Lidovci slibují zabránit případné vládě levice

Vratislav Dostál

KDU-ČSL je zděšena růstem preferencí komunistů a v případě volebního úspěchu slibuje zabránit vládě sociálních demokratů s KSČM, anebo i vládě jedné strany.

Průzkum, podle kterého by se lidovci s odřenýma ušima dostali zpět do Poslanecké sněmovny, povzbudil stranu natolik, že slibuje zabránit případné vládě levice. Ta má přitom podle stejného průzkumu drtivou převahu: podle dubnového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) by volby vyhráli sociální demokraté se sedmatřiceti procenty hlasů a druhou nejsilnější stranou by se nestala ODS, nýbrž komunisté s dvaceti procenty.

Teprve třetí občanské demokraty by volilo přes sedmnáct procent lidí. Čtvrtá by byla TOP 09. Podle šetření by se do Sněmovny těsně dostali právě i lidovci, kterým se v minulých volbách nepodařilo překročit pětiprocentní hranici a ze Sněmovny vypadli.

„KDU- ČSL těší, že další průzkum preferencí potvrdil její rostoucí popularitu a překročení hranice pro vstup do Sněmovny. Na druhé straně nás vážně znepokojuje razantní nástup komunistů. Je zjevné, že za nástupem krajní levice je špatná politika vlády, jejíž lídr — ODS — se poprvé v historii umístil až na třetím místě za KSČM,“ uvedli lidovci ve čtvrtek.

Lidovci voličům slibují, že v případě volebního úspěchu učiní vše pro rehabilitaci slušné nesocialistické a nekomunistické politiky. „Pokud by se konaly předčasné volby, jsme připraveni hájit v nich standardní křesťansko-demokratickou politiku a program a zabránit tak vládě ČSSD s KSČM, případně vládě jedné strany,“ slíbila KDU-ČSL svým voličům.

KDU-ČSL vždy kolísala mezi křesťansko-sociální, křesťansko-nacionální nebo naopak konzervativně-liberální tradicí, s čímž souvisí i její reinterpretace vlastního postavení na pravo-levé ose.

Na lednové ideové konferenci se přitom současný předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek otevřeně přihlásil k linii lidovecké politiky, kterou se straně v polovině devadesátých let minulého století pokoušel vtisknout tehdejší předseda Josef Lux.

Ta spočívala v důrazu na křesťansko-sociální principy a současně v trpělivém budování obrazu strany, jejíž konstruktivní a nekonfliktní přístup k problémům jí umožňoval být možným spojencem jak občanských, tak sociálních demokratů a současně vůči oběma i alternativou. Podle čtvrtečního prohlášení — zdá se — ale lidovci tuto strategii opouštějí a pokouší se vklínit mezi strany napravo od středu.

„Lidovci cítí, že se parlamentní pravice topí v bažinách a oni se mohou pokusit odebrat jí voliče. Tedy představit pravicovou alternativu pro povolební období,“uvedl pro Deník Referendum politolog Lukáš Jelínek s tím, že považuje tuto strategii za krátkozrakou. Chybu lidovci dělají i v očích politologa Milana Znoje, podle kterého jim antikomunismus spíše uškodí.

„Nálada veřejnosti se jasně odvrací od pravice k levici a lidovci by měli hledat způsob, jak využít této změny nálady ve svůj prospěch a distancovat se od vlády a jejích reforem. Ve své ideové tradici by našli dosti argumentů,“ uvedl Milan Znoj v rozhovoru pro Deník Referendum.

Podle Jelínka se ale lidovci nejspíš domnívají, že průzkum CVVM, který věští levici výraznou převahu ve Sněmovně, může aktivizovat nelevicové a antikomunistické voliče k podpoře někoho jiného, než je levice nebo strany současné koalice.

„Myslím si, že lidovecká strategie je krátkozraká a dostatečně nevnímá, že obecný odpor se zvedá nejen ke konkrétním stranám, ale zejména k prosazovanému programu - asociálnímu, dopadajícímu na stále širší spektrum občanů. Nevím, zda v takové atmosféře je dvakrát moudré slibovat jiný odstín pravicové politiky,“ vysvětlil Jelínek.

Milan Znoj se pak domnívá, že sázka na kulhajícího koně antikomunismu lidovcům nic nepřinese, neboť si jej před volbami osedlá celá pravice. „Především ODS, rovněž TOP 09. A lidovci zřejmě chtějí být u toho, podobně jako Věci veřejné, které sice z vlády zrovna vyhazují, ale oni se rozhodly stavět se k vládě konstruktivně, aby zabránily předčasným volbám, neboť jinak podle nich hrozí nástup komunistů k moci,“ vysvětlil Znoj.

Podle Lukáše Jelínka lidovci zřejmě navíc tuší, že by s ČSSD většinu ve Sněmovně nesestavili a podpora menšinové vlády po boku komunistů jim nevoní. „Mimochodem v tomto je opět pragmatičtější Miroslav Kalousek, ten se tomu prý úplně nebrání,“ uvedl Jelínek pro Deník Referendum.

Možná také KDU-ČSL podle něj pracuje s myšlenkou být po volbách ve Sněmovně v opozici a pozvolna budovat politický kapitál. „Dá se to pochopit a těžko to kritizovat, když kdysi byli lidovci napadáni za to, že vždy musí ,být přitom‘. Přesto by mne potěšilo, kdyby lidovci, až budou svoji pozici definovat příště, lépe vnímali společenskou atmosféru a méně hráli takticko-ideologické hry,“ uzavřel Jelínek.

    Diskuse
    April 19, 2012 v 21.42
    Petr Pithart žije rozpažen ... Pavel Bělobrádek chce být vrcholem trojúhelníku...a co Ludvík Hovorka? ...
    ...sektor tradičního venkovského katolictví, na nějž strana nejvíc spoléhala a na nějž se zejména orientovala, nezadržitelně vymírá. Jediná šance na totální přestavbu strany by bylo vytvoření jakési obdoby CDU-CSU, spojení s někým liberálně-konzervativním proudem. (Tomáš Halík, červen 2010)

    Lidovci nejsou na politické scéně proto, aby se k někomu lísali. Jestli se k někomu přikláníme, pak je to německá CDU.
    ... chceme být třetím křesťanskodemokratickým vrcholem trojúhelníku, který s reformovaným socialismem a neoliberalismem tvoří běžnou politickou kulturu u našich západních sousedů. (Pavel Bělobrádek, 27.ledna 2012)

    Předseda Senátu Petr Pithart převzal záštitu nad prvním mistrovstvím České republiky ve znalostech Bible. Pořadatelům zaslal dopis upozorňující na důležitost bible v každodenním životě. (14.6.2001)

    Já si dneska blahořečím, že jsem si nezvolil za volební obvod Prahu. Vám se tady přiznám, že Praha a zejména Malá Strana a ty paláce, víte, které mám na mysli, na mě působí poslední dobou dosti depresivně. A vždycky v to pondělí, když jsem od rána do večera a v obvodě, tak načerpám nejen sílu, energii, ale dokonce i optimismus. Že se spousta věcí dá udělat. A stačí, aby se domluvili lidé dobré vůle. A pak mně to několik dní ještě v Praze vydrží a pak zase honem spěchám do obvodu. Já jsem rád, že žiju takhle rozpažen. (Petr Pithart, senátor za Chrudim, 1.dubna 2010)

    ... A Ludvík Hovorka už si asi moc neškrtne.....
    April 20, 2012 v 1.10
    Ve jménu jistě asociálního Ježíše Krista, který vůbec nebyl radikálním humanistou (to je pomluva), byl to čistý konzervativec střežící staré pořádky, bude KDU-ČSL bránit nástupu těch nikým nevolených levičáků, kteří nechtějí škrtat babičkám penze, chtějí mít drze prostupnou školskou soustavu, čímž se dopouštějí největšího hříchu a vedou tak třídní boj proti nám, slušným a stavovsky ukotveným křesťanům. Křesťan musí být konzervativní a ten věčný solidární kverulant Kristus se může postavit třeba na hlavu.
    MT
    April 20, 2012 v 8.13

    Ještě lidovci ve sněmovně nejsou ...

    A pokud si pamatuji z minulosti, tak platí zásada, že komu dávali průzkumy jen kolem 5%, měl nakonec méně (Strana důchodců za životní jistoty například).

    Kdo má jen málo, tomu bude z tohoto mála odebráno - to je sociálněpsychologický zákon voleb - TOP 09 už minule neměla málo a VV měli také dost vysoko nad 5 %.

    Naopak Zelení se kdysi dostali do Sněmovny takříkajíc "s odřenýma ušima" - průzkumy před volbami jim dávali víc a jejich štěstí spočívalo v tom, že ty průzkumy nebyly jen kolem 5% - ale právě znatelně víc - takže nakonec skončili na těch 6% nebo něco nad ...
    VF
    April 20, 2012 v 11.31
    Pane Tejkle, to bude u lidovců platit asi jen částečně:
    lidovci mají poměrně stabilní konzervativní základnu, pevné voličské jádro.
    Kromě těch posledních voleb se vždy 'překvapivě' do PS dostali, přestože průzkumy byly taky těsné.
    V posledních volbách jim potřebnou část hlasů ukradli TOP09, to už se v takové míře opakovat nebude.
    Oba samozřejmě věštíme ze skleněné koule a já si netroufám nic víc, než vaše předpovědi jen lehce posunout.
    VF
    April 20, 2012 v 11.44
    Pane Krausi, vyjádření Lidovců nemůže překvapit,
    a míří přesně na frustrované pravicové voliče.
    A obzvlášť s ohledem na jejich voličskou základnu snad nikdo od Lidovců nemůže očekávat jakýkoliv rétorický příklon k vyhraněnější levici.
    April 20, 2012 v 18.37
    Reakce předsedy KDU-ČSL
    Právě mi přišla reakce předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, ve které polemizuje s výše napsaným článkem a jeho závěry.

    --

    Pěkný den,

    musím se ohradit vůči vašemu bulvárnímu článku http://denikreferendum.cz/clanek/13021-lidovci-slibuji-zabranit-pripadne-vlade-levice

    To neslibujeme, protože to ovlivnit můžeme pouze tím, že budeme ve vládě s ČSSD bez závislosti na komunistech. Děsíme se posilování krajní levice i toho, že by zde mohla být vláda jedné strany (bez ohledu na to, zda to bude ODS, nebo ČSSD, chcete-li Fico nebo Orbán). To nikdy nevede k prospěchu demokracie. KDU-ČSL je křesťanskodemokratická strana pravého středu se sociálním akcentem (jak jsem řekl na sjezdu při svém volebním projevu), která vládu kritizuje nikoli za pravicovou politiku, ale pitomou politiku. Stejně tak bychom za takové kroky kritizovali i levici. Lux středopravou linii strany vždy jednoznačně deklaroval. Tak co to je za pitomé řeči? Děláte z Luxe něco, čím nebyl a jasně vždy říkal něco jiného, než píšete. Přečtěte si laskavě jeho projevy a články!

    Křesťanská demokracie je konzervativní proud, který odmítá socialistický kolektivismus, nabubřelé státní agendy, ale propaguje subsidiaritu /která obsahuje nekolektivistickou solidaritu/, rodinu, soukromou iniciativu, neziskové organizace, občanskou společnost. Zcela v souladu s křesťanskou sociální naukou. Odmítá neoliberalismus, sobectví a kapitalismus bez přívlastků. Křesťanství je se socialismem neslučitelné, jak se lze v křesťanských dokumentech dočíst. Pořád ignorujete dovětek "se sociálním akcentem", který je ve shodě se sociálně-tržním hospodářstvím. Naše umístění je v trojúhelníku socialistická a komunistická levice, neoliberální pravice a křesťanská demokracie. Nejsme ani levičáci, ani pravičáci, jsme křesťanští demokraté.

    Když jste o mé osobě psal bláboly, přešel jsem to, měl jste asi málo informací, ale to že píšete nesmysly hodné bulváru o naší straně, je tedy politováníhodné.

    Chápu, že jste levicový server, ale alespoň nepište nesmysly.

    Děkuji.

    S pozdravem
    Pavel Bělobrádek
    předseda KDU-ČSL
    SH
    April 20, 2012 v 19.10
    Lidovci?
    Co na nich kdy bylo jiného oproti ODS a ostatním pravicovým stranám? Vždyť i to křesťanství nikdy nemysleli upřímně, alespoň papaláši teda ne. Zbožný lid jižní Moravy, jediný spolehlivý voličský elektorát, byl jimi fakticky vždycky podváděn.
    PL
    April 20, 2012 v 23.06
    pěkný dopis
    Děkuji za jeho odhalení, nejen o bulvární povaze, ale i o politováníhodně nesmyslné neinformovanosti, Ty je třeba tepat dnem i nocí..
    (Jenom si říkám, esli ho vrat nemohl vymyslet interaktivněji...-)
    MT
    April 21, 2012 v 8.17

    Mně je úplně jedno jaký druh výmluv si v té či oné situaci pan předseda volí.

    MT
    April 21, 2012 v 8.26

    Lidovci salónně - stejně jako papežové - zakritizují ten svět mamonu, ale k akci je vzbudí ne sociální situace společenské většiny, ale to jestli "hrozí" účast komunistů na moci - účast, kterou zatím vždy šeredně odskákali jen ti komunisté - nikdo jiný.

    Moldávii rozvrácenou těmějšími "ofčáky" daly komunisté vcelku úspěšně dohromady (a jsou tam silně proevropskou stranou), na Kypru provádějí politiku silně liberální, neexistuje vzorovější stát Indického svazu než je komunistická Kérala, kde prakticky není analfabetů (všude jinde jich je v Indii mnohonásobně víc).

    Lidovci by měli být schopni vyhodnotit to, co je podstatné - ale zdá se, že se Hospodin rozhodl ztrestat je politickou slepotou ...

    April 21, 2012 v 21.21
    Lidovci a socialismus
    Myslím, že by nebylo špatné, kdyby se lidovci dostali do parlamentu, ke křesťanství i k sociálním otázkám by mohli mít blíže než asociální TOP 09. Co se týče křesťanství a socialismu, tak pan Bělobrádek by se měl trochu vzdělat. Socialismem se od 19. století myslela humanizace kapitalismu, domyšlení demokracie i do ekonomických a sociálních poměrů. Socialismus nebyl jen marxistický, viz Masaryk: Otázka sociální nebo Rádl: Náboženství a politika. Rovněž katolická sociální nauka nebo teologie osvobození. Pan Bělobrádek by se měl více vymezovat vůči TOP 09 než vůči komunistům, komunistické voliče nezíská. A strašení komunisty a komunismem už zabírat nebude. Jestli chce skončit na smetišti dějin, tak ať se o to pokusí! Stejná písnička se po dvaceti letech už obehrála!
    MT
    April 22, 2012 v 20.07

    Když se lidovci dostanou do parlamentu, zase všechno zůstane na půl cestě.

    Národ potřebuje mít jistotu, že ten stupeň sociálního utrpení, je takový, že nemůže být OBJEKTIVNĚ menší.

    Pak si uvědomí, že dílčí kroky nic nespraví.

    A tuto jistotu může dát - aspoň pro jedno volební období, než si komunisté zvyknou na moc a nakazí se výraznější standardní korupcí - jen otevřená poctivá výslovná koalice socialistů a komunistů po vzoru Mitteranda v první polovině 80. let.
    (tehdy starý socialistický program ukázal své meze a hranice)

    Žádná skrytá podpora, která komunistům umožní se vylhat z odpovědnosti.

    Na rozdíl od dalšího dlouhodobého vývoje Francie myslím, že v této naši zemi to komunisté přežiji jen s úpadkem pod 10 - nikoli pod 5 - procent ...

    (dnes musejí být francouzští i španělští komunisté součástí širších seskupení - viz současné volby francouzského prezidenta)

    PL
    April 24, 2012 v 8.58
    Pane Šimsa,
    Vaše teze o lidovcích a socialismu spíše nešťastně směšuje pojmy, alespoň s ohledem na následující. Historik Tony Judt svou (myslím) poslední knihu uzavírá odpovědí na problém amerického školáka s cihlodopadovým efektem slova „socialismus“ – doporučuje mu tohle slovo s negativní dějinnou zátěží ze smetiště dějin nezchraňovat vůbec a obejít se bez adjektiv typu socialistický, které prý vyvolávají jen debaty jalové. Jedním dechem dodává, že pojem „sociální demokracie“ žádné takové negativní konotace nevyvolává, naopak a že by bylo tedy lépe vyjít odsud respektive z historie úspěchů soc.dem., protože jak Judt píše „Soc. demokraté napříč celou Evropu mají problém s tím, jak formulovat svůj program. Ochrana a obrana místních a skupinových zájmů nestačí.“
    Česká pravice i s Čunkem i Bělobrádkem nabízí svým voličům hlavně strach (z barvitě rudě líčené minulosti a údajných řeckých nadpoměry si žijících státních zaměstnanců - jak demaskoval klip Zelenky a poté „FOFR-týmu“) - voliči strach sice nemilují, a tak prý „proti“ němu volí, a vo co de, když ne o hlasy levně?! Stojí za pozornost, že nejdříve bylo třeba uvařit lektvar průzkumu s magickým číslem dvacet pro jakési komunisty, a teprve poté bylo možno bít na poplach. Slovem „socialismus“ česká levice jen dotuje své politické oponenty ostrým střelivem – a to prosím pěkně zdarma. (Ač je to podezřelé, dnes a zdarma, nedomyslel jsem…)
    June 26, 2012 v 23.34
    Pan Bělobrádek překvapil jen málo
    Lidovci jsou prostě lidovci a ani parlamentní půst je, zdá se, nepoučil.
    Domníval jsem se, že odchod pravicových kalouskovců z KDU/ČSL tuto stranu přiměje vzpomenout si na sociální dimenzi svého historického programu - ale asi jsem je přecenil.
    Aby se nakonec Bělobrádkovi lidé nedivili, přijímat s euforií preference kolem pásma volitelnosti bývá ošidné.
    + Další komentáře