Jak dál?

Jan Májíček

Platforma STOP VLÁDĚ dnes sdružuje přes sedmdesát organizací a další se hlásí o zařazení. Jsou to často aktivity, které se rodí spontánně, zdola. Nabízí se otázka, co bude dál?

V sobotu 21. dubna se na Václavském náměstí sešlo na 120 000 lidí z celé České republiky, aby řeklo, že Nečasovu vládu nechce. Byl to největší a nejširší protest po roce 1989. Jenže co dál?

Když byla na začátku dubna vytvořena platforma STOP VLÁDĚ, všichni tak trochu tušili, že se jedná o něco nového. Iniciativy se účastnily společné přípravy protestů s odbory. Pro některé odborové předáky bylo zvláštní komunikovat s tak podivnými subjekty, jako jsou občanské iniciativy — bez předsedů, předsednictev a regionálních rad. Na druhé straně i pro některé iniciativy bylo setkání s odbory nové a nezvyklé.

V ProAltu jsme už určitou zkušenost měli, protože jsme od samého začátku našeho fungování říkali, že odbory jsou důležitou součástí občanské společnosti a považujeme je za významného partnera.

Platforma STOP VLÁDĚ byla pozitivním vyústěním téměř dvouleté spolupráce mezi ProAltem,, odbory a občanskými iniciativami. Na tiskové konferenci při jejím představení zaznělo, že si Týdnem protestů a demonstrací jdeme pro mandát. Ten jsme nepochybně získali.

Nabízí se otázka, co tedy dál, jak s mandátem naložit? Platforma STOP VLÁDĚ dnes sdružuje přes 70 organizací a další se hlásí o zařazení. Jsou to často aktivity, které se rodí spontánně, zdola. Příkladem může být starosta Panenských Břežan, který se skupinou svých známých podpořil protesty na Slovensku tím, že se převlékli za gorily a šli hledat své české bratříčky a sestřičky do Parlamentu.

Šíře tohoto spojenectví a jeho další růst potřebuje nyní jasné politické zarámování a plán dalších akcí. Rozhodovat se o něm bude tento pátek, kdy by se měla uskutečnit společná schůzka. Nápadů padá celá řada a tím pomyslným esem je samozřejmě generální stávka. Odhodlaný postoj odborů i přes sílící mediální tlak je odrazem toho mandátu ze sobotní demonstrace.

Než však přejdeme ke generální stávce, a zde leží hlavní odpovědnost na odborech, je třeba vyzkoušet celou škálu dalších protestů a zejména se pokusit a vybudování sítě aktivistů, kteří budou schopni vzepřít se podobně arogantní a asociální vládě bez ohledu na to, jakou bude mít barvu.

Spojenectví iniciativ a odborů má totiž smysl jen jako spojenectví dlouhodobé, vzájemně obohacující a posilující. Zahraniční zkušenost nás dostatečně poučují o tom, že ani vlády sociální demokracie nejsou ochranou proti asociálním škrtům.

Protestní akce budou jistě pokračovat, stejně jako společné úsilí o nalezení shody nad požadavky a politickými principy, na který bude moci platforma dále růst. Pokud nemá být další protest jen — byť jakkoli silným — plácnutím do vody vládní arogance, musí pokračovat systematická a dlouhodobá práce. Tím se znelíbíme všem těm, kteří chtějí demonstraci co týden a píšou sáhodlouhé texty o změně světa.

Pokud má ale proti logice neoliberálních reforem něco obstát, bude to jen široké a silné hnutí. To se neobjeví přes noc. Čeká nás ještě dlouhý zápas.

    Diskuse
    April 26, 2012 v 17.56
    Jak dál? Přejít do protiútoku!
    Pane Májíčku, souhlasím s tím, že občanská společnost (nebo jak to současné jarní dění můžeme nazvat) má silný mandát. Budu se opakovat, už jsem tu s tím "obtěžoval" p. Fischerovou : http://denikreferendum.cz/clanek/13039-past-predcasnych-voleb-v-cervnu

    Nemyslíte si, že by bylo v tuto chvíli příhodné kromě protestů, které budou jistě třeba (jinak ta vláda neodleze), zapojit i politický arsenál? Mám na mysli využít té symbiózy sedmi desítek hnutí a odborů a navrhnout VLASTNÍHO KANDIDÁTA/TKU NA PRESIDENTA! STAČÍ VYBRAT 1 OSOBNOST, přesvědčit ji ke kandidatuře a začít sbírat 50000 PODPISŮ.

    Kde vzít tu osobnost? Mně v tuto chvíli napadá hned několik lidí...kupř. prof. Bělohradský, Keller, Dvořáková nebo prof. ŠTECH, který opakovaně podporuje jak odbory (měl projev i na sobotním shromáždění), tak vysokoškoláky proti privatisaci/rozkradení vš sektoru...

    Na foru Proaltu jsem již tuto myšlenku naznačil v jedné diskusi a vyjadřoval se tam k ní i pan Šteg. Zvažuje tedy Proalt ve polupráci s odbory a dalšími hnutími možnost navrhnout vlastního kandidáta/tku, který by nebyl politickým nominantem a mohl být odpovídajícím representantem lidové iniciativy? Když už té přímé demokracie máme v našem státě tak poskrovnu, proč toho v tuto chvíli nevyužít? Teď je ta pravá doba dát politikům první signál, že občané chtějí změny od své hlavy, tj presidentem počínaje...!

    Co na to říkáte? Zkusí to iniciativy, hnutí a odbory společně?
    ;-D Je to dobrý nápad, špatný nápad nebo jaký je to vlastně nápad? NEPROPÁSNĚME TU MOŽNOST! Referendum tu je...jen to zkusit!




    ID
    April 26, 2012 v 18.26
    Neni to spolehanim se na odbory prilis naivny?
    Nektere okolnosti kolem odboru jsou celkem zvlastni:

    Kalouskův smích, čili Vzdejte se, nebo se vám nic nestane:
    http://blisty.cz/art/63194.html

    Zavadil s Kalouskem u piva...
    http://blisty.cz/art/63185.html

    v tom druhom clanku je nastinena zajimava uvaha o povahe dnesni moci a teda i o tom jak se v tyhle situaci zorientovat.

    April 26, 2012 v 18.44
    Kalousek, Zavadil a pivo
    Nevím přesně, jak to s tím pivem bylo, ale slyšel jsem, že Zavadil byl nejdřív s Kalouskem v rádiu v diskusním pořadu a pak teprv měli debatovat v nějaké krčmě...takže presentace médiií "že Kalousek šel se Zavadilem po demonstraci na pivko", bych bral s rezervou..není to spíš mistrný tah politiků, jak zdiskreditovat odbory? Komu je tato informace vodou na mlýn? Že by Kalouskovi, (který si klidně mohl pozvat za křoví nějakého novináře a ten to hned svérázně interpretoval)?

    A k tomu spoléhání se na odbory: mají sílu, organizaci a potenciál..bez jejich účasti by ta sobotní akce měla 50% nebo menší účast..ten český model postoje - "dívejme se na odboráře skrz prsty", je dost nešťastný! Když odbory fungují a fungují dobře ve Švédsku a jiných zemích, proč by nemohly i u nás? Všecko je o lidech...politika, odbory i "řadoví" občané ;-)