ŠKRTY: Chtíc, aby škrtal

Jan Bittner, Petr Bittner

Šestá epizoda rozebírá dárečky v podobě škrtů, jež vládě doporučil NERV. Školné, privatizace, krácení rodičáku či snižování podpory v nezaměstnanosti jsou zpět. Pojďme si s bratry Bittnerovými připomenout, co se za tím skrývá.

Podcastem provází ekonom Jan Bittner a sloupkař Deníku Referendum Petr Bittner. Grafika Adam Hrubý

K čemu je Národní ekonomická rada vlády a proč přichází s návrhy, které se nemůžou líbit nikomu? A jak může být nestranná, když v ní sedí minimálně pět členů z osmnácti pracuje pro nějakou banku nebo pojišťovnu? A jak chce vláda zvýšit daně, jak potřebuje, a současně je nezvyšovat, jak stále slibuje?

Ani nejdrastičtější škrty by přitom nepřinesly potřebné stovky miliard na zalátání rozpočtu, do něhož vykuchali obrovskou díru společně ODS a ANO zrušením superhrubé mzdy. Ovšem ani tak tristní situace nedovedla tzv. ekonomické experty k zvednutí otázky korporátní daně. „Je krize, musíme si hýčkat ty, kdo mají hodně peněz, protože když začneme brát i jim, tak kdo tady bude mít peníze, co?“

Bratři Bittnerové po zdravotní pauze přicházejí svým osobitým stylem prohloubit již tak ponurou vánoční atmosféru.

00:00 / 00:00

Chtíc, aby škrtal

Škrty - podcast bratří Bittnerů

Podcast ŠKRTY

Podcast ŠKRTY si dělá „nesouhlasné vlnovky“ pod výroky takzvaných „nezávislých ekonomů“ a odhaluje, co se skrývá za tradičními poučkami „mužů v saku“. Bratři Bittnerové budou cupovat pohádky o tom, že k prosperitě se dá proškrtat, že státní dluh je jako kontokorent, že nízké daně jsou vždycky lepší než vysoké, že s inflací se bojuje zmrazováním platů, nebo že krizi bydlení vyřeší výstavba luxusních apartmánů.

Nový díl najdete každý měsíc na stránkách Deníku Referendum a v podcastových aplikacích.

Autoři: Petr Bittner, Jan Bittner

Produkce: Gaby Khazalová

Dramaturgie: Ivo Bystřičan

Zvuk a střih: Martin Ožvold

Grafika: Adam Hrubý

Podcast vznikl za podpory Friedrich-Ebert-Stiftung.