Past předčasných voleb v červnu

Táňa Fischerová

Skutečnou změnu a posun k lepšímu může přinést jen občanská společnost, která vstoupí do politiky. Stávající strany by se pak musely pod tlakem nových lidí v politice a hlasu společnosti transformovat. Narychlo uspořádané volby by to však neumožnily.

Dnes se možná dozvíme, zda se budou konat předčasné volby nebo ne. Z těch neustálých turbulencí jde hlava kolem. Proti sobě tu stojí zcela protikladné tendence stávající moci. Jedna je moc si udržet, druhá moc ztratit. Co se skrývá za těmito protichůdnými silami? Bojí se už vládní strany toho, co všechno natropily natolik, že v tuto chvíli raději odejdou od stolů, na kterých už beztak zbyly jenom drobky a budou si už jen užívat svých naplněných žaludků? Nebo kalkulují s tím, že omezí-li se jejich zisk v parlamentní politice, může stoupnout šance v krajských a senátních podzimních volbách, kde je ještě pro kmotry mnoho dobrých příležitostí? Protože voliči většinou vyvažují jejich moc, po prohraných volbách do sněmovny, nějaký podzimní zisk by přijít mohl.

Nebo je to celé kalouskovská hra s cinknutými kartami, kde se strašením z rychlých voleb přivádějí poslanci, kteří nechtějí ztratit moc k disciplině a zamezují se tím možnosti jejich vlastních hrátek? Ať je tomu jakkoli a nejspíš se jedná o mix všech těchto možností, nejde o nic jiného, než o vnitřní tahanice o moc s dalekosáhlými důsledky, ze kterých jsme ovšem my občané dávno vyloučeni, stejně tak jako zájem země.

Průzkum veřejného mínění, konaný v těchto dnech prý ukázal, že v nových volbách by jednoznačně vyhrála sociální demokracie a na druhém místě by se umístili komunisté. Trochu to připomíná churchillovský výrok „věřím jenom těm průzkumům, které si zfalšuji sám,“ protože bez ohledu na to, že se u nás jistě vyskytuje skupina voličů, která by své protestní hlasy proti stávajícím pořádkům dala komunistům, je otázka, jak velká část by to byla a zda tento výzkum opět nenahrává stávající moci, která má důvod „se obětovat“ domluvit se, že ačkoli věci nejsou v pořádku, musejí se semknout, aby zabránili nástupu komunistů k moci. Pokud by možné předčasné volby přinesly opravdu tento výsledek, část voličů by se opět začala přiklánět ke zprofanované pravici, protože - tohle jsme přece nechtěli.

Další špatný výsledek takto nepřipravených a zběsile urychlených voleb bude ten, že sociální demokracie se nepročistí a nezbaví se své zátěže nedůvěryhodných lidí ve svých řadách, nevytvoří nosný program, nebude mít čas na tolik potřebné změny. Bude zvolena stávající struktura poslanců a to do budoucna nevěští nic dobrého.

Patřím k těm, kdo už dávno volají po předčasných volbách, protože každý další den vládnutí této vlády a této většiny znamená další nevratný rozval solidárních systémů. Přesto by měla zaznít otázka, která zatím nezazněla. Je tento kvapík v případě předčasných voleb správný? Přinese tolik očekávané změny? Je možné vážně podporovat volby, ve kterých na sestavení kandidátek bude pouhých třináct dní? Může z takovéhoto chvatu , ve kterém nemohou zaznít žádné rozumné hlasy vzejít něco dobrého? Nespolkneme s touto rychlostí zase hada zmaru?

Na závěr to nejdůležitější. Jsem přesvědčena, že skutečnou změnu a posun k lepšímu může přinést jen občanská společnost, která vstoupí do politiky na kandidátkách malých občanských stran s novými připravenými programy. Jedině tento velký vzmach občanské společnosti, která by to ale musela s velkým vypětím odpracovat, je možný posun k lepšímu. Stávající strany by se pak musely pod tlakem nových lidí v politice a hlasu společnosti transformovat a sklonit se před vůlí svých občanů. Volební kvapík však toto neumožní, ba naopak zabrání této možnosti. Možná i to je dalším skrytým motivem neuvěřitelné honičky, která podle mne jde i proti demokratickým principům diskuse a připravuje jenom další chmurný scénář pro budoucnost.

Tedy: předčasné volby ano. Ideální by bylo domluvit se na volbách na podzim, spolu s dalšími volbami. To by měl být požadavek, který zazní ze sobotní demonstrace i z týdne Stop vládě.

    Diskuse
    April 23, 2012 v 12.10
    Jak na to?
    Paní Fischerová, souhlasím s vaší skepsí z "předčasného" řešení (i když podle mě volby nenastanou zdaleka tak rychle). Mluvíme pořád o "občanské společnosti", která má očistit naši politickou nekulturu. Jak to ale reálně provést?

    Kdo z občanských iniciativ založí politickou stranu a půjde do toho a zajistí přísun nových lidí a nových nápadů do politiky? Je to takové frázovité omílání občanské společnosti, ale chtělo by to vymyslet nějaký ústřední motiv a za ním se vydat...vláda pryč je jedním z nich, ale co třeba PŘÍMÁ VOLBA PRESIDENTA? Děsí mě představa návratu profláknutých borců a la Zeman nebo Fischer na Hradě..tento aspekt "přímé demokracie", která se zanedlouho v plné kráse projeví, opomíjíme. A to není dobře!

    Nebylo by dobré, aby se OBČANSKÉ INICIATIVY ZMOBILIZOVALY A PŘIŠLY S VLASTNÍM KANDIDÁTEM? Klausův nástupce by totiž měl symbolizovat společenskou změnu ve směru od politikaření k OBČANSKÉ SPOLEČNOSTI.Demokracie se má dělat od HLAVY STÁTU...další její údy mohou a měly by následovat...jak tedy na to? Vše souvisí se vším...
    TF
    April 23, 2012 v 13.11
    Vážený pane Votavo,
    aniž bych chtěla přihřívat svoji polívčičku, protože nám nejde o nás osobně, ale o zásadní změnu v politice i ekonomice, musím říct, že tady už existují politická hnutí s nosnými programy. Je tady registrované hnutí Zelení,od roku 2008 máme registrované Klíčové hnutí, je tady Pirátská strana, možná i někdo další. není třeba zakládat nové a nové politické subjekty, stačí, když pochopíme, že je třeba na sebe ten úděl na čas vzít a jít do toho na kandidátkách těchto stran a hnutí, které se ostatně mohou propojit. A lidé je mohou začít podporovat bez peněz. Dávno jsem přesvědčená, že moc peněz se dá porazit, když to vezmeme sami do ruky.
    Táňa Fischerová
    April 23, 2012 v 15.52
    Dobře, takže dejme tomu, že tu ta hnutí jsou, ale nedostatečně propojená a nejsou tolik vidět...jsem zvědav, zda se tato hnutí spojí a přijdou s odpovídající alternativou nejen vůči vládě (ta bude padat ještě pár týdnů nebo spíš měsíců), ale zejména i s kandidátem na presidenta, který by nebyl spojován s politickými čachry jako většina současných kandidátů!

    Tuším, že za Klíčové hnutí jste kandidovala ve volbách...Piráty jsem zaznamenal, že se angažují např. proti bourání domu na Václavském nám., kde jsme předevčírem demonstrovali...

    Uvažujete o nějakém kandidátovi na prezidenta/tku, který by oslovil občanskou společnost a byl zároveň nadstranickým představitelem občanů a nikoli politických stran? Zdá se, že občanský sektor a zejména jejich hnutí spí na vavřínech, zatímco Zeman a spol. už skoro slaví vítězství...Využijete nějak možnosti lidové iniciativy (50 tisíc podpisů není zase tak mnoho, když se do toho zapojí více subjektů) při návrhu nadstranického kandidáta/tky na Hrad? Mluvíte v těchto sdruženích o této důležité možnosti změny?
    S pozdravem Petr Votava
    JJ
    April 24, 2012 v 19.00
    K tomu co píšete ve 4. odstavci...
    Já se obávám, že nejen pokud by bylo 14 dní na přípravu kandidátek, ale třeba půl roku (jakože jsou na to asi dva roky), tak se sociální demokracie moc nepročistí a ani ty nosné ideje nenaformuluje úplně dokonale. Mne třeba napadlo, že by nebylo marné požádat je (ČSSD) o poslední 4 místa na kandidátce v každém kraji pro "osobnosti" iniciativ (s tím, že by podepsali nějaké nutné minimum, jako že nepodpoří protivládu+5 jiných základních věcí z programu).
    Já nevím podle čeho se určuje počet kandidátů, ale na kandidátkách je podstatně víc kandidátů, než zvolených poslanců. Poslední troje volby jsem volil na průkaz pokaždé někde jinde, takže nevím, jaký je ten poměr, ale nemyslím si, že by 11. kandidát se viděl více ve sněmovne než 28. kandidát. Tak předpokládám, že ti lidé na posledních 4 místech od konce to berou čistě jako formalitu a nebude jim až tak vadit, když tam místo nich tam bude napsaná paní Fischerová, pan Tožička, paní Švihlíková či kdokoli jiný. Nevím přesně kolik hlasů dostalo Klíčové hnutí a jiné alternativní (a zároveň jakžtakž akceptovatelné) strany hlasů, ale v součtu to přes deset tisíc bude. To je milion korun na příspěvcích za hlas a na to by mohl aparát té strany slyšet. Na druhou stranu, případ Ivana Langera varuje, takže to asi nepůjde. Snad s těma Pirátama...
    April 24, 2012 v 23.20
    Předčasné volby?
    Nejpozději od 1. ledna 2012, kdy vstoupily v platnost první reformy, zejména ta asociální Drábkova, jsou předčasné volby nemožné. I kdybychom volili hned zítra, byly by to volby opožděné. Když už jsme dopustili, aby se naše vládní banda vůbec dostala k moci, měli jsme ji vyprovodit nejpozději loni, když nám ukázala, co to na nás schvaluje, a nečekat, až to taky udělá a začnou z toho umírat lidi.
    SH
    April 25, 2012 v 19.42
    Nepanikařme.
    V životě společenství není nic nezvratného. To jen v životě člověka všechno pozemské jednou končí. Žádná změna rovněž není nezvratná.
    Takže tato vláda od počátku své sebezáchovy v prosinci 2010, lže se svou mantrou o tom, že musí udělat nezbytné reformy. Ať budou jakékoliv, jednou stejně budou zase změněny.
    TF
    April 25, 2012 v 21.18
    Omlouvám se, několik dní jsem se nedostala k odpovědi.Pane Votavo, psala jsem už do referenda sloupek o přímé volbě prezidenta/ky.
    myslím si, že občanská společnost-sdružení, jednotlivci by se měli shodnout na jednom kandidátovi/ce a pak to každý může odpracovat. shánět podpisy, mluvit s lidmi. Já osobně bych navrhovala třeba Elišku Wagnerovou nebo Vladimíru Dvořákovou, ale může být i více návrhů.
    Myšlenka jít na kandidátky SD mě moc neoslovuje. jednak by nás tam nechtěli, ani kdybychom souhlasili (viz Anna Šabatová), měnit se SD bude až pod tlakem. Obávám se, že zatím pod tlakem není. a je obava, aby nakonec nevytlačili ty nejlepší lidi, jako se to už stalo v minulosti.