Německá soda: regulace nájmů a sociálně-demokratický sjezd

Kateřina Smejkalová

Jak probíhal sjezd německé sociální demokracie a jak se vyvíjí v Berlíně spor o regulaci nájemného? To představují v úvodním dílu podcastu zaměřeného na dění v sousedním Německu analytičky Friedrich-Ebert-Stiftung.

Zpravodajsko-analytická podcastová série Německá soda bude pravidelně představovat dění v Německu nalevo od politického středu. Grafika Vasil Artamonov

V prvním díle nové podcastové série analytiček Friedrich-Ebert-Stiftung ve spolupráci s Deníkem Referendum si můžete poslechnout, jak probíhal sjezd německé sociální demokracie nebo jak odbory v Německu slavili Svátek práce. V krátkosti informujeme také o regulaci nájmů v Berlíně, co vyplývá z vládní zprávy o bohatství a chudobě v sousední zemi či jak vypadá balíček Spolkové vlády pro podporu dětí a mladých lidí po pandemii.

×
Diskuse
AM
June 18, 2021 v 8.42
I ty, Brute?

Takže už i Deník Referendum začíná podcasty podkuřovat digitálním analfabetům, kteří neumí pořádně číst ani psát?

Pro mě ztráta času, i kdyby bylo téma sebezajímavější, kašlu na to.

PK
June 18, 2021 v 9.13
Soudruh Morbicer umí číst

Takže doufám, že už si objednal za 25 € svůj výtisk vynikající knihy Sahry Wagenknecht, která si nebere servítky, a pěkně po bolševicku nakopla všechny ty buržuje a pupkaté dobře zajištěné měštácké týpky.

Jak nám to pěkně soudruh Morbicer vylíčil, a udělal knize reklamu.

Nedoufej šašku.

PK
June 18, 2021 v 14.00
Osobně se domnívám

že to soudruh Morbicer s těmi osobními útoky přehání.

Pravděpodobně si neuvědomuje, že už nečmárá jenom na dveře veřejného záchodku, ale skutečně píše do veřejného prostoru.

Zajištěný, pane Kolaříku, jste snad asi docela dobře, 25€ Vás nezruinuje, ale třeba by Vám tato malá investice umožnila vidět svět i z jiného místa, než jen z té kazatelny, kde tak krásně dštíte oheň a síru na hlavy všech odporných hříšníků.

Milý pane Kolaříku.

Pan Profant se vymezil vůči obsahu té knihy, vy se navážíte do toho, Kdo si ji koupí a přečte. Cítíte ten rozdíl?

Vy si myslíte, že víte, proč píšu některé příspěvky a jak je formuluji. Jsem prostě soudruh komunista, co?

Přitom nevíte nic.

Diskuse na DR se rozpadla a nedaří se ji znova nakopnout. Vy jste taková poslední kapka Kolaříku. Chytrácký šmejd, co se okamžitě naváží do každého, kdo jen naznačí něco, co vám nevoní...

Končím. Finanční podporu DR ponechám, ale diskuse prostě ztratily smysl.

Je to škoda.

DR býval prvotřídní názorový (a diskusní) prostor, v nové verzi už je jen svým stínem...

MP
June 19, 2021 v 18.03
Aleši Morbicerovi

Dobré mluvené slovo je dobré mluvené slov. Když to někdo umí a dělá dobře. Ale je hodně těžké, neznamená to přečíst dobře napsaný komentář.

Malér je, že tohle není ten případ. Autorky si neuměly napsat text do pusy, místy škobrtají dost tristně a zbytek připomíná třídní premiantku, které čte práci o tom, co zažila o prázdninách.

Navíc to neuměly ani dobře česky napsat, text vyvolává neodbytně pocit školáckého překladu z němčiny -- poražení místo porážky apod. Zoufalá práce s terminologií.

Např. Volkspartei je sice opravdu doslova "lidová strana", ale v češtině je pro tento výraz zavedený (podle angličtiny) překlad " hlavní strana", pochopitelně, věta: „Sociální demokracie bývala lidovou stranou, na což to Lidová strana po roce 1992 nikdy nedotáhla" tahá za uši (nejen u nás -- "Die Österreichische Volkspartei ist eine Volkspartie." je sice zcela správné vyjádření, ale ve Vídni bych to neříkal). O zmatku s Catch-all-party (v čestině oficiálně typ všelidové strany, fakticky užíváno bez překladu) ani nemluvě.

IV
June 29, 2021 v 9.20

Se zájmem jsem si to poslechl a těším se na další díly.