Hadhadovi a továrna na čokoládu

Fatima Rahimi

Syrská rodina Hadhadových dodávala celému Blízkému východu sladkosti více než dvacet let. Kvůli občanské válce však musela opustit Sýrii a přestěhovat se do Kanady. S pomocí místní komunity tu mohla začít znovu.

Isaam Hadhad pochází z Damašku, kde po dlouhá léta provozoval rodinnou čokoládovou továrnu. Svou první čokoládu vyrobil v kuchyni své babičky v Damašku v roce 1986. Jeho podnik se zanedlouho rozrostl tak, že zaměstnával asi třicet lidí. Isaam začal svoje produkty vyvážet do Jemenu, Jordánska či Libanonu. Jeho továrna však byla stejně jako velká část Sýrie zničena při bombardování. Krutá válka donutila rodinu opustit Damašek.

Rodina musela všeho nechat a uprchnout ze země. Přes tři roky strávila v uprchlickém táboře v Libanonu. Život všech členů se od základu změnil, strávit tak dlouhou dobu v táboře bylo vyčerpávající. V malém státě, který hostí přes milion syrských uprchlíků, nemohli pracovat, pouze přežívali, o normálním životě se jim mohlo pouze zdát.

×
Diskuse
JP
May 14, 2017 v 12.47
Fatimo, nemáte snad pár vzorků pro ochutnání?... ;-)