Máma mele nácky

Filip Outrata

Odpor a protesty proti rasismu, extremismu a xenofobii jsou důležité, ale pouze v nenásilné, promyšlené a věcné formě. Jinak mohou zlu, proti kterému se staví, spíš napomáhat, myslí si Filip Outrata.

Stál jsem u stanice metra Roztyly a poslouchal projevy na úvod demonstrace proti setkání předáků evropských nacionalistických stran. Mezi účastníky byli lidé různé politické orientace, příznivci levice i pravice, zelení, sociální i křesťanští demokraté. Byly vidět vlajky České republiky, Evropské unie, ale také NATO nebo mnohametrová vlajka Ukrajiny, která byla následně stejně jako evropský modrý prapor s hvězdami nesena v průvodu. Prostě pestrost ve všech směrech.

Mluvilo se o konkrétních hrozbách, jako je antisemitismus (mluvil o něm úplně na úvod Fedor Gál), nacionalismus a tendence k izolaci a uzavírání se. Ale také o tom, že je důležité umět diskutovat s lidmi, kteří mají jiný názor, naslouchat jim, a ne si pouze pohodlně nechat potvrzovat vlastní pravdu u spřízněné názorové skupiny (Monika Horáková). Demonstrace nebyla příliš početná, ale tato různost a otevřenost se mi zdála nadějná.

Mluvilo se o konkrétních hrozbách, jako je antisemitismus. Foto Peter Tkáč

V jednu chvíli někdo začal účastníkům nabízet placky s jednoduchým nápisem „FCK SPD“. Vedle mě stojící účastník, historik a profesor, bryskně placku odmítl se slovy „Tak to ne, vulgarity ne“. Ani já si nevzal. Mnozí jiní účastníci si ovšem placky brali a připínali. Musel jsem si v té chvíli vzpomenout na jiné heslo protestujících proti Marine Le Penové a spol., totiž „Máma mele nácky“. Na fotkách z demonstrací je vidět vedle českého překladu hesla na placce, totiž „Jebat SPD“. 

Vzpomněl jsem si i na jiná hesla, stará skoro pět let, totiž na placky s nápisem „Miloš mi prdel“, které se v Praze objevily po poslední prezidentské volbě. Podobné projevy mi přišly tenkrát a přijdou i dnes především jako projev určité bezmoci či frustrace, kdy silná slova zakrývají reálnou slabost tváří v tvář něčemu, s čím nesouhlasím, ale co nemám sílu a možnosti změnit. Bylo a je to pro mě smutné na pohled.

Kdo se pozastavuje nad vulgaritami, stává se automaticky podezřelým z planého moralizátorství a povzneseného kazatelství. Nebo z toho, že pohodlně kritizuje ty, kdo se jen podle svého snaží bojovat proti zlu. Nicméně se mi zdá docela důležité připomenout, že proti politickému populismu extremistického ražení, což je podle mě asi nejpřesnější popis stran, jako je SPD Tomia Okamury, nepomohou nejen silná slova na transparentech, ale ani blokáda hotelů a podobné akce.

Pokojný protest samozřejmě smysl má vždy a má zcela pravdu jiný ze sobotních řečníků, novinář a bývalý velvyslanec Petr Janyška, že účastníků demonstrace mělo být mnohem víc a že se měli účastnit nebo jasně vyjádřit přední politici, ale i představitelé univerzit nebo církví. Skutečná síla protestu ovšem není dána tím, jak efektivně dokáže zablokovat přístup do hotelu, ale jen tím, jak dokáže ukázat na nebezpečí, jak věcný, a tedy věrohodný dokáže být.

„Rasistům se má připomínat, ať se učí chodit kanály“, říká jeden z účastníků sobotní akce Peter Tkáč. Chodit kanály ale rasisty nenaučí žádná blokáda, ale jedině a pouze to, že jejich názory budou většinou společnosti považovány za odsouzeníhodné. A k tomu podle mě blokády či vulgarity nepomohou, pokud nemají dokonce zcela opačný účinek.

Trochu znepokojivé je, že podle organizátora akce odpor proti politickým extremistům „neskončí jen u projevů, pokojných demonstrací a u volebních uren“. Co by tedy mělo následovat? Fyzické násilí? Když jsou nenásilné občanské a politické prostředky shledány jako neúčinné, co bude dál? Kdo všechno bude muset strpět „dočasné nepříjemnosti“ jako obyvatelé paneláků v zablokované zóně? Kdo z toho vytěží politický zisk? A kdo nakonec bude „chodit kanály“?

Věřím tomu, že je možný a dokonce nezbytný odpor proti šíření nenávisti, rasismu a xenofobii a že nenásilné, a přitom promyšlené a dobře a odvážně formulované protesty mají potenciál oslovit podstatně větší počet lidí než několik stovek. Ale obávám se, že tolerance k násilným projevům, mezi něž omezení svobody pohybu patří, a nedostatek ohledu na širší dopad protestních aktivit může mnohé z toho nenávratně zhatit.

    Diskuse
    PT
    December 22, 2017 v 16.09
    je blokáda násilie?
    Dobrý deň,
    ďakujem Vám za polemický príspevok k diskusií o legitimite či nelegimite rôznych druhov odporu voči rastúcej vlne prejavov rasizmu a nenávisti. Chcel by som sa len vyjadriť k niekoľkým bodom a vyjasniť niektoré nedorozumenia.
    Nebol som organizátorom žiadnej z akcií, ale chápem že to z reportu podanom formou rozhovoru nebolo úplne zrejmé. Na akcií som bol ako fotograf pre DR, s niekoľkými ľuďmi z priamej akcie sa ale poznám.
    Priznám sa že výzvou aby rasisti chodili kanálmi som trochu vystúpil z role reportéra do role aktivisty, nicméne si za výrokom stojím. Chcel som ním poukázať nato, že sa rasisti nemôžu spoliehať nato, že odpor voči nim skončí dňom volieb, či pokojnou demonštráciou ktorá ich nijak nezasiahne, ale že musia počítať s komplikáciami. Tým môže byť blokáda alebo následný bojkot hotelu. A veľmi ma mrzí, ako mi tam podsúvate, že vyzývam k násiliu.
    Nemyslím si ani,že je blokáda násilná len preto, že bránila slobode pohybu. To by potom bola násilím aj ohlásená demonštrácia (mimochodom, ak mám dobré informácie, tak sobotné blokády boli legálne nahlásené demonštrácie) kvôly ktorej je zablokovaná magistrála alebo MHD.
    Navyše označiť blokádu za násilie je podľa mňa veľmi nebezpečné, pretože delegitimizuje veľmi dôležitú formu občianskej neposlušnosti.
    Blokáda samotná bola zameraná na delegátov politických strán, ktorí rasizmus vedome využívajú pre dosahovanie politických cielov a nie na ich voličov. Ja súhlasím s tým, že s Okamurovými voličmi treba diskutovať, ale so špičkami jeho strany a strán jej podobným je to trúfam si tvrdiť zbytočné. Veď o čom by ste sa chceli baviť s Okamurom?!
    A čo sa týka nepríjemností pre obyvateľov panelákov, tak myslím si že tí by mali byť skôr naštvaní na hotel vo svojom susedstve, ktorý poskytuje priestory rasistickým populistom ktorí využívajú strach ľudí a podnecujú šírenie nenávisti, než na aktivistov a aktivistky, ktoré chceli ich stretnutiu zabrániť. A v rozhovore so mnou to žiaľ mojou chybou nezaznelo,ale chodci boli púšťaní od začiatku a autá v poslednej hodine tiež, najmä smerom von zo zablokovanje zóny.
    PK
    December 22, 2017 v 16.19
    K odpovědi pan Tkáče jenom dodám,
    že argumentovat nepříjemnostmi okolo bydlících a zaměstnaných je skutečně demagogie.

    Jak už bylo správně poznamenáno pod článkem pan Tkáče, každá stávka si "bere rukojmí", někdy v počtu statisíců lidí, jenom proto, že si někdo chce vydobýt vyšší plat.

    A upírat lidem právo na stávku nebo všeobecně zpochybňovat její morální oprávněnost snad nebudeme.
    FO
    December 22, 2017 v 21.27
    Děkuji P. Tkáčovi
    za reakci a vysvětlení některých věcí. Omlouvám se za nepřesnosti, např. že jsem Vás označil za jednoho z organizátorů akcí.

    Přiznám se, že mi nebylo jasné, co jste myslel slovy "projevy odporu neskončí jen u projevů, pokojných demonstrací a u volebních uren". Bylo by asi dobré jasně vymezit, co tedy je přijatelné jako forma odporu a co nikoli. Pokud by se jednalo o podobné akce jako byla tato blokáda, je to samozřejmě něco jiného než přímé násilí. Přesto si myslím, že takovéto aktivity příliš proti rasistům a rasismu nepomáhají.

    Jednak proto, že si skutečně berou některé lidi za rukojmí - a já nechci úplně zlehčovat situaci těch místních obyvatel, kdo jsou, byť krátkodobě, omezeni ve svobodě pohybu. Závažnější je, že to je zneužitelné mediálně. Na to se dá samozřejmě namítnout, že zneužitelné je cokoli, což je nepochybně pravda, ale přece jen tímto se případnému zneužití vychází vstříc.

    Musím jen zopakovat, co jsem napsal v článku, jako způsoby boje proti rasismu a extremismu vidím nenásilný protest a osvětu, nikoli blokády a podobné akce. Ty prosté podporovatele Okamury a spol. (se kterými, jak píšete, je potřeba vést dialog) nepřesvědčí, spíš naopak. A špičkám těchto stran se podobné akce hodí pro jejich propagandu.

    Ještě jednou díky za reakci, o těchto věcech je potřeba diskutovat.
    JN
    December 23, 2017 v 13.18
    "Máma mele nácky"?
    To mi připomnělo výrok pana Konvičky. Třeba se nakonec všichni - nácek nenácek - setkáme v té masokostní moučce... "jó to bude pěkné, fajné a pěkné..."
    JN
    Hezké Vánoce a pokoj v duši všem rasistům a antirasistům, Ježíškův respekt a toleranci multikulturalistům, Boží lásku lidem na cestě a bohatého Ježíška ekonomickým migrantům.