Je načase, aby česká politika klekla na Babiše. A jeho ANO

Jakub Patočka

Představitelé demokratických stran musí přestat vykládat, že si umí představit účast ve vládě s ANO bez Babiše. Není žádné ANO bez Babiše. Českou veřejnost je tak nutné začít uvykat představě, že ANO v příští vládě nebude, děj se co děj.

Jednou z nejnebezpečnějších iluzí, která se občas kolportuje v kuloárech české politiky, je představa, že politické hnutí ANO je oddělitelné od Andreje Babiše. V poslední době se v podobném duchu opakovaně vyjádřili představitelé ČSSD. Titulek v Týdnu — Zaorálek: Do vlády s ANO bychom šli, ale bez Babiše, pokud bude obviněn. Či dnešní titulní strana Práva — Hlasy z ČSSD: ANO může být partner, Babiš spíš ne.

Takové výroky prozrazují zásadní nepochopení jednoho ze základních principů, na němž je fungování Babišova politického projektu postaveno. Realita je taková, že hnutí ANO bez Babiše je jako včelí úl bez královny. Babiš vše řídí a rozděluje role. Včelky dělnice jako Brabec, Faltýnek, Šlechtová, ba i lidovec Jurečka, nosí domů med a trubci jako Stropnický sr., Zlatuška či — než zničil svou pověst — Pelikán se aspoň pokoušejí převádět, jak pěkně umí třepotat křidélky. Specifickou kategorii představuje ministr Ťok. Pokud je známo, nenosí domů med, a každá česká dálnice ho usvědčuje z toho, že neumí létat ani jako trubec.

ANO bez Babiše je jako včelí úl bez královny. Foto FB AB

Na ANO nelze uplatňovat měřítka běžné politické strany. Není organizováno zdola, nepokouší se, byť třeba tak neobratně jako ČSSD či ODS, o nějakou vnitrostranickou demokracii. Pod značkou politické hnutí ANO se ve skutečnosti skrývá korporátní struktura, politická firma, která je součástí osobního vlastnictví Andreje Babiše.

Není pochyb o tom, že o něm Andrej Babiš takto uvažuje a že je to dnes již v potřebné míře zapsáno i do formálních organizačních pravidel ANO. Babiš má definitivní slovo o každém jednom jméně na kandidátkách. Kdykoli si usmyslí, může nechat zrušit libovolnou místní organizaci či vyloučit nepohodlného člena. Do slova a do písmene řídí ANO jako firmu, jako svou firmu.

Je v tom znát bezzubost přijatého zákona o konfliktu zájmů, který prostě nebere — nemohl vzít? — v potaz Babišovu bytostnou neúctu k demokracii a zákonům. Babiš žádná formální pravidla nikdy nerespektoval a jeho podnikání je od začátku vystavěno na jejich obcházení (viz například antedatovaný zápis z valné hromady, díky němuž na samém startu svého podnikání vytuneloval majetek Agrofertu ze státního Petrimexu). A tak zákon nezákon, dál řídí ANO, Mafru, Agrofert i všechny své dílčí zájmy na jednotlivých ministerstvech ANO, ba i na ministerstvu zemědělství, jako by se nechumelilo.

Je hlubokou iluzí, že „ten či onen politik ANO si nezadal a problémem je jenom Babiš“. Každý představitel ANO si zadal, protože úkolem lidí jako Martin Stropnický či Petr Vokřál je sloužit jako fíkový list, předvádět v přísně vymezeném poli, že Babišova politická akce přivedla do politiky i kompetentní lidi a pomáhá tam či onde něco zlepšit. Ke stejnému účelu slouží různé marketingové výkony Richarda Brabce na MŽP.

Tam, kde to pro Babišovu firmu nemá žádné náklady, předvádí se veřejnosti divadlo o příkladné správě státu. Zásadní roli v tom pak hraje i Babišova propagační a marketingová divize, jejíž součástí je vydavatelství Mafra. Pomáhá obstarávat kamufláž, v disproporční míře ukazuje, co se majitelově politické divizi daří, a naopak úzkostlivě odvádí pozornost od kriminální podstaty jeho politického působení.

Za kamufláží, která pracuje se „slušně fungujícím ministerstvem obrany“ či s „přijatelným zákonem o národním parku Šumava“, Babiš provozuje gangsterskou extrakční strukturu, jejímž základním cílem je kontrolovat a zmnožovat finanční toky z veřejných rozpočtů na jeho korporátní a privátní účty. To je základní poznatek investigativní práce DR, která je shrnuta v knize Žlutý baron. Dlouhodobě to dokládá rovněž práce novinářky Táni Králové i práce Reportérů České televize.

Poslední příklad, který přinesla právě Táňa Králová odhalujíc likvidaci opavské palivové firmy FAU, tak není žádným ojedinělým excesem, nýbrž další ilustrací podstaty podnikatelsko-politické strategie, kterou Babiš sleduje od začátku v duchu kréda „ministerstvo financí je prozatím naše největší akvizice“. Nepotřebuje být osobně ve vládě, aby mu jeho včely nosily med.

Jakkoli je tedy pochopitelné, že se ČSSD i obě hlavní pravicové strany ve volební kampani soustřeďují na obnovení programového konfliktu, neboť tím odebírají Babišovi politický a komunikační prostor, je stejně tak důležité, aby se propracovaly k vědomí, že budou muset vytvořit společnou vládu, jejímž ústředním programem bude deagrofertizace české politiky i médií. V tom také spočívá základní zkouška vyspělosti české politické veřejnosti v týdnech, jež zbývají do voleb.

Je nutné získat co největší množství lidí, aby přišli hlasovat proti vládě s účastí Agrofertu. A je nutné vytvořit maximální tlak, aby pro žádnou z demokratických stran nebyl vstup do takové vlády — ať už s Babišem nebo bez něj — přijatelný.

Potřebujeme, aby po volbách vznikla vláda většiny ČSSD, ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, jejímž základním programovým závazkem — klidně jen na jeden na dva roky — bude, že klekne na Babiše a jeho mafii. Na takovou vládu nebude nijak zvlášť příjemný pohled, bude mít nespočet neduhů, ale přesto je tím nejlepším, co tu reálně po volbách může vzniknout. K pravo-levé politice se můžeme vrátit hned poté, co na Babiše a spol. zakleknou orgány činné v trestním řízení.

    Diskuse
    JV
    August 29, 2017 v 23.57
    Velká potíž
    S poukazováním na Babiše, jako na nebezpečí v české politice, je jedna nepřekonatelná potíž: nikdo z těch, kteří v té politice jsou, není schopen věrohodně zdůvodnit, že on by to dělal lépe.

    Všechny ty politické strany, o nichž autor uvažuje jako o koaličních partnerech v případné vládě bez Babišova ANO, se za posledních 28 let natolik zdiskreditovaly, že o důvěru občanů už ani nestojí.

    Těžko lze někoho přesvědčovat o tom, že ODS, TOP 09 i ČSSD, strany, které tu budovaly a vybudovaly mafiánský kapitalismus, povedou zemi lépe, než Babišovo ANO. Lze snad od dobrotivého občana, vůči němuž projevily všechny pravicové strany takovou míru sociální bezohlednosti a pohrdání jím samým, čekat, že se zděsí Babiše a bude volit ODS a její někdejší béčko TOP 09?

    Kleknout na Babiše by mohl být dobrý nápad, kdyby se stejně klekalo na pana Bakalu, Krejčíře, Koženého a všechny ty oligarchy, miliardáře a podnikatele z všelijakých finančních skupin. A pak především na polistopadové politiky, bez jejichž servisu by tito lidé k miliardám nikdy nepřišli.

    Jiří Vyleťal
    August 30, 2017 v 15.23
    Co znamená ten červený čtvrtměsíc nad Babišovou hlavou jsem nepochopil
    Protibabišovská koalice ČSSD, ODS, TOP09 a KDU-ČSL zcela jistě nevznikne, takže nebudeme mít možnost vyzkoušet si, zda by to byl dobrý nápad nebo vyhánění ďábla belzebubem. Podle mě to druhé. Babišovi by to nejspíš přihrálo další hlasy v nevyhnutelných předčasných volbách, ledaže by ho do té doby opravdu zavřeli. Úplně zrušit politiku by bylo Babišovo vítězství.
    PK
    August 30, 2017 v 16.01
    V tom případě ovšem
    zbývá voliči, který chce zabránit vládě ANO, jediná možnost: volit TOP09. Tak jednoduché je to.

    Ten červený čtvrtměsíc, pane Kubičko, je rozmazaná dopravní značka vzadu, a evidentně to nebyl záměr. U profesionální fotografie, která by měla jít na výstavu, by něco takového bylo nepřijatelné, a fotografové si na takové věci dávají pozor.

    Tady je to ovšem úplně jedno, řekl bych. Ta fotka je i jinak dost neostrá a vůbec mizerná. Pochází ostatně z Babišova facebooku.
    August 30, 2017 v 16.23
    Pane Kolaříku,
    děkuji za vysvětlení ale neptal jsem se na to, jak ten čtvrtměsíc vznikl - to je dost zřejmé - ale jaký má význam. Předpokládal jsem, že ta fotka s nešťastnou srostlicí (tak tomu my fotografové někdy říkáme) byla použita proto, že to vypadá jako svatozář, symbol islámu či něco podobného. Nevím, proč by někdo bez postranního záměru používal nepovedenou fotku. Fotograf asi záměr neměl, ale výtvarný redaktor DR možná ano.
    August 30, 2017 v 16.32
    Jinak, pane Kolaříku
    TOP09 je dnes opravdu jediná protibabišovská a konzistentně proevropská strana u nás. Jako člověka přece jen dosud spíše levicového mě to strašně štve. Tento pocit nejspíš nesdílíte, ale pochopit byste ho mohl.
    PK
    August 30, 2017 v 16.41
    Jestli si můžu tipnout, pane Kubičko,
    tak redaktor DR si toho na té fotce buď vůbec nevšiml, nebo si toho sice všiml, ale nechtělo se mu hledat lepší fotku, a mávnul nad tím rukou. Skrytý význam bych za tím nehledal.

    Jinak samozřejmě Váš pocit plně chápu. U mě byl Kalousek dosud na černé listině ani ne tak kvůli pravicovosti, jako kvůli toho, jak se kdysi podílel na protlačení Klause do prezidentského úřadu, a jak se choval arogantně vůči signatářům petice intelektuálů (Halíkovi a spol.) proti Klausově volbě.

    Takže pro mě to taky určitě není jednoduché. Ale jak říkáte: jediná protibabišovská a konzistentně proevropská strana u nás. To je pro mě v této chvíli rozhodující.
    JV
    August 30, 2017 v 20.23
    Slepá víra a zapomnění
    Hledat spásu před Babišem u TOP 09, resp. prchat před Babišem do náruče Miroslava Kalouska, to vyžaduje vedle pevné víry v uzdravení skrze vyhnání čerta ďáblem i dokonalou míru zapomnění.

    Bych si tentokrát tak nějak na způsob pana Petráska posteskl.

    Jiří Vyleťal
    PK
    August 30, 2017 v 20.25
    Pane Vyleťale
    Je mi líto, že to musím říci, ale Vy si taky toho Babiše plně zasloužíte.

    A nebojte se, dostanete ho.
    August 30, 2017 v 21.03
    "Potřebujeme, aby po volbách vznikla vláda většiny ČSSD, ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, jejímž základním programovým závazkem – klidně jen na jeden na dva roky – bude, že klekne na Babiše a jeho mafii."

    Pokud by taková koalice vznikla, začnou v politickou
    účelovost jednání policie věřit i ti zbývající občané, které o tom Babiš zatím nepřesvědčil. Babišova síla je v slabosti jeho oponentů, Jakuba Patočku nevyjímaje.

    Kalouska volit nebudu a stejně by to nepomohlo.
    JV
    August 30, 2017 v 21.08
    Panu Kolaříkovi
    A k tomu rozhodnutí o tom, co si já zasloužím, jste dospěl na základě čeho, pane Kolaříku?

    Jiří Vyleťal
    PK
    August 30, 2017 v 21.12
    Pane Vyleťale
    Nebudeme asi diskutovat o tom, že toho Babiše dostanete. To není moje rozhodnutí. Vy jste ve dvou příspěvcích popsal, že to je ta nejlepší možnost, která se nabízí.

    To přání se Vám jistě splní, a já Vám to přeju, pane Vyleťale.
    PK
    August 30, 2017 v 21.53
    Jinak teď už je spíš důležité, co EU
    Jak se dokáže odstřihnout od mafiánských států Visegradu, počínaje tzv. dvourychlostní Evropou, a pak s otevřeným koncem, kde všechny možnosti by měly být na stole.

    Tyto státy, kromě Slovenska (které se ovšem celkem vzpamatovalo), naštěstí nemají zatím euro. Jeho přijetí už by nejen že nemělo být vyžadováno, ale mělo by být ze strany EU považováno za nežádoucí, alespoň dokud bude trvat stávající politický stav.

    U brexitu je veliká výhoda, že Británie nemá euro, jinak by to bylo mnohem komplikovanější.
    JV
    August 30, 2017 v 23.00
    Žádost na pana Kolaříka
    Pane Kolaříku,
    prosím Vás a dost naléhavě Vás žádám, abyste ocitoval ta místa v mých příspěvcích, o nichž tvrdíte, že já v nich popisuji, že Babiš je ta nejlepší možnost, jaká se nabízí.

    Prosím, vykonejte to.

    Jiří Vyleťal
    PK
    August 31, 2017 v 11.02
    Pane Vyleťale
    To je stručné shrnutí Vašich dvou příspěvků, kde píšete mimo jiné, že "Těžko lze někoho přesvědčovat o tom, že ... povedou zemi lépe, než Babišovo ANO ... Lze snad od dobrotivého občana ... čekat, že se zděsí Babiše ..."

    Ale víte, taky bych Vás mohl žádat, abyste doložil, kde já projevuji "Slepou víru a zapomnění", popř. "dokonalou míru zapomnění".

    Jenomže vím, že byste mi odpověděl, že Vy jste to nikde přímo o mně nenapsal. Zvolil jste obratnější, neosobní formu komunikace.

    Dobrá. Poučil jsem se ze své chyby, a beru zpět všechny formulace, kde jsem Vás přímo oslovil a přímo Vám odpovídal.

    Nahrazuji je tedy touto formulací:

    Ten, kdo považuje Babišovu vládu za nejlepší ze všech možností, které přicházejí v úvahu, si ho skutečně zaslouží - a také ho jistě dostane.

    Ale jak k tomu přijdou ti ostatní - bych si společně s panem Petráskem povzdechnul.
    PK
    August 31, 2017 v 11.12
    Pane Kubičko
    Politické koalice jsou samozřejmě z definice účelové, na tom přece není nic špatného, a každý to ví. Od převratu v Česku platilo nepsané, ale o to horlivě proklamované a praktikované pravidlo "komunisty do vlády ne". To je přece politická účelovost, ne?

    Co se zásadně změní, když k tomu u relevantních stran přibude pravidlo "s ANO a s Okamurovci do vlády ne"?

    Kdyby toto deklarovaly nejen TOP09, ale i lidovci, ČSSD a ODS, tak by téma "Babiš" v rozhodování odpadlo, a člověk by se mohl rozhodovat podle jiných kriterií.

    Jestliže však toto deklaruje pouze TOP09, a ostatní říkají něco jako "s Babišem ne, ale s ANO ano", tak v tom okamžiku se to stává (alespoň pro mě) hlavním rozhodovacím kriteriem. Bohužel.
    August 31, 2017 v 11.12
    Já bych tolik nespoléhala na politiku.
    PK
    August 31, 2017 v 11.30
    Paní Hájková
    Na politiku nemusíte spoléhat. Nicméně k volbám buďto půjdete, nebo nepůjdete. Třetí možnost neexistuje.
    Pokud k volbám půjdete, máte omezený počet hlasovacích lístků, ze kterých si jeden vyberete.

    Já k volbám půjdu, vyberu si jeden hlasovací lístek, a ten vhodím do urny. Bez ohledu na to, jestli "tolik" spoléhám nebo nespoléhám na politiku.
    JV
    August 31, 2017 v 11.40
    Pane Kolaříku
    Pane Kolaříku,
    Vy jste nikde nedoložil, že já tvrdím, že Babiš je to nejlepší, co nás může potkat. Doložit to ani nemůžete, protože to nikde nepíšu, ba si to dokonce ani nemyslím. Kdybyste můj text četl pořádně, došlo by Vám, že kvality případného Babišova vládnutí s vládnutím kohokoliv jiného neporovnávám, ba se k nim ani nevyjadřuji.

    To, co vy mi vkládáte do úst je Vaše, a jen Vaše, teze.

    Není dobré, že se místo uznání Vaší chyby uchylujete k vytáčkám a Vaše braní zpět (tedy snad omluvu?) vztahujete k něčemu jinému, než je předmětem sporu.

    Udělal byste dobře – a já bych to s radostí uvítal – kdybyste napsal, že jste můj text pořádně nečetl a viděl v něm to, co v něm není. Také by mne potěšilo, kdybyste se omluvil za to, že mi odsuzujícím způsobem sdělujete, co si já dle Vás zasloužím. To už je opravdu hodně přes míru.

    Škoda, protože zrovna od Vás, bych tu odvahu k řádné omluvě měl čekat.

    S přáním všeho dobrého,
    Jiří Vyleťal
    PK
    August 31, 2017 v 11.50
    Pane Vyleťale
    Dobrá, budu k Vám ještě upřímnější. Váš nehorázný příspěvek "Slepá víra a zapomnění" Středa, 30.Srpna 2017, 20:23:5, se mě hodně dotknul, a byl hodně přes míru.

    Byl bych opravdu velmi rád, kdybyste mi napsal, že jste to tak nemyslel, a že jste to hodně přehnal. A prosím bez vytáček a hlavně bez slovíčkaření.

    JV
    August 31, 2017 v 12.04
    Pane Kolaříku - myslím, že takto už to stačilo
    Pane Kolaříku,
    je přece rozdíl mezi tím, když napíšu názor na něco a tím, když někomu jmenovitě sdělím, že si něco negativního zaslouží.
    Pane Kolaříku, nechci už se dále o tom bavit. Loučím se z diskuse.
    Jiří Vyleťal
    PK
    August 31, 2017 v 12.23
    Samozřejmě, pane Vyleťale
    Tuto Vaši reakci jsem přece výše předpovídal: Vy jste mi to jakože nenapsal osobně, ale jakoby obecný "názor", zatímco já jsem Vás v odpovědi otevřeně přímo oslovil.

    Mně je tato debata krajně nepříjemná od samého začátku, a její konec vítám.
    August 31, 2017 v 13.34
    Pane Kolaříku, nemluvil jsem o politické účelovosti koalice,
    ale o politické účelovosti jednání policie, to je to o čem by nás Babiš chtěl přesvědčit. Takové blbosti, jako vytýkat politickému jednání politickou účelovost bych se snad nedopustil. Na vládu všech proti Babišovi by byl nejen, jak píše Jakub Patočka, nepříjemný pohled, ale by to přímo spojení nepříjemného s neužitečným,ba přímo škodlivým. Zkuste dát na papír koaliční smlouvu, ve které se kalkuluje s budoucím postupem orgánů činných v trestním řízení. Ten papír by musel zrudnout studem. Pro Babiše by to byla nahrávka na smeč.

    Chápu, že Jakub Patočka si užívá toho, že může navrhovat cokoliv bez rizika, že by se to uskutečnilo. To už třeba Zaorálek si takový luxus dovolit nemůže.
    PK
    August 31, 2017 v 15.12
    Pane Kubičko, to by samozřejmě nemohlo být v koaliční smlouvě
    I když uznávám, že to tak z Patočkova návrhu může vyznít. Sepsali by koaliční smouvu s programovými body, na kterých by byli schopni se dohodnout - a myslím si, že by se toho nakonec mohlo najít docela hodně. Na čem by se nedohodli, by tam nebylo, a třeba by se kvůli tomu jenom něco o pár let zpozdilo, což by byla rozhodně menší škoda než vláda s ANO.
    Policie by jednala tak, jak začala jednat teď - a pokud nepřistupujeme na Babišovo tvrzení o politické účelovosti teď, nebyl by důvod ani v budoucnu. Ale dovedeme si představit, že by Babiš dával třeba z vazby pokyny třetině až polovině vlády?

    Taky by mohla být domluva taková, že bude vládnout dejme tomu ČSSD s lidovci menšinově, za tolerance ODS a TOP09. Nebo naopak ODS, TOP09 a lidovci za tolerance ČSSD. Tím nemyslím žádnou opoziční smlouvu, jenom normální toleranci menšinové vlády. Pokud by tyto všechny strany dohromady daly přes polovinu parlamentu.
    August 31, 2017 v 16.33
    Černé ovce... Finální účet za privatizaci už nebude?
    Stačí se zamyslet, komu vyhovují zákony ČR, kdy Policie jednat nemůže, i kdyby fakt chtěl. Třeba virtuální firmy atd. Více zde:

    https://www.youtube.com/watch?v=84RGLKp85RY

    Na Internetu je dnes hromada souvislostí, třeba na všechny podivné funkce Ivana Kočárníka z ODS, nebo Palase z ČSSD, vše promlčeno, zapomenuto. Stačilo by mít dobrou vůli a dohledávat všechny příběhy, kdo si kde nakradl atd. Ale ani tu vůli nemáme, i když možnosti máme.

    Stačilo by třeba přes tyto skvělé grafické nástroje rozkrývat personální vazby, třeba kolem firmy FAU, dále podivný pan Czsabo, nebo Michal a Dušan Trpkošovi atd.

    Možná je to od Policie opravdu dobrý tah, zasáhnout teď ANO a Babiše, ale jen v jednom případě: Pokud to opravdu cosi r o z h ý b e. Tedy nejen snahu dostat ANO z politiky, ale hlavně snahu upozornit na všechny roky staré kauzy.

    A ještě cosi zásadního. Proč není vůle společnosti (vlastně to vím, teď mi všichni vysvětlí, že už to nejde...) udělat finální účet za privatizací? Prostě udělat velký seznam všech firem z roku 1989 a pak u každé dopsat historii, jak to probíhalo atd.

    Pokud by někdo veřejně editovanou databázi na principu Wikipedie, jistě by se to stalo novou "celonárodní hrou" a nejeden bývalý zaměstnanec by přesně doplnil, jak to ve skutečnosti bylo. Jistě, chápu, budeme se bát mravní očisty celé spolčnosti a budeme mít současně strach, že v tom jede třetina nebo půlka celé společnosti, i to je možné... Ale pak nesuďme Babiše a ANO, pokud se liší jenom tím, že zavedl EET.

    A tady jde dohledávat graficky ty vazby: http://rejstrik-firem.kurzy.cz/

    August 31, 2017 v 16.36
    Ve smlouvě by třeba nebylo: "Platí až do doby, kdy Babiše zavřou",
    ale byl by to její smysl. Utajit by se to nedalo a bylo by nutné to obhajovat.
    PK
    August 31, 2017 v 18.16
    Proč by to nešlo, pane Rusku?
    Proč by nešlo udělat takový seznam, a všechny tyto informace k němu?

    Ale to přece vypadá na soukromou iniciativu, ne? Nenavrhujete na to přece zřídit úřad, nebo ano? Když to řeknu natvrdo, to přece můžete udělat i Vy. Nebo s tím nějak začít.
    PK
    August 31, 2017 v 18.19
    Kdyby se s voliči hrála otevřená hra,
    tak by to podle mě pochopili, a nemuselo by se nic před nimi tajit. Otevřená hra znamená: Uzavřeli jsme koalici, i když máme v mnohém rozdílné náhledy a programové preference, protože v žádném případě nechceme ANO do vlády.

    Podle mého názoru to měli udělat už po minulých volbách. Chápu, že nikdo nemohl tušit, že to bude až taková katastrofa, když u Babiše jsou takové osobnosti, jako oblíbený herec Stropnický, prof. Zlatuška, bývalý eurokomisař Telička a jiní. To je omluva chyby, která by se ale už neměla opakovat.

    Byla by zkrátka uzavřena standardní smlouva na celé volební období, a ta by platila, dokud by od ní někdo neodstoupil, dokud by nebyla vyslovena nedůvěra vládě atd. Což by ale taky nikdo neudělal, ani když by byl Babiš eventuálně už zavřený (pokud bude), když by hrozilo, že v předčasných volbách by osiřelé ANO z nějakého důvodu stále mělo velkou naději na výrazný úspěch.

    No, a kdyby se to takhle třeba i doklepalo až do dalších řádných voleb, tak pak by se vidělo. Nevěřím tomu, že potom by situace byla stejně špatná, nebo dokonce horší, než je teď.
    IH
    August 31, 2017 v 18.48
    Pánové,
    ale ono opravdu hodně záleží na výsledcích voleb! Nynější úvahy, plány a předsevzetí se mohou 21. října stát "loňskými sněhy".
    JN
    September 1, 2017 v 17.46
    Proevropská protibabišovská poznámka
    Bylo by nejspíše velmi hloupé, pokud bychom například odpůrce politiky ANO měli za "protičeské", a to i v případě, že by Babiš byl českým premiérem.

    Stejně tak by bylo hloupé nálepkovat kritiky současné politiky EU (a jejího demokratického deficitu) jako "protievropské". Oni ani kritici Brežněva nebyli automaticky protiruští.

    ------------------------

    K "léčbě Kalouskem": Drábek se Šiškou na MPSV, Barták na obraně, Besser a pak Hanáková jako ministři kultury, to mi jako zkušenost stačilo. Kdo si dnes myslí, že by Kalousek "za žádných okolností" nešel do vlády s ANO, zřejmě zapomněl na důvod rezignace Miroslava Kalouska z čela lidovců v srpnu 2006.
    JN
    September 1, 2017 v 18.13
    Proevropská poznámka 2
    Pokud by ti Britové, kteří v referendu hlasovali pro opuštění EU, měli pocit, že prostřednictvím demokratických mechanismů a veřejného mínění mohou politiku EU smysluplně ovlivňovat, pravděpodobně by pro vystoupení nehlasovali a k jejich frustraci by vůbec nedošlo.
    JN
    September 1, 2017 v 18.38
    Když ODS nepoložili Lajos Bács s Radjivem Sinhou,
    nepoloží ANO žádné Čapí hnízdo ani jiné aféry.

    Ti voliči ODS devadesátých let a současné ANO jsou podobní.
    PK
    September 2, 2017 v 16.22
    Jinak ještě pokud jde o tu "nevolitelnost" TOP09,
    mohli bychom si např. připomenout důvody, pro které pro mnoho lidí (včetně mě) je absolutně nemyslitelné volit ČSSD. Zopakuju alespoň ten poslední: pohrdání občanskou společností a nezávislostí médií arogantním protlačením trafikanta Jandáka do rozhlasové rady.

    Když řeknu KDU-ČSL, tak určitě je tady mnoho lidí (ne-li většina), kterým by spíš upadly ruce, než by volili lidovce.

    Takže to zdaleka není tak, že by tady byla nepřijatelná TOP09, a přijatelné jiné demokratické strany. A vposledku se vracíme k základní otázce: považujeme za přijatelného Babiše, nebo ne? A jestliže ne, co jsme ochotni udělat pro zabránění jeho nástupu k moci, resp.pro jeho odstavení od politické moci?
    IH
    September 2, 2017 v 20.58
    Definitivní odepisování nebo opakované vybírání ze svého času nevolitelných?
    S tou nevolitelností politických stran se opravdu musí zacházet velmi opatrně, tedy pokud chceme chodit k volbám. Před čtyřmi lety mi TOP09 připadala jako jasný adept na voličské vytrestání, skoro jako ODS. K tomu také došlo, a to tehdy měli v čele strany docela úctyhodného člověka... Dnes, po pouhých čtyřech letech opozičního očistce, se může TOPka i bez Schwarzenberga jevit skoro jako omilostnitelná. Proč, když stávající vlády jsou podstatně lepší (pomoženo bylo těm spíše slabším a těm silnějším také, jako vždy)? Důvodem bude asi, ano, Babiš a celá ta vlna, na níž je on z vůle voličstva v Česku prvním surfařem. Nastoluje se tedy otázka, zda se přece jen nemají strany nechat odpočívat pouze po kratší čas a pak se klidně vracet, přes všechno, co je za nimi, i do nejvyšších úřadů v zemi. Jsem v daném případě pro, avšak v systému "trojpolním" a zejména po celkovém posunu doleva a k opravdu aktivní idealistické politice.
    JN
    September 2, 2017 v 22.06
    Připomenu tu událost z roku 2006:
    "Komunistobijec" Kalousek navrhoval vládu s podporou komunistů.
    JN
    September 2, 2017 v 23.18
    Fyzické napadení (zfackování) občana politikem, zachycené na kamerovém záznamu z Malostranského náměstí,
    by pro tohoto politika mělo znamenat doživotní vyloučení z politiky. Jestliže v té situaci neudrží nervy na uzdě, ať se živí něčím jiným.

    IH
    September 3, 2017 v 11.22
    Pane Nusharte,
    nevím, zda jste výše reagoval na můj příspěvek, respektující politický realismus a upřednostňující cyklický režim před jednorázovým použitím. Co se týče pana Kalouska nemohu než s Vámi souhlasit.
    September 3, 2017 v 13.18
    Nepřítel je součástí a vyhroceným pokračováním, nikoli opozicí
    Proto ani nemůže platit teze Jakuba Patočky, že je třeba "zničit Babiše", spojit se a obnovit demokratické poměry. Nebylo větší demokracie před Babišem než je teď. Trefně to píše hned na počátku pan Vyleťal.

    Stejně jako prezidenti Klaus a Zeman jsou vyústěním dlouhodobé české národnické tradice, do které spadá i Beneš, nár. soc., komunisté i Klausova ODS, Babiš je vyústěním mafiánského kapitalismu. S jeho nástupem nedošlo k systémovému zhoršení, jen pokračuje krize.

    Jediná situace, kdy by mohlo ANO významně zhoršit poměry, je, že by vznikla po volbách prokremelská většina ANO, KSČM a SPD. Proto je v zájmu státu, aby Babiš posbíral především hlasy nespokojených radikálních voličů zprava i zleva. Potom je však strategičtější, aby se strany současného establishmentu nespojily proti ANO, nýbrž spolu s hnutím ANO a utvořily s ním koalici.

    Jinak na geopolitické situaci Slovenska je vidět, že u nás za vše nemůže EU, jak je omíláno, nýbrž český národnicky konstituovaný státní establishment, který selhal v třicátých, čtyřicátých, šedesátých i devadesátých letech.

    Stačí si jen položit otázku, proč opoziční Visegrád je omezen jen na Česko, Polsko a Maďarsko. Proč v něm není Slovinsko, Chorvatsko, Rakousko a pobaltské státy? Můžete hádat třikrát.
    + Další komentáře