Jemně tkaný pytel s hrubými záplatami

Jan Miessler

Slušná diskuze s něčím, co se často mění v tlampač dávno rozcupovaných argumentů, člověka poněkud rozčílí. Hrubá záplata Markéty Hrbkové na argumentačně děravý, ale jemně tkaný antikomunistický pytel Erika Taberyho je proto pochopitelná.

V elitní společnosti českých intelektuálů se chováme zásadně tak, abychom ani náhodou nepřipomínali normální lidi: mluvíme slušně, pokud možno spisovně a když chceme dát mlátičce z konkurenčního gangu přes hubu, uděláme to oklikou přes sžíravou ironii nebo přes vyšší princip mravní. V žádném případě nikdy o nikom nepíšeme, že je krysa, jako to udělala Markéta Hrbková minulý týden v Deníku Referendum. To by bylo jaksi buranské.

Člověk si to uvědomí nad facebookovými i jinými diskuzemi, které na krysí téma následně prošuměly. Rétorika Markéty Hrbkové přišla řadě českých intelektuálů poněkud nahnědlá, případně narudlá - bez ohledu na to, jaký je jejich vlastní názor na „krysí“ antikomunismus Erika Taberyho and his boys and girls from The Respekt. Nevybíravý slovník se proměnil v důkaz autoritářských sklonů, protože demokraté přece taková slova z pera nevypouští - ať už mluví o čemkoliv. Stejně jako u samotné demokracie jsou pro účastníky české veřejné sféry důležitější formální procedury než konkrétní, často doslova a do písmene krysí obsah.

Je pravda, že zaplevelit si diskurz ošklivými slůvky je neuvěřitelná drzost, která by se tak slovutnému médiu, jakým Deník Referendum bezesporu je, stávat neměla. Vzniká nám tu ovšem problém. Když člověk delší dobu balí krysí realitu do navoněných eufemismů, možná to hned nepostřehne, ale v podstatě té realitě slouží jako její advokát. No a pokud navíc ještě iniciativně hledá svoje vlastní argumenty, aby mohl prohnilý politický status quo publicisticky podepřít, člověk se Markétě Hrbkové ani nediví, že měla při čtení předmětného Taberyho článku rudo před očima.

Ono je to totiž pořád stejné: Respekt na jednu stranu dělá záslužnou investigativní práci, snaží se držet palec na tepu doby a publikuje originální názory zajímavých lidí. Člověk sice může poukazovat na Bakalův kapitál v pozadí, který Respektu umožňuje jeho relativně velkorysý rozlet, může Taberyho časopis kritizovat za opomíjení důležitých, ale nehodících se témat, a může se i rozčilovat, jak je to možné, že v české mediální poušti je Respekt jednookým králem. Čtyři z pěti Mirků Dušínů by ale správně podotkli, že upírat Respektu jeho klady by bylo nečestné a nesportovní.

Jenomže pak redakce provede mediální atentát na Kunderu a ani po letech neuzná, že o argumentech proti slavnému spisovateli by se dalo s úspěchem pochybovat. Anebo šéfredaktor osobně zase jednou neodolá nutkání a napíše dva týdny před současným kolapsem naší superprohnilé vlády, že je tahle vláda pořád lepší než souručenství sociální demokracie a komunistů, protože komunista, pane, komunista to je ďábel.

Erik Tabery sice o svých argumentech slušně diskutuje, a to dokonce i na stránkách Deníku Referendum. Zdejší publicistický gang mu opakovaně vyčítá vytváření falešného vědomí, které v souladu se všemi teoriemi hegemonie a ideologie pomáhá udržovat u moci ty, co berou zbytek společnosti na hůl, šéfredaktor Respektu se tu nechává mlátit argumenty po hlavě, ve skutečnosti ale jako kdybychom mlátili prázdnou slámu: Tabery své názory ani linii svého časopisu nemění a pořád hází všechno skutečně levicové do stále stejného, jemně tkaného antikomunistického pytle.

Ten pytel má samozřejmě argumentační díry a jejich neustálé záplatování je časem únavné - i když publicisté kolem Deníku Referendum rádi znovu a znovu popustí uzdu svému altruismu. Jde přece o napravení nejlepšího českého týdeníku! Jenomže jakákoliv slušná diskuze s něčím, co se často mění v tlampač dávno rozcupovaných argumentů, člověka - a nejen Markétu Hrbkovou - poněkud rozčílí.

No a tohle rozčilení je vlastně naprosto adekvátní. Pokud totiž nadále budeme balit politickou situaci do eufemismů, za chvíli abychom se z pražské kavárny neopovažovali ani vystrčit nos na ulici - to abychom přes něj nedostali od lidí, kteří mezi eufemismy tolik nerozlišují.

    Diskuse
    April 5, 2012 v 9.52
    Respekt se neposouvá?
    Honzo,

    kromě toho, že jsem se hned po ránu dostala do nelichotivé kategorie čtyř z pěti Mirků Dušínů, což mě dost pobavilo, bych měla ještě jednu zásadní výhradu k textu.

    Píšeš: "Tabery své názory ani linii svého časopisu nemění a pořád hází všechno skutečně levicové do stále stejného, jemně tkaného antikomunistického pytle." Podle mě se Respekt vyvíjí. Říkám to jako jeho pilná čtenářka před lety i dnes (měla jsem mezitím pauzu, která mi pomohla nalézt odstup).

    Je fakt, že je Respekt stále antikomunistický, což je mu na škodu, neboť to je překážkou analýzy politické situace a společenských jevů, ale že by se neposouval a nevyvíjel, není pravda. Posouvá se pěkně doleva, to je zjevné.

    A navzdory svému antikomunismu si ET (domnívám se) uvědomuje, že se "něco děje" a že je třeba napnout všechny síly k tomu, aby společenské uspořádání nenabíralo autoritářskou podobu. Což je také asi důvod jeho snahy "diskutovat s levicí".
    PL
    April 5, 2012 v 10.35
    Aha, diskutovat..
    se v Respektu pod vedením ET zřejmě začíná slovy: "..úvaha, že se otevřeně přihlásí ke spolupráci s komunisty. Nechme stranou všechnu historickou zkušenost s touto partají (je to těžké, ale zkusme to) a zbude velmi populistické uskupení, které jde zcela opačným směrem než Evropská unie, k níž se sociální demokraté hlásí. To má být alternativa? Není.

    A právě ochota spolupracovat s komunisty tlumí i kategorický odsudek dnešní vlády za to, že v ní sedí Věci veřejné. Ano, je to vlastně antisystémová strana, ale měla by ji pouze nahradit jiná – komunistická?"

    Jako občasný čtenář R.(od estabišování vlády Mirka T.) se také domnívám, že se R. vyvíjí, asi tak od voleb k volbám stále stejně: téměř nekritické nadšení pro novou vládu přes nacházené vady na kráse v průběhu vládnutí až po nadějné vyhlídky na vládu budoucí.... (jen nevím, jestli z tohoto pravidla bude případná nová levicová vláda vyňata-tak daleko mé čtenářské zkušenosti nesahají..)
    JM
    April 5, 2012 v 14.45
    záporák Mirek D. + souhlas
    Sašo,

    ani já Respektu jeho klady neupírám, a Mirek Dušín myslím není záporná postava :) Jinak na celkovém posunu Respektu doleva za poslední léta se podle mě podepsaly dvě věci: z názorově vyhraněného a téměř alternativního časopisu se stal po přechodu na formát A4 mainstream, který je zkrátka rozkročený šířeji, no a potom taky to, že různá pravicová klišé zdiskreditovala sama doba, takže pokud Respekt nechce dopadnout jako Karel Steigerwald a spol. (naprosto mimo realitu), musí to vzít v úvahu a rozkročit se ještě o něco šířeji.

    Takže souhlasím. Za článek o nové levici má Respekt velké a významné plus, za průběžnou recidivu antikomunismu zase mínus, ale čteme ho tak jako tak všichni :)