Ztratili jsme krajanku a velkou přítelkyni

Karel Schwarzenberg

Vzpomínka psaná pro DR: Madeleine Albrightová byla fascinující žena. Dvě emigrace z raného dětství určily celý její život, během kterého bojovala za svobodu, právní stát a demokracii. Jako rozená Češka nám nesčetněkrát velmi pomohla.

Madeleine Albrightová na archivním snímku z roku 2003 ve své washingtonské kanceláři nad McPherson Square po dokončení svých memoárů Madam Secretary. Foto Tim Sloan, AFP

Zemřela velká bojovnice. Madeleine Albrightová byla opravdu fascinující žena. Tato rozená Češka se stala občankou Spojených států ne proto, aby měla řádné papíry o emigraci, ale především z nadšení pro americkou demokracii. Ve svých knihách to ostatně dobře popisuje. Neznamenalo to ale, jako u některých jiných emigrantů, že by se kdy zřekla svých kořenů. Vždy, když mohla, ráda se bavila česky.

Zažila dvě emigrace. První za války, kdy žila v Anglii, a druhou po roce 1948, kdy emigrovala z Jugoslávie se svými rodiči do Spojených států. Tyto zásadní zážitky raného dětství určovaly celý její život, během kterého bojovala za svobodu, právní stát a demokracii.

Liberální demokracii považovala vždy za základní předpoklad politiky. Když před třemi lety u nás vládl Babiš, v Maďarsku Orbán a Kaczyński v Polsku, řekla, že má pochyby o tom, zda by za náš vstup do NATO nyní bojovala s takovým nadšením.

Mnozí lidé jí také vytýkali, že se svého času rozhodla pro zásah v takzvané malé Jugoslávii, to jest v Srbsku a Černé Hoře. Důvod byl velmi prostý. Obrazy vraždění, plundrování a vyhánění Kosovských Albánců z jejich domovů vytvořily velký tlak americké veřejnosti na vládu Spojených států, aby konečně zasáhla.

Sám jsem se Kosovem zabýval od osmdesátých let, kdy jsem tam jezdil jako předseda Helsinské konference pro lidská práva. Po pravdě řečeno je těžko říci, kdo to tenkrát začal. Pamatuji si na nebohé srbské sedláky, kterým Kosované zapálili střechu nad hlavou a pozabíjeli dobytek. Také jsem viděl kosovské studenty, kteří si přede mnou sundali košile a ukazovali mi rozřezaná záda od srbské tajné policie.

Napětí mezi oběma národnostními skupinami se stupňovalo více a více. Podílely se na tom obě strany, a nakonec to skončilo opravdovou válkou.

Madeleine Albrightová uměla srbsky, strávila tam část svého dětství a měla pro Jugoslávii velké sympatie, ale pokud byla ohrožována lidská práva a demokracie, byla neústupná. Viděla, že musí zasáhnout a to vraždění ukončit. Ale zajisté to nebylo tak, že by jí tento okolnostmi vynucený krok těšil.

My jsme teď ztratili krajanku a velkou přítelkyni, která nám nesčetněkrát velmi pomohla. Dnes, když vidíme vývoj na Ukrajině, musíme se za ni ještě jednou pomodlit, neboť to byla ona, která prosadila náš vstup do NATO. A nebylo to snadné.

Spojené státy, svět, ale i my jsme úmrtím Madeleine Albrightové ztratili velkou bojovnici za svobodu a demokracii. Dej jí Pán Bůh nebe.

Diskuse
IV
March 26, 2022 v 14.58

Další důvod, proč přestat sponzorovat DR.

PK
March 26, 2022 v 15.15

Aneb když čert nemůže uškodit, aspoň zasmradí, že, Václavů...

IV
March 26, 2022 v 17.34

"Pravicový politruk" Kolařík, samozvaný strážce "ideové čistoty" diskusí na DR podle očekávání promptně zasahuje... :-)

PK
March 26, 2022 v 22.14

Ale jděte, vy kecko. Přežili jsme Kuchejdu i Kalouse, přežijeme i Václavů. Už je to jenom rutina, už mi to ztlak nezvedá.

Kdy konečně splní svůj slib, a vypadne odsud?

PK
March 26, 2022 v 22.25
A už jenom dodám

společně nejenom se Schwarzenbergem, ale se všemi demokraty v ČR, v USA i na celém světě:

Dej jí Pán Bůh nebe. Ať odpočívá ve svatém pokoji, a světlo věčné ať jí svítí.

IV
March 26, 2022 v 23.26

Demokraté na celém světě zbystřete! Jakýsi Kolařík se právě pasoval na mluvčího za vás všechny... :-)))

IV
March 27, 2022 v 0.30

"Kdy konečně splní svůj slib, a vypadne odsud?"

Pane Kolaříku, jestli vám na tom opravdu záleží, tak zavolejte na vedení, že už jim neplatím, tak ať mě odstřihnou. Mě už to pak aspoň nebude svádět, abych ztrácel čas s takovými trulanty, jako jste vy. :-)

PK
March 27, 2022 v 4.55

Jak říkám, už jsme přežili Kuchejdu a Kalouse. Jsou tak neoriginální. To už tady všechno bylo.

Ale pobavilo mě, jak ho na začátku vyvedlo z míry, že jsem ho okomentoval jednou holou větou. Měl za to, že stojí za více. :-)

PK
March 27, 2022 v 4.56
Takže po pokusu o zatrolení znovu

Dej jí Pán Bůh nebe. Ať odpočívá ve svatém pokoji, a světlo věčné ať jí svítí.

IV
March 27, 2022 v 12.24

Ano, pane Kolaříku, to, že jste mě okomentoval jen jednou holou větou, mě opravdu ranilo. Kdyby alespoň dvěma větami, ale jen jediná holá větička od Vás... To fakt zabolí.

IV
March 27, 2022 v 13.07

Madeleine Albright Was a Killer

Liza Featherstone

Madeleine Albright has died at 84. She was a pioneering imperialist who passionately advocated greater use of deadly violence in pursuit of a US-dominated post–Cold War global order — and killed many, many people in the process.

https://jacobinmag.com/author/liza-featherstone

PK
March 27, 2022 v 17.01

Jedna věc je jistá: že když kremlobot napíše, že tady končí, znamená to jediné: že v příštích dnech hodlá svoji aktivitu výrazně vystupňovat. Kalous to dělal přesně tak. A ten se opravdu nezakecal, ve své nejčinorodější fázi sem házel i desítky příspěvků denně.

Ale přežili jsme ho. Stejně jako jsme přežili Kuchejdu, který se stylizoval do "obyčejného horníka", a pak sem házel odkazy na tak obskurní servery, jaké určitě mohou znát jenom "obyčejní horníci". :o)

A přežijeme i Václavů. O tom není nejmenších pochyb.

IV
March 30, 2022 v 1.33

Pane Kolaříku, už tu máte třikrát "přežili jsme Kuchejdu", tak sem ještě hoďte do třetice "světlo věčné" a já už vám do toho nebudu šťourat.

+ Další komentáře