Na Pussy Riot v České republice zapomeňte!

Martin Marek

Na Pussy Riot v České republice můžeme zapomenout, ovšem ne kvůli prezidentovi Zemanovi, ale zásluhou vlády Mirka Topolánka.

Tento text je určen jako vysvětlení pro všechny, kteří se cítili pohoršeni úterním zásahem policie proti dvěma demonstrantům s transparentem proti prezidentovi Zemanovi v Krnově. A zároveň také jako odpověď pro Marka Wollnera, který se ptal po důvodu postupu Policie ČR. Také mi to vadí, ale Miloš Zeman, jeho ochranka i PČR jsou v tom nevině, sorry.

Policie zasáhla na základě nesmyslného paragrafu, který ovšem platí a který schválil Parlament v červnu 2008 v rámci novelizace zákonů v souvislosti s novým zákonem o policii, konkrétně zákonem č. 274/2008 Sb., a který zakázal zakrývání obličeje na veřejném shromáždění. Připomínám, že šlo o vládní návrh Topolánkovy vlády a hlasovaly pro něj vládní ODS, KDU-ČSL a SZ včetně Martina Bursíka, Kateřiny Jacques či „disidenta“ Miroslava Kalouska. Hlasování na psp.cz.

A teď k věci.

§ 7 odst. 4 zákona č. 84/1990 Sb., o právu shromažďovacím, říká:

„(4) Účastníci shromáždění nesmějí mít obličej zakrytý způsobem ztěžujícím nebo znemožňujícím jejich identifikaci.“

na něj navazuje § 14 odst. 2 písm. d), (to je on!), který říká:

„(2) Přestupku se dále dopustí ten, kdo

...

d) jako účastník shromáždění má obličej zakrytý způsobem ztěžujícím nebo znemožňujícím jeho identifikaci,

...“

A to je také ten důvod, proč byla nakonec ona dvojice s transparentem proti Zemanovi zajištěna.

Na Pussy Riot, tedy tančící dívčiny v barevných kuklách na veřejném prostranství, v České republice prostě zapomeňte. Foto Denis Bochkarev, Wikimedia Commons

Z dostupných zdrojů (novinky.cz, idnes.cz) se dá dobře dovodit, že oba protestující měli obličej zakrytý kuklami a odkryli jej až na vyzvání PČR. Tedy se dopustili přestupku přesně dle § 14 odst. 2 písm. d) shromažďovacího zákona. A protože nebyli schopni prokázat na místě svoji totožnost (to nemusí být nutně jen občanka) a zároveň bezpochyby spáchali přestupek, odvezla je PČR na služebnu k identifikaci a sepsání protokolu.

Bohužel, zásah PČR je v tomto případě zcela v souladu se zákonem, včetně zásahu policistů v civilu. Bohužel z mého pohledu ale na základě gumového paragrafu prosazeného ministry a poslanci Topolánkovy vlády se zásah mohl odehrát.

Paragraf o zákazu zakrývání obličeje na veřejném shromáždění nemá podle mě v demokracii v zákoně co dělat. A to nejen proto, že se vztahuje například také na maškarní průvod, cyklojízdu, náboženské shromáždění apod., ale protože je prostě gumový, snadno zneužitelný. Samo ministerstvo vnitra navíc říká, že je obtížně vymahatelný a uvažuje o jeho změně.

Na Pussy Riot, tedy tančící dívčiny v barevných kuklách na veřejném prostranství, v České republice prostě zapomeňte. Alespoň do té doby, dokud bude gumový § 14 odst. 2 písm. d) součástí našeho právního řádu. Tip na zrušení například pro senátorku Elišku Wagnerovou.

Přijde mi příznačné, že se nad postupem policie pohoršují „ochránci demokracie“ zejména z řad TOP 09 (alespoň dle mého Facebooku), jejichž předseda a první místopředseda seděli ve vládě, která onen gumový paragraf navrhla a jejichž 1. místopředseda pro něj jako poslanec také zvedl ruku, až nyní, když se uplatnil zrovna v souvislosti (nepřímé) s jimi nenáviděným prezidentem. Mně a řadě dalších lidsko-právních aktivistů vadí od počátku, k tomu Zemana netřeba. Pokud by se teď konečně zrušil, tak třikrát hurá.

A ještě jedna poznámka k zamyšlení. Co se asi tak stane českým Pussy Riot po té, co vláda ve Sněmovně za vydatné podpory ODS prosadí registr přestupků, kde jednou z uvažovaných změn má být sčítání přestupků, a kdy za třetí přestupek půjdete do vězení?

Do Ruska je v České republice někdy bohužel o dost blíž, než si myslíte...

    Diskuse
    MT
    November 14, 2014 v 13.49

    Touchéééé ... zásah do černého ...

    PL
    November 14, 2014 v 19.56
    Ta novela by se již měla skutečně připravovat, google je fakt prevít: http://www.rozhlas.cz/plus/radioforum/_zprava/ma-se-znovu-povolit-zakryvani-obliceje-pri-demonstracich--1384943

    Otázka k tomu konkrétnímu případu z Krnova by zněla, jaký byl postih za přestupek, zda stačila domluva či vysvětlení.

    Jinak je však článek trochu nedořečený - vždyť spáchání přestupku Pussy Riot od vystoupení neodradí. Navíc kolik přestupků denně Policie jen zaregistruje a jaké je to asi procento ze spáchaných. Nehrajme si zase na svaté.
    JP
    November 14, 2014 v 20.55
    Článek je mimo, sorry.
    Zákaz maskování z důvody ochrany veřejného pořádku nebo bezpečnosti pro vymezené případy je košer i dle judikatury Evropského soudu pro lidská práva.

    Proto je obsažen např. v zákoně o přestupcích v souvislosti s pochody na sportovní akce a průběhem jejich konání; vláda dokonce schválila upřesnění, potažmo rozšíření, zákazu maskování u sportovních akcí (zákaz cestou na sportovní utkání, v jeho průběhu a cestou zpět). A to proto, že do cca 2 minut po zamaskování zpravidla začnou lítat světlice a šířit se výtržnosti, tedy ze strany maskovaných fanoušků.

    Podobně je tomu v zákoně o právu shromažďovacím. Nově - pokud vláda ČR a Parlament ČR schválí připravovanou novelu ShrZ - by měl být plošný zákaz zachován, ovšem s tou modifikací, že zástupce obecního úřadu nebo policista může pokynem na místě, po vyhodnocení situace, maskování ad hoc povolit: a) slouží-li zakrytí obličeje ke splnění účelu shromáždění (např. maska Miloše Zemana/Václava Klause, tvář Smrtky, Gesicht hamižného developera) a b) nedojde tím k ohrožení veřejného pořádku (mělo by eliminovat hooligans či neonacisty, kteří se maskují ne kvůli vyjádření názoru, což je chráněno Listinou, ale proto, aby mohli bez šance na ztotožnění házet lahve, kameny, útočit na jiné).
    November 15, 2014 v 10.19
    článek není mimo
    Zákon sice musí být obecný, ale přesto nemůže být zas takový problém právně odlišit tak rozdílné účely, jako je vyjádření občanského postoje účastí na demonstraci a účast na fotbalovém zápase. Používat argument řádících chuligánů pro podporu zákazu zahalování demonstrantů znamená skákat autoritářům na špek.
    Vždycky přece bude mít policie minimálně možnost vyzvat k odhalení za účelem identifikace. To rozhodně není málo.