Rusko: první protesty za Navalného zlomily hned několik rekordů

Petr Jedlička

Za propuštění nejznámějšího Putinova kritika se 23. ledna demonstrovalo v rekordním počtu ruských měst, s rekordním zatýkáním i v rekordní zimě. Příští víkend slibují Navalného stoupenci pokračovat.

Stoupenci Alexeje Navalného na petrohradském Něvském prospektu. Foto Okras, WmC

Hned několik ruských protestních rekordů zlomila o víkendu první ohlášená série demonstrací za propuštění Alexeje Navalného — nejvýraznějšího kritika Putinova režimu, který se specializuje na korupční kauzy. Jednak šlo o protesty, do nichž se zapojili Rusové v rekordním počtu měst současně — konkrétně ve sto dvaadvaceti. Jednak je provázelo dosud nejmohutnější zatýkání — zadrženo bylo nakonec více než 3700 lidí.

Dále padl rekord účasti v některých provinčních centrech, například ve Vladivostoku, Irkutsku nebo Čitě. A na několika místech šlo i o dosud největší zaznamenaný protest v Rusku při arktických teplotách. V Jakutsku na východní Sibiři bylo v den protestu naměřeno dokonce mínus dvaapadesát stupňů Celsia.

„Zda byla rekordní i účast celkově, tedy po součtu účasti ve všech městech dohromady, nelze říci. Jednotlivé odhady se totiž velice různí. Například v Moskvě protestovaly dle policie čtyři tisíce lidí. Podle odhadu zpravodajů agentury Reuters to ale bylo čtyřicet tisíc […] V řadě provinčních center se ale určitě jednalo o největší protest od devadesátých let,“ uvedl ve speciálu Svobodné Evropy ruský analytik Alexandr Kinjev.

Dosud největší jednorázový protest v soudobém Rusku byla zřejmě moskevská demonstrace Za svobodné volby 4. února 2012. Zúčastnilo se jí až 160 tisíc lidí. Největší vlna protestů proběhla potom v létě 2018, a to proti zvyšování věku odchodu do důchodu. Do té se zapojilo přes 200 tisíc lidí po celém Rusku. Na největší protest z této vlny — demonstraci v Moskvě — dorazilo však asi patnáct tisíc lidí.

Víkendové protesty svolali Navalného stoupenci přes sociální sítě poté, co byl dotyčný aktivista 17. ledna uvězněn. Ruská policie ho zadržela na moskevském letišti hned po návratu z Německa, kde se od srpna léčil z otravy novičokem. Formálně byl Navalnyj zadržen za porušení podmínek podmínečného propuštění z jedné ze svých kauz z roku 2014. Aktivista sám tvrdí, že se nikdy ničeho nedopustil a režim se ho snaží jen umlčet, protože upozorňuje na jeho zkorumpovanou podstatu.

Alexej Navalnyj je v ruském protirežimním hnutí aktivní už přes deset let. V posledních letech je přitom jeho nejvýraznější postavou. Foto archiv BIN

Vysoké číslo zadržených při víkendových protestech vysvětlují pozorovatelé faktem, že režim se rozhodl akce rozehnat s odvoláním na covidovou situaci.

„Část organizátorů se ani nepokusila požádat o povolení. Byli totiž přesvědčeni, že by je určitě nedostali. Policie tak většinou upozornila účastníky, že jsou na ilegální akci, a následně začala protesty rozpouštět, často za použití obušků […] Zde v hlavním městě bylo však lidí opravdu hodně, v žádném případě ne pouze čtyři tisíce, jak uvádějí ruská státní média. Rozhodně desetitisíce,“ hlásil do nedělního vysílání France 24 Theo Merz, zpravodaj francouzské stanice v Moskvě.

Organizátoři protestů chtějí v demonstrování pokračovat, dokud nebude Alexej Navalnyj na svobodě. Další akce svolali na příští víkend.

Kdo je Navalnyj a reakce EU

Navalného zatčení po návratu do Německa podnítilo i formální protesty Spojených států a Evropské unie. Zástupci obou mocností již vyzvali Rusko, aby byl aktivista propuštěn. Ministři zahraničí EU jednali v pondělí i o zavedení nových sankcí na Rusko, avšak neschválili je. V současnosti ještě stále platí částečné ekonomické sankce na Rusko za anexi Krymu a tzv. protipapalášské sankce na skupinu Rusů, jež byla loni zapojena do Navalného otravy.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell slíbil o propuštění Navalného vyjednávat osobně při návštěvě Moskvy na začátku února. Stále se ale množí i apely na Německo, aby na protest zastavilo výstavbu plynovodu Nord Stream 2, jež staví právě s Ruskem.

Alexej Navalnyj je v ruském protirežimním hnutí aktivní už přes deset let. V posledních letech je přitom jeho nejvýraznější postavou. V posledních prezidentských volbách v roce 2018 chtěl i sám kandidovat proti Putinovi.

Coby opozičník začínal Navalnyj jako blogger věnující se právě otázkám korupce ve státě. Později měl také vlastní Youtube kanál a točil tematické filmy. V posledních letech navíc sám organizoval četné demonstrace. Jde o velmi charismatickou a excentrickou postavu, která ruskou společnost štěpí. Ochránci lidských práv z takřka všech renomovaných organizací ho však považují aktuálně za vězně svědomí.

Za své loňské otravy novičokem de facto usvědčil Navalnyj osobně opět režim. Virálem se stala nahrávka, na níž sám hovoři, vydávaje se za důstojníka FSB, s agentem a nechává si popisovat způsob aplikace jedu — ruští agenti jej měli umístit na Navalného spodní prádlo, když si je nechal vyprat v hotelu.

V ruských prorežimních médiích se Navalného jméno takřka neobjevuje a když, tak je označován za provokatéra pracujícího pro Západ. Vladimir Putim odbyl jeho otravu novičokem agenty FSB výrokem ve smyslu: „Kdybychom ho chtěli opravdu zabít, tak to takto nedopadne.“

„Je to někdo jako Mr. Smith v trilogii Matrix. Prezident Putin jej nejmenuje, protože on není to důležité a [upozorňování na něj] by odvádělo pozornost od podstaty. Mr. Smith není nepřítel. Nepřítelem je sám matrix,“ vysvětloval v nedělním speciálu Al-Džazíry Sergej Markov, ředitel moskevského Institutu pro politická studia, bývalý ruský poslanec a Putinův mluvčí.

Navalného lidé zveřejnili minulý týden svůj poslední protikorupční dokument, který pojednává o výstavbě ohromného paláce u Černého moře. Dle zjištění Navalného týmu jde o tajnou rezidenci Vladimira Putina postavenou z úplatků od ruských oligarchů. Putin sám vlastnictví paláce v reakci na dokument popřel, podle Navalného jej ale vlastní nepřímo přes čtyři bílé koně. Podezření na velkou korupci zesiluje i fakt, že je nad objektem vyhlášena bezletová zóna a v okolí oploceného pozemku hlídají nepřetržitě federální agenti.

Na začátku tohoto týdne měl dokument přes osmdesát milionů zhlédnutí.

Další informace:

Diskuse
AM
January 27, 2021 v 11.54
Kdo je Navalnyj

"Jde o velmi charismatickou a excentrickou postavu, která ruskou společnost štěpí. "

Tečka.

Nic víc?

Nic o tom, co kromě protikorupčního boje hlásá a čemu věří?

Proč?

Že by to nebylo tak úplně košer?

PK
January 27, 2021 v 12.48

Povězte nám o něm něco vy, pane Morbicere, co jste se dověděl ze svých zaručených zdrojů, které se už mnohokrát ukázaly jako stoprocentně spolehlivé.

Milý pane Kolaříku, pro jednou bych to nechal na panu Jedličkovi, jestli se toho ujme. Aspoň uvidíme, jestli si i vůči němu dovolíte osobní výpady místo argumentů, jako to děláte u jiných diskutérů. Protože co napíše, se vám líbit nebude.

PK
January 27, 2021 v 16.47

Ale pane Morbicere, vy jste rozkošný. Já jsem s článkem spokojen, tak jak je, na rozdíl od vás.

Ale povezte tedy, co se mi nebude líbit? Dejte k lepšímu něco ze svých zaručených zdrojů, které se už mnohokrát ukázaly jako stoprocentně spolehlivé.

Inu, tak dobrá, když jsem tedy rozkošný:

Navalnyj neuznává Ukrajinu, mezi Rusem a Ukrajincem není rozdíl, Ukrajina je prostě kus Ruska, stejně jako Krym nebo Podněstří.

Taky je silně protimigrační, stejně jako náš prezident Zeman považuje islám za podřadnou anticivilizaci.

Zkrátka žádný liberál, nic takového.

Já nijak nezpochybňuji, že je Putinovi nepříjemný, protože odhaluje vládní kleptokracii, a že je zato perzekvovaný.

Nicméně větší podporu než mletí pantem od EU čekat z výše zmíněných důvodů čekat nemůže.

PK
January 28, 2021 v 11.23

"Mletí pantem od EU", míní pan Morbicer.

Pan Kolařík zřejmě očekává, že na protest proti politické perzekuci skinheada Navalného EU přijme nějaké sankce nebo použije jiný citelný nátlak na Putinovo Rusko.

No, nechme se překvapit, ale myslím, že to opravdu skončí jen slovními odsudky bez jakýchkoliv faktických důsledků, neboli mletím pantem.

Tak už se k tématu Navalnyj vyjádřil s typickou arogancí prezident Zeman a ihned se ozval jakýsi Jandourek, aby jeho názor, že je Navalnyj ruský nacionalista zpochybnil.

https://www.forum24.cz/zeman-mluvi-o-navalnem-stejne-zasvecene-jako-o-vyrobe-ceskeho-novicoku/

Dělá to velmi šikovně, nicméně viděno nezaujatě, moc se mu nedaří. Dokáže z pečlivě vybraných zdrojů sestavit obraz, kdy se např. o Navalného postojích k Ukrajině nedá mnoho soudit a jsou nejasné.

Některé věci ale viditělně zlehčuje - třeba svědectví Tarejevové, že v soukromí je tvrdý rasista a velkoruský šovinista, odbude tím, že ho Navalnyj popřel. Že ho vyhodili od liberálů kvůli jeho názorům zase tím, že jsou přepjatí a úzkoprsí.

Další věci pro jistotu nezmiňuje vůbec, protože by se mu nehodily do krámu: nedozvíme se nic o tom, že jeho hnutí "Lid" bylo svého času partnerem pravých velkoruských ultranacionalistů z Velké Rusi.

Ani co znamenají jeho řeči o tom, že mezi Ukrajincem a Rusem nevidí rozdíl a kdo přesně tyhle věci rád říká. Z čehož by se dalo také vyvodit, že když Putinovi vyčítá, že si Ukrajince a Bělorusy znenáviděl, myslí to trošku jinak, než jak mu připisuje jakýsi Jandourek.

Prostě taková ta pravá česká novinařina, kdy se to všechno tak trochu poposune, trošku zamlčí, trošku obkecá...... a není možné, aby to nakonec nevyznělo, jak je zapotřebí.

---------------

Po včerejšku, kdy se ruské bezpečnostní složky projevily v plné kráse, nicméně nějaké sankce možná přijdou. Už to totiž není jen o Navalném, i když by se nám asi protáčely panenky, kdyby dokázal na téhle vlně dosurfovat až do Kremlu...

February 3, 2021 v 11.11

Navalnyj měl v minulosti skutečně několik agresivně nacionalistických momentů, řadu let se ale už vyjadřuje takřka jen z protikorupčních pozic. To, co žádáte pane Morbicere, by mělo význam, pokud by šlo o politika v alespoň nějaké soutěži. Nebo pokud by se psalo o situaci, do níž vstupuje s nějakým programem. Tam ale dnes nejsme. Navalnyj je dnes především nejznámější ruský politický vězeň a nejvýraznější kritik režimu. A tím se stal poukazováním na korupci nejmocnějších. V současné situaci běží o jeho život a přeneseně o charakter režimu v Rusku, ne o to, zda bude právě tento člověk mít nějakou možnost ovlivňovat ruskou politiku na Ukrajině a podobně. V tomto kontextu, plus v kontextu jeho otravy a zjevně vykonstruovaných obvinění, mi přijde jeho postoj ke Krymu apod. irelevantní.