Monica Gagliano: Kde máš mozek? Rostliny určí budoucnost lidstva

Lukáš Senft

Evoluční ekoložka, která patří ke světovým kapacitám ve svém oboru, v dalším díle podcastu Screenshot představuje své objevy na poli vnímání rostlin.

Monica Gagliano je průkopnicí zcela nové oblasti výzkumu bioakustiky rostlin. Poprvé experimentálně prokázala, že rostliny vydávají vlastní „hlas“ a detekují zvuky svého prostředí a reagují na ně. Svými experimenty prokazujícími, že učení není výhradní doménou živočichů, znovu rozvířila diskuzi o subjektivitě rostlin a jejich etickém a právním postavení. Grafika Screenshot

Když se řekne inteligence rostlin, neznamená to neprůkazné chiméry ze života flóry. Zkoumání rostlin coby inteligentních organismů může přinést průlom i v tom, jak vnímá lidstvo sebe sama. Nové objevy na tomto poli mohou přinést důležité stimuly pro proměnu nejen přístupů v zemědělství, ale také v oblasti komunikace nebo řízení uvnitř institucí.

Že jsou to nesmysly? Monica Gagliano se vás pokusí přesvědčit svými objevy. Původem italská evoluční ekoložka badatelsky působí v Austrálii. Zaměřuje se na výzkum inteligence rostlin a konkrétně zkoumá paměť rostlin a jejich schopnost učit se. Patří mezi světové kapacity oboru.

Podcasty Screenshot III. série

Podcastová série Screenshot přináší to nejzajímavější z debat a diskusí Inspiračního fóra, zastavuje se u společenských fenoménů a pomáhá složit ucelenější obraz dnešního světa.

Každým dílem třetí série provází publicista a antropolog Lukáš Senft, který představí šestici nejinspirativnějších myslitelů a myslitelek současnosti.

Série startuje americkou filosofkou a legendou feminismu Judith Butler. Novému pohledu na svět práce se bude věnovat kanadský politolog Nick Srnicek, roli člověka v životě na planetě zase ekolog David Abram.

Nové díly najdete každou středu kromě Deníku Referendum také na webu www.inspiracniforum.cz/podcasty a v podcastových aplikacích Apple Podcast, Google Podcast a Spotify.

×