Bojujeme, nepropouštíme — ale vláda nás pohřbívá svou nekoncepčností

Jiří Malenovský

Majitel legendární brněnské restaurace Vegalité popisuje těžkosti, s nimiž se potýkají gastropodniky, kterým záleží na svých zaměstnancích. Jeho podnik už přežil leccos, ale nic nebolelo tak jako zmatky současné vlády.

Naše zaměstnance jsme nenechali na holičkách, neposlali je na pracák a udrželi je. Na dohodáře ovšem stát nepřispěl ani korunu. Foto Vegalité

Dvanáct let provozuji oceňovanou restauraci v blízkém centru Brna. V oblasti gastronomie jsem se ale intenzivně pohyboval už i o několik let dříve. Dovolte mi několik „pandemických“ poznámek pohledem člověka z gastronomie a zároveň i tak trošku třeba vašeho náhodného souseda na sedačce v MHD.

Jako blesk z nebe, v ranních hodinách dne 13. března, přišla zpráva o omezení otevírací doby restaurací k osmnácté hodině... S vysvětlivkou, že noční zdržování se v hospodách je rizikové, poněvadž se lidé rádi uvolní, a pak ztrácejí zábrany. 

Tuto informaci jsem přijal s veškerou vážností a zařídil podle toho chod našeho podniku. Automaticky jsem zrušil i všechny plánované akce, které nám krom radosti mohly přinést i nějakou tu kačku navíc do našeho rozpočtu.

Chtěl jsem být ovšem připraven na návštěvy našich hostů v dalších dnech a udělali jsme tedy další nezbytné přípravy a nákupy, poněvadž se o žádných jiných omezeních nikdo nezmínil. O několik hodin později bylo však vše jinak. 

Dne 14. 3. byly restaurace celoplošně uzavřeny. Bez vyhlídek, plánů či návrhů případných náhrad škod. Nám ovšem zůstaly plné lednice potravin nebo třeba i několik desítek hektolitrů našeho živého piva, které jsme těsně před „koronou“ uvařili. S trvanlivostí jen několika málo týdnů.

Náš podnik přežil už leckterý problém. Zvládli jsme třeba metanolovou aféru a vylili jsme několik desítek litrů kvalitního alkoholu, za který jsme nikdy nedostali náhradu. Trošku jsme ale nějakou pomoc čekali, třeba v bezplatném otestování nezávadnosti kořalek a umožnění jejich opětovného prodeje. Místo toho nám ale spíše přibyly povinnosti a na hospody se ještě více „zakleklo“. 

Zvládli jsme se také svépomocí zásobovat pitnou vodou po kontaminaci potrubí pro Brno z vírské přehrady... Zvládli jsme stavební oddělení kuřáckých a nekuřáckých prostor a zanedlouho vyhnali kuřáky na ulici a zřídili jim venkovní koutek. Ten je mimochodem dodnes trnem v oku některých sousedům a přinesl nám nemálo trápení a vyjednávání. 

×
Diskuse
FT
May 28, 2020 v 19.39

Pro mě je geografický střed Brna ve Vegalité. Ještě že existuje.