Český anticiganismus sílí, přiživuje ho i John

Dušan Radovanovič

Podle průzkumu agentury STEM je většina obyvatel ČR silně antiromsky naladěna. Ministr vnitra John označil informaci za děsivou a vzkázal, že se nad sebou minority mají zamyslet.

Agentura STEM ve čtvrtek zveřejnila výsledky svého průzkumu, který si zadalo ministerstvo vnitra. Podle nich považuje Romy za nepřizpůsobivé více než osmdesát procent Čechů, téměř polovina by je pak v republice nejradši neviděla vůbec.

Ministr vnitra Radek John výsledky označil za děsivá čísla. „Pokud to nebudeme rychle řešit, budeme tu mít další Janov,“ řekl John v narážce na dva roky staré útoky neonacistů na litvínovském sídlišti.

Zároveň ale John prohlásil, že se jedná o vzkaz do romské komunity. „I minority se musí zamyslet nad svým chováním," naznačil John, že ani jemu není uvažování v rámci principu kolektivní viny cizí.

Člen Rady vlády pro záležitosti romské menšiny David Beňák zdůrazňuje, že Romové svoji sebereflexi mají. „My sami Romové samozřejmě neschvalujeme chování lidí, kteří překračují zákony České republiky. I my máme svoji sebereflexi, ale o ni média většinou zájem nemají, protože je vděčnější psát o krádežích a znásilňování,“ řekl Deníku Referendum Beňák.

Johnův výrok hodnotí Beňák jako nešťastný. „Výrok pana Johna zní jako by maminka kárala své dítě. My nejsme jednotný celek, nejsme jeden muž, jedna žena, či jedno tělo, které může ovládat své chování. Spojování určitého chování s etnicitou je nebezpečné, jelikož naznačuje, jako by to, že je někdo Rom, automaticky znamenalo, že bude páchat trestný čin,“ řekl Beňák.

Podle výsledků průzkumu agentury STEM se v České republice prohlubuje fenomén anticiganismu, který je zaměřen výhradně proti romské komunitě. Panuje například přesvědčení, že Romové jsou za své prohřešky nepostižitelní.

Podle Johna by se mělo zvážit, zda by policie v případě zadržení romského občana neměla otevřeně říci, že se jedná o Roma. John prý sice chápe, že zveřejňování etnického původu by bylo velmi problematické, o možnosti by se ale měla vést debata.

Ředitel agentury STEM Jan Hartl v této souvislosti dodává, že proti předsudkům lze bojovat zveřejněním reálných čísel. „Kdyby se publikovala čísla o kriminalitě mezi Romy, tak by lidé byli možná překvapeni, jak je nízká," řekl Hartl.

    Diskuse
    December 10, 2010 v 9.39
    osobní data
    Není to tak dlouho, co se John v rozhovoru uveřejněném v Právu několikrát zaklínal tvrzením, že nikdo z nás nemůže být nucen k tomu, aby "povaloval" své osobní údaje po stole v každé bance. No a najednou mu nevadí, že by se v novinách uváděla etnická příslušnost, notabene ještě jenom u Romů (u Vietnamců se o to ani moc zasazovat nemusí, například právě v Právu se v souvislosti s pěstováním marihuany vždy poctivě uvede, že policie zadržela Vietnamce). Jak potom chtít koncepci po někom, kdo ani není s to udělat si pořádek ve vlastních myšlenkách?
    OW
    December 11, 2010 v 7.27
    K věci doporočuji:
    Josef Šlerka: Pár jmen, pár čísel, jedno datum
    (vyšlo zde včera)
    Ondřej
    SH
    December 14, 2010 v 9.25
    JOHN.
    Celoživotní publicista, přesněji český publicista, což je synonymem slov nevzdělanost a tlachal. Výjimka v této branži jenom potvrzuje pravidlo. Politikem se stal z chorobného sebevědomí, že právě on bude bohem spravedlivé nápravy věcí veřejných. Jeho ctižádosti využili chytřejší k získání podílu na novodobé nadvládě. Takže by mělo platit právě opačné pravidlo. Média by měla být postihována za zveřejňování etnicity, ale kupříkladu rovněž náboženského a politického přesvědčení, nadtož politické příslušnosti lidí, kteří se veřejně neangažují.