Stát promarnil příležitost získat v hostinských své spojence
Jiří MalenovskýJe srozumitelné, proč stát využil k nátlaku na očkování pohostinská a kulturní zařízení. Srozumitelné naopak není, že jim za to nenabízí žádné kompenzace. Hostinští musí strpět nadávky, přicházejí o klienty, a nedostanou za to nic.
Škoda, že nová vládní opatření ohledně kontrol lidí navštěvujících česká restaurační zařízení snad až přespříliš rezonují celou tuzemskou společností.
Místo toho jsme třeba mohli upírat svůj hlavní zájem na průběh klíčového summitu COP26 ve skotském Glasgow. Na něm se totiž řeší otázka zcela klíčová — zpomalení globálního oteplování a zmírnění dopadů klimatických změn na budoucí vývoj celé naší planety.
Covidové hrací pole a s ním spojená chaotická pravidla hry nicméně neustále přitahují hlavní pozornost veřejnosti. Svou nesystematičností provedení pak zbytečně v důsledku rozdělují společnost, místo toho, aby už konečně vyhrála kolektivní snaha s nastalou situací pohnout kupředu. Dumáme tak bohužel stále nad patovou situací a s rukama v kapsách s velkou pravděpodobností skončíme opět v lockdownu.
Jakéže změny v českých hospodách nastaly?
Od prvního listopadového pondělí, začala pro české hostinské platit nově povinnost kontrolovat u hostů doklady tzv. bezinfekčnosti a selektovat tak zákazníky na ty, kteří mohou posedět a na ty, kteří obslouženi býti nemohou. Kontrola tzv. bezinfekčnosti hostů pak znamená povinnost personálu restauračních zařízení vyžádat si od návštěvníků jeden z následujících dokladů:
- doklad o prodělání nemoci COVID v posledních 180 dnech
- potvrzení o negativním výsledku antigenního testu v posledních 24 hodinách
- potvrzení o negativním výsledku PCR testu v posledních 72 hodinách
- potvrzení o očkování ve formě certifikátu v aplikaci Tečka nebo v tištěné podobě
Nutno podotknout, že místo lustrování můžete v prostorách restaurací absolvovat samotest, dále i to, že tato opatření se nově netýkají jedinců mladších dvanácti let a netýkají se ani jedinců, kteří se do restaurace staví jen pro jídlo či nápoje s sebou a budou je konzumovat mimo restaurační prostory.
Pokud ovšem konkrétní podnik státem nařízenou povinnost nebude dodržovat, riskuje tím pokutu až tři milióny korun a při případné kontrole může být sankcionován jak provozovatel zařízení, tak i zákazník, třeba za zfalšování certifikátu o očkování.