Autor lží o uprchlicích vydaných v Právu je zaměstnancem Policie ČR

Vojtěch Boháč, Redakce DR

Podle zjištění Deníku Referendum je Martin Herzán, jemuž minulý týden vydal deník Právo a server Novinky.cz článek plný vybájených poplašných zpráv o uprchlících, zaměstnancem Policie ČR. Jeho tvrzení popřela už i slovinská policie.

Tiskový mluvčí policejního prezidia České republiky David Schon Deníku Referendum potvrdil, že Martin Herzán, jemuž minulý týden vydalo Právo článek plný smyšlenek o situaci uprchlíků na chorvatsko-slovinské hranici, je zaměstnancem Policie České republiky. V jejích řadách Herzán působil také v prosinci a lednu, kdy se právě účastnil šestitýdenní mise na chorvatsko—slovinské hranici.

Zavádějící článek šířící poplašné informace vyšel rovněž na serveru Novinky.cz a stal se mnohými čtenáři nadšeně sdíleným důkazem, že do Evropské unie každý měsíc nekontrolovaně proudí desítky radikálních bojovníků teroristické organizace Islámský stát. Tvrzení v článku obsažená, jsme minulý týden vyvrátili jako nepravdivá v Deníku Referendum. V článku jsme rovněž popsali mimořádně pochybnou minulost autora. Nyní se proti Herzánovým tvrzením ohradila i slovinská policie.

Vyjádření vedoucí tiskového oddělení slovinské policie Vesny Droleové je dalším dokladem, že Herzánova tvrzení jsou smyšlená. Herzán tvrdil, že jsou každodenně zabavovány zbraně a že mnozí ze zadržených uprchlíků mají v mobilech záznamy mučení.

Tisková mluvčí slovinské policie Droleová uvádí: „Každý migrant prochází bezpečnostní kontrolou při vstupu do Slovinska. Do tohoto dne nebyla nalezena žádná zbraň nebo výbušnina, případně podobný nebezpečný objekt. Policisté občas zabavují malé předměty jako zapalovače, nůžky, žiletky, nože nebo otvíráky. Zabavené nože jsou zpravidla malé kapesní, vhodné pro přípravu jídla.“

K otázce po fotografiích a obsahu mobilních telefonů uvedla: „Výjimečně jsou nalezeny tištěné fotografie. Předměty jako mobilní telefony nebo nosiče dat mohou být zabaveny v případě důvodného podezření. Stejně tak mohou být prohledány. Mnoho migrantů, kteří měli v držení podezřelé fotografie, při důkladném výslechu vypovědělo, že je přinášejí jako důkazy o zvěrstvech, která se dějí v jejich zemích, aby to mohli ukázat ostatnímu světu. Tyto videa a fotografie sloužily jako důkazy o důvodném útěku ze země původu.“

„Solitérní akce“

Právo Herzána v perexu článku představilo jako bývalého člena výboru Rady vlády pro lidská práva v letech 2005 až 2007. Podle zjištění DR konkrétně pracoval jako člen Výboru pro výchovu k lidským právům. Jeho současné zaměstnání, které je v kontextu Herzánových smyšlených tvrzení mnohem zajímavější, Právo zatajilo.

Ve Slovinsku na přelomu prosince a ledna působil Herzán v rámci policejní mise, která pomáhala slovinským pohraničníkům s kontrolou uprchlíků na kontrolní stanici Dobova. Podle termínu, kdy na místě působil, šlo pravděpodobně o misi pod vedením podplukovníka Davida Předoty.

Na žádost o vyjádření policie k Herzánem publikovanému článku policejní mluvčí Schon odpověděl, že se jednalo o „solitérní akci policisty, ke které se více nebudeme (PČR) vyjadřovat, tedy ani podplukovník Předota se k věci vyjadřovat nebude“. Z jakého důvodu odmítá Policie ČR uvést na pravou míru lživá tvrzení svého zaměstnance, Schon nevysvětlil.

Na dřívější žádost o komentář k Herzánovu článku podplukovník Předota Deníku Referendum odpověděl, že jako policista ctí služební postup, který říká, že komentářům musí předcházet jejich schválení tiskovým oddělením. Herzán tento služební postup nectil a místo toho začal šířit závažnou poplašnou informaci. O to podivnější je skutečnost, že Policie České republiky odmítá věc uvést na pravou míru.

Policie odmítla Deníku Referendum sdělit, zda Herzán bude za svůj postup potrestán. Podle Schona se jedná o interní záležitost Policie.

Začátkem tohoto týdne podal na policistu Herzána i na server Novinky.cz trestní oznámení pro šíření poplašné zprávy místopředseda Strany zelených Michal Berg. Ten zároveň poslal i stížnost s podezřením na spáchání trestného činu nebo porušení předpisů na odbor vnitřní kontroly policie.

Jak Policie ČR se stížností naloží, by mělo být známo do šedesáti dnů. Deník Právo, ani Novinky.cz, se zatím za publikování lživého článku, šířícího nenávist proti uprchlíkům, neomluvily.

    Diskuse
    February 11, 2016 v 10.51
    Doporučuji smazat tento článek.
    "Zavádějící článek šířící poplašné informace" se zřejmě nekonal. Autor onoho článku předložil Právu dokumenty, které jeho informace potvrzují. A DR je dnes v článku J. Koukala - Nevidět, neslyšet, nemluvit - uváděn jako součást až hysterické vlny odporu.
    Miluj pravdu, žij v pravdě, braň pravdu... A to i v případě, že se to zdá nahrávající tvému oponentu.
    SZ pracuje intenzivě na přeměně v sektu. Nevidím ale důvod, proč by se k ní měla přidat levice, proč vy jí v tom měl sekundovat prý levicový DR. Dokažte, že chcete vidět problémy, chcete o nich slyšet a chcete o nich diskutovat. Nic lepšího pro levici udělat nemůžete.
    MP
    February 11, 2016 v 12.17
    Tisková oprava ve stylu Práva
    Nedávno povytáhl Petr Uhl v jednom vstupu obočí nad tím, že jsem označil Práva jako nebulvární.
    Po přečtení dnešní dávky demagogie bych si dovolil navrhnout, abychom rehabilitovali zapomenutý -- a půvabně pitomý -- výraz, který označuje jinou formu novinářské žumpy než je bulvární tisk: revolverový plátek.
    Právo předvedlo rozvinutou formu někdejší tiskové opravy podle zákona. Pro neznalé doporučuji Čapkovu Skandální aféru Josefa Holouška (je v ní mnohem méně nadsázky, než by se člověku chtělo věřit).
    Martin Hrzáň v jeho podání zcela přesvědčivě doložil vše. Ve skutečnosti doložil tu část svého článku, ve které popisoval obecně známé a komentované informace a nic, co by se týkalo jeho vlastních fabulací -- ze sečných zbraní se tak staly žiletky a kapesní nože, z hromad zabavené nebezpečné výzbroje ojedinělé případy. Z fotografií, na kterých majitelé mobilu zachytili, jak oni někoho mučí fotografie dokumentující následky mučení atd.
    Kompozici doplňuje Koukalův komentář vyslovující obecné obavy a pečlivě míjející meritum věci.

    Vlastně je to fajn. Humus české žurnalistiky bohatne a diferencuje se, plevel se stává otužilým. Třeba by z toho postupně mohla začít růst i slušná žurnalistika, která by se neomezovala jen na skleníkové květinky.
    February 11, 2016 v 15.28
    Takže nic.
    Hlavně nevidět, neslyšet, nemluvit. Maximálně tak spoléhat na krátkou paměť. Jenže když ono je to ještě k dohledání.
    http://denikreferendum.cz/clanek/22227-herzanovy-secne-zbrane-a-ufo-v-redakci-prava
    MP
    February 11, 2016 v 17.28
    P. Ševčíku,
    vy nemáte doma žiletky a kapesní nůž? Jestli ano, tak pozor, jste patrně terorista!
    MP
    February 11, 2016 v 17.40
    Luďkovi Ševčíkovi
    Právě. Je to k dohledání. Stejně jako vyjádření slovinské policie k Hrzáňovým výrokům. Tak si to zkuste ještě jednou a pořádně přečíst.
    ??
    February 11, 2016 v 19.53
    Jiny pohled .
    Ta Slovinska policie samozrejme nenapise, ze na to kasle, protoze ty privaly nezvlada. Jenze, kdyz rezignuje na sve ukoly nemecka policie, ci svedska policie a dokonce zatajuji trestne ciny migrantu, proc bychom meli verit prohlaseni slovinske policie spytlikovanem nejakym tim jejich "ovcackem" ?
    JD
    February 11, 2016 v 20.00
    Otázka po důvěryhodnosti tvrzení Martina Herzána s ohledem na to, co o něm víme, je plně na místě. Dále jestli se pouštěl do nějakých "soliterních akcí", nemá u policie co dělat.
    February 11, 2016 v 21.09
    Slovinska policie je proste naprosto hodnoverna, pac pise
    to, co se nekomu hodi do kramu. Zatimco nase je naprosto neverohodna. Neverohodny je Herzan, nebot upozornuje na to, ze prichod migrantu je nekontrolovatelny a znamena bezpecnostni rizika. Proto je nutno prokadrovat jej do desateho kolena a jeho vyroky za kazdou cenu zesmesnovat a dehonestovat. Pripadne na nej podavat zaloby. Tim levicovi aktiviste predvedou verejnosti, jak dokazi videt a slyset rizika a jak o nich dovedou debatovat, cimz si ji ziskaji. A kdyz ne, tak ji od plic reknou, jak je rasisticka, xenofobni a nedemokraticka. Vzdyt oni jsou jedini nositele pravdy. Logicky, vzdyt si to o sobe mysli. Tragici.
    JD
    February 11, 2016 v 22.33
    Pane Ševčíku,
    to, co jsem napsal, platí i tehdy, jestliže Martin Herzán napsal pravdu a nic než pravdu, a bez ohledu na to, jaké je naše předporozumění, co je tady pravda. Důvěřuj, ale prověřuj.
    February 12, 2016 v 6.47
    Souhlasim, pane Dospivo.
    Jenze pokud si chci udrzet objektivitu, musim toto pravidlo aplikovat vzdy, tedy ne jen ucelove u svych oponentu. A kdyby tomu tak bylo, tak bychom tu nevedli debaty u takovychto clanku.