Policisté si hrají na ozbrojené revizory

Stanislav Konečný

Vojáci a policisté v ulicích hlídkují kvůli hrozbě terorismu. Většinou ale nemají, co dělat, a proto si alespoň hrají na ozbrojené revizory.

Už několik měsíců nejezdím načerno. Můj vstup do přepravních prostor metra je tudíž povznášející. A tak si takhle sjíždím po schodech a z hůry shlížím na roj revizorů. Nebyli sami. Patrně z nedostatku jiné činnosti jim při perlustraci asistovali policajti a s nimi tam stáli po zuby ozbrojení výsadkáři elitní jednotky.

Z médií vím, že jde o vojáky brigády určené pro zásahy v Afganistánu, kteří se spolu s policisty houpavou chůzí procházejí po Praze, a tím zabraňují teroristickým útokům. Usoudil jsem, že si vyberu svého ochránce a oslovil jsem ozbrojence: „Zde má jízdenka, nejedu načerno“, a dodal: „Mohl bych si čichnout k hlavni, zda už jste někoho dnes skolil?“

„A ty jsi jako kdo? Sluníčkář, nebo jinej zmrd?“ zeptal se policista na peronu metra. Repro DR

Usmál se: „Tady od toho nejsem…,“ ale do řeči mu skočil policejní holohlav: „Co provokuješ, chceš ránu? Předlož občanský průkaz!“ Nasral mě. Pomalu, abych mu nezranil rameno, mu ukazuji jízdenku a reaguji (frází z mé oblíbené anglicko-české konverzace z roku 1905): „Dobrý den, konstáble, promiňte, že vás ruším, má jízdenka je platná a žádný zákon mi nenařizuje mít s sebou občanský průkaz.“

Holohlavovi zrudla i čepice: „A ty jsi jako kdo? Sluníčkář, nebo jinej zmrd?“ S pocitem, že jsem to přepísknul, jsem vzpomněl na svatého Petra, který v krizi kdys zalhal třikrát, a testnul jsem to jednou: „Nejsem zmrd, jsem soudce Ústavního soudu a sdělte mi, prosím, vaše služební číslo.“ Za mnou se ozval hlas jeho kolegy: „Karle, nech ho, budeme mít zase průser.“

Vykročil jsem, ozbrojenec se usmál znovu: „Pěkný den!“ A já mu opáčil. A při čekání na metro jsem se věnoval přemítání, že kdybych měl brašnu na noťas plnou semtexu, stačí k odpálení stanice metra jen platná jízdenka, byť mě tam chránila (jak by řekl Cimrman) trojice sehraných policistů a trojice ozbrojenců — o revizorech nemluvě.

    Diskuse
    May 5, 2016 v 10.11
    Máme se prostě prima.
    Jsem rád, že jsem se dožil doby, kdy nějakým zázrakem zmizely existenční starosti levicového elektorátu a tak se mohou levicoví aktivisté zabývat tím, že chodí provokovat policisty, aby je pak za jejich reakce mohli napadat.
    Jsou tito policisté už jediným zdrojem zla. Takže i ombudswomenka kvůli kontrole na veřejném prostranství spícího člověka bez dokladů, který po probuzení veřejně uráží policisty /mající status veřejné osoby/, má konečně co na práci a může se do této zlovolné organizace pustit. To by tady pěkně vypadalo, kdyby policisté podle zákona vymáhali veřejný pořádek!
    Máme se prostě prima, když už nám ke štěstí zbývá vyřešit jen tyhle prkotiny.
    Kdyby nás trápilo něco podstatnějšího, tak bychom to řešili jistě primárně. Ale protože řešíme tohle, tak je jisté, že se máme prima!
    MK
    May 5, 2016 v 16.26
    Je to trochu paradox, pan Ševčík pokládá nějaký článek na DR za naprosto zbytečný (v tomto případě celkem právem). Nelíbí se mu, že se ztrácí čas, který by se dal věnovat něčemu smysluplnějšímu. Takže co udělá? Ztratí svůj čas psaním komentáře, jehož jediným efektem je, že k tomu zbytečnému článku přitáhne pozornost.
    PM
    May 5, 2016 v 16.39
    Levičáci na cestě z kavárny do čajovny
    si dělají legrácky z nudící se domobrany a nutí seriózně pravicovou policii, aby jim vulgárně nadávala...........prostě se máme v té naší kultůře masově tržně konzumním postmoderny prima .......bych si také pochvaloval.
    Ale jedna dobrá zpráva - na náměstí republiky v Paříži se koná již druhý měsíc denně masový mítink skutečné francouzské levice.
    Jde jim o budoucnost...... o vznik Evropské republiky.