rubrika/. Pro zvídavé – rodina je zpět v ČR a i nyní se snažíme jim pomoci.
    * Rušení azylového domu a nedostatečná pomoc města pražským bezdomovcům byla opakovaně předmětem našich interpelací – konkrétně Ivy Kotvové a mých - http://praha.zeleni.cz/10470/clanek/interpelace-ivy-kotvove-v-zhmp/ a http://praha.zeleni.cz/10466/clanek/interpelace-petry-kolinske-v-zhmp/
    * Podrobnosti o sociální oblasti v aktuálním volebním programu jsou k dispozici na adrese - http://praha.zeleni.cz/2074/rubrika/volebni-program-pro-prahu/

    Tožička lže, když tvrdí, že „Strana zelených klidně nechala po tři roky probíhat projekt Opencard, aniž by si všimla jakýchkoli podivností a hrdinnými bojovníky se stali až tehdy, když už celá událost pronikla na veřejnost.“

    Stačí si projít přehled mých aktivit kolem Opencard - http://praha.zeleni.cz/14873/clanek/milniky-projektu-opencard-z-pohledu-strany-zelenych/. Zejména fakt, že na vážné nedostatky jsem radní upozorňovala již v červnu 2008 (tedy rok a čtvrt před vypuknutím aféry) a byla jsem první, kdo požadoval informaci o tom, kolik celý projekt stojí (únor 2009). V kauze Opencard jsme aktivní stále – viz http://praha.zeleni.cz/16487/clanek/zeleni-zabranili-schvaleni-podivne-smlouvy-/.

    Jana Ryšlinková – jednička naší koaliční kandidátky v obvodě č. 7 (http://praha.zeleni.cz/16725/clanek/profil-jany-ryslinkove/) jako jediná podala ve věci Opencard trestní oznámení.

    Tožička lže, když tvrdí, že jsme/jsem nečinná v kauze tunel Blanka. V Praze nenajdete politickou stranu, která by aktivněji vystupovala proti tunelu Blanka a poukazovala na negativa, která působí při stavbě a bude působit po svém spuštění.

    Hlavní zprávy o našich aktivitách jsou shrnuty na stránce http://praha.zeleni.cz/2215/rubrika/.

    Já osobně jsem úřady a politiky Prahy upozorňovala veřejně na negativa tunelu Blanka již v roce 2004 a 2005. S kolegy z občanských sdružení a iniciativ jsme uspořádali seminář o negativech tunelu Blanka v Senátu (2004) - http://zpravodajstvi.ecn.cz/index.stm?apc=ztvx1--&x=171828

    a v roce 2005 vyvolali mimořádné zastupitelstvo MČ Praha 6, kde jsme požadovali zastavení výstavby tunelu Blanka - http://praha6.ecn.cz/zastupitelstvo_pred.php.

    Na konec ke lži o nepodpoře umělců – pan Tožička si možná nepovšiml, že politika je týmová záležitost. Zelení to mají dokonce jako princip. Sebeschopnější jedinec nemůže bez silného týmu dlouhodobě uspět. Nasazení Karla Jecha i Jany Ryšlinkové ve věci záchrany grantového systému, které bylo tak intenzivní, že byli z výboru vyloučeni, mělo plnou podporu celého klubu Strany zelených a Evropských demokratů.


    Nenechte se otrávit a jděte k volbám. Hlas pro koalici Strany zelených a Evropských demokratů je hlasem pro změnu, které můžete věřit.

    Petra Kolínská
    JP
    October 9, 2010 v 15.20
    Jenom pro pořádek, aby si snad někdo nemyslel, že jsme text Petře Kolínské odmítli, sem kopíruji dopis, který jsem jí před chvíli poslal:


    Milá Petro Kolínská,

    dozvěděl jsem se, že jste na svém facebooku publikovala reakci na sloupek Tomáše Tožičky v Deníku Referendum. Oba o sobě asi víme, že si těžko padneme kolem krku, přesto mi zůstává rozum stát, proč jste text nenabídla ke zveřejnění naší redakci.

    Vyšel by v nejbližším vydání jako Váš komentář, nikam se nemusíte registrovat, natožpak platit -- text by nevyšel jako příspěvek v diskusi pod článkem, ale jako normální názorový text s veškerou péčí a výpravou.

    Je mi to divné o to víc, když mě teď Saša Uhlová upozorňuje, že s Vámi běžně komunikuje a na Tomášův text Vás sama upozorňovala.

    V mezičase jej umístil do diskuse pod Tomášovým textem Petr Jedlička, takže z něj už samostatný článek dělat nebudeme, ale je to škoda, škoda hlavně pro Vás. Nebýt Vašich předsudků text mohl u nás vyjít mezi komentáři na titulní straně.

    Jenom aby nedošlo k nedorozumění, všiml jsem si, že zelení jsou s každými blížícícmi se volbami háklivější, když budete chtít v budoucnu DR nabídnout článek, pošlete jej buď Saše nebo mně, nebo nám oběma. Zveřejnění negarantuji, ale pokud je třeba odmítneme, o to víc nám to pak na FB můžete osolit.

    DR nejsou protizelené noviny, ba právě naopak, proto, že jsou do značné míry zelené, odmítají současnou SZ. To je přece jejich právo, Vy jste zelenou politiku nevynalezla, ani na ni nemáte monopol.

    Přesto každý z členů redakce má svou mez někde jinde, nevylučoval bych, že někteří z našich redaktorů Vám dokonce dají svůj hlas, a já sám bych v některých pražských městkých částech zelené volil, v jedné dokonce s nadšením.

    Poctivě ovšem dodávám, že na magistrát v žádném případě, a to i kvůli Vám.

    Zdravím Vás

    JP
    TT
    October 9, 2010 v 17.01
    Škoda, že PK neudělala komentář...
    Také mě mrzí, že text Petry není komentář. Ale to je problém nejen Zelených, že neuznávají diskusi, byť tvrdou.

    To ukazuje i rozhodnutí označovat něčí názor za lež, což je hloupost. Tu ovšem Zeleným brát nehodlám. Zvláště ne Petře Kolínské, která ve ve svém předvolebním rozhovoru říká: "Zelení byli čtyři roky v opozici, nezaháleli." http://praha.zeleni.cz/16438/clanek/kolinska-praha-by-mela-mit-svuj-nerv/
    Ve skutečnosti ovšem byli Zelení spoučástí koalice s ODS po tři roky – 2006 - 2009. V rozhovoru uvádí, že její noční můrou je, kdyby u moci zůstali lidé, kteří město vedli doposud.

    Pravdou je, že mezi těmi lidmi byli i Zelení.
    TT
    October 9, 2010 v 17.03
    Takže k faktům
    Zelení a Opencard
    Projekt byl přijat podporou v roce 2006 hlasy ODS, ČSSD a Komunistů. Původně měl zajišťovat placené služby města.
    V témže roce vítězí ve volbách ODS a Strana zelených, jako vládní koaliční partner dostává místo v Radě hlavního města Prahy (RHMP) a stává se součástí koalice ODS, SZ, ED.
    V dubnu roku 2007 bylo dodáno prvních 50 tisíc hybridních čipových karet. Zkušební provoz byl stanoven na šest měsíců. Na konci července 2007 bylo vydáno pouhých 1.459 karet. Projekt je debaklem, ale rada schvaluje pokračování. V roce 2007 je schválena tzv. velká emise, jejíž součástí je předplatné na MHD. Zelení sedí dál v radě a stovky milionů tečou do již jasně nesmyslného projektu. RHMP téhož roku schvaluje 47,6 milionů pro dopravní podnik na podporu Opencard. Další smlouvy jsou uzavírány na nesmyslně malé objemy karet, aby nemuselo být vypsáno výběrové řízení. Zelení dál sedí v Radě.
    V červenci 2008 zveřejňují Zelení na svých stránkách článek Petra Švece z MFD s Petřinou fotkou: „Je to nepovedený projekt, který se teď snaží město zachránit tím, že chce z karty udělat tramvajenku,“ míní Kolínská.
    Nepovedený projekt bylo tehdejší hodnocení Zelených pro akci, která je jedním z největších tunelů v Praze. To, že se po medializaci postavili Zelení proti radnici bylo celkem pochopitelné, zvláště když po rozpadu vlády nenutilo nic ODS držet nadále koalici se Zelenými. Když ODS začala jednat o odvolání koaličních radních, ti raději se ctí odstoupili...
    To, že Zelení v koalici s ODS nebyli schopni odhalit pokoutná jednání kolem Opencard, ukazuje jasně na jejich neschopnost vyrovnat se s mocí a být něčím víc, než jen přisluhujícími poskoky, jako tomu bylo nakonec i ve vládě, kde zastávali asociální postoje - zpoplatnění zdravotnictví a prosazování zavedení školného.
    TT
    October 9, 2010 v 18.15
    Sociální problémy v Praze
    Pokud se zastupitelka koaliční strany ohání tím, jak pomáhá lidem, které likviduje politika radnice, která je spoluvedena její stranou, je to pro mě, s prominutím, trapné!

    Jmenované aktivity jsou jistě jen namátkové, protože normálně desítky podobných případů řeší kdejaká/ý sociální pracovnice každý týden za 13 tis. měsíčně. A bude hůř; po té, co Zelení dovolili otevřít Pandořinu skříňku rušení sociálního státu.

    Pokud se Zeleným nelíbila politika ODS, měli odejít do opozice. Nelze si hřát křeslo v radě, která páchá jednu strašlivost za druhou a přitom běhat po ulicích a říkat, že to je hrozné. Pokud chce Kolínská zachraňovat konkrétní romské rodiny, může tak činit třeba v ČvT. Pokud ale chce dělat politiku, pak musí pracovat na systémových změnách, které těmto věcem budou bránit – a to nedělá ani ona, ani Zelení jako celek.

    V programu pro Prahu zmiňují Zelení problém bezdomovectví jen dvakrát a to v kapitole BEZPEČNOST!
    Řešení bezdomovectví nespočívá v pokud možno lehce naddimenzované kapacitě azylových domech či lépe v komunitách typu Emauzské domy. To už je jen NEZBYTNÉ a NUTNÉ hašení požáru. Nejdůležitějším krokem je výstavba levných nájemních bytů! Ano, o té Zelení mluví, ale jen pro mladé a seniory. Sociálně slabí a ohrožení půjdou asi pod most...¨

    Je to hrůza, jak daleko se Zelení odklonili od Vizí ekologické demokracie (v tomto případě kapitola 11 - http://strana.zeleni.cz/555/clanek/politicky-program-vize-ekologicke-demokracie/)
    TT
    October 9, 2010 v 18.43
    Konec tragédie?
    Petra Kolínská je odvážná, když se má pustit do sloupkaře z Referenda, to se to nadává do lhářů – Ale v pohodě, aspoň je trochu legrace. Na jednání se zastupiteli a poslanci je však jako mílius. Viz její interpelace.

    Pokud jde o její zastírací manévry kolem tunelu Blanka, je to jasně popsáno v článku Neely Winkelmannové zveřejněném v Týdnu.cz.

    I zveřejněné stanovisko o pokrytectví či v lepším případě nekoherentní politice zelených kolem přidělování uměleckých grantů vychází z mých rozhovorů s umělci. Pokud je sem budou chtít napsat, mají prostor, někteří z nouze zůstávají voliči SZ...

    Každopádně platí zásada: Pokud se mi nelíbí politika radnice či vlády, pak se na nich nemohu podílet a nemohu akceptovat, aby partajní kolegyně a kolegové byli členy vlády či městské rady! Ohebnost páteře velké části partajní zelené nomenklatury je tím, co mě nejvíce děsí. Líto je mi těch poctivých členů, kteří nevědí co s tím a ze zoufalství zůstávají.

    To, že po vyhození člena SZ z kulturní komise zůstali Zelení dále v koalici s ODS je už jen vrcholnou ukázkou jejich politického i morálního selhání.

    Tragiku ukazuje i to, že Petra Kolínská tu klidně umístí odkaz na svou interpelaci z roku 2008. Jak je možné, že se koaliční zastupitel musí domáhat informací přes interpelace? Je to možné, protože Zelení nejen že jsou politickými amatéry, ale nejsou schopni ani být partnery. Pro velké strany jsou jen lokaji, k menším se chovají nadřazeně.

    Zelení mi rádi vyčítají to, že je nenávidím. Ale já jsem, přes určitou skepsi, nebyl proti tomu, aby se blízké aktivity spojily a dokázaly nalézt alespoň minimální společná východiska. Ti, kdo spolupráci mezi nerůznějšími hnutími zablokovali, byli právě pražští Zelení.
    October 10, 2010 v 7.06
    Konec tragikomedie
    "Pokud je sem budou chtít napsat, mají prostor, někteří z nouze zůstávají voliči SZ." uz je to tady otevrene pro vsechny? Ja jen ze tu zvesela polemizujes s Kolinskou, ktera by si nejdriv musela zaplatit za polemiku s tebou.
    October 10, 2010 v 9.34
    Josefe,

    Petře Kolínské jsem včera, poté co se situace takto vyvinula, nabídla přístup do diskuze.
    DR
    October 10, 2010 v 16.26
    Jen pro upřesnění, co se týká těch interpelací. Mám za to, že SZ nikdy v Praze v koalici s ODS nebyla. ODS vládal sama s tím, že nabídla jednoho radního SZ a jednoho ED, jako jakési gesto nabídnuté ruky, které samozřejmě reálně znamenalo především koupení si jakési tiché loajality, nebo spíše utumení odporu. SZ, hnána především ambicí P. Štěpánka na tuto absurditu přistoupila, což jen dává za pravdu Tomáši Tožičkovi v tom, že selhala jak Kolínská, tak její kolegové. Velikost každého politika se posuzuje do značné míry podle toho, do jaké míry se nechá opít mocí (či iluzí moci) a sebeospravedlní si kroky, které by za střízlivého stavu nikdy neudělal. Zde Zelení zjevně selhali. Na druhou stranu, přese všechnu kritiku nevidím jedinou stranu, která by byla byť jen z poloviny přijatelnější.
    DR
    October 11, 2010 v 19.15
    Jen si dovolím sem pro představu hodit: http://www.mestaprozivot.arnika.org/kdo-jak-hlasoval

    Vyplývá z toho, že nejvíce pro ochranu životního prostředí hlasovala Strana zelených, zajímavá je ale i poznámka:
    "Je také patrné, že zatímco v době, kdy Markéta Reedová (VV) a Petr Štěpánek byli členy rady hlavního města, hlasovali spíše s ODS a poté, co z rady odešli, začali hlasovat s opozicí (u Petra Štěpánka došlo ke změně dříve)."
    October 13, 2010 v 9.02
    Díky autorovi za doplnění věcných argumentů, resp. reakci na Petru Kolínskou. Původní text tím získal daleko větší přesvědčivost. Myslím však, že i nadále platí, že podobně by šlo rozkuchat jakoukoliv stranu...
    + Další komentáře